Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wersja "Director's Cut" i "Cinema"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pikawa

Pikawa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 22.09.2003 - |07:40|

Witam wszelkich Panstwa.

Moje pytanie jest bardzo zwiezle.

Mam SG DC a szukam SG C.

Ktos moze mi taka wersje wystawic lub poinformowac gdzie taka jest dostepna?

Dostep do szybkiego lacza mam tylko w pracy i dziala mi jedynie FTP.
eMule itp nie ida.
  • 0

#2 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 22.09.2003 - |08:44|

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :huh: :huh: :huh:
Ktoś mi wyjaśni, o co chodzi?
  • 0

#3 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 22.09.2003 - |09:17|

No cóz, szanowny(a) Pikawa coś ma , a coś innego chce mieć, tylko , chyba przez niedopatrzenie uznał, że mamy zdolności przewidywania jego chęci.

gulus z wyłączonym jasnowidzeniem, w tejchwili
  • 0

#4 arkaszka

arkaszka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 22.09.2003 - |09:42|

Według mnie SG DC - to Star Gate Director's Cut , ale SG C za diabła nie niem - może kinówka ??????
  • 0

#5 Pikawa

Pikawa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 22.09.2003 - |09:51|

Według mnie SG DC - to Star Gate Director's Cut , ale SG C za diabła nie niem - może kinówka ??????

Brawo zgadles.
Sorki ze w tak pokrecony sposob to napisalem ale jestem po 2 dniowym weselu.
Jak ktos ma kinowa wersje to byl bym wdzieczny za wskazanie lub wystawienie.
  • 0

#6 karson

karson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 23.09.2003 - |00:27|

Mam SG DC a szukam SG C.

Nie bardzo rozumiem po co Ci kinowka. Z tego co wiem to rozni sie ona od DC tylko tym, ze ma kilka scen mniej.
  • 0

#7 Pikawa

Pikawa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 23.09.2003 - |06:51|

A ja wlasnie slyszalem ze kilka scen ale wiecej.

Panowie/Panie (!) jak to wkoncu jest z wersja kinowa? Jest obcieta czy dluzsza ?
  • 0

#8 _V_

_V_

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 24.09.2003 - |13:43|

A ja wlasnie slyszalem ze kilka scen ale wiecej.

Panowie/Panie (!) jak to wkoncu jest z wersja kinowa? Jest obcieta czy dluzsza ?

Wersja DC jest dluzsza o pare minut, gdyz dodano pare scen...

Pozdr
V.
  • 0

#9 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 24.09.2003 - |14:41|

Uważam, że mając wersję DC nie ma potrzeby znalezienia kinówki, szczególnie, że wszystko co do tej pory znalazłem w sieci było dużo gorszej jakości.
  • 0
There is always a bigger fish.

#10 Arturs

Arturs

Kapral

• Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 26.09.2003 - |18:57|

Witam

Wersja reżyserska ma dodane kilka scen:
1. na początku jest akcja ze starożytnego egiptu jak Ra przybywa na Ziemię i młody chłopiec podąża w strone światła, czyli statku.
2. 1928 rok w Gizie jak podnoszą krąg, to pod spodem jest jakby plaskorzeźba z wojownikami Ra
3. przed wyruszeniem na akcje O'Neil ogląda to w komnacie w bazie.

i jeszcze chyba 2 sceny, łącznie chyba 5 minut, ale wg mnie dużo wnoszą do filmu

Arturs - Sosnowiec
  • 0

#11 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.09.2003 - |19:07|

Różnice: było o tym... mówiłem o tym
po pierwsze
po drugie
Log65: Happy camper

#12 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 26.09.2003 - |21:55|

Mam wersję wcześniejszą i DC. Praktycznie ten sam tekst pasuje do obu :)
Tak, jak pisali poprzednicy, DC ma kilka scen dodanych - ot i cała róznica.

Pozdrawiam.
  • 0

Th truth is out there...

#13 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 28.08.2005 - |08:06|

T9o nie wielkie różnica. A przy okazji jeśli dobrze pamiętam to ta wersja (reżyserska) eciała swego czas w TVPl
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#14 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.07.2006 - |14:32|

Hm jeśli jeszcze jest TU ktoś taki kto nie widział :blink: :o lub nie ma a chce sobie przypomnieć to ten film w tą środę 26 lipca będzie emitowany na TVN . Nie wiem tylko która wersja.

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.07.2006 - |14:32|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#15 Mariner

Mariner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 23.09.2006 - |19:14|

witam wszystkich .
Z tego co wiem Director Cut to wersje filmow wypuszczonych za pierwszym razem pocietych przez rezysera bo stwierdzil ze sa nie potrzebne lub za dlugi film lub jeszcze cos. - tak jak z wladca pierscieni- stad wersja rezyserska czyli taka jaka rezyser wypuscil- dopiero pozniej po jakims czasie wypuszczaja dluga wersje z dodanymi efektami scenami czy czym kolwiek jak np StarWars -dla fanow.
Ludzie czesto myla te pojecia (temat byl zdaje sie w tym roku na jednym z programow filmowych Kinomaniak czy innym (nie pamietam). Zazwyczaj długa wersje nazywaja Extended. Jeszcze pol roku temu sam nazywalem taka dlugo wersje DC zachodzac w glowe dalczego DC skoro dluga ale wszyscy tak mowili wiec i ja.- ot sprostowanie.
  • 0

#16 Nosfi

Nosfi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 122 postów
  • MiastoŚwinoujście

Napisano 24.09.2006 - |23:34|

Z tego co wiem Director Cut to wersje filmow wypuszczonych za pierwszym razem pocietych przez rezysera bo stwierdzil ze sa nie potrzebne lub za dlugi film lub jeszcze cos. - tak jak z wladca pierscieni- stad wersja rezyserska czyli taka jaka rezyser wypuscil- dopiero pozniej po jakims czasie wypuszczaja dluga wersje z dodanymi efektami scenami czy czym kolwiek jak np StarWars -dla fanow.

Widzę, że trzeba niektórych oświecić i przywrócić do realiów...
Na rynku znaleźć można wiele nazw dla wypuszczanych wersji filmowych na DVD, VHS, itd..
A sprawa ma się tak ...

W pierwszej kolejności wychodzi Wersja Kinowa (ORIGINAL WIDESCREEN, czasem zwana CINEMA). Jest to wersja, którą zostaje dopuszczona do emisji w kinie, w telewizji i ogląda ją większość z nas.

Następnie mamy DIRECTOR'S CUT (Wersję Reżyserską, EXTENDED EDITION). Tu oglądamy to co reżyser chciał tak naprawdę nam pokazać - pełną wizję twórcy filmu. Często większość nie ma pojęcia, że taka wersja wogóle istnieje.

COLLECTOR'S EDITION lub SPECIAL EDITION (Wersja Kolekcjonerska), czyli to co chcę nam dać "w prezencie" główny dystrybutor filmu. W pakiecie otrzymujemy film oraz dodatkowe materiały np. ścieżka dźwiękowa, opisy historyczne, komentarze reżyserskie, notki i takie tam różne ...

Czasami jeszcze wypuszczane są rozszeżone wersje kolekcjonerskie jako promocje. Przykład: Władca Pierścieni - zestaw 12 płyt DVD + niespodzianka.

A teraz małe wyjaśnienie "Dlaczego tak jest?" ...

Otóż filmy z góry mają narzucony czas emisji kinowej (dla każdego jest inny) i muszą się niestety tego trzymać. Jeśli jakiś film przekroczy ten czas niektóre sceny są wycinane, skracane, itp.. Tak powstaje Wersja Kinowa.
Głównie to reżyser decyduje co nie jest aż tak ważne i istotne w filmie, że może zostać wycięte.

Aby powstała Wersja Reżyserska ucięte sceny muszą odpowiednio wydłużać film i POWINNY wnosić do niego coś konkretnego. Czasami jest to naciągane i aby sprzedać więcej dystrybutor decyduje się na wypuszczenie takiej wersji nawet jeśli różnica wynosi zaledwie 5/10 minut i nie wnosi nic nowego do filmu... Ale najczęściej jak w przypadku wielu filmów różnice są zauważalne gołym okiem.

Przykładowo:
Gladiator - scena po bitwie w Germanii w obozie gdzie zatrzymał się Cesarz - Maximus wśród krwawiących żołnierzy, zachodzi do sali operacyjnej, gdzie leje się sporo krwi...
Władca Pierścieni (wszystkie trzy części) - najlepszy przykład to chyba scena z Powrótu Króla, kiedy to Gandalf rozmawia z Sarumanem stojąc pod jego wieżą. Saruman zostaje dźgnięty nożem przez Żabę (byłego poddanego Króla Rohanu Theodena).

No i to tyle ... jak coś to zapraszam do dyskusji ;)
  • 0
... And They Have A Plan ...

... cokolwiek by nie było to i tak będzie ...

#17 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.03.2007 - |17:31|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

Mój przedmówca już wszystko wyjaśnił, więc nie ma za bardzo już czego wyjaśniać :)

Skoro masz DC, to nie potrzebny ci C, chyba, że chcesz oglądać kilka scen mniej, a to chyba mija się z celem. Lepiej więcej, niż mniej :lol:

Użytkownik Darth Paula edytował ten post 14.06.2007 - |10:50|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych