Skocz do zawartości

Zdjęcie

Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 (2000)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.08.2005 - |11:07|

Mam pytanie. Czy ktoś widział moze taki film?
Streszczenie: Jest rok 3000. Ludzie nie są już rasą panującą na Ziemi, wiele lat wcześniej naszą planetę podbili bowiem przedstawiciele obcej cywilizacji, Psyklopi. Ci, którym udało się przetrwać, dzielą się na dwie grupy - niewolników zdanych na łaskę najeźdźców i zbiegów, którzy żyją w prymitywnych plemionach. Jonnie Goodboy Tyler ukrywa się w górach wraz z garstką innych, którzy cudem uniknęli niewoli lub śmierci z rąk najeźdźców. Pewnego dnia wyrusza w poszukiwaniu nowego schronienia ...
Kiedyś oglądałem coś takiego i nie powiem bardzo mi się podobał. Nie tylko dlatego że grało tam kilku ciekawych aktorów. Ciekawy jestem waszych opinii. Aha. Gdyby ktoś chciał coświęcej na ten temat to polecam tutaj: http://film.onet.pl/6505,film.html.

Użytkownik jack edytował ten post 30.08.2005 - |11:20|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.08.2005 - |11:13|

ja widziałem, taki sobie, możnaobejrzeć, ale nie wracać. a poza tym ci obcy prawde powiedziawszy byli bardziej zacofani niż my. a zdrugiej strony bardziej rozwinięci.

Nie wiem, ale ogólny szkic mocno nie trzymał sie kupy/

#3 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.08.2005 - |11:23|

Mnie się podobał. Choć muszę Ci przyznać rację. Ci obcy - to technologicznie wyjątkowo daleko przed nami, ale osobowością nijacy - nawet bardzo ludzcy.
Zastanawiałem się, czy czasem nie jest to jakieś ostrzeżenia - technologia wypiera człowiekowi uczucia i mózg. Ale to chyba ostatnio modny temat przewodni SF tej z fali dekadenckiej?
  • 0

#4 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 30.08.2005 - |11:42|

Film moim zdaniem odrobinkę"zmarnowany" mimo świetnego pomysłu i całkiem fajnych efektów i scenografii jakoś "nie wciągnął"...
ale wiem też, że generalnie inni odbiorcy nie byli az tak uprzejmi jak ja i "Bitwa" dostała fatalne recenzje, a sam Trawolta (mimo, że genialnie ucharakteryzowany) dostał za tę rolę "złota malinę" jako nargorszy aktor roku :wacko:
:(
ale jeszcze raz podkreślam - łanda, a nawet świetna wizja planety
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.08.2005 - |15:37|

Mam pytanie. Czy ktoś widział moze taki film?

Takl. W sumie "popis" Travolty .
Ale za to polecam książkę - o tym samym tytule - bowiem film , to ekranizacja jednego tomu książki - a są 3 tomy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.09.2005 - |18:16|

NIe wiem dlaczego, ale ten tytuł kojarzy mi się z komiksem o tym tytule. Był kiedyś drokowany w Świecie Młodych - w latach osiemdziesiątych.
  • 0

#7 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.09.2005 - |18:57|

NIe wiem dlaczego, ale ten tytuł kojarzy mi się z komiksem o tym tytule. Był kiedyś drokowany w Świecie Młodych - w latach osiemdziesiątych.

Żle ci się kojaży . Sama książka pochodzi z przełomu lat 70/80 .
Komiksu zapewne jeszcze niema , ale jak się dowiem dokładnie to dam znać .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 SZOPEN

SZOPEN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 111 postów
  • MiastoPolice koło Szczecina

Napisano 01.09.2005 - |19:24|

Film jest ekranizacją III tomowego dzieła L. Ron Hubbard'a. Oglądałem go wiele czasu po przeczytaniu książki i stwierdziłem, że po prostu spierdzielili takie super dzieło. Jest on kiepski, ale ksiązka super i polecam ją każdemu. Dodam jeszcze, że film jest tylko cześcią całości.
  • 0
SETI@HOME POLICETEAM
www.policeteam.com

#9 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.09.2005 - |19:49|

Nie dam głowy uciąć. W każdym razie wiem i pamiętam że czytałem coś takiego. A może książka powstał na podstawie tego komiksu? Nie wiem. Nie będę łamał kopii.
  • 0

#10 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 01.09.2005 - |20:26|

Film jest ekranizacją III tomowego dzieła L. Ron Hubbard'a. Oglądałem go wiele czasu po przeczytaniu książki i stwierdziłem, że po prostu spierdzielili takie super dzieło. Jest on kiepski, ale ksiązka super i polecam ją każdemu.  Dodam jeszcze, że film jest tylko cześcią całości.

View Post

Przemeczylem ksiazke do polowy 2 tomu i nie moge ruszyc dalej...nie wiem,skad takie podniecanie sie autorem.
a film...badziewny,ale swoj klimat mial. A obcy to tacy troche klingoni,wiec wszystko zostaje w rodzinie :)
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#11 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.09.2005 - |21:08|

Nie dam głowy uciąć. W każdym razie wiem i pamiętam że czytałem coś takiego. A może książka powstał na podstawie tego komiksu? Nie wiem. Nie będę łamał kopii.

Też nie . Z tego co pamiętam , w Świecie Młodych nie było podobnego komiksu - możliwe że pomyliło ci się z Relaksem - tam było kilka dobrych SF .

Film jest ekranizacją III tomowego dzieła L. Ron Hubbard'a. Oglądałem go wiele czasu po przeczytaniu książki i stwierdziłem, że po prostu spierdzielili takie super dzieło.

Jest to niezły kawałek literatury SF , jednak nienazwał bym tego książką wybitną . Czyta się nieżle ze względu na spore umiejętności pisarskie Hubarta .

Przemeczylem ksiazke do polowy 2 tomu i nie moge ruszyc dalej...nie wiem,skad takie podniecanie sie autorem.

Kwestja gustu .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 01.09.2005 - |21:50|

Też niedawno przeczytałem tę książkę i muszę stwierdzić, że o wiele lepsza niż film.

Co do ciekawych ksiązek i filmów, to polecam cykl książek Clarke Arthur'a - są naprawdę świetne i czyta się je "jednym tchem". Polecam zwłaszcza wszystkie "odyseje kosmiczne" 2001, 2010, 2061 i 3001 oraz "Światło minionych dni" a jak się spodoba, to jeszcze cały cykl "RAMA" :clap:
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#13 bartek

bartek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 01.09.2005 - |23:33|

Według mnie film należy do średniaków. Ciekawa historia ale opowiedziana raczej słabo. Można obejrzec ale potem nie warto wracac.

Nie wiem czy wiecie że Ron Hubbard, który napisał tą książkę jest założycielem Kościoła Scjentologicznego, do którego należy m.in. John Travolta.

"Celem organizacji scjentologicznej jest: Stworzenie nowego człowieka zgodnie z jej założeniami (..), boskiego nadczłowieka, nie ograniczonego czasem i przestrzenią." wg www.kulty.info

...czyli w penym senise takiego jak widzielismy w filmie.

PS. Jak dla mnie to jest chore. Już jedna organizacja chciała stworzyc nadczłowieka. Wiemy jak straszliwe skutki to przyniosło.
  • 0

#14 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.09.2005 - |10:01|

Chyba oglądałem kiedyś ten film w TV. Cieniutki był. Tylko straciłem czas.
Jedyne co mnie w nim zaintrygowało, to jak znaleziono tylu aktorów potrafiących chodzić na szczudłach. :D
  • 0

#15 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 09.09.2005 - |08:40|

Jedyne co mnie w nim zaintrygowało, to jak znaleziono tylu aktorów potrafiących chodzić na szczudłach.

A od czego są cyrkowcy i komputery?
Nie wiedziałem, że istnieje książka - a jak widzę całe dzieło o tym tytule.
Jak widzę, znów okazuje się, że nie najlepiej wychodzi ekranizowanie literatury.
  • 0

#16 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 22.05.2006 - |09:04|

Po wielu poszukiwaniach stwierdzam, że pomysł i tytuł skojarzył mi się z innym komiksem o tytule: "Na ratunek Ziemi". Wczoraj przekopałem stare papiery (mam jeszcze jakiś karton różnym badziewi z lat szkolnych w garażu u rodziców) i znalazłem jedną wyciętą kartkę ze Świata młoduch z takim komiksem.
  • 0

#17 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 29.10.2010 - |04:05|

Wreszcie mogę porównać film do książki. Po upływie lat i po porównaniu z książką film zyskał u mnie kilka oczek w górę. Nie jest to najlepsza możliwa ekranizacja, umiem sobie wyobrazić, że mogli to znacznie bardziej skopać.

Szkoda, że w niektórych miejscach tak się film rozszedł z książką (liczba ludności i ich rozmieczenie na świecie), bo to na pewno utrudniło ewentualne rozważania o kolejnych częściach.

Ale najgorszy był ten końcowy odlot w pieniądze i bankowość. Ani na jotę nie zrozumiałem logiki takiego postępowania, dobrze, że film tak daleko nie doszedł, bo to mogło by widza tylko zrazić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych