Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokość IQ w SG-1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#1 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.10.2003 - |22:00|

Przy okazji Narodowego Testu Inteligencji jestem ciekawa jak wysokie IQ mają bohaterowie serialu i aktorzy ich odgrywający. Słyszałam gdzieś plotkę (?), że Michael Shanks jest członkiem Mensy. Czy ktoś wie to na pewno?
Jesli chodzi o drużynę to uważam, że najinteligentniejszy jest Jack, za nim Daniel, Sam i Teal'c.
Pewnie znowu mnie zakrzyczycie, dlaczego Teal'c ostatni...
No cóż...chętnie podyskutuję...
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#2 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 19.10.2003 - |22:03|

Jeśli chodzi o życie prywatne to na pewno,ale w serialu będzie mistrzem raczej Carter(jest najlepsza z fizyki,matmy,chemii itd.),choć i Daniel gorszy myślę,że by nie był..w końcu w główce coś ma :D
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#3 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 19.10.2003 - |22:03|

O kurde, to się wypowiem w temacie Stargate:SG-1. (oklaski, oklaski)
Najinteligentniejszy jest Jack, to jasne - dowódca. Po nim Sam, z tą różnicą że ona jest najmądrzejsza z całego teamu. Po Sam to już Daniel i na końcu Teal'c.
  • 0

#4 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 19.10.2003 - |22:14|

Najinteligentniejszy jest Jack, to jasne - dowódca.

to ze ktos jest dowodca nie oznacza wcale ze musi miec wysokie iq. ronald reagan mial podobno ok w okolicy 105 - a byl przywodca duzo wiekszej rangi niz jack ;)
ja obstawiam najwyzej sam minimalnie nad danielem. tealc'a z jackiem nie potrafie za bardzo porownac - tal'c nigdy nie mial takich przedmiotow jak matematyka itd - wiec na naszych testa prawdopodobnie by kiepsko wypadl. ale to nie znaczy ze nie ma duzych mozliwosci. ale i jack i tealc sa ponizej sam i daniela
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#5 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 19.10.2003 - |22:21|

A od kiedy to prezydent USA musi być inteligentny? Przecież ma cały sztab doradców. Myślisz, że prezydenci, premierzy, itd. to jacyś inni ludzie? Jack jest dowódcą super tajnej jednostki w super tajnym programie. To o czymś świadczy. I daltego zapewne on jest najinteligentniejszy.
  • 0

#6 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 19.10.2003 - |22:26|

A od kiedy to prezydent USA musi być inteligentny? Przecież ma cały sztab doradców. Myślisz, że prezydenci, premierzy, itd. to jacyś inni ludzie? Jack jest dowódcą super tajnej jednostki w super tajnym programie. To o czymś świadczy. I daltego zapewne on jest najinteligentniejszy.

a od kiedy to dowodca wojskowy musi byc inteligentny?
ja inteligencje poznaje predzej po zachowaniu a nie po pozycji wojskowej.

a sprobuj zamienic miejscami sam i jacka - jack myslisz poradzil by sobie we wszystkich naukowych sprawach? raczej nie. a sadze ze sam byla by w stanie dowodzic jednostka - gorzej niz jack - ale to nie oznacza ze zle.

jeszcze cos dodam: jack tez ma doradcow - wlasnie sam i moze tealc'a. poza tym taki zespol ma bardzo wiele schematow dzialan w okreslonych sytuacjach. a popatrz na druga strone - daniel - w sumie geniusz - pomogl rozpracowac wrota (patrz film). sam - rowniez pracowala przy wrotach - gdyby nie ona by nie chodzily. ja sie zgodze ze jack jest inteligentny - ale jest moim zdaniem ponizej daniela i sam.

Użytkownik Dag edytował ten post 19.10.2003 - |22:46|

• 0

#7 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.10.2003 - |23:07|

Castor Krieg,19.10.2003 |23:21? Jack jest dowódcą super tajnej jednostki w super tajnym programie. To o czymś świadczy. I daltego zapewne on jest najinteligentniejszy

W koncu Jack nie został dowódcą tylko za poczucie humoru i pewną wiedzę na różne tematy też musi mieć. I to wszechstronną. pamiętajcie, ze IQ to nie tylko wiedza techniczna, matematyczna, ale i wiedza humanistyczna i o kulturze...sądzę, że Jack jest po prostu najbardziej wszechstronny.

Nie osądzajcie tak pochopnie Teal'ca. Ja dopiero po długim namyśle zostawiłam go na końcu. Przecież nawet Guldziaki mają technologię, jakos musieli wiedzieć coś o swej broni, kryształach i innch takich. A Jaffa to też ich doradcy, nieraz duuużo mądrzejsi...
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#8 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 19.10.2003 - |23:14|

I to wszechstronną. pamiętajcie, ze IQ to nie tylko wiedza techniczna, matematyczna, ale i wiedza humanistyczna i o kulturze...sądzę, że Jack jest po prostu najbardziej wszechstronny.

mi sie wydawalo ze inteligencja to jest zupelnie cos innego niz wiedza. wiedza to jest madrosc, to co czlowiek wie, pamieta. mozna sie wykuc wszystkiego na pamiec i miec duza wiedze - ale to nie znaczy ze sie jest inteligentnym.
inteligencja to raczej bystrosc, pojetnosc, zdolnosci rozumienia..
nie powiedzialbym ze jack jest najbardziej wszechstronny - raczej bym to przypisal sam. nie dosc ze naukowiec to jeszcze ma wysoki stopien wojskowy.
  • 0

#9 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.10.2003 - |06:24|

Trudno mi jednoznacznie orzec kto jest najinteligentniejszy z SG-1.
Sam - jest inteligentna i mądra. Człowiek głupi raczej nie może zostać astrofizykiem i to najlepszym.
Daniel - wiadomo, że jest inteligentny bo rozgryzł wrota. Dokonał w tydzień tego czego inni próbowali przez miesiące. Jego wykład o zasadzie wybierania symboli wrót w filmie dowodzi, że zna się nie tylko na archeolohii.
Jonas - wszyscy o nim zapomnieli! Wydaje mi się, że ma najwyższe IQ. Jest spostrzegawczy. Myśli i uczy się szybciej od innych.
Jack - czy jest tak bardzo inteligentny jak twierdzi wiele osób? Nie wiem, ale na pewno nie jest głupkiem na co niekiedy wskazuje jego zachowanie.
Teal'c - nie można o nim powiedzieć, że jest głupi. Często zachowuje się dziwnie (honor i te sprawy), ale to raczej sprawa odmiennej mentalności jaffa.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#10 kmi01

kmi01

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 20.10.2003 - |08:33|

Trudno mi jednoznacznie orzec kto jest najinteligentniejszy z SG-1.
Sam - jest inteligentna i mądra. Człowiek głupi raczej nie może zostać astrofizykiem i to najlepszym.
Daniel - wiadomo, że jest inteligentny bo rozgryzł wrota. Dokonał w tydzień tego czego inni próbowali przez miesiące. Jego wykład o zasadzie wybierania symboli wrót w filmie dowodzi, że zna się nie tylko na archeolohii.
Jonas - wszyscy o nim zapomnieli! Wydaje mi się, że ma najwyższe IQ. Jest spostrzegawczy. Myśli i uczy się szybciej od innych.
Jack - czy jest tak bardzo inteligentny jak twierdzi wiele osób? Nie wiem, ale na pewno nie jest głupkiem na co niekiedy wskazuje jego zachowanie.
Teal'c - nie można o nim powiedzieć, że jest głupi. Często zachowuje się dziwnie (honor i te sprawy), ale to raczej sprawa odmiennej mentalności jaffa.

[COLOR=orange]Co do jednego masz rację - według mnie Jack czasem zachowuje się głupek, ale czy nie jest to zbyt oczywiste przyjąć, że jego inteligencja jest proporcjonalna do zachowania?

Co do pozostałych - na pierwszym miejscu jest Sam i Jonas, potem Daniel. Co do Teal'ca i Jacka mam mieszane uczucia - oni tak dobrze ukrywają swoje prawdziwe charaktery, że trudno zdecydować ;)
  • 0
S&J Ship :

Procrastinator's Creed #7-

I shall never forget that probability of a miracle, though infinitesimally small, is not exactly zero

Nigdy nie zapomnę, iż prawdopodobieństwo wystąpienia cudu, choćby nie wim jak nikłe, nie wynosi zero.

#11 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.10.2003 - |12:13|

Tak jak mathix uważa uważam i ja:
Sam > Daniel > Jonas > Jack > Teal'c

Chociaż z Jackiem to tak naprawdę nigdy nic nie wiadomo i możliwe że Jack jest lepszy od Jonasa. Jednak tego nikt nie zbadaa.

Przy okazji teamat przetłumaczyłem fanfic:
Fanfic: Testy
Log65: Happy camper

#12 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.10.2003 - |12:46|

Faktycznie, może Sam jest lepsza od Jacka...ale nie wiem...w sumie to on jest kolejnym ogniwem ewolucji a Asgard się chyba na tym dobrze znają... Więc skoro jego wybrli.... A poza tym o inteligencji może również świadczyć fakt, ze tak świetnie się ukrywa pod maską humoru i niechęci do technicznego bełkotu...
Nie wiem jak Wam, ale mnie zawsze wydaje się, że on zawsze więcej wie i rozumie niż daje po sobie poznać...
I przepraszam, ze zapomniałam o Jonasie...Jego, Sam i Daniela oceniłabym w zasadzie na tym samym poziomie...bardzo zbliżonym do siebie...
A co myślicie o IQ Goa'uld?
wg mnie najlepszy z władców galaktyki jest Yu (chyba się nie pomyliłam) oczywiście zanim dopadło go starcze otępienie. Uważam, że o inteliginecji świadczy też stosunek do podwładnych. Inni sieją strach bo są zbyt głupi by zdobyć sobie posłuch i uznanie w inny sposób.
Co o tym myślicie?
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#13 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.10.2003 - |12:58|

Faktycznie, może Sam jest lepsza od Jacka...ale nie wiem...w sumie to on jest kolejnym ogniwem ewolucji a Asgard się chyba na tym dobrze znają... Więc skoro jego wybrli....

co do tego wyboru to niezabardzo, fakt ze mial ta calawiedze w glowie i nie zginol wcale nie swiadczy ze gdyby to najpierw Sam albo Daniel tam spojrzeli pierwsi to wtedu ktores z nich bylo by "kolejnym ogniwem ewolucji"
a nawiasem mowiac czy to wazne kto jakie IQ ma to przeciez tylko jakas liczba, pamietacie chyba Foresta nic mu nie przeszkodzilo zarobic na jablkach hehe
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#14 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.10.2003 - |18:49|

Inteligencja bohateró , to dosyć ciekawa i trudna sprawa . Osobiście ustawił bym kolejność troszczekę innaczej : Jonas , Daniel ,Sam , Jack ,Teal'c.
Powiedzmu szczeże iż to że Tea`c jest ostatni nie oznacza iż jest mało inteligetny , na pewno ludzie w odziałach SG mają bardzo wysokie IQ ( a napewno powyżej przeciętnej ) .

Go`uldowie to raczej ciężka sprawa , bo można stwierdzić tak jak 121277 o wyszości Yu nad innymi bo nie prowadzi polityki terroru . Ja jednak bym rozpatrywał to troszczekę innaczej. Jak wszyscy wiemy w radzie władców galaktyki cały czas trwają jakieś intrygi , spiskują wszyscy przeciwko wszystkim i to raczej tu bym szukał wyznacznika inteligencji Goa1uldów . Im dłużej jesteś w radzie tym bardziej cwany , a to przekłada się na inteligetny .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.10.2003 - |19:14|

Tak jak mathix uważa uważam i ja:
Sam > Daniel > Jonas > Jack > Teal'c

Nie pisałem w kolejności :D.

Tak właściwie to zastanawiam się jak zdefiniować trzy terminy związane z umysłem:
mądrość, wiedza i inteligencja? Każdy z nich oznacza chyba coś innego.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#16 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.10.2003 - |19:41|

Kiedyś czytając o RDA natrafiłem na informację, że jest on dość inteligentnym człowiekiem.
Co do serialowych bohaterów to sądzę, że najinteligentniejsi będą Daniel, Sam , Jonas. Kolejność przypadkowa. Daniel w dwa tygodnie zrobił to co zespół innych archeologów nie mógł zrobić przez 50 lat. Od strony technicznej podobną rolę pełni Sam. No i Jonas, też niejeden raz dowiódł, że jest bystry. Teal’c- udało mu się zostać pierwszym przybocznym. To na pewno świadczy o jego zdolnościach umysłowych. A Jack? Nie ma zbyt dużego wykształcenia. Sam kiedyś powiedział, że lekceważył szkołę średnią, ale inteligencja to najprościej mówiąc zdolność kojarzenia faktów, a nie wykształcenie. Jack nieraz wykazał się inteligencją no i jest tym następnym ogniwem ewolucyjnym. Chociaż nie wiem jak to się ma do inteligencji. :D
  • 0

#17 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.10.2003 - |20:04|

Tak właściwie to zastanawiam się jak zdefiniować trzy terminy związane z umysłem:
mądrość, wiedza i inteligencja? Każdy z nich oznacza chyba coś innego.

bardzo prosze:
wiedza - ogół wiadomości zdobytych dzięki uczeniu się; zasób wiadomości z jakiejś dziedziny
mądrość - wiedza nabyta przez naukę lub doświadczenie, umiejętność jej wykorzystania, zastosowania;
inteligencja - zdolność rozumienia otaczających sytuacji i znajdowania na nie właściwych, celowych reakcji; zdolność rozumienia w ogóle, bystrość, pojętność

co do tematu - faktycznie jonasa nie policzylem - jakos za nim nie przepadalem wiec nie zwracalem szczegolnie na niego uwagi. byc moze w okolicy jacka by byl.
jack - zapomnialem o tym nastepnym etapie ewolucji hmmmm ;) chociaz nie wiadomo czy to ma zwiazek z iq. po zachowaniu ocenilem go na inteligentnego - ale ponizej sam i daniela. a byc moze jest tak, ze jack jest tym nastepnym etapem ewolucji, ale jeszcze nie potrafi swoich ewentualnych zdolnosci wykorzystac, i moze dopiero nastepne pokolenia beda jakies niezle (dzieci jacka i sam? :D)

ps. a jonas tez cos mial nie tak (w pozytywnym sensie) z dna

ps2.

A co myślicie o IQ Goa'uld?

no tak - zapomnialem na to odpisac ;)
goa'uldowie maja pamiec genetyczna wiec zdaje sie ze najstarszy osobnik nie musi byc najbardziej inteligentny.
nie jestem pewien, ale zdaje mi sie ze wcale nie musza byc bardzo inteligentny. tzn chodzi mi o to, ze potrafia korzystac z gotowych rozwiazan (ktore przejmuja od nosicieli), ale zadko kiedy wymysla cos nowego (sporo na to wskazuje w serialu). to by moglo sie zgadzac - gdzie w takim malym wezyku zmiesci sie mozg mogacy rozwiazywac powazne problemy? ;) chyba ze korzysta z iq nosiciela..

Użytkownik Dag edytował ten post 20.10.2003 - |20:10|

• 0

#18 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.10.2003 - |21:47|

Hmm widzę po wiekszości postów (w których Sam wyprzedza Daniela), że na tym forum przewagę mają technofile, którzy wyżej stawiają więdzę techiczną nad wiedzę humanistyczną. Daniel nie tylko rozgryzł w szybkim tempie symbolikę wrót, ale jest również superpoliglotą (ile on właściwie zna języków, ziemskich i pozaziemskich, o ile dobrze pamietam ma również spore pojęcie o języków goauldów. no i z serialu wynika, że jego wiedza ogólno historyczna i archeologiczna jest ogromna (co mi jako historykowi jest szczególnie bliskie :-) )
A tak pozatym wydaje mi się, ze posiada on z całej grupy najlepsze wykształcenie. No ale są to tylko moje, humanisty z zamiłowania przemyślenia ;-)
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#19 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.10.2003 - |21:57|

Hmm widzę po wiekszości postów (w których Sam wyprzedza Daniela), że na tym forum przewagę mają technofile, którzy wyżej stawiają więdzę techiczną nad wiedzę humanistyczną.

bo jest zdaje sie kilka rodzajow inteligencji. a w serialu przedkladam wierze techniczna, gdyz sam budujac nowe urzadzenia jest jakby tworca.. tzn tworzy cos nowego, musi wymyslac nowe rzeczy. a daniel jest jakby bardziej odtworczy - tzn poznaje jezyki ktore juz istnieja.. hmm w sumie tez pewnie musi sobie wiele rzeczy dopowiadac - ale moze w mniejszym stopniu (nie wiem - nie jestem polonista)
a poza tym to raczej technologia pcha ten swiat na przod... stad moj osad ;) ale tak minimalnie jest sam wyzsza ze na granicy bledu - moze nawet masz racje hehe ;)
  • 0

#20 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.10.2003 - |22:04|

hmm jak to te leśne stworki (z super umysłami) mówili: "Ale ci młodzi niecierpliwi' ;-).
W SG1 wielokrotnie przwijało się, że wiedza stricte techniczna to nie wszystko, ale "jak mówi stare przysłowie pszczół" Errare Humanum est...*

*błądzić (mylić się) jet rzeczą ludzką
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych