Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Strain

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.08.2014 - |09:07|

Na lotnisku w Nowy Jorku ląduje samolot z Europy, podczas kołowania nagle się zatrzymuje i nie udaje się z nim nawiązać kontaktu. Po przybyciu na miejsce służ odnajdują one w środku ponad 200 ciał, 4 ocalałych oraz tajemnicze pudło pełne ziemi.
Wkrótce znika skrzynia, chwilę później ciała a na końcu ktoś wypuścił ocalałych pasażerów. W tym samym czasie na lotnisku zostaje odnalezione zmasakrowane ciało. Sytuację komplikuje staruszek z mieczem, którzy każe spalić zwłoki i zniszczyć skrzynię...

Główne role przypadły Coreyowi Stoll oraz Mía Maestro.

Można by pomyśleć po pierwszych odcinkach, kolejny serial o wampirach, jednak tym razem mamy powrót do korzeni. Koniec mieszania się stworzeń nocy z ludźmi. Koniec obiektów pożądania seksualnego nastolatek.
Sam serial może nie jest jakoś nadzwyczajny. Jednak po modzie ostatnich lat na wampiry dla nastolatek, miło jest zobaczyć je w krwiożerczej, niebezpiecznej wersji. Serial psuje nieco intryga sięgająca IIWW i obozów, ale może jeszcze jakoś się z tego twórcy wybronią.

Byłbym zapomniał, w serialu gości Sean Astin.

#2 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 04.08.2014 - |10:33|

Znakomita produkcja, oby tylko utrzymał się w ramówce, bo widać, że twórcy mają długoterminowe plany, ale w efekcie fabuła rozwija się małymi kroczkami, i niby wiemy dużo, ale tak naprawdę nie wiemy jeszcze nic, z wyjątkiem tego, że wampiry są złe oraz mają nikczemne plany, ale dlaczego teraz - ok, niby nie po raz pierwszy -, dlaczego NY, dlaczego w taki sposób? Przecież mogli po cichu zbudować armię, nie musieli robić takiego szumu medialnego wokół sprowadzania mistrza, a następnie tuszować jego przybycia...

• 0

#3 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 11.08.2014 - |22:36|

1x01-02

W końcu produkcja, której myślą przewodnią nie jest romans wampirów (czy też sił zła) z "ziemskimi lasencjami" - to raczej przygody Lorda Voldemorta dla dorosłych.

Marka stacji FX jednak do czegoś zobowiązuje, ogląda się na razie bardzo dobrze, no i drugi sezon zamówiony.

• 0

#4 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 17.08.2014 - |09:26|

1x01-02

W końcu produkcja, której myślą przewodnią nie jest romans wampirów (czy też sił zła) z "ziemskimi lasencjami" - to raczej przygody Lorda Voldemorta dla dorosłych.

Marka stacji FX jednak do czegoś zobowiązuje, ogląda się na razie bardzo dobrze, no i drugi sezon zamówiony.

Tak jak piszesz, w końcu serial, gdzie misją wampirów jest eksterminacja ludzi, a nie słodkie pierdy pierdu :) Ogląda się fajnie, chociaż arcydzieło, to nie jest. Zobaczymy jak się potoczy dalej.

Użytkownik goral_222 edytował ten post 17.08.2014 - |09:27|

• 0

#5 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.08.2014 - |11:02|

Po 6 odcinku mam coraz bardziej mieszane uczucia do tego serialu. Głupota postępowania bohaterów robi się coraz bardziej irytująca. Jakim cudem policja, FBI, CIA i inne skrótowce nie wiedzą jeszcze co się dzieje? Nikt nie zauważył, że rodziny "zmarłych" z samolotu nagle przestały pojawiać się w  pracy, szkole itd.? Nikt nie pojechał sprawdzić co się z nimi dzieje?

Cała masa ludzi widziała atak potworka w domu spokojnej starości i NIC? Nie trzyma sie to kompletnie kupy moim zdaniem.

• 0

#6 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 23.08.2014 - |18:13|

Bardzo sprzeczne opinie, FX raczej nie zawodzi, temat dość ciekawy, ale jednak mam duże wątpliwości czy po to sięgnąć. Może jeszcze kilka opinii, które nie pozwolą mi się zagłębić w kiepskim serialu?

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#7 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.08.2014 - |22:20|

...Jakim cudem policja, FBI, CIA i inne skrótowce nie wiedzą jeszcze co się dzieje? Nikt nie zauważył, że rodziny "zmarłych" z samolotu nagle przestały pojawiać się w  pracy, szkole itd.? Nikt nie pojechał sprawdzić co się z nimi dzieje?...

Zdaje się, że akcja rozwija się w krótkim okresie czasu - to są godziny i dni (chyba nawet weekendowe).

Po 1x03-04 nadal mam chęć na więcej ^_^

• 0

#8 FilipKD

FilipKD

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoSzczecin-Jamajka

Napisano 05.09.2014 - |09:49|

Jestem po siódmym odcinku i dla mnie to jeden z lepszych seriali w tym roku (mimo iż nie jestem fanem filmów o wapirach i zazwyczaj je omijam szerokim łukiem). Potraktowanie tematu wampirów od strony "naukowej "(chociaż jak mówi Setrakian w przypadku strogoi trzeba odrzucic wszelka logikę) - jako rozprzesytrzeniajacego się wirusa-pasożyta biorę na +. Co do indolencji "służb" co zarzucacie parę postów wyżej: po części zostało to wytłumaczone atakiem na sieci teleinformatyczne  no i wszystko narazie rozgrywa sie w ciągu 3 - 4 dni.Zamulające dla mnie były (są) retrospekcje ale było ich raptem w sumie może z 10-15min ( były w dwóch czy trzech odcinkach). Efekty specjalne na najwyższym poziomie, fabuła mnie wciagnęła na maxa ( musiałem zrobić maraton 4 odcinków co sie odbiło na mojej pracy dzisiaj :P), grze aktorów nic nie można zarzucić . MUST SEE

• 0

#9 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 06.10.2014 - |13:19|

Serial wprost świetny, czego często nie mówię. Polecam bardzo. Efekty, gra aktorska, tłumaczenie wampiryzmu i logika (wśród seriali) na najwyższym poziomie,

Mnie zastanawia brygada specjalna wampirów. Zastanawiam się, czy jest drugi wampir alfa, czy są to po prostu jednostki niezależne od Mistrza, zbyt samoświadome. Ciekawe.

• 0

#10 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 08.10.2014 - |15:37|

Serial wprost świetny, czego często nie mówię. Polecam bardzo. Efekty, gra aktorska, tłumaczenie wampiryzmu i logika (wśród seriali) na najwyższym poziomie,

Mnie zastanawia brygada specjalna wampirów. Zastanawiam się, czy jest drugi wampir alfa, czy są to po prostu jednostki niezależne od Mistrza, zbyt samoświadome. Ciekawe.

hmm, chyba komentarz pisany przed obejrzeniem najnowszego odcinka, ale po jego seansie wszystko zdaje się jasne, zresztą było to do przewidzenia, że Mistrz nie jest jedynym przedstawicielem swego gatunku, z tym, że nie spodziewałem się, że będą w takowym stanie, ale gdyby byli mobilni to twórcy musieliby uzasadnić dlaczego zwyczajnie nie wyeliminowali Mistrza... W każdym razie jest to kawał dobrej produkcji, najlepszy serial traktujący o wampirach, nie ma słodzenia, nie ma romansów między gatunkowych etc.

• 0

#11 bibziuk

bibziuk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 02.08.2015 - |16:41|

Serial by był dużo lepszy bez dzieciaka i pani "dr.Gburowta mina" już nie moge patrzeć na nią i jej gburowatą twarz mam nadzieje żę ich lub chociaż dzieciaka zjedzą nie długo ^^.

Co do CIA,FBI etc są one zapewne kontrolowane przez grupe Stoneheart temu nie podejmują żadnych działań.

• 0

#12 Moadorek44

Moadorek44

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 05.10.2022 - |14:10|

cześć, gdzieś można złapać jeszcze teraz ten serial? wygląda, że spoko, tylko gdzie go znaleźć

Poznaj ofertę na usługi transportowe w Krakowie

Użytkownik Moadorek44 edytował ten post 24.10.2022 - |14:03|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych