Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sezon 4

Freak schow

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 10.10.2014 - |22:41|

Może nie w tym miejscu, ale tylko w tym sezonie mogłam dodać nowy temat...

04x01

Monsters Among Us

Początek kolejnego sezonu jest... dziwny. Trochę wyuzdany, trochę niesmaczny i tylko odrobinę straszny. Powracają starzy znajomi. Lana banana nawet podwójnie! Powraca też Pepper, zanim jeszcze trafiła do Briarcliff. I tu powstaje pytanie: co takiego zrobi, ze ją zamkną, dlaczego tylko ją, co stanie się z pozostałą niepospolitą trzódką? Clown ma potencjał i miejmy nadzieję, że pociągnie sezon do jakiegoś sensownego poziomu, bo kobieta z brodą i syjamskie bliźniaczki wrażenia specjalnego nie robią. Może jednak to się zmieni...

A jeszcze na marginesie, czy ktokolwiek z twórców widział kiedyś protezę nogi? Wydaje mi się, że nie i tylko o czymś takim słyszeli. Te zaprezentowane na ekranie wyglądają ładnie, ale przy takim mocowaniu, nawet by w nich nie stanęła. Powiedzmy jednak, że się czepiam i że porządny lej protezy nie jest do chodzenia, a tym bardziej do występów na scenie potrzebny. ;)

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#2 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 30.11.2014 - |14:43|

S04E01

Proteza nogi rzeczywiście nie zapewniałaby takiej motoryki w realu i to bez jakiejkolwiek laski. Ale ujdzie. Zgadzam się, że odcinek nie jest straszny tj horrorowaty. To, miejmy nadzieję, preludium, zapoznanie ze światem niepełnosprawnych. I jest to wcale wierne. Do XIX wieku owe dziwolągi nie miały innego miejsca w społeczeństwie niż grób, stos, zamknięcie w domu abo właśnie wędrowne pokazy. Potem ich miejscem były przybytki medyczne. Tylko weterani wojenni, czyli niepełnosprawni ruchowo mieli w niektórych państwach jak np Francja i Niemcy jakieś elementarne podwaliny wsparcia ze strony państwa, wsparcia innego niż zakłady odosobnienia. Ameryka ze swoimi rasizmami była, jeśli chodzi o stosunek do niepełnosprawnych, bardzo zapóźniona - stąd historia takiej trupy cyrkowej jest uzasadniona nawet w latach 50.

Usługi seksualne jako sposób zarobkowania to też nie wymysł tylko przykra historyczna rzeczywistość. Teraz w postępowaniu z różnymi rodzajami niepełnosprawności, w tym szczególnie umysłowych, podkreśla się prawo osób do życia seksualnego. Na Zachodzie są fundacje i stowarzyszenia, które pomagają znaleźć partnerów dla osób niepełnosprawnych. W jakimś z państw beneluksu jest państwowa usługa, można zamówić opiekunkę/opiekuna do striptizu ze środków ubezpieczenia społecznego - co dalej, ich sprawa.

Jestem ciekawy czy ten kontrowersyjny wątek współczesny będzie jakoś poruszony i jeszcze dochodzi modne w tych latach 50. sterylizowanie osób niepełnosprawnych. Zobaczymy    

S04E02

Słabiej. Dalsza prezentacja postaci. Brakuje czegoś. Może się jakoś rozkręci. 

S04E03-04

Bardzo sympatyczny dwuodcinkowiec. Dokładnie w stylu AHS. Jest nieograna w filmach i serialach postać o dwu twarzach. Jest zabawa konwencją: ekspresjonistycznego kina niemieckiego i utarty zielony dymek. Jest też Domina z niemieckim akcentem w skórze, co mi przypomniało Andronikusa i jej germańską rolę. Podobało mi się, choć tempo troszkę za wolne.

S04E05

Miało być pink komediowo. Wyszło nierówno. Kilka rzeczy śmiesznych, kilka przewlekłych. Ogólnie rozwlekłe tempo jest podstawowym problemem tego sezonu Niewygodna jest też sytuacja, kiedy muzyka w klubie jest drastycznie nie z epoki. Nie jest to błyskotliwy epizod.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 30.11.2014 - |09:04|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#3 albina

albina

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18.01.2015 - |19:30|

Powiem Wam, że ja przerwałam tę serie. Wszystkie pozostałe oglądałam z mężem na dobranoc :) Ale tego nie zdzierżyliśmy.. Nie wiem zy dlatego że ja dziecko się spodziewam i jakoś tak.. nie fajnie się patrzyło na tych biedych ludzi.. Koniec końców dla mnie jest tak zeschizowany że w nocy mam koszmary. Aha! Motyw z gściem z twarzą z tyłu nas jakoś.. tak ruszył. Makabryczne trochę. Trzeba przyznać że każda seria ma swój klimat i naprawdę.. potrafią zbudować atmosferę, która niemal ma swój smak

• 0

Projektowanie stron internetowych BNS to specjalizacja wielu różnych firm. Zlecając wykonanie witryny, dobrze ustalić już na wstępie jak najwięcej szczegółów. Dzięki temu mamy większy wpływ na ostateczny wygląd naszej wirtualnej wizytówki.

#4 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 18.01.2015 - |22:21|

Powiem szczerze, że ja też już wymiękam. Początkowe odcinki nawet fajnie się oglądało, ale im dalej, tym niestety gorzej. Akcja zrobiła się rozwlekła i przewidywalna. Coraz to nowe dziwadła zamiast szokować wywołują u mnie jedynie litość.a te wieczne pijackie ekscesy kraborękiego i jego tatusia... Litości. Ile to można słuchać płaczu, jaki to świat jest do [beeep]. To chyba najgorsza do tej pory postać grana przez tego aktora, a myślałam, że zombiaka nie da się przebić.Zobaczyłam to, co chciałam, to znaczy historię Pepper. Zrobiło mi się jej po prostu żal. Choć muszę przyznać, że miło było zobaczyć znajomą, uduchowioną siostrzyczkę z Briarcliff. Lubię Dandy`ego, choć brakuje mi już kontrastu z zapatrzoną w niego mamusię. Tego sezonu nawet Lange nie jest w stanie uratować. I nie chodzi tu o grę aktorską, bo ta jest jak zawsze bez zarzutu, ale o irytującą postać. Skończyłam na dziesiątym odcinku i nie jestem specjalnie ciekawa co będzie dalej. Myślę, że poczekam, aż będą wszystkie i wtedy obejrzę ciurkiem do końca. Zakończenie poprzedniego sezonu mile mnie zaskoczyło. Może i tym razem się uda?

Użytkownik cooky edytował ten post 18.01.2015 - |22:27|

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#5 adam8matek

adam8matek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 06.11.2015 - |13:24|

Narazie to dobrze wygląda

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych