Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 180 - S09E06 - Beachhead

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (133 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (43 głosów [34.40%])

Procent z głosów: 34.40%

2. 9.5 (24 głosów [19.20%])

Procent z głosów: 19.20%

3. 9 (26 głosów [20.80%])

Procent z głosów: 20.80%

4. 8.5 (10 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

5. 8 (14 głosów [11.20%])

Procent z głosów: 11.20%

6. 7.5 (3 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

7. 7 (1 głosów [0.80%])

Procent z głosów: 0.80%

8. 6.5 (1 głosów [0.80%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.80%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.80%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.80%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.04.2005 - |14:37|

SPOILER

Podpułkownik Samantha Carter wraca do SGC, nie ma jednak czasu się rozpakować, gdyż trzeba ocalić odległą planetę przed atakiem Ori. Okazuje się, że nowi wrogowie uruchomili pole siłowe na planecie zamieszkałej przez wolnych Jaffa. Zaniepokojony faktem, iż Ori mogą całkowicie przejąć plantetę, generał Landry wzywa podpułkownik Carter, Sam pracowała właśnie nad bronią, która teoretycznie powinna być w stanie unicestwić siły wroga, jeśli negocjacje zawiodą. Niestety rozmowy nie przynoszą żadnych rezultatów, Carter odpala broń, Mark IX. Efekt okazuje się być jednak przeciwny od zamierzonego, zamiast zniszczyć pole siłowe, energia wybuchu wzmacnia je, teraz pokrywa ono już niemal całą planetę. Całą sprawę komplikuje jeszcze Gerak, który grozi użyciem siły, jeśli SG-1 nie ocali planety.
Przywódca Jaffa nie daje się przekonać, co do niebezpieczeństwa swojego planu, ekipa z Ziemii też nie jest w stanie znaleźć innego rozwiązania. Z pomocą przychodzi Vala, przedstawia plan, który może zaowocować zniszczeniem pola, niestety wygląda na to, że ona sama będzie musiała poświęcić dla niego życie.

Zdjęcia: BRAK
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.08.2005 - |06:52|

Sam is back :) Albo jak kto woli "We've got the band back together" :)
Ori dalej zadziwiają, wiedza i technologia rewelacyjna, chociaż dogadali się z Goa'uld'em, a to już słabość, albo raczej wykorzystywanie wszystkich dostępnych środków.
Pole siłowe, które atakowane staje się większe, w sumie przez to silniejsze, mimo, że ogólnie mniej wytrzymałe. Mark IX, niszczyciel Wrót, coraz ciekawsze zabawki mamy :)
Planeta w czarną dziurę, to bardzo mocne, wysadzanie słońca się chowa.
SuperWrota, coś niesamowitego, 300-400 metrów średnicy, Ori lubią duże rzeczy :)
Na razie robią nas jak chcą, a teraz jeszcze Vala odpadła, może żyje w galaktyce Ori, ale nam to niewiele daje. Bez niej to będzie krucho, chociaż może Sam zacznie sypać pomysłami :)
Naprawdę dobry odcinek, tak na 9, coraz bardziej pozytywnie się nastawiam do reszty sezonu i przyszłorocznej premiery dziesiątego.
  • 0
Master of possimpible ;)

#3 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 20.08.2005 - |11:03|

Super odcinek wreście coś się działo
dałem 9,5 Vala się poświeciła ale nie wiadomo czy do końca może nadal gdzieś tam jest coś czuje ,że ją jeszcze zobaczymy i dobrze by było :clap:
nasz malutki statek został uszkodzony ale przetrwał 2 hataki za to nie
Super efekt na końcu
naprawde bardzo dobry odcinek
tylko jakim códem bronić się przed kamikadze wszystkie te stateczki były bez załogowe
Niestety można się spodziewać ,że Ori sprubują tej sztuczki jeszcze raz a wtedy sterach pomyśleć co wyleci przez te wrota
Wykożystanie wrót jako broni i to ,że się nie zamkneły zaskoczyło mnie kompletnie ale najlepszy tio był generał na końcu odcinka
Hunger :lol:
Carter za to jakaś taka ja wiem niejaka
  • 0

#4 razo

razo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoSilesia

Napisano 20.08.2005 - |11:31|

Świetny odcinek. Mnóstwo ciekawej akcji.
No i chyba najważniejsza sprawa czyli powrót Sam i koniec (narazie;))przygody z Valą. Ekipa sie zebrała cała i od razu kłopoty sie powiększają.
Jaffa wciąż sprawiają same problemy i tak chyba narazie zostanie.
Odcinek na 9.5 za akcje z czarną dziurą ;P
  • 0

#5 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 20.08.2005 - |17:07|

Dajcie mi znać, jak Vala wróci, bez niej będzie NUUUUDA...

10/10
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#6 _Bunio_

_Bunio_

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.08.2005 - |19:51|

A kurczę gdzie się podziali Asgardczycy ?? w końcu nie ma replikatorów i maja spokój więc może by tak się włączyli do gry ??? bo co niby robią ?? leżą pod palmami i sączą browarki ??

Odcinek czadowy to fakt..
Bez Vali i jej humoru będzie trochę nudniej to też fakt...
Ciekawe też kiedy ujrzymy statki i armie Ori o których była mowa w 9x03.. choć w sumie jeden kapłan też im styka na razie jak widać :)
Daję 9 z czystym sumieniem :)
  • 0

#7 Klorel

Klorel

Organizator

• VIP
  • 195 postów

Napisano 20.08.2005 - |23:36|

Jak dla mnie SG-1 przejęło teraz pałeczkę pierwszeństwa do SGA :D .
Odcinek wywołał u mnie duże zdziwinie (w pozytywnym sensie tego zwrotu :] , oczywiście :hyhy: ).
Z czysytym sumieniem daję 9, bo 10 zarezerwowałem sobie na dalsze odcinki ;) .
  • 0
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI.

#8 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.08.2005 - |00:00|

wg mnie calkowicie zasluzona 10. Doskonaly odcinek! Caly czas niesamowite napiecie i do tego szczypta humoru. po prostu SG-1!

Nie wiem jak bedziemy walczyc z Ori skoro maja oni takie zabawki :) moze trzeba bedzie wykorzystac kolo ratunkowe- telefon do przyjaciela, czyli asgardu, bo z wlasnej woli to chyba nie przyleca. moze w koncu zobaczymy Furlingow(oni jeszcze zyja w ogole?), albo wykorzystaja jakas technologie z Atlantisa. Okaze sie. no chyba ze Vala przezyje i rozwali Ori od srodka :)

no i sam wrocila! :]

Użytkownik Bunio edytował ten post 21.08.2005 - |00:02|

• 0

#9 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 21.08.2005 - |04:14|

Odcinek przepyszny.
Super zabawa i relax. Kapłan był naprawdę w pytę.
Naprawdę miły i udany pomysł na rozbudowę pola. Do tego milutki Goauld wykorzystany we włąściwy dla tej rasy sposób. Heh.
Ciekawe było, że wężyk wydawał się poddawać całkowicie urokowi Ori. Jeszcze ciekawsze, że jak zrozumiałem kapłana i Herusa to droga do ascendencji wiedzie przez śmierć ('początek drogi"). No to cena jest dość wysoka, ale wężyk jak widać gotów był ją wybrać. No ciekawe, ciekawe...
Vala miała dobre wejścia i klasowy szal do munduru.
Carter coś jakby śpiąca z letka, ale jej powrót spowodował naprawdę powrót starych klimatów. Swój urok to ona ma bez dyskusji.
Tealc wreszcie w lepszej formie. Jego koledzy za to wydają się być coraz mniej mili i to też dobrze rokuje, w sensie fabuły.
Jak na odcinek 6ty jakiegoś 9go sezonu to SG-1 ma się znakomicie. SPoro dobrych pomysłów, świetna obsada, wszystko ładnie grało.
Dałem 10 bo nie miałem za bardzo do czego się przyczepić. Poza tym dobrze się bawiłem dzięki żarłokowi. Heh, Vala miała rację.

Mi się naprawdę podobało. Udane wymieszanie starego klimatu z nowym wrogiem i aktorami. Dałem 10.
Tak trzymać.
  • 0

#10 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.08.2005 - |09:19|

ŁAAAAAAŁ !!!!!

Temu odcinkowi dałem bez zastanowienia pełne 10! Pycha! Nie ma sie czego przyczepic. Swietny pomysl, swietna realizacja, w ogole wszystko super-hiper.
Mam tylko nadzieje ze sie Vala kiedys odnajdzie bo szkoda mi jej. :(
  • 0
Dołączona grafika

#11 Kenny

Kenny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 21.08.2005 - |12:40|

REWELACJA.
Już traciłem nadzieję ze w sezonie 9 pokażą coś ciekawego a tutaj taka niespodzianka.
Tylko żeby nie zapeszyć.

Vala miała fachowe kucyki :)
Sam wyglądała tak lekko "mamusiowato"
  • 0

#12 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.08.2005 - |15:53|

A więc dam 9.
Porządny odcinek, Wielkie Wrota były bardzo ciekawym pomysłem, podobnie jak przekabacenie Goau'lda na stronę Ori. Jak zobaczyłem Sam to od razy jakoś mi się cieplej na sercu zrobiło ;) Troszkę smusił powrót "starej" Vali (w porównaniu do 9x05), ale dało się przeżyć. Dobrze, że mamy Ori w każdym odcinku i z każdym kolejnym wyglądają na jeszcze większych skur..., bomba :D
  • 0

->1019<-

#13 Radeko

Radeko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 21.08.2005 - |16:40|

wszystko mi się podobało, te olbrzymie wrota ... cudo ale daję 9 bo już dość długo nie słychać nic od Asgard, ani od pradawnych. pradawni w sumie nie wtrącają się ale już kilka razy zagadali do nas a teraz ... czeka nas największa inwazja a oni milczą, to samo Asgard, tyle się u nas dzieje a oni nawet nie wpadną o tym podyskutować, my wybiliśmy po nikąd dla nich replikatorów ... wydaje mi się to trochę dziwne, mam nadzieję, że już niedługo pojawią się ci najważniejsi ze swoimi pomysłami na walkę z Ori, czekam ...
  • 0
Only a few find the way, some don't recognize it when they do, some don't even want to.

#14 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.08.2005 - |16:44|

Nie ma sie czego przyczepic.

Jednak nie do końca:

1. jak rozumiem wrota zostały podpięte z "tamtej" strony do czarnej dziury więc się nie mogły zamknąć. To już było w jednym z poprzednich odcinków (nie pamiętam w którym) ale towarzyszyły temy dylatacje czasowe.
Tutej z niezrozumiałych względów tego nie ma. Dlaczego ?

2. Masa tak małej planetki (jak mi sie wydaje) nie powinna wystarczeć do stworzenia czarnej dziury po tej stronie.

3. Kilka cżłonów "dużych" wrót zostało zniszczonych (niszcząc hataki lub uderzając w Prometeusza). Skoro brak tylko jednego wystarczył do zniszczenia "dużych" wrót to cała akcja Vali była niepotrzebna. Te wrota i tak by nie zostały stworzone z braku ementów.

4.Skoro Ori są wszystkowiedzącymi to dlaczego nie wiedzieli, że przegrają ta bitwę?

Jest również pewna niespójność co do "mocy" Ori. Po co im floty wojenne i armie? Skoro mogą jednym "pstryknięciem" palca (a raczej tej laski) zrobić tak jak im się podoba? Jeden kapłan jest w stanie zniszczyć populację na całej planecie.
Dalej - skoro Ori są acendentami (jak Pradawni) powinni dysponowac mocami podobnymi do mocy ascendowanych Pradawnych. Czyli w naszym rozumieniu mogą wszystko. Tłumaczenie, że przeszkodza im ewentualnie "nasi" Pradawni jakoś do mnie nie dociera. Kapłani juz wykorzystali nadludzkie moce w spotkaniach znami w naszej galaktyce a jakoś Pradawni nie interweniują?

Tym niemniej odcinek b. dobry. SG1 sie rozkręca.
Aczkolwiek naprawdę nie wiem w jaki sposób zatrzymamy Ori w ich krucjacie przez naszą galaktykę.

Użytkownik psjodko edytował ten post 21.08.2005 - |16:58|

::. GRUPA TARDIS .::

#15 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.08.2005 - |17:56|

ad 1. Czemu tu nie ma dylatacji czasowych podobnych do tego z odcinka "The Matter of Time"? Może to Ori użyli swoich mocy do zapobiegnięcia takim dylatacją, może kapłan miał podbną maszynkę do tej jaką miał Asgard, a może czarna dziura po drugiej stronie była wystarczająco mała by nie wpływać zbyt mocno na czas... (może, może, może.... ;) )
ad 2. Wydaje mi się że nawet ze szlanki przy odpowiednim ściśnięciu można stworzyć czarną dziurę. Nie byłaby ona oczywiście wtedy tak groźna jak taka powstała z ogromnej gwiazdy.
ad 3. Wydaje mi się że wszystkie człony przetrwały (swoją drogą jest błąd w napisach, tam nie zostały zniszczone dwa WROGIE okręty jak mówi Gerak, a dwa JEGO okręty). A nawet jeśli to Ori mogli wysłać części zapasowe ;)
ad 4. Z tym wiedzeniem wszystkiego to się tylko chwalą. Nie wiedzieli o Drodze Mlecznej wiele lat....

Statkami chcą zademostrować potęgę, jednocześnie potrzebują wyznawców na nieokreślony cel (który wydaje mi się że znam)....
Log65: Happy camper

#16 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.08.2005 - |18:48|

/..../  potrzebują wyznawców na nieokreślony cel (który wydaje mi się że znam)....

Wyświetl post

noo nie daj sie prosic i oswiec nas o, SGTokar ! :rolleyes:
  • 0
Dołączona grafika

#17 Amon_Ra

Amon_Ra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoRadom

Napisano 21.08.2005 - |19:09|

Odcinek calkiem niezly u mnie ma 8.Co do Vali jeszcze o niej bedzie glosno:) Wydaje mi sie ze namiesza tym calym Ori bo raczej nie zginela:)
  • 0

#18 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 21.08.2005 - |19:45|

Ciekawy odcinek :) Więcej ORI chcemy ;) Eh ;)

+ Sam
+ 300 metrowe wrota - niezłe ;)
+ ten Goa'uld się zawiódł jak nie było O'Neilla, ja z zresztą też... mimo że było teraz 3/4 ekipy nie jest jak było...

- Vala ;| teraz będzie nudno... ciekawe życie ją czeka u Ori ;) Znając jej temperament powinna spłonąć w ciągu 24 godzin... ale pewnie nieźle się urządzi.
- ubrali sie w kombinezony w 3 minuty?? Niezły postęp ;) W Nasa ubranie kombinezonu trwa długo i wymaga dużej pomocy.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 21.08.2005 - |20:16|

• 0
VeeDee

#19 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.08.2005 - |19:49|

- przesyłają się przez Wrota na Prometeusza? może o czymś zapomniałem

Wyświetl post

- chyba o tym, że najpierw przesłali się na planetę a potem z niej przeszli na Prometeusza ;)
  • 0

->1019<-

#20 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.08.2005 - |20:04|

Ocena :

5 - na start
+1 za 5 osobowe Sg1