Technika Grafika
Napisano 05.09.2005 - |22:46|
Każdy z nas czy to robiący okładki, czy pracujący na programach graficznych wykorzystuje w swoich projektach różne sztuczki, efekty itp.
Mówi się że człowiek całe życie się uczy. Często najlepiej uczyć się po prostu od lepszych, albo inaczej osób znających się na rzeczy.
Osobiście czegoś nowego o grafice bym się nauczył, lub wykorzystał czasem jakiś efekt, jednak nie wiem jak to zrobić . Niestety łażenie po stronach internetowych i wertowanie książek często nie pomaga, lub jest pracochłonne i nie zawsze uzyskuje się oczekiwane efekty.
Na naszym podforum nie widziałem natomiast tematu gdzie można byłoby zadać pytanie w stylu: "słuchaj a jak to zrobiłeś", "nie wiem jak sobie poradzić z tym.." "potrzebuje zrobić taki efekt, a mi nie wychodzi"
Dlatego jeśli ktoś chciałby podzielić się pewnymi ciekawymi wskazówkami lub dowiedzieć się czegoś o grafice mógłby to robic właśnie w tym temacie.
Co sądzicie ?
We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...
Napisano 06.09.2005 - |15:27|
Napisano 06.09.2005 - |15:42|
Napisano 06.09.2005 - |15:45|
Napisano 20.03.2006 - |21:55|
Poszukuje czcionki, ktorej sie uzywa do wypisania informacji na temat filmu (tej takiej dosc waskiej ).
Kto zna moze jak sie ona zwie a najlepiej skad ja sciagnac?
Napisano 20.03.2006 - |22:55|
Podaj email to ci ją podeśle. Mam też podobne "Steelfish" i "UniversLTStd-Cn"
Napisano 02.04.2006 - |22:37|
Napisano 02.04.2006 - |23:35|
Napisano 04.05.2006 - |17:31|
MODERATOR:
Nie robimy ich w Photoshopie. A jak? Poszukaj na forum, pisano o tym w kilku miejscach.
Post do smieci
EDIT
Oki już sobie znalazłem tutorial, a jednak można zrobic je w 3D
http://p222.ezboard....icID=1231.topic
Użytkownik morman edytował ten post 05.05.2006 - |19:30|
Prawo Clarke'a
Napisano 17.06.2006 - |14:00|
Mam okładki DVD z bokiem 25 mm. Chciałbym w photoshopie zrobić linię pomocnicze między którymi będzie bok okładki. W jakich odległościach od lewej krawędzi trzeba ustawić te linie? Nie bardzo znam się na specyfikacjach okładek.
Napisano 17.06.2006 - |14:06|
To zależy od okladek i od twórcy, ale możesz spróbowac odmierzyc od lewej i prawej krawędzi po 1532px i to co zostanie poskladać z innymi bokami z innych okładek, ale to wcale nie musi pasować.
Napisano 17.06.2006 - |15:09|
Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty
Napisano 17.06.2006 - |15:18|
Napisano 17.06.2006 - |16:17|
Napisano 31.10.2006 - |13:09|
Użytkownik ivo edytował ten post 31.10.2006 - |13:10|
Napisano 31.10.2006 - |13:17|
A po drugie: piszesz tak ogolnie, ze nie mam jak Ci pomoc. Nie wiem czy okladka jest juz gotowa, czy masz sam grzbiet okladki (jako osobny rysunek) i chcesz go poserzyc. Czy rysunek masz na warstwach (projekt) czy jest to juz (ponownie spytam) gotowa okladka.
Napisz o szczegolach, bez tego nic nie zrobimy.
MOD (ja sam): przenioslem do odpowiedniego tematu.
Użytkownik Grzesiu edytował ten post 31.10.2006 - |13:18|
Napisano 31.10.2006 - |13:30|
Napisano 31.10.2006 - |13:38|
Musisz znac wymiar nowej okladki. Otwierasz ta juz gotowa i teraz najtrudniejsza sprawa wymagajaca precyzji: musisz rozdzielic na osobne warstwy przod / grzbiet / tyl okladki. Precyzja wymagana dlatego, ze musisz znalesc dobrze granice miedzy grzbietem a przodem i tylem.
Na warstwy rozdzielisz najlatwiej wybierajac obszar okladki, potem wyciac ten fragment i wkleic na nowa warstwe. Robisz tak 3 razy (przod / tyl / grzbiet), w efekcie dostaniesz 3 warstwy nowe i czwarta cala pusta. Te 3 warstwy przenosisz do projektu o wymiarach nowej okladki, rozmieszczasz w odpowiednich miejscach, grzbiet rozszerzasz i zapisujesz.
Ja nie mam sieci, jakby co licze na innych z TG, powinni pomoc
Tak dla przypomnienia: okladki TG sa objete prawem autorskim i ich edycja jest niedozwolona.
Użytkownik Grzesiu edytował ten post 31.10.2006 - |13:39|
Napisano 31.10.2006 - |16:11|
Weź pudełko na płyty otwórz je jak książkę, obróć "okładką" do siebie, weź linijkę, zmierz szerokość miejsca na okładkę i szerokość grzbietu. W photoshopie rozetnij okładkę w dwóch miejscach żeby otrzymać przód, tył i grzbiet. Wklej do nowego projektu o szerokości, którą zmierzyłeś przód i tył okładki wyrównując je do brzegów. Zostanie ci dziura, w której będzie miejsce grzbiet. Teraz możesz zrobić sobie nowy grzbiet o tej szerokości i go tam wstawić lub idąc na łatwiznę przy pomocy narzędzia Edit/Transform rozciągnąć w poziomie ten grzbiet, który masz i wpasować na miejsce. Niezbyt ładnie to będzie wyglądać, ale jeśli nie można nic samemu wymyślić to trzeba się zadowolić czymś takim.
Możesz też wykorzystać ten grzbiet, który masz (wąski) i podłożyć pod niego tło odpowiedniej szerokości dobrane kolorystycznie do okładki (może jakieś wypełnienie gradientowe czy co) i wpakować całość w odpowiednie miejsce. Niestety w takim przypadku grzbiety kolejnych pudełek nie będą do siebie pasowały (obrazki nie będą składać się w całość), no chyba, że nie potrzebujesz takiej funkcjonalności..
Najlepiej zaprojektować swoje grzbiety od podstaw, nawet wykorzystując elementy ze starego. Wtedy będzie to miało ręce i nogi :-)
- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 07.02.2007 - |12:51|
Rozumiem, że potrzebna jest specjalna czcionka do PSa?
Skąd można taka pobrać lub może ktoś ją ma?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych