Skocz do zawartości

Zdjęcie

Penny Dreadful

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 28.04.2014 - |11:57|

image.jpg
Opis:
Serial skupia się na najbardziej znanych bohaterach z literatury horroru, w tym m.in. na dr. Frankensteinie, a także na postaciach Doriana Graya i Draculi. Akcja osadzona jest w Londynie w epoce wiktoriańskiej.

Produkcja: USA, Irlandia, UK
Stacja: Showtime
Gatunek: Dramat, Fantasy, Horror, Thriller, Kostiumowy
Twórca: John Logan
Rok: 2014

Obsada:
  • Eva Green jako Vanessa Ives,
  • Timothy Dalton jako Sir Malcolm
  • Josh Hartnett jako Ethan Chandler,
  • Harry Treadaway jako Victor Frankenstein, 
  • Danny Sapani jako Sembene,
  • Reeve Carney jako Dorian Gray,
  • Billie Piper jako Brona Croft, 
  • Rory Kinnear jako Frankenstein, 
  • Helen McCrory jako Madame Kali,
Zwiastun:

"There is something within us all."
~Penny Dreadful

Opinia (pilot):
Interesująca rzecz, z tym, że mam mały dylemat z tym pilotem, bo mimo że pozornie wszystko jest na miejscu i zostało pieczołowicie dopracowane, to pozostawił pewien niedosyt. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić czego tak konkretnie mi zabrakło, możliwe, że to kwestia niewystarczającego rozwinięcia opowiadanej historii, ze względu na konieczność wprowadzenia sporej ilość bohaterów i wątków z nimi związanych lub niewystarczające ich zarysowanie. I tak mamy Sir Malcolma Murraya starającego się naprawić błędy przeszłości oraz odnaleźć swą zaginioną córkę - Minę -, Vanesse Ives posiadającą nadprzyrodzone moce i napędzaną żądze zemsty za odebranie matki przez stwory nocy, Ethana Chandlera charakteryzującego się licznymi sekretami, w tym bliżej niesprecyzowanym powiązaniem z Kubą Rozpruwaczem, Victora Frankensteina twórcę Istot i fascynata życia i śmierci oraz Kubę Rozpruwacza grasującego na ulicach Londynu. I do tego wampiry. A wszystko to w czasach wiktoriańskiej Anglii. Trochę tego dużo, zwłaszcza jak na jeden odcinek. 

Nie zmienia to tego, że jest to bardzo solidna i klimatyczna produkcja - jest mrocznie, ponuro a momentami wręcz psychodelicznie. I oczywiście, jak zwykle bywa w tego typu serialach, najmocniejszą jego stroną jest dopracowana strona estetyczna - scenografie, kostiumy i charakteryzacja oraz zdjęcia i oprawa muzyczna -, co nie oznacza, że strona fabularna zawodzi, bo tak nie jest, z tym, że na chwilę obecną ciężko ją oceniać, gdyż pilot stanowi zaledwie wprowadzenie do opowiadanej historii... Całość dopełnia prawdziwie doborowa obsada - wielkie nazwiska telewizji i kina - oraz cenieni twórcy, którzy gwarantują rozrywkę na najwyższym poziomie oraz nie pozwalają widzowi na nudę.

1477396_309948395823231_4259500908027862

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 28.04.2014 - |16:25|

• 0

#2 Stingwood

Stingwood

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 13.05.2014 - |18:28|

1x1: Night Work
Dość długo wyczekiwany serial, zwłaszcza, że horrorów itp. produkcji prawie w ogóle nie tykam... A pierwszy odcinek bardzo stonowany, oczywiście niezłe zawiązanie akcji Greenówna i Dalton wręcz bezbłędni, lecz tak czy owak, po duecie Logan & Mendes spodziewałbym się znacznie więcej i dlatego na razie mocne 4+ (w szkolnej skali). Czołówka przypomina tą TWD, lecz jest nieco mniej dynamiczna.

Użytkownik Stingwood edytował ten post 13.05.2014 - |18:29|

• 0
Favorite TV Shows
Breaking Bad | Community | House M.D. | House of Cards
Justified | Orange Is The New Black |  Suits | Six Feet Under

#3 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 15.05.2014 - |22:59|

1x02 Séance

Mocny odcinek. Scena seansu spirytystycznego robi wrażenie, szczególnie popis umiejętności Vanessy, która zawstydziła samego gościa specjalnego - Madame Kali -, i uważam, że był to genialny sposób na zapoznanie nas z sytuacją córki sir Malcolma, znacznie ciekawszy, aniżeli byłyby retrospekcje z tego okresu. Miłym zaskoczeniem też było pojawienie się potwora Frankensteina, bo Proteus był lekko rozczarowujący w tej roli, a teraz wszystko jest jasne, włącznie z opanowaniem Victora Frankensteina na widok ożywionych zwłok. I do tego wprowadzono nowe postacie; ekstrawaganckiego i szalenie magnetycznego młodzieńca - Doriana Graya (Reeve Carney); oraz urokliwą emigrantkę z Irlandii o imieniu Brona Croft (Billie Piper). Jestem pod wrażeniem tego serialu, oby tak dalej.

BTW: Odnoszę dziwne wrażenie, że Ethan Chandler może stanowić wariacje doktora Jekylala i pana Hydea. Wyjaśniałoby to jego powiązania z Kubą Rozpruwaczem, bo Rozpruwacz mógłby stanowić alter ego Ethan, z tym, że w przypadku pozostałych postaci nie ukrywa się ich tożsamości, zatem nie wiem dlaczego mieliby zrobić dla niego wyjątek. Ale nie można wiedzieć wszystkiego...

• 0

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.05.2014 - |12:23|

W ogóle nie brałem pod uwagę oglądania tego serialu - nie moje klimaty, ale coś mnie podkusiło i nie żałuję. Świetna historia, nakręcona z dbałością o szczegóły, idealnie zagrana (jak dla mnie Eva wybija się na pierwszy plan). Jest mrocznie i klimatycznie (fajna muzyczka potęgująca jeszcze bardziej nastrój), ale nie ma tej całej plastikowej otoczki, która była w chociażby ostatnio przeze mnie oglądanym pilocie Salem. Są co prawda jakieś stwory, za którymi generalnie nie przepadam (z tego powodu nigdy nie oglądałem chociażby "kultowego" co dla niektórych Star Gejt;)), ale jakoś nie przeszkadzają mi w odbiorze całości. I co najważniejsze, ciągnie mnie do sięgnięcia po kolejny odcinek.
Ze swojej strony polecam zerknąć, nawet tym, którzy tak jak ja nie planowali oglądać. Naprawdę fajna i klimatyczna rzecz.
  • 0

#5 paja3

paja3

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 23.11.2022 - |18:50|

IMO mega niedoceniany serial. Mam do niego ogromny sentyment.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych