Filmy o podróżach w czasie
Napisano 30.08.2005 - |11:18|
Psychologiczne podejście, czy może spojrzenie historyczne. Kurcze nie wiem sam, ale jest to bardzo ciekawe spojrzenie. Co Wy na to?
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 30.08.2005 - |17:19|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 30.08.2005 - |20:04|
MEMENTO opowiadało historię faceta z brakiem pamięci dlugotrwałej; ciężko to powiązać z podróżami w czasie; podróże w czasie są teoretycznie możliwe(tzn. nie znaleziono żadnego prawa fizyki, które tego by zabraniały, choć większość fizyków jak np Hawking wierzy, że taki zakaz istnieje); praktycznie jednak wymagania są tak olbrzymie, że ciężko wyobraźić nawet sobie cywilizację zdolną do tego; jeśli chodzi o tzw. paradoks dziadka to część, naukowców albo odwołuje się do hipotezy wielu światów albo twierdzi, że przeszłości nie można zmienić(co ciekawe pewne obliczenia wskazują, że mechanika kwantowa zabrania zmieniania przeszłości; pachnie to 12 MAŁPAMI );
Ja bym dodał fajny film Częstotliwość. Gdzie co prawda podróży w czasie nie ma jako materia. Ale główny bohater nawiązuję łączność ze swoim ojcem po czym odczuwa tego skutki... fajny film, jeden z lepszych ostatnich lat, jakie widziałem
A co do zrozumienia podróży w czasie... zacytuje mniej więcej Kasię Jeanway
"Od mechaniki temporalnej boli mnie głowa"
Napisano 30.08.2005 - |20:31|
drugi sposob to stworzenie dziur w czasoprzestzreni badz wykorzystanie czarnych (zakaldajac ze teoria obialych dziurach jest prawdziwa) ale wylzoenie ich wnetrza odpowienim materialem przekracza jak na chwile obecna i najblizsze xxx lat mzoliwosci ludzkie choc teoria jest ciekawa ... jesli chceci ekiedy spsozukam jakies materialy i albo rpzepsize albo dam linka
Napisano 30.08.2005 - |20:32|
A jeszcze jakby wziąść pod uwagę wszystkie filmy/seriale w kórych to występuje, to człowiek może zgłupieć i kompletnie strać orientacjie w temacie.
Motywy podróży w czasie które pamiętam to:
Star Trek
Wechikuł czasu
Powrót do przyszłości
SG1
Zagubiony w czasie
7 days (misja w czasie)
nawet w sławiennym B5 jest taki wątek
Tyle teraz pamiętamm z tych znanych tytułow, a na pewno jest ich więcej, w każdym jest inny sposób na podróż i w każdym jest troche prawdy.
Napisano 30.08.2005 - |22:47|
Przy okazji oglądania też można się nieźle w czasie cofnąć można nawet spotkać "afro" u kosmicznego wędrowca.
Użytkownik Grishka edytował ten post 30.08.2005 - |22:48|
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 31.08.2005 - |20:06|
zgadza się; ale co mało kto wie zakaz dotyczy TYLKO materii i energii; gdybyśmy potrafili odpowiednio zmieniać przestrzeń wokół statku moglibyśmy mieć "warp drive"; taki model wykrzywiania przestrzeni i podróży z ponadświetlną predkościa zaproponował w 1994 roku Miguel Alcubierre(chyba tak to się pisze-nienawidze hiszpanskich nazwisk ); model jest dalej dyskutowany i rozpatrywany przez fizyków; wykazano, że dwa takie obiekty (tzn np statki kosmiczne wykorzystujące ten efekt) oddziaływując ze sobą moga spowodować efekt podróży w czasie; nawet NASA do 2003 r prowadziła nad tym badania; potem administracja busha zmieniłą priorytety i agencja się wycofała;teoretycznei zeby cofnac sie w czasie tzreba przekroczyc predkosc swiatla na co nei pozwal teoria Albercika (energia wymagana jest zwieksza niz cala jaka znajduje sie we wszechswiecie)
link:
arxiv.orgmusisz znać angielski, jeśli chcesz coś zrozumieć i matę jeśli chcesz zrozumieć wszystko; trzeba wejść w szukanie w polu abstract wpisać poprostu "warp drive" albo CTC(po angielsku tzn zamknięte krzywe czasowe);
jeśli chodzi o badania NASA wystarczy pogooglić
Użytkownik inwe edytował ten post 31.08.2005 - |20:06|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 01.09.2005 - |16:22|
zgadza się; ale co mało kto wie zakaz dotyczy TYLKO materii i energii; gdybyśmy potrafili odpowiednio zmieniać przestrzeń wokół statku moglibyśmy mieć "warp drive"; taki model wykrzywiania przestrzeni i podróży z ponadświetlną predkościa zaproponował w 1994 roku Miguel Alcubierre(chyba tak to się pisze-nienawidze hiszpanskich nazwisk ); model jest dalej dyskutowany i rozpatrywany przez fizyków; wykazano, że dwa takie obiekty (tzn np statki kosmiczne wykorzystujące ten efekt) oddziaływując ze sobą moga spowodować efekt podróży w czasie; nawet NASA do 2003 r prowadziła nad tym badania; potem administracja busha zmieniłą priorytety i agencja się wycofała;
do zakrzywienia przestrzeni mozna wykorzystac czarne dziury badz inne obiekty o duzej masie co da nam duza relatywnie predkosc (choc nadal nie przekroczymy predkosci swiatla to odleglosc pokonamy jakbysmy sie z predkosci a wieksza od swiatla poruszali)
tylko ze najblizsza czarna dziura ejst dosyc daleko wiec ten sposb odpada a sztuczne zakrzywianie .. hmm sztuczne tworzenei czarnch dziur przed kazdym skoiem??
Napisano 01.09.2005 - |18:12|
Użytkownik jack edytował ten post 01.09.2005 - |18:13|
Napisano 06.09.2005 - |07:27|
zakrzywienie przestrzenii nie wywołują tylko czarne dziury; nawet Ty czy ja to robimy; każdy obiekt materialny; więc sztuczne zakrzywienie przestrzeni nie oznacza tworzenia czarnych dziur przy każdym skoku; nie chodzi mi o to, że zakrzywiając przestrzeń nadam sobie prędkość; w dużym uproszczeniu polega to na tym, że sama przestrzeń wraz z obiektami zawartymi w takim bąblu podróżuje; obiekty wewnątrz bąbla nie przekraczają LOKALNIE prędkości światłą, ale globalnie podróżują z prędkością jaką chcą; więc takie coś jest zgodne z fizyką;do zakrzywienia przestrzeni mozna wykorzystac czarne dziury badz inne obiekty o duzej masie co da nam duza relatywnie predkosc (choc nadal nie przekroczymy predkosci swiatla to odleglosc pokonamy jakbysmy sie z predkosci a wieksza od swiatla poruszali)
tylko ze najblizsza czarna dziura ejst dosyc daleko wiec ten sposb odpada a sztuczne zakrzywianie .. hmm sztuczne tworzenei czarnch dziur przed kazdym skoiem??
chodzi Ci zapewne o Hawkinga, aczkolwiek żadne z tych stwierdzeń u niego nie znalazłem, a troche jego prac czytałem; możesz podać źródła?Jeden z fizyków teoretycznych (zapomniałem nazwiska. Wiem że należy do Królewskiego Towarzystwa Naukowego i jeździ na wózku) twierdzi, że podróże w czasie są możliwe. Tak samo, jak istnienie wielu równoległych światów. Tłumaczy to istnieniem osobliwości związanych z czarnymi dziurami. Wg. niego, dzięki czarnym dziurom można przemieszczać się (póki co jeszcze teoretycznie) nie tylko w czasie, ale w przestrzeni. Postuluje nawet, że zakrzywienie przestrzeni w grawitacji takiej osobliwości pozwala na przeskoczenie bariery światła, gdyż tutaj nie działają prawa teorii względności
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 08.09.2005 - |20:32|
Użytkownik jack edytował ten post 08.09.2005 - |20:33|
Napisano 09.09.2005 - |08:09|
Hawking wydał niedawno też "Wszechświat w skorupce orzech" tam też o tym wspomina; jeśli chodzi o Hellera(mam nadzieję, że mówimy tu o Michale Hellerze polskim kosmologu,wybitnym fizyku,filozofie i księdzu) to z jego prac wynika, że jest on zwolennikiem zmiennych ukrytych i wyklucza wszechświaty równoległe; a Hawking jest zatwardzaiłym "antyczasowcem" ; twierdzi on, że musi istnieć prawo zabraniające pdróży w czasie(nazwał je zasadą ochrony chronologii);To wpadła mi w rękę nowe wydanie Krótkiej historii czas. Ale jeszcze gdzieś to czytałem. Bodajże u M. Hellera.
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 09.09.2005 - |08:30|
Napisano 09.09.2005 - |22:19|
Wykreował wiele teorii i co ważniejsze nie boi się ich obalać, gdy przestaną się zgadzać z kolejnymi jego przemyśleniami. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby w jednej z prac mógł zakładać tak a w kolejnej inaczej - ale nie jestem pewien, bo czytałem go już dość dawno, a czas lubi płatać figle pamięci...
Bardzo podobal mi się pewien motyw z jego kariery, kiedy to opracował jedną ze swych teorii i przeprowadził odpowiednie uzasadnienia, i ogłosił ku wielkiemu zaskoczeniu wszystkich. Kiedy świat nauki w końcu zrozumiał i zaakceptował jego pomysł, sam Hawking doszedł do wniosku, że popełnił błąd w rozumowaniu i zaczął obalać swoją teorię.
Wtedy "naukowcy" podnieśli protest i wieki krzyk, że to nie może być prawda, bo to dobrze do wszystkiego pasuje i że oni już to rozumieją i tak musi być itp. itd.
- bo jeśli chodzi o nowe, to bardzo trudno świat i ludzi zmusić do myślenia i przekonać do zmian...
Użytkownik Grishka edytował ten post 09.09.2005 - |22:21|
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
Napisano 12.09.2005 - |12:15|
Napisano 12.09.2005 - |13:20|
jeśli masz na myśli jego hipotezy na temat podróży w czasie to w każdej jego pracy tego dotyczącej wykluczał możliwość podróżowania w czasie;. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby w jednej z prac mógł zakładać tak a w kolejnej inaczej - ale nie jestem pewien, bo czytałem go już dość dawno, a czas lubi płatać figle pamięci...
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 12.09.2005 - |13:50|
No ręki sobie uciąć za to nie dam - dawno to już było, a cofnąć się nie da jak mówisz pamiętam tylko oólnie... i bardzo mi się podobał jego styl i sposób podejcia do nauki, oraz pewna bezkompromisowość i zapał :]jeśli masz na myśli jego hipotezy na temat podróży w czasie to w każdej jego pracy tego dotyczącej wykluczał możliwość podróżowania w czasie;
Tak i przypomina mi się kolejna świetna pozycja pod tytułem "Światło minionych dni" autorstwa ClarkeArthur C. Baxter Stephen... - kawał świetnej literatury - bardzo polecam
Poniżej SPOILER... zaznacz poniższy fragment by poczytać :clap:
{ Tam też mieliśmy motyw, że nie da sie cofnąć czasu i przenieść w przeszłość ale rzeczywistość pozostawia jakby trwały zapis w czasie taki ślad - albo swoje istnienie w danym momencie.
I w związku z tym pojawiła sie możliwość "zaglądnięcia" w przeszłość - kawał świetnej literatury - bardzo polecam - dość, że technologia ta umożliwiła "wskrzeszenie" wszystkich, którzy kiedykolwiek istnieli i "byli"...
Jednym słowem wszechświatowa inwigilacja, która pozwoliła na kolejny etap rozwoju, zlikwidowała wstyd, dała powszechny dostęp do wszystkich danych, uniemożliwiła ukrywanie czegokolwiek, tak dziś, jak i w czasie... Zawsze był koś, kto patrzył... nieuczciwość zanikła automatycznie - polecam }
Mówi się, że Stwórca wie wszystko i ma wgląd w nasze dusze - może po prostu dysponuje tego typu technologią skoro jest wszechmocny
Napisano 02.01.2006 - |01:04|
...czytał ktoś to może?
Uznałem, że warto odświeżyć temat, bo może być ciekawy :clap:
"Światło minionych dni"
ClarkeArthur C. Baxter Stephen... - kawał świetnej literatury - bardzo polecam
P.S. a może ktoś coś wie o ew. istnieniu takiego filmu?
Użytkownik Grishka edytował ten post 02.01.2006 - |01:06|
Napisano 02.01.2006 - |15:25|
Napisano 02.01.2006 - |18:11|
Fajne podejście i fajny film. Tylko, czy ten film się w końcu dobrze skonczyl czy jednak w stylu Xfiles? (że nikt nic nie wie do konca).A film Obłęd w orginale Jacket z Adrienem Brodym? Bardzo fajne podejście do tego tematu.
Bo ja jak ogladalem pierwszy ra stwierdzilem ze facet "wskoczyl" do tej linii czasowej w przyszlosci. A jak ogladalem film po raz drugi pare dni temu to wcale takiej pewnosci juz nie mialem....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych