Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seksmisja (1983)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#1 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.09.2003 - |19:04|

Rozpisujemy się tu o "wielkoch" holywoodzkich produkcjach, a zapominamy o własnym podwórku. A przecież też mamy się czym pochwalić. Może nie ma tego duzo, ale jednak jest. Seksmisja to wprawdzie, przede wszystkim komedia., ale również oryginalne sf.
Atutem filmu są dialogi i świetna gra Stuhra. Bardzo ciekawy pomysł. Doskonale zrealizowane jak na warunki polskie w realiach komunistycznych.
Ze wszystkich polskich filmów ten jest dla mnie nr 1. Oglądałem go mnóswo razy i za kazdym tak samo mi się podobał.
Ciekaw jestem co wy o tym filmie sadzicie.Zwłaszcza młode pokolenie. ;)
  • 0

#2 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 21.09.2003 - |19:52|

Ogladalem ten film wiele razy i jest poprostu super dialogi w stylu "ciemnosc, widze ciemnosc, ciemnosc widze" juz przeszly do polskiej kultury. Malo jest osób które by go nie ogladal. Seksmisja stoji u mnie na pierwszym miejscu wraz z Samymi swojmi
  • 0

#3 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 21.09.2003 - |20:08|

"Seksmisja" to obok "Vabank" przykład, że można zrobić dobry film z jajem. Po dodaniu trochę kasy byłby na Zachodzie hicior (chyba żeby nie zrozumieli niektórych aluzji - "Idziemy na Wschód, tam musi być życie" :D ). Klasa sama w sobie.
  • 0

#4 saggi

saggi

Wielki Organizator

• VIP
  • 878 postów
  • MiastoREDA

Napisano 21.09.2003 - |21:30|

To jest totalny odlot!!! :D Ten film pobija inne na glowe! Sthur jest niesamowity (jak zwykle zreszta ;) ) nienal kazdy tekst z tego filmu znam na pamiec ogladalam go wiele razy i ostatnio gdy lecial w TV bawilam sie w wypowiadanie kwesti tuz przed aktorami i malo bylo tekstow w kyorych bym o czyms zapomniala :)
Film dla mnie kultowy.
  • 0

Film sci-fi AI o AI i tworzony przez AI
"Cząstka Przeznaczenia"

#5 Ksyrax

Ksyrax

Kapral

• Użytkownik
  • 236 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 22.09.2003 - |07:07|

Film jest świetny. Chętnie do niego wracam i za każdym razem dobrze się bawię. Teksty są nie do podrobienia i sam często je słyszę i używam w życiu codziennym :) .
"Chodźmy stąd bo będzie na nas" - Przecież to rozkłada na łopatki :D :D :D
  • 0
Nic na świecie nie zostało tak sprawiedliwie rozdzielone jak rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną porcję. Jacques Tati.

#6 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 22.09.2003 - |08:01|

To prawda, film jest po prostu niesamowity... Niestety patrząc po ostatnich dokonaniach Machulski wyraźnie wyszedł z formy... "Kilerów 2" czy "Superprodukcja" to słabiutkie komedyjki. Piszę niestety, ponieważ są plany nakręcenia 2 części "Seksmisji". Nie wiem jak Wy, ale ja wolałbym aby tego nie robiono. Rzadko się zdarza, by część 2 była lepsza od pierwszej, a patrząc po ostatnich "dokonaniach" mistrza raczej nie będzie to udany film...

PS. Castor poprawny text brzmiał: chodźmy na wschód - tam musi być jakaś cywilizacja... ;)
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#7 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.09.2003 - |08:15|

Świetnych tekstów, które na stałe utkwiły mi w pamięci było pełno. MNie najbardziej podobał się ten z "Może Curie-Skłodowska też", albo
"- Ja tylko niosę pomoc.
- A czy ja coś mówiłem"
czy wiele innych.

Słyszałem, że amerykanie kupili prawa do tego filmu by zrobić swoją wesję. Ciekaw jestem czy to prawda i czy ktoś wie cos więcej na ten temat. Jakos trudno mi jest sobie wyobrazić ten film po amerykańsku. <_<
  • 0

#8 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 22.09.2003 - |09:39|

Amerykanie kupują prawa do wszystkiego co się gdziekolwiek sprzedało żeby zrobić swoją wersję a na niej kupę kasy. Prawa do "Kilera" też kupili. Potem do realizacji czasem nie dochodzi ale przynajmniej nikt inny tych praw już nie ma :).

Co do "Seksmisji" zaś to faktycznie film jest bombowy. Te teksty rozwalają na łopatki. Rola Stuhra genialna a Łukaszewicz udowodnił, że także sprawdza się w komedii. A nie miał zbyt wielu takich ról.
Mnie zadziwia to, że Machulski w takich trudnych czasach stworzył znakomity film SF. Bez efektów specjalnych i przy bardzo ograniczonym budżecie. To nie miało prawa się udać a jednak się udało. Podobnie było z "Kingsajzem". Do dziś nie wiem jak udało im się stworzyć tak znakomitą scenografię z niczego. Po raz kolejny okazało się, że "Polak potrafi" :).
Słyszałem, że po sukcesach "Seksmisji" w Polsce, pokazywano go także w Związku (zd)Radzieckim. Oczywiście w fim ingerowała cenzura i tak go pocięła, że została niecała godzina. Nie bardzo rozumiem jak to się wtedy jeszcze mogło kupy trzymać ale ponoć publika waliła drzwiami i oknami. I w dodatku byli zszokowani śmiałością erotyczną w tym filmie :blink: . Hhehhhh... rzeczywiście po cenzurze musiało jej dużo zostać :lol: ROTFL.
Ufff rozpisałem się ale lubię polskie filmy. Szczególnie stare. A co do "Seksmisji 2" to ponoć scenariusz jest już napisany od lat, ale Machulski jakoś nie może zabrać się za realizację. No i mam nadzieję, że się nie zabierze bo to by już było coś zupełnie innego.
  • 0
"...something takes a part of me..."

#9 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 22.09.2003 - |10:20|

Słyszałem, że amerykanie kupili prawa do tego filmu by zrobić swoją wesję. Ciekaw jestem czy to prawda i czy ktoś wie cos więcej na ten temat. Jakos trudno mi jest sobie wyobrazić ten film po amerykańsku. <_<

Taka plotka chodzila juz kilka lat temu i jakos do tej pory nie zostalo to potwierdzone.
Wszyscy tutaj pisza, ze Stuhr byl wspanialy. Wedlug mnie obaj z Lukaszewiczem grali wspaniale i razem wzieci byli o niebo lepsi, niz kazdy z nich z osobna. To zestawienie charakterow to jeden z najlepszych pomyslow Machulskiego w tym filmie.

Jeden z moich ulubionych tekstow:
- Co to? Co to?
- To życie.
  • 0
There is always a bigger fish.

#10 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 22.09.2003 - |16:09|

ja pierwszy raz widzialem seksmisje jak mialem bodajze 7 latek, a wtedy film nie zrobil na mnie zadnego wrazenia soecjalengo teraz natomiast juz go w pelni rozumiem i strasznie mi sie zaczal podobac, jednak ogladam go tyle co w telewizji bywa bo plyta z nia znajduje sie za stertami innych, a wyciagniecie jej oznacza poprostu burdel w chacie. Sam film jest swietny i pelen zartow i zarcikow, do mich ulubionych cytatow naleza kolejno:

Wucet Wucet i barykaduj
Ale tandeta

Ciemnosc, Ciemnosc widze

Kobieta mnie bije

jutro tez wam uciekniemy :)

To tyle co do mojej wypowiedzi ;)
  • 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#11 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 23.09.2003 - |06:50|

Film dobry,ale pod względem humoru.Dla mnie to on ze Sci-Fi ma niewiele wspólnego,ale tak to już w Polsce z takimi filmami jest.Niby to się gdzies tam dzieje,ale dzieje się nie wiele.Polacy jak widać robią albo tylko potrafią robić komedie,basnie,dramaty....inne gatunki wygineły.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#12 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.09.2003 - |09:26|

Dlaczego sądzisz, że to nie sf. Co z tego, że to komedia. To się nie wyklucza. Przecież wszystko toczy się w wymyślonej przez scenarzystę przyszłości, która nie jest wcale tak absolutnie niemozliwa.
  • 0

#13 Ksyrax

Ksyrax

Kapral

• Użytkownik
  • 236 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 23.09.2003 - |09:42|

Ja także uważam, że to sci-fi. Przecież jest jasno powiedziane, że akcja dzieje się w przyszłości, podany jest nawet rok, opowiedziane jest jak do tego doszło. Jest to idealny przykład filmu sci-fi. Może MacGyver myślał o efektach towarzyszących filmom sci-fi - lasery, statki kosmiczne, roboty. Ale to wcale nie oznacza, że film jest lub nie sci-fi.
  • 0
Nic na świecie nie zostało tak sprawiedliwie rozdzielone jak rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną porcję. Jacques Tati.

#14 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 23.09.2003 - |11:01|

Seksmisja jest bardziej S-F niz na przyklad Farscape. Nie rozumiem dlaczego wielu ludzi wrzuca wszystko do jednego worka z nazwa S-F. Jest to tylko jedna z odmian fantastyki, a tych jest naprawde mnostwo. Farscape jest to np Space Opera (nie wiem jaka jest polska nazwa). I w dodatku czy S-F musi byc zawsze powazna? Poczytajmy chociazby Harry'ego Harrisona. Jeden z klasykow gatunku, a humoru tam jest wiecej niz w niejednej polskiej komedii.
  • 0

#15 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 23.09.2003 - |11:43|

Wszyscy się zachwycają komedią "Seksmisja" :(

Co z filmami Szulkina?

Filmy fabularne: Golem (1980, Grand Prix w Madrycie, nagrody w Łagowie, Gdańsku, Trieście i San Sebastian, nagroda im. A. Munka), Wojna światów - następne stulecie (1981, premiera 1983. Nagrody w Avoriaz, Porto, Trieście i Madrycie), O-bi, O-ba. Koniec cywilizacji (1984, nagroda w Gdańsku za scenografię i Nagroda Realizatorów w Lille), Ga, ga. Chwała bohaterom (1986, nagroda w Gdańsku za montaż i nagroda w Strasburgu), Femina (1991). W 1995 zrealizował film dokumentalny Mięso (nagrody w Krakowie). Najnowszy, to Ubu król (Polska, 2003) Dramat.

Najbardziej podobał mi się O-bi O-ba (w głównej roli Jerzy Stuhr). Tego filmu nie da się opowiedzieć, trzeba go obejrzeć!!!

Regards.
  • 0

Th truth is out there...

#16 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 24.09.2003 - |21:39|

Dlaczego sądzisz, że to nie sf. Co z tego, że to komedia. To się nie wyklucza. Przecież wszystko toczy się w wymyślonej przez scenarzystę przyszłości, która nie jest wcale tak absolutnie niemozliwa.

Porównaj chociaż to z jakims filmem Spielberga,Scotta czy Cameroona-to jest dopiero Sci-Fi.U nas naprawdę ten dział leży,czy ktos kiedykolwiek widział jakis film tego typu na jakąs większą skalę???Nie!!!Seksmisja,oczywiscie,że ma elementy Sci-Fi,ale patrząc na filmy z U.S.A to co najwyżej nazwał bym to parodią,bez urazy do polskich filmów,ja tylko przytaczam pewne fakty.Nigdy u nas nie pojawi się film,choćby na miarę Temrinatora.

Użytkownik MacGyver edytował ten post 24.09.2003 - |21:40|

• 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#17 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 24.09.2003 - |21:57|

Weź jednak pod uwagę w którym roku powstała "Seksmisja". W roku 1983! Produkcje amerykańskie z tamtych lat również nie są aż tak znakomite. Oczywiście mam na mysli efekty specjalne a nie scenariusze, które wtedy bywały zdecydowanie lepsze niż dziś. Do tego należy dodać fakt, że film ten powstał w latach głębokiego kryzysu. W sklepach był tylko ocet a pod sklepami kolejki. Tak że moim zdaniem ten film jak na te czasy i warunki, w których powstał jest wręcz rewelacyjny. I jak najbardziej jest to SF :).
  • 0
"...something takes a part of me..."

#18 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 24.09.2003 - |22:53|

Weź jednak pod uwagę w którym roku powstała "Seksmisja". W roku 1983! Produkcje amerykańskie z tamtych lat również nie są aż tak znakomite. Oczywiście mam na mysli efekty specjalne a nie scenariusze, które wtedy bywały zdecydowanie lepsze niż dziś. Do tego należy dodać fakt, że film ten powstał w latach głębokiego kryzysu. W sklepach był tylko ocet a pod sklepami kolejki. Tak że moim zdaniem ten film jak na te czasy i warunki, w których powstał jest wręcz rewelacyjny. I jak najbardziej jest to SF :).

True, true. Seksmisja niewątpliwie jest filmem SF. I nie ma co jej porównywać z amerykańskimi filmami choćby tylko z powodu budżetu... Przecież wtedy to były jakby inne światy - stany i Europa za żelazną kurtyną. Dyskusja co jest lepsze, przypomina mi rozprawę o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy... Są różne gusta i tyle. A jak już pisał ktoś przede mną Seksmisja jest niewątpliwie bardziej Science niż taki Powrót jedi (też z 83 roku)...
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#19 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 25.09.2003 - |14:08|

Porównaj chociaż to z jakims filmem Spielberga,Scotta czy Cameroona-to jest dopiero Sci-Fi.U nas naprawdę ten dział leży,czy ktos kiedykolwiek widział jakis film tego typu na jakąs większą skalę???Nie!!!Seksmisja,oczywiscie,że ma elementy Sci-Fi,ale patrząc na filmy z U.S.A to co najwyżej nazwał bym to parodią,bez urazy do polskich filmów,ja tylko przytaczam pewne fakty.Nigdy u nas nie pojawi się film,choćby na miarę Temrinatora.

Jezeli za wyroznik, SF czy nie SF przyjmiemy efekty specjalne, to rzeczywiscie masz racje. Ja natomiast uwazam, ze sa one jedynie dodatkiem, srodkiem wyrazu. Ciekaw jestem jak bys widziel ekranizacje Strugackich albo Lema? Jezeli a w stylu Hollywoodzkim, to z doskonalej prozy SF (a moze uwazasz, ze to nie jest SF?) zostalo by poltorej godziny wybuchow i totalnej rozwalki. A jezeli powolujesz sie na Scotta - czy w Blade Runnerze rzeczywiscie najwazniejsze byly efekty specjalne i bogate dekoracje?
  • 0

#20 Ksyrax

Ksyrax

Kapral

• Użytkownik
  • 236 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 25.09.2003 - |15:58|

Nie można porównywać filmu typu Seksmisja i Terminator. Oba są SCI-FI i więcej nic ich nie łączy. Gdyby w Seksmisję włożono połowę tej kasy jaka poszła w Terminatora to myślę, że miałbyś okazję się zdziwić. Niestety w nasze filmy nie ładuje się tyle i robi się w miarę możliwości to na co pozwalają środki. Jednak przy tych ograniczeniach powstają i tak naprawdę dobre filmy i właśnie Seksmisja jest tego dobrym przykładem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych