Skocz do zawartości

Zdjęcie

Daniken i jego teorie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

#1 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 04.10.2003 - |07:45|

Witam.
Chciałbym, aby w tym temacie została poruszona sprawa paleoastronautyki (dla niewtajemniczonych - loty kosmiczne w starożytnośći). Termin ten został w zasadzie stworzpny przez Ericha von Danikena - szwajcarskiego pisarza, zajmującego się odkrywaniem zagadek starożytności.
Ciekawi mnie co sądzicie o jego poglądach - zwracam się tu do tych którzy czytali jego książki (od 1968r. kiedy wydał pierwszą - "Wspomnienia z przyszłości" napisał ok 30 książek).
Dla tych którzy nie czytali - oto główne tezy jakie Daniken stawia w swoich książkach:
1) W czasach starożytnych Ziemię wielokrotnie odwiedzały istoty pozaziemskie (reprezentujące nie jedną ale nawet kilka różnych cywilizacji)
2) Obcy, drogą manipulacji genetycznej stworzyli człowieka na swój obraz i podobieństwo.
3) Ludzie uważali obcych za Bogów i oddawali im cześć (na tym opierają się wszystkie mity o bogach i ich podobieństwo między sobą)
4) Obcy prowadzili między sobą wojny na Ziemi używając zaawansowanych broni i technologii (np. broni nuklearnej /zagłada Sodomy i Gomory/ i inncyh jeszcze przez nas nie wynalezionych /trąby jerychońskie/
5) Dowodami na poparcie tych tez są m.in. zaawansowane technologicznie urządzenia powstałe w starożytności, których istnienie kłóci się z powszechnie przyjętym obrazem rozwoju ludzkości, starożytne mapy, których dokładność można porównać jedynie z mapami ze zdjęć satelitarnych, a także istniejące budowle i artefakty, których sposób wykonania nie został do dzisiaj rozszyfrowany (Piramidy w Gizie /to każdy zna/ kamienne kręgi /oczywiście nie wszystkie/ olbrzymie menhiry, dolmeny, Moai z Wyspy Wielkanocnej, ruiny z Ameryki Płd. itd. itd.)

Zaznaczam, że nie mówimy tu o współczesnym UFO B)

I na koniec: dla zainteresowanych - w tym roku Daniken otworzył w szwajcarskim Lagen wielki Park Tematyczny Mystery Park, gdzie można zobaczyć repliki najważniejszych budowli i artefaktów o których pisze on w swoich książkach.
  • 0

#2 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 04.10.2003 - |08:02|

Piramidy w Gizie

Te kochane piramidki. To jest wynalazek a nie budowla. B) Miały podobno służyć jako kalendarz a gdzieś indziej przeczytałam że miały robić za jakieś urządzenie nawigacyjne. A jest jakaś książka ale tytułu nie pamietam. Tam piramidy są opisane jako największa broń ziemi przed cywilizacjami pozaziemskimi. :huh: Tak więc może dawno temu RA mógł sie w taki sposób bronić prze wrogami. ;)
I co wy na to? :blink:
  • 0
Grzechem jest nie grzeszyć...

#3 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 04.10.2003 - |08:24|

Wy się nie znacie. Przecież każdy wie, że piramidy służyły jako lądowiska dla statków kosmicznych pewnej pasożytniczej rasy kosmitów. :P

Na temat Danikena toczyła się dyskusja (dodam, że w nieodopowiednim temacie :D) na starym forum. Niestety coś nie mogę namierzyć tego teamtu.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#4 andrzejb

andrzejb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 04.10.2003 - |08:26|

Ach ten Deniken. Trochę nie na temat, dosyć dawno temu ogladałem taki program w telewizirze, nazywał się "Archeologia zakazana", był w nim poruszony temat znalezisk, kłopoty archeologów. Z programu wynikało, że znaleziono artefakty, z których by wynikało, że w tyn czasie kiedy żyły dinozaury żył również człowiek, homo sapiens. Program pokazano tylko raz i cisza. Nagrałem ten program na video, ile się go później naszukałem inie znalazłem kasety, prawdopodonie prze przypadek skasowałem :angry: :( .

Andrzej

Użytkownik andrzejb edytował ten post 04.10.2003 - |08:45|

• 0
pozdrowienia Andrzej

#5 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 04.10.2003 - |08:54|

Ach ten Deniken. Trochę nie na temat, dosyć dawno temu ogladałem taki program w telewizirze, nazywał się "Archeologia zakazana", był w nim poruszony temat znalezisk, kłopoty archeologów. Z programu wynikało, że znaleziono artefakty, z których by wynikało, że w tyn czasie kiedy żyły dinozaury żył również człowiek, homo sapiens. Program pokazano tylko raz i cisza. Nagrałem ten program na video, ile się go później naszukałem inie znalazłem kasety, prawdopodonie prze przypadek skasowałem :angry:  :( .

Andrzej

Nie wiem nic o programie ale jest ksiązką pod tytułem "Zakazana archeologia" - M. Cremo, R. Thompson która porusza w/w temat. A co do ludzi i dinozaurów - to wiem że istnieje skamieniały odcisk łapy dinozaura sprzed 70 mln lat, obok którego jest odciśnięta stopa humanoida (obuta !).
  • 0

#6 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 04.10.2003 - |11:56|

1) W czasach starożytnych Ziemię wielokrotnie odwiedzały istoty pozaziemskie (reprezentujące nie jedną ale nawet kilka różnych cywilizacji)
2) Obcy, drogą manipulacji genetycznej stworzyli człowieka na swój obraz i podobieństwo.
3) Ludzie uważali obcych za Bogów i oddawali im cześć (na tym opierają się wszystkie mity o bogach i ich podobieństwo między sobą)
4) Obcy prowadzili między sobą wojny na Ziemi używając zaawansowanych broni i technologii (np. broni nuklearnej /zagłada Sodomy i Gomory/ i inncyh jeszcze przez nas nie wynalezionych /trąby jerychońskie/
5) Dowodami na poparcie tych tez są m.in. zaawansowane technologicznie urządzenia powstałe w starożytności, których istnienie kłóci się z powszechnie przyjętym obrazem rozwoju ludzkości, starożytne mapy, których dokładność można porównać jedynie z mapami ze zdjęć satelitarnych, a także istniejące budowle i artefakty, których sposób wykonania nie został do dzisiaj rozszyfrowany (Piramidy w Gizie /to każdy zna/ kamienne kręgi /oczywiście nie wszystkie/ olbrzymie menhiry, dolmeny, Moai z Wyspy Wielkanocnej, ruiny z Ameryki Płd. itd. itd.)

1)Jeśli chodzi o tą tezę to wiem jedno,że coś w tym jest.Ludzie niejednoktrotnie pisali,że widzieli w starożytności znaki na niebie.
2)W to nie wierze
3)To jest ciekawa teoria i bardzo prawdopodobna
4)To również ciekawe i prawdopodobne
5)Właśnie to są ogromne dowody!!!!Nie wiem,cemu inni naukowcy zaprzeczają,albo powariowali,albo niechą dopuścić takiej myśli.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#7 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.10.2003 - |15:57|

Ach ten Deniken. Trochę nie na temat, dosyć dawno temu ogladałem taki program w telewizirze, nazywał się "Archeologia zakazana", był w nim poruszony temat znalezisk, kłopoty archeologów. Z programu wynikało, że znaleziono artefakty, z których by wynikało, że w tyn czasie kiedy żyły dinozaury żył również człowiek, homo sapiens. Program pokazano tylko raz i cisza. Nagrałem ten program na video, ile się go później naszukałem inie znalazłem kasety, prawdopodonie prze przypadek skasowałem :angry:  :( .

Andrzej

Też oglądałem ten program. Szkoda, że większość naukowców z góry odrzuca dowody i poszlaki zaprzeczające ogólnie przyjętej teorii rozwoju ludzkości.
Co do Denikena, kiedyś przeczytałem dwie jego książki. Nie wszystko w historii Ziemi da się tak łatwo wyjaśnić. Szkoda, że tak niewielu ludzi to robi.

2)W to nie wierze

Deniken uważa, że dowody na taką wersję powstania ludzkości znajdują się np. w opowieściach religijnych. Także w chrześcijańskiej.
  • 0

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 04.10.2003 - |17:25|

A co do ludzi i dinozaurów - to wiem że istnieje skamieniały odcisk łapy dinozaura sprzed 70 mln lat, obok którego jest odciśnięta stopa humanoida (obuta !).

Przeciesz na księżycu w czasie jednej z pierwszych wypraw znaleziono słądy butów w rejonach gdzie nikogo wcześniej nie było , tzn. nie było tam żadnej ekspedycji amerykańskiej ani rosyjskiej . Zresztą przypadków takich można mnożyć , nawet w samych piramidach jest jeszcze wiele tajemnić , chociażby czas budowy z jaką zostały wykonane .
Co do Danikena , to powiem szczeże że chciałbym aby miał racje co do naszego stwożenia :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 04.10.2003 - |18:33|

Ogladalem kiedyc w tv film o denikenie i jego pomyslach. Pomimo iz pokazywal jakie to niezbite dowody posiada jakos mie one nie przekonaly. NIe wiem co nadzwyczajnego jest w piramidach z Gizy lub w kaniennych kregach. Owszem nie znamy czym kierowali sie ludzie budujac te rzeczy wiec nie mozemy zagladac odrazu ze zrobili to kosmic. Moze zrobili to ludzie sami. Czy tak trudno jest przyjac ze kilka tysiecy lat temu ludzie potrafili zrobic cos czego my nie potrafimy teraz wytlumaczyc. Czy odrazu trzeba przyjmowac ze przylecieli na ziemie kosmic i robili to zanas. Ja wole wierzyc ze to zrobilismy sami. Ze jestesmy na tyle zdolni. :D
  • 0

#10 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 04.10.2003 - |18:49|

Przeciesz na księżycu w czasie jednej z pierwszych wypraw znaleziono słądy butów w rejonach gdzie nikogo wcześniej nie było , tzn. nie było tam żadnej ekspedycji amerykańskiej ani rosyjskiej .

Tutaj jest trochę o UFO na księżycu:
http://klub.chip.pl/...fo/apollo11.htm
http://www.gwiazdy.com.pl/14_98/2.htm
.
Przeczytałem oba teksty, jednak pozostaję cały czas - tak jak Kirkor - sceptyczny.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#11 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 04.10.2003 - |19:41|

Ericha von Danikena czytałem dawno temu, w szkole podstawowej. Wtedy zrobił na mnie ogromne wrażenie. Do dziś pamiętam Kryształową Czaszkę (pojawiła się również w SG-1) oraz mapy Pire Rejsa przedstawiające Antarktydę zanim została pokryta lodem!!!

Dlaczego wszyscy tak sceptycznie podchodzą do odkryć Ericha?
Myślę, że duże znaczenie ma tutaj religia (przypomina mi się film "Ciało"). Pewne odkrycia uderzają w dogmaty kościoła i z miejsca są ostro krytykowane.

Pamięta ktoś film "Ostatnie kuszenie Chrystusa" ? Wielu biskupów i kardynałów skrytykowało tę produkcję, chociaż nie widzieli. W Polsce film był zakazany - tak uznali klerycy, my zwykli ludzie nie mieliśmy nic do powiedzenia. (Podobnie było ostatnio z "Dogmą")

Druga kwestia, to chyba zawiść środowiska naukowego. Bo skoro hotelarz z wykształacenia kreuje nowe teorie i zarabia przy okazji dużo pieniażków, to trzeba mu dokopać. Oszust i hosztapler !!! Gdyby dostał nagrodę Nobla, to i tak byłby dalej postrzegany, jako ten, który sieje zamęt i zamieszanie; a ksiązki pisze dla sławy i pieniędzy.

Niektóre pomysły traktuję z przymrużeniem oka, jednakże chwała Erichowi za wkład jaki włozył w poznawanie naszego świata. Był prekursorem i nikt mu tego nie odbierze.
  • 0

Th truth is out there...

#12 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 04.10.2003 - |19:48|

moj sceptycyzm do pomyslow Denikena jest dlatego ze ten czlowiek jeszcze nie przedstawil zednego dowodu naukowego na potwierdzenie swoich teorii.
  • 0

#13 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 06.10.2003 - |16:36|

moj sceptycyzm do pomyslow Denikena jest dlatego ze ten czlowiek jeszcze nie przedstawil zednego dowodu naukowego na potwierdzenie swoich teorii.

Zgadzam się!!! Wymyślać teorie, które akurat pasują (choć są nieprawdopodobne), może każdy - kiedyś ludzie wymyślili, że Ziemia jest płaska, Słońce krąży wokół niej - to także było bardzo prawdopodobne i pasowało. Pare dowodów jest, ale bez przesady, można przecież dowieść naukowo skąd pochodzą takie, czy inne zdarzenia, nie trzeba od razu fantazjować i zrzucać wszystkiego na obcych.
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#14 xiao

xiao

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoLodz

Napisano 08.10.2003 - |13:15|

Jesli chodzi o teorie bez potwierdzenia naukowego i pisarzy fantastyki to jak najbardziej mi pasuje Dick - cale zycie byl przekonany ze ktos go sledzi/obserwuje. Co prawda wiekszosc jego widzen (np twarz na niebie) spowodowaly narkotyki, ale jak mamu znac za nauke to co prawil Daniken to Dick tez mogl miec racje:). A powaznie, lubie Danikena jako pisarza, ale te teorie to hmmm moim zdaniem nie da sie ich potwierdzic, a jako niepotwierzone mozna je zaliczyc do fantastyki. I tak wlasnie je traktuje
  • 0
,Ty ze swej drogi nie wracaj, choćby dogonił Cię krzyk.
Słowa nic przecież nie znaczą, to tylko umarł nikt...'

oak.rpg.pl Stawiamy na WIELKICH ludzi

#15 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 08.10.2003 - |15:20|

Jak sama nazwa wskazuje, sa to torie a nie dogmaty, a zatem mozna sie z nimi zgadzac lub nie. Co do dowodow - Daeniken przytacza ich mnostwo. Sa to plaskorzezby, malowidla, piramidy egipskie itd. Problem polega na tym, ze jedni traktuja je powaznie, a inni uwazaja, ze mozna stworzyc dowolna teorie i odpowiednio interpretujac fakty potwierdzic ja lub podwazyc

Pare dowodów jest, ale bez przesady, można przecież dowieść naukowo skąd pochodzą takie, czy inne zdarzenia, nie trzeba od razu fantazjować i zrzucać wszystkiego na obcych.

Wszystko pieknie, tylko ze archeologia, historia, astronomia i szereg innych dziedzin nauki opiera sie na interpretacjach zjawisk, domyslach, niewiele jest tu tak naprawde na 100% pewne

Wymyślać teorie, które akurat pasują (choć są nieprawdopodobne), może każdy - kiedyś ludzie wymyślili, że Ziemia jest płaska, Słońce krąży wokół niej - to także było bardzo prawdopodobne i pasowało.

No wiec wlasnie. I owczesna nauka uwazala to za pewnik. Bylo na to szereg dowodow i wszystkie teorie pasowaly. Daleki tu jestem do porownywania Daenikena do Kopernika, al ten twoj argument akurat obraca sie przeciwko tobie.

Ja sam nie bardzo wierze w jego teorie i nie przekonuja mnie one, ale daleki jestem od spalenia go za nie na stosie :) . Natomiast ma on niewatpliwie jedna zasluge: zwrocil uwage na szeregt rzeczy (jak plaskowyz Nazca) na ktore wczesniej niewielu ludzi zwracalo uwage, pobudzil wyobraznie i zainteresowanie. A kto wie, moze to rzeczywiscie wynik dzialania druzyny SG-1 jakiejs obcej cywilizacji ;) .
  • 0
There is always a bigger fish.

#16 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 08.10.2003 - |20:53|

Przeczytałem swego czasu kilka ksążek Danikena. Byłem nawet dość zafascynowami jego teoriami. W sumie bliskie to science-fiction więc nie ma się co dziwić :). Cóż można o tym napisać... na pewno jego entuzjazm i głoszenie za pewnik, że na Ziemi są setki i tysiące śladów działalnia kosmitów w wiekach przeszłych, są przesadzone. Dowodów na to nie ma. Ale facet zadaje też pytania: dlaczego ? jak ? po co ? I odpowiedzi na te pytanie nie są już takie proste. Poważni naukowcy się z niego śmieją a moim zdaniem prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku. W prehistorii ludzkości jest wiele zdarzeń niejasnych i tajemniczych. Ale żeby od razu wyjaśniać je działalnością kosmitów na naszej planecie ? No nie wiem...
  • 0
"...something takes a part of me..."

#17 TransX

TransX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoChełm

Napisano 08.10.2003 - |21:52|

Z tymi poważnymi naukowcami to jest różnie. Nieraz (często raz w życiu) udaje im się odkryć lub wynaleźć coś ciekawego, a potem bazują na osiągniętej reputacji. Wielu badaczy dowodzi, że mnóstwo nieocenionych odkryć i wynalazków pochodzi od amatorów i pasjonatów. Często bywały one przypisywane sobie przez wybitnych naukowców. Czytałem książkę pt "Myślę, więc się mylę", w której autor przedstawia jak wiele nietrafnych odkryć mieli najznamienitsi jajogłowi w historii naszej cywilizacji, z Einsteinem, Galileuszem i Platonem na czele.
Często nad jakimś problemem pracują całe sztaby naukowców w laboratoriach za bajońskie sumy i nie przynosi to efektów, a znajduje się jeden, jedyny człowiek, który bez tych wszystkich udogodnień rozwiązuje sprawę.
A co na to ci naukowcy - mówią BLE,BLE (tzn jakie wady ma odkrycie lub wynalazek). A co szanowni krytycy oferują w zamian - figę z makiem!
Wiecie kto opracował podstawy systemu GPRS - tego od telefonii komórkowej - niespełna 20 latek.
  • 0

#18 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.10.2003 - |15:24|

Często nad jakimś problemem pracują całe sztaby naukowców w laboratoriach za bajońskie sumy i nie przynosi to efektów, a znajduje się jeden, jedyny człowiek, który bez tych wszystkich udogodnień rozwiązuje sprawę.

Zgadzam się całkowicie.
Np. Daniel rozpracowujący Gwiezdne Wrota w filmie.
"Myślisz iż udało ci się rozwiązać w 14 dni problem...
z którym oni nie mogli się uporać przez dwa lata?"
Albo inny przypadek: Młodzi, niedocenieni opracowujący systemy komputerowe w garażach. ;)
Ale fakt, wielkie pieniądze i nowoczesny sprzęt, nie zastąpią ludzkiego geniuszu.
Czasami wystarczy "świeże spojrzenie".

A co do obcych, nawiedzających ziemię w dawnych czasach.
Jak niby Egipcjanie wybudowali piramidy? Wtaczając 200 tonowe bloki na kłodach drzew, jakich? Palmach? Przecież tam nie ma nawet porządnych drzew. Ciekawy artykuł: Autor tekstu: Krzysztof Sykta; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2063
"...I. Edwards w znanym dziele "Piramidy Egiptu" podaje nawet, że największy blok w dolnej świątyni Chefrena waży 468 ton!..."
Co z zależnościami matematycznymi, geograficznymi i astronomicznymi w piramidach. Wszystkie są dorobione do faktów? Nie ujmując nic Egipcjanom z tamtych czasów, coś mi się wydaje, że ktoś im pomógł.
Ciężko to udowodnić, a ludzie już tacy są, dopóki się nie poparzy, to nie uwierzy że gorące.
  • 0

#19 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.10.2003 - |16:24|

Ciekaw jestem jakie dowody zadowoliły by niektórych. Może, któregoś dnia uda się odkopać Ha’taka. W końcu Ozyrysowi udało się ukryć jeden statek. (Wiem, że to nie był Ha’tak.)
Deniken w swoich teoriach powołuje się na legendy danej ludności i różne rysunki i malowidła. Opowieści religijne wielu starych kultur mają podobny rdzeń. Przy odpowiedniej interpretacji, można się tam dopatrzyć wizyty innych cywilizacji. Są też rysunki np. czegoś co przypomina kapsułę kosmiczną Gemini. Widziałem zdjęcia tego. Kapsuła kosmiczna to jedyna rzecz jaką mi to przypominało. Deniken zwrócił uwagę na położenie „astronautów”. Plecami do podłogi. Podobno ma to swoje rzeczywiste uzasadnienie.
Jak było naprawdę? Może się kiedyś dowiemy.
Jeśli chodzi o piramidy to tu jest jeden artykuł. Szczególnie ciekawe wydało mi się jego zakończenie.
http://www.gw.punk.px.pl/
Niestety stronka się nie otwiera bezpośrednio na mim. Po lewej stronie jest takie „Zaginione cywilizacje”. A dalej się zorientujecie.
  • 0

#20 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 09.10.2003 - |20:07|

Mnie dopiero przekonacie wtedy, gdy jakiś ufok wyląduje mi w ogrudku i przyzna się do wybudowania piramid. Ale na serio: wierze już bardziej, że wszelkie piramidy na Ziemii (są rozmieszczone na różnych kontynentach, nie tylko w Egipcie), zostały zbudowany przez atlantydów. Ci ludzie żyli tysiące lat temu na Antarktydzie i od nich pochodzi cała starożytna mistyczna wiedza.....
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych