Hej.
Właśnie się dowiedziałem, że miejsce w sieci, które mnie ukształtowało jako świadomego fana fantastyki skromnie i w cieniu obchodziło swoje dwudzieste narodziny!
Dziękuję @mirc że odpowiedziałeś na mój apel i zawitałeś na Discordzie Star Trek. To jest bardzo miłe po latach pogadać z niezniszczalnymi fandomiarzami, w których duch SG czy Treka nie zamarł wraz z rewolucją FB i zmierzchem ery Forów. Bo nie tylko @mirc z ciekawości zajrzał na discord.
Discord to coś pomiędzy forum a czatem. Serio jest łatwe w obsłudze i warto po prostu pozbierać Fandom.
Upadek popularności forów poświęconych serialowej i filmowej fantastyce dotknął także trek.pl oraz USS Phoenix. One dwa wraz OT Forum stanowią niezwykłe pomniki aktywności Fandomu, setek użytkowniczek i użytkowników i miliardów słów jakie tam zawarli.
Jestem pełen podziwu i szacunku że dbacie o OT Forum i trwa ono mimo awarii i problemów z hostingiem. Kilka dni temu to mi się bardzo przykro zrobiło jak OT Forum zanikło.
Nie ma co się oszukiwać. Aktywność na Forach nie wróci. To wspaniałe ale pomniki. Fandom treka właśnie reanimował Muzeum Forum USS Phoenix i włączył nowsze technologicznie. Trwa mozolna odbudowa portalu USS Phoenix natomiast stary po perturbacjach jest już dostępny jako Muzeum www. Forum trek.pl trwa i czeka w kolejce na przebudowę.
Remedium na odbudowę fandomu i wzajemnych relacji podsunęła pandemia. Wtedy powstał Discord Star Trek, który zbiera ludzi oddanych fantastyce, filmom, serialom, książkom i grom.
Dziś wbrew nazwie są tu też i ludzie stąd. W tym ja odnalazłem się jakoś ponownie i jest to fajne uczucie że jest z kim pogadać o Sam o Kirku i Baltarze.
Ale i gadamy o porannej kawie, o domowej kuchni i złotach miłośników lego. Udało się odrodzić tradycję fanfikow i dwie osoby zaczęły pisać.
Ja uderzam do Pierwszych w nazewnictwie B5 czy do Pradawnych w Waszym tłumaczeniu ( nie cierpię starożytnych).
Przypomnę SG, Farscape, BSG w sensie twórców i produkcji i aktorów czerpało że środowiska twórców treka. Przypomnę jak uniwersum gwiezdnych wrót przygarnęło sieroty po Enterprise czy Ucieczki w kosmos.
Discord Star Trek chce Was na pokładzie. Przybywajcie.
Gdziekolwiek jesteście Twórczynie i Twórcy OT Forum, Hataka, Tłumaczki i Tłumacze, Fanfikowe Twórczynie i Tworcy, Użytkowniczki i Użytkownicy
Ja Was wszystkich zapraszam z całego serca.
Poświętujmy 20 lat OT Forum razem z świętem 900 odcinka Treka w uniwersum. (Dziś w USA premiera. Odcinek s04e04 Lower Decks bez zapowiedzi nagle wycofany ze streamu w Polsce. )
Ale i tak świętujemy.
Link do Discorda Star Trek w moim opisie i zapasowy link tu: https://discord.gg/CjzsXtUDvX
Tam też jestem jak tu jako xetnoinu. Ksywa i awatar stąd na zawsze.
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 21.09.2023 - |15:37|