Nowy polski film SF
Napisano 15.03.2005 - |10:42|
Jakiego filmu byscie oczekiwali od polskich tworcow? :
- pelnometrazowego a moze serialu?
- filmu akcji a moze komedii? ...albo czegos trudniejszego jak kino Kubricka czy Tarkowskiego?
...rzucam ten temat bo gatunek SciFi jest jak wszystko inne bardzo zamerykanizowany a moze ktos ma w tym wzgledzie jakies pomysly, oczekiwania....
Napisano 15.03.2005 - |20:20|
1. Serial o partyzantach - czy to partyzantach przyszłości (może tak przeciwko Wielkiej Matce Ojczyźnie Rosyjskiej? ), czy o zwykłych. Krew, ból, śmierć, ale także nadzieja, i wiara.
2. Serial o ludziach władzy - czy to politykach, czy dyktatorach. Przepychanki za zamkniętymi drzwiami, zajmowanie pozycji, atak, itd.
Sci-Fi ma tą przewagę, że powyższe można dać w przyszłości, wielu autorów już tak robiło aby ukryć nawiązania do czasów współczesnych.
A coś stricte sci-fi, zakładając niezły budżet: jakieś opowiadanie bądź książka Dukaja (może "Xavras Wyżryn"? Pasuje do serialu o partyzantach)... i tyle. Bo się nie oszukujmy polska literatura sci-fi poza Dukajem leży, rosyjskie tasiemce takż nezbyt do mnie trafiają. Od wielu lat w Polsce nie powstało monumentalne dzieło sci-fi, porównywalne z "Diuną" czy "Fundacją". A jak nie ma materiału, to co my mamy kręcić?
Napisano 16.04.2005 - |12:31|
Napisano 16.04.2005 - |23:24|
A tego "Stars in black" to już widziałem dobre dwa lata temu... Jak na polskie warunki - efekty są bardzo dobre.
Użytkownik Ogotai edytował ten post 16.04.2005 - |23:28|
Napisano 01.05.2005 - |23:31|
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 26.07.2005 - |01:18|
Do SciFi potrzeba autentycznych entuzjastów i wizjonerów. Nasi filmowcy to najczęściej chałturzyści od reklam, z przerwami na jakiś filmik. Nie wierzę, że jakiś polski reżyser z pl ekipą umiałby zrobić coś natchnionego i ciekawego. Jak są dobrzy to niech jadą do USA i tam kręcą jak wszyscy najlepsi.
Zresztą po polsku lręcąc i na polski rynek nie ma szans na zwrot sporych nakładów. To musiałoby być po oangielsku, a do tego nie ma aktórów. A skoro mają być zagraniczni to znó wracamy, że lepiej jechać do Stanów. Prawda taka, że poza USa niewiele się dzieje ciekawego i dobrego w kinie SciFi - niezależnie od jego poziomu.
Napisano 26.07.2005 - |09:39|
Napisano 26.07.2005 - |16:05|
Najchętniej to bym zobaczył film o Jakubie Wędrowyczu, albo DOBRĄ ekranizację Wiedźmina...
Napisano 26.07.2005 - |19:42|
A Mąderek ? Ma pomysł i po jego filmikach widać że wie jak je reaizować - tylko brak mu finasów (sponsora).Problem w tym, że chyba kręcić nie umiemy - co naocznie widać na przykładzie "Wiedźmina"... Ostatnimi ciekawymi pozycjami w polskim kinie scifi były filmy Piotra Szulkina.
Napisano 26.07.2005 - |19:49|
Napisano 29.07.2005 - |17:58|
zobaczyłbym SEKSMISJE
klasyk i kultowy film wiem...ale taka seksmise np. z Cezarym Pazurą
to by było...no i efekciki troszke lepsz....Pazura i Maciek Sthur
Co wy na to...he ??
Napisano 12.08.2005 - |22:54|
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 21.08.2005 - |17:09|
Użytkownik indi edytował ten post 21.08.2005 - |17:13|
Napisano 30.08.2005 - |15:09|
Przeglądając forum widziałem kilka wzmianek o polskich filmach. Ale jakoś nie było konkretnego tematu (mam nadzieję). Więc może warto by tu sięgnąć po naszą rodzimą SF. Proponuje na początek: Seksmisja, Arche, polsko - japoński AVALON, Test pilota Pirksa. Co wy na to?
Czy znacie jeszcze coś innego?
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych