Skocz do zawartości

Zdjęcie

Closet Land (1991)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 718 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 29.08.2016 - |16:07|

7420980.3.jpg

Scenariusz i reżyseria Radha Bharadwai
Obsada:
Alan Rickman jako Śledczy
Madeleine Stowe jako Ofiara

Kolejny film z Alanem Ricmanem. Film niestandardowy, minimalistyczny i moim zdaniem ciekawy na tyle, by o nim wspomnieć.  

Akcja filmu dzieje się w nieokreślonym państwie i nieokreślonym czasie i ma miejsce w jednym pokoju, na niezidentyfikowanym posterunku policji. Sprowadzona w nocy na posterunek młoda pisarka jest przesłuchiwana przez bezwzględnego, sadystycznego policjanta. Jest oskarżona o umieszczenie w książce dla dzieci politycznego przesłania. Rozpoczynają się godziny manipulacji, zastraszania, tortur i indoktrynacji.

Tylko tyle, a może aż tyle. Uboga scenografia jest tłem dla gry psychologicznej pomiędzy bohaterami. Przy tak ograniczonych środkach całe przedsięwzięcie musi opierać się na grze aktorskiej, która oczywiście stoi na wysokim poziomie.    

Film wspierany przez organizację Amnesty International.

Użytkownik cooky edytował ten post 29.08.2016 - |16:36|

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#2 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.08.2016 - |19:23|

Cooky. Ja mam drobną prośbę. Drobnostkę taką. Wspominaj też filmy, jakie widziałaś i nie są warte Twoim zdaniem zachodu. Nie tylko te cenne.

I pisz, jeśli mogę prosić, troszeczkę więcej od siebie.

Uważam, że w zalewie bełkotu na setkach portali filmowych - wypowiedź osoby z krwi i kości, która zjadła serce na serialach i filmach s-f oraz ma świetne pióro i tęgi zmysł do własnych fabuł i świetnych opowiadań - czyli Ciebie - najważniejsze jest to, co Ty myślisz o tym filmie. Z czym Ci się kojarzy, z jakimi innymi filmami, jakie masz przemyślenia, co Ci ten seans dał, czego zabrakło, co byś zmieniła. Tak lekko felietonowo wręcz. Klikamy przecież dla rozrywki i nie musimy pisać gatunkowo formalnych recenzji, jak to się drzewiej mówiło, o wymiarze maturalnym. 

Pozdrawiam.

Film trafia do mojej kolejki, ale najpierw muszę poopisywać pozycje jakie w wakacje oglądałem, póki mam je świeżo w głowie.

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych