Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Hunt for Red October (1990)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak oceniasz film (32 użytkowników oddało głos)

Jak oceniasz film

1. 0 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 0,5 (0 głosów [0.00%])

3. 1 (0 głosów [0.00%])

4. 1,5 (0 głosów [0.00%])

5. 2 (0 głosów [0.00%])

6. 2,5 (0 głosów [0.00%])

7. 3 (0 głosów [0.00%])

8. 3,5 (0 głosów [0.00%])

9. 4 (0 głosów [0.00%])

10. 4,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [3.33%])

Procent z głosów: 3.33%

12. 5,5 (0 głosów [0.00%])

13. 6 (0 głosów [0.00%])

14. 6,5 (0 głosów [0.00%])

15. 7 (0 głosów [0.00%])

16. 7,5 (0 głosów [0.00%])

17. 8 (2 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

18. 8,5 (4 głosów [13.33%])

Procent z głosów: 13.33%

19. 9 (6 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

20. 9,5 (7 głosów [23.33%])

Procent z głosów: 23.33%

21. 10 (10 głosów [33.33%])

Procent z głosów: 33.33%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 25.05.2005 - |12:13|

Film będący równie wielkim hitem co sama książka ,

Film trzyma w napięciu od pierwszych minut , bardzo dobra gra aktorska Aleca Baldwina , Sama Neilla a przedewszystkim kapitalna rola Seana Connerego w roli kapitana Marko Ramiusa .
Do tego świetna muzyka , kapitalne zdjęcia podwodne i nawodne ( awaryjne wynurzenie USS Dallas :clap: :clap: ) ;

Dla fanów OP film obowiązkowy , ciekowaostką jest że aktor grajacy Admirała Greera zagrał potem w 2 filmach na podstawie książek Toma Clancego , grał w nich ww. admirała , pojawił się tez Jack Rayn
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#2 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 25.05.2005 - |20:25|

Moim zdaniem jeden z niewielu filmów, które okazały się równie dobre jak książka.
Prawdziwy diament - jeden z moich ulubionych filmów.
Śmiało mogę dać 10.
Chociażby dlatego, że gra w nim Sean Connery.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#3 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.06.2005 - |20:29|

Nic tylko polecać, a scenariusz, za realizację i za grę aktorską.

Oby wiecej takich w przyszłości nakręcili.

#4 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 02.06.2005 - |20:49|

Film świetny, a co do książki to nieco się zawiodłem, może dlatego że najpierw oglądałem film? Ale inne książki tego autora a zwłaszcza 'Czerwony Sztorm' polecam, może kiedyś nakręcą film hmmmm. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#5 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 02.06.2005 - |21:09|

Świetna książka, bardzo dobra ekranizacja, nic dodać nic ująć, był to pierwszy raz kiedy nie przeszkadzało mi czytanie książki po obejrzeniu filmu. Bohaterowie odwozorowanie świata przedstawionego-strzał w 10. Jak ktoś jeszcze nie widział /czytał- OGLĄDAĆ i CZYTAĆ ^_^
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#6 regm

regm

Szeregowy

• VIP
  • 43 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 02.06.2005 - |21:19|

Mimoże nie czytałem książki, film widziałem kilka razy i za każdym razem ogladałem go z takim samym zachwytem. Muzyka poprostu rewelacyjna, nie mówiac już o grze aktorskiej. Bez wachania daje 10.
  • 0

#7 andrzejb

andrzejb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 03.06.2005 - |07:49|

10 za całość, realizacje scenariusz, grę aktorska, tempo akcji. Jeden z niewielu filmów które zasługuja na taka ocene. Zgadzam sie ze wszystkimi przedmówcami i polecam wszystkim co nie widzieli, Ci co widzieli mogą spokojnie jeszcze raz obejrzeć.
  • 0
pozdrowienia Andrzej

#8 Lis_SG3

Lis_SG3

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 26.07.2005 - |09:44|

Zgadzam się z przedmówcami. Film poprostu fantastyczny. Za każdym razem gdy go oglądam towarzyszy mi takie samo zaangażowanie jak za pierwszym razem .
Majstersztyk kinowy :)
  • 0
Mess With The BEST - Die Like The Rest !!!!

#9 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 26.07.2005 - |12:54|

Znakomity film, książka jeszcze lepsza :) No i Sean Connery, jak dla mnie jeden z najlepszych aktorów.
  • 0
VeeDee

#10 Platon

Platon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.07.2005 - |10:58|

Film faktycznie bardzo dobry, książko nie miałem przyjemności czytać. Duży plus za czas trwania ( a z reklamami to jest dobre 3 godziny ;) ). Film dla którego warto oderwać się od seriali :D

Ocena: 9
  • 0
"Now tell me of home Lenier, I've been away far too long. - Pyromania is back." :D

#11 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 17.08.2005 - |23:17|

Jest to jeden z pierwszych filmów, kiedy padł stereotyp Rosjanina-głupka, czy też Rosjanina-złego. Mimo, że Remius jest Litwinem, to marynarka rosyjska została przedstawiona w pozytywnym świetle. O wiele gorzej wypadli Jankesi z ich gburowatością i luzem.
  • 0

#12 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 18.08.2005 - |01:47|

Ha ! Amerykanie musieli przedstawić rosyjska marynarkę aby stała się "pozytywna" i ładna :). Piekna jest ta ruska marynarka tylko w filmie. A w życiu jest KURSK i ostatnio ten batyskaf. Jest ukrywanie prawdy. Są okręty stojące wiele lat na kotwicowiskach i rdzewiejące. Są sprzedawane do Chin, Indii niedokończone lotniskowce. To część prawdziwego obrazu rosyjskiej marynarki. Niestety to co jeszcze plywa nadal jest dość groźne - dla samych Rosjan-marynarzy oraz reszty świata. Kto wie co wymyślą jeszcze szaleńcy w wielkich czapkach ?

A zespół Marko Ramiusa był grupą doskonale wyćwiczonych przez NIEGO marynarzy a szczególnie oficerów. Oficerowie zaś mieli wspólny z kapitanem cel - zwiac do USA. Toteż nawet hymn śpiewali nieszczerze. Nie należy sądzić,ze reszta rosyjskiej floty miała tak doskonałe zespoły.

To,że Ramius jest Litwinem wydaje mi się jednak ważne.

Rayden

P.S. z Clancyego polecam CZERWONY SZTORM (nawet lepsze od Października). Natomiast z Larry Bonda - WIR, KOCIOŁ, CZERWONY FENIKS. To oczywiscie książki - technothrillery wojenne.

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 18.08.2005 - |01:51|

• 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#13 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 18.08.2005 - |07:47|

Czerwony Pazdziernik dzial sie w czasach gdy ZSRR jeszcze istnial i mial sie dobrze (przed albo w czasie wojny afganskiej sadzac po Kardynale z Kremla (NAJlepsza ksiazka Clancego - polecam), wiec marynarka ZSRR tez jeszcze byla taka jak ja przedstawiono.

Porownanie do dzisiejszych czasow jest ciut nie na miejscu.

PS - Czerwony Sztorm byl pisany przez Larrego bonda jezeli idzie o sceny walki - dlatego jest taki dobry. A reszty ksiazek Clancego (po Kardynale, Pazdzierniku i Bez Skrupulow) nie polecam - typowe Amerykanie pokazuja sie i rozpier... wszystko co leci). Najgorszy jest "Niedzwiedz i Smok" - przeciwienstwo Czerwonego Pazdziernika - ruskie to idioci nie bedacy stanie trafic z 2 krokow w stodole i amerykanie musza im przyleciec i pomagac pokonac zlych chinczykow. Brr...
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#14 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.08.2005 - |20:59|

W tym tygodniu przeczytałem książke, choć nie trzyma tak w napięciu jaki film, jest bardzo dobra. Trzeba przyznać, ze film dość dobrze reprezentuje tą książkę i można śmiało polecić obie pozycje :)

(btw książka wydawnicta AMBER za niecałe 30zł w tesco, moim zdaniem warto kupić :))

#15 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 27.08.2005 - |09:20|

Hahaha śmiac mi sie chce ze wszystkich którzy śmieją sie ze stanu wojska czy floty Rosyjskiej..... Pamiętajcie Napoleon, Hitler też niedoceniali Rosjan i troszke sie przeliczyli..... :)

Użytkownik mmisiek edytował ten post 27.08.2005 - |09:21|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#16 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.09.2005 - |12:40|

Czytałem książkę i odlądałem film. Rzeczywiście - jest to jedna z niewielu ekranizacji powieści szpiegowsko - sensacyjnej, którą można polecić w ciemno. Jest wiele przyczyn: aktorzy, ukazanie sytuacji geopolitycznej, znajomość wiele faktów z okresu tzw. "zimnej wojny".
Istotne jest także to, że tutaj Rosjanie pokazani są naprawdę, jako ludzie, a nie system. Jest to całkiem nowe spojrzenie w tym gatunku, gdzie przeważnie amerykanie walczą z systemem, a ludzie są tylko tłem.
Choć z drugiej strony film nie ustrzegł się demagogii amerykańskiej. Jest zbyt wiele rzeczy, które stają się trochę niesmaczne. Choćby postawa dowództwa rosyjskiego i amerykańskiego, ciągłe wrzucanie haseł politycznych - w postaci: amerykanie są dobrzy, demokracja jest super, wiec wszyscy chcą do ameryki. Mitomania amerykańska. No cóż. Skoro to robili amerykanie, to tak sobie to upatrzyli.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#17 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 02.11.2005 - |10:37|

Dobre kino. Ze spokojem dalem 8,5. A moglbym i 9 bo film po prostu jest dobry. Dobry scenariusz, dobrze zagrany. Dobrze zrobiony.
  • 0
Dołączona grafika

#18 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 02.11.2005 - |12:54|

Hahaha śmiac mi sie chce ze wszystkich którzy śmieją sie ze stanu wojska czy floty Rosyjskiej..... Pamiętajcie Napoleon, Hitler też niedoceniali Rosjan i troszke sie przeliczyli..... :)

trochę czytam na ten temat. Stan floty rosyjskiej nie jest najlepszy. Świadczą o tym także wypadki jakim ulegają ich okręty podwodne. Lotniskowiec sprzedano Chinom. Brakuje pieniędzy na wiele rzeczy. Na pewno flota, lotnictwo i armia są jescze silne (najbardziej siły nuklearne) i mają duży potencjał. Ale na pewno mają wiele do zrobienia w tym względzie.

Rayden
  • 0
"

#19 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 02.11.2005 - |13:10|

film rzeczywiście świetny; ale moim zdaniem książka jest lepsza; nie wynika to z jakiś braków w realizacji, ale z innej formy przekazu; w książce jest wiele interesujących szczegółów technicznych itp;

Hahaha śmiac mi sie chce ze wszystkich którzy śmieją sie ze stanu wojska czy floty Rosyjskiej..... Pamiętajcie Napoleon, Hitler też niedoceniali Rosjan i troszke sie przeliczyli.....

IMHO bardziej nie docenili rosyjskiej aury i mieli kapkę problemów z geografią w szkole(może nie znali pojęcia skali na mapie :P ); to były znacznie poważniejsze problemy niż armia rosyjska; BTW rosjanie zawsze polegali bardziej na liczebności niż na jakości; teraz gdy ich armię zredukowano poniżej miliona liczby mogą przestać być ich atutem; zwłaszcza gdy się porówna je z Chinami; nie można też zapominać, że obecnie Chińczycy wydają znacznie więcej na wojsko niż Rosjanie;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#20 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 03.01.2006 - |02:38|

Pochwalę się,że nabyłem DVD Polowanie na Czerwony Październik . A dlaczego się chwalę ? Bo kupiłem płytę za 25 zł, dzieki obniżce poświątecznej w Media Markt. Nie dość,ze płyta była w miarę tania to jeszcze obowiązywała dodatkowa ogólna obniżka 22 procent. I tyle powinny kosztować płyty DVD w Polsce - góra 30 zł. A nie jakieś ceny z sufitu typu 70-100 zł. I kto tu jest Robin Hoodem a kto bezwzględnym, łupiącym "angielski" lud Janem Bez Ziemi ?

Dodam,ze z radością nabyłem kilka płytek - T1, T2, Szeregowiec Ryan, Bylismy Żołnierzami, Steiner Żelazny Krzyż. A wszystko tanio, na każdą kieszeń. Boję się,ze "to se ne vrati".
  • 0
"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych