Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najgorsza postać Babilonu 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Delenn

Delenn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 08.07.2015 - |14:36|

Teraz trzeba podejść od tej bardziej negatywnej strony. Nie chodzi mi tu bynajmniej o to, która postać była najbardziej zła, tylko ta, która była najgorzej zagrana bądź niepotrzebna. Możecie rozróżnić na pierwszo-, drugo- i trzecioplanowe. Chciałabym również, abyście podali powód, konkretne sytuacje itd.

P. S. Możecie też podać najbardziej zaprzepaszczoną postać - taka, która zapowiadała się świetnie, ale zawiodła wasze oczekiwania

Pierwszoplanowa - Elizabeth Lochley - kobieta która była niepotrzebna. Nie wiem po co taki charakter w B5. Dla mnie stała się nudna, a z tymi wielkimi oczami i chłodną wyższością była po prostu śmieszna.
Drugo planowe. -
Trzecioplanowa -
Zaprzepaszczona - Lyta Alexander - w pilocie była taka sobie, potem zaczęła zaciekawiać. W 4 sezonie osiągnęła szczyt. Była świetna jako telepatka, miała swoje momenty, a potem... tak sobie. W 5 sezonie rozczarowała mnie.

Użytkownik Delenn edytował ten post 08.07.2015 - |14:43|

• 0

#2 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 02.08.2015 - |21:21|

Dla mnie Ela była śmieszna jak stała się obiektem holo-burdelu. Grała faktycznie sztywno, ale fabularnie miała też niewdzięczną rolę - "przejścia" ze stacją do jej zmierzchu, bo centrum tego uniwersum przeniosło się wraz z Delenn na inną planetę. I przypomnę, że była żoną gościa, co lubił zadzierające nos damy. Ewidentnie w jego typie i tak grała. W epizodzie w DS9 jest zupełnie inna.

W B5 wiele ról przechodziło przemianę, często po jakiś traumach lub uzależnieniach - trzeba na to patrzeć nie jako zmarnowanie postaci ale pewien wyróżnik scenariuszowy tej serii. To też przykład Lyty. To miało uzasadnienie fabularne.

Subiektywnie też mogę ponarzekać, że mogli tak zwekslować inną postać - ale tu osią jest przemiana. Przemiana Delenn, przemiana ludzkości, przemiana sztafety cywilizacji w uniwersum, wreszcie przemiana osobowości bohaterów.

Postawiłaś pytanie do serialu, gdzie nie jest łatwo o jednoznaczną ocenę, czy jakąś postać scenariuszowo lub aktorsko położono. Zresztą ciekawsze jest jakim cudem Ty ten serial znasz? To przecież archeologia :)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 02.08.2015 - |21:22|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych