Odcinek 038 - S04E08 - The Mountain and the Viper
Napisano 23.03.2014 - |19:50|
Napisano 02.06.2014 - |10:28|
Znakomity odcinek, był jeszcze lepszy aniżeli myślałem, że będzie. Scena Próby Walki była świetna, Oberyn był świetny, wielka szkoda, że musiał pożegnać się ze światem żywych. A pomyśleć, że tak łatwo rozprawił się z Górą, ale niestety jego chęć zemsty i gniew go zaślepiła, co też przypłacił swym życiem - wielka strata. Fetor też nieźle się spisuje. Chociaż nie bardzo widzę sens w posługiwaniu się jego osobą, bo to nie tak, że Żelaźni ludzie wiedza jak wygląda, bo dla nich jest zwykłym człowiekiem, a podawać się za Theona mógłby każdy...
BTW: Reakcja Aryi na wieść o śmierci ciotki bezecna
Napisano 02.06.2014 - |22:14|
Ciężko wyrazić swoje zdanie, jak każdy ma takie same - każdy żałuje śmierci Oberyna i każdy śmieje się z Aryi Stark i miny ogara(to było naprawdę zabawne, sam się uśmiałem ). Sama śmierć oberyna była "tragiczna", ale jeszcze gorsze jest to, że tak mało go było i nie pociągnęli jego wątku... Konkretny przeciwnik Lannisterów, największy wojownik na świecie, który chce się mścić... To powinno być ciągnięte CO NAJMNIEJ do końca sezonu, a nie takie hop siup papa... Pierwszy raz jestem wkurzony na Martina za zabicie jakiegoś bohatera Gry o Tron
Napisano 02.06.2014 - |22:44|
Oberyn to jest jedna z lepszych postaci żeby pokazać jak można wyciąć od razu bohatera z którym ewidentnie wszyscy sympatyzują i nie patyczkować się co ludzie powiedzą (a w książce nie był taki gejowaty więc jeszcze lepszy)
Napisano 03.06.2014 - |00:19|
Na osłodę dostaniemy brata, ale w ty przypadku nie ma nawet co porównywać.
Walka bardzo widowiskowa, a ta rzeźnia na końcu... Mocne. Naprawdę mocne. Już nie mogę doczekać się kolejnych odcinków.
Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.
F. Nietzsche
Napisano 03.06.2014 - |01:19|
czy ja dobrze kombinuje, ze w serialu Oberyn nie używał trucizny (tak jak w książce) w czasie próby walki?
foe (małpa) cinet (kropa) pl
Napisano 03.06.2014 - |07:28|
czy ja dobrze kombinuje, ze w serialu Oberyn nie używał trucizny (tak jak w książce) w czasie próby walki?
Nie wiadomo, Nic na to nie wskazuje. Ale jednocześnie nie wiadomo czy Góra już umarł, a może jedynie padł ze zmęczenia, ale nadal żyje, i umrze dopiero w nadchodzącym odcinku, bo to trochę za szybko, szczególnie że jeszcze miał sporo pary, z tym, że zważywszy na odniesione rany, to raczej trucizna nie byłaby konieczna, bo i tak wielce prawdopodobne, że by umarł w ich wyniku...
Napisano 03.06.2014 - |08:09|
A według mnie, takie "gejowate" zachowanie Oberyna dodawało mu... uroku Gdyby to był poważny, wieczny pokerface, chodzący na baczność(...) gość, to nikt by go tak nie polubił. W tej postaci właśnie to było najlepsze. To znaczy... Może niekoniecznie musiał być bi, ale jego styl na pewno mu na to pozwalał;p
Napisano 03.06.2014 - |12:36|
Jeden z najlepszych odcinkow, nie tylko obecnego sezonu. lecz takze calej serii. Zamykajacy epizod pojedynek zrealizowany fenomanelna. Smierc Oberyna to jedna z najbrutalniejszych scen serialu. Kolejna bardzo wazna, i rownie po mistzowsku zrobionej scenie, jest odparwienie Joraha Morrmonta. Dwie kolejne sceny, nie zupelnie zgodne z pierwowzorem to przesluchanie Bealisha i zaznanie Sansy. Ostatnia scena z sansa, pokazuje jej przemiane. Z naiwnej, pasywnej i zahukanej dziewczyni, wkracza swiat doroslych jako gracz rowny Bealishowi. Scena z Aria przezabawna, i bardzo logiczna, choc w ksiazce nie tak bylo. Wyglada na to, ze GRRM nieco ulepsza swoj pierwowzor literacki.
Genesis
Napisano 03.06.2014 - |15:45|
Świetne to było. Czasami dobrze oglądać ten serial bez znajomości książki właśnie dla takich momentów jak pojedynek Oberyna z Górą. Taki byłem nastawiony, że Oberyn wygra, że jak jego głowa była w połowie zmiażdżona ja się zastanawiałem jak on się z tego wywinie. Do końca jeszcze dwa odcinki ciekawe czym przebiją końcówkę tego epizodu.
Napisano 03.06.2014 - |16:09|
tymczasem słoneczne pozdrowienia od góry i żmiji
Napisano 03.06.2014 - |17:04|
W książce Góra miał podobne rany i same one nie były śmiertelne tylko trucizna jaką mu Żmija zaaplikował. Brak słowa o truciznie mnie zaintrygował, czyzby Martin miał inne plany co do Góry niż te w ksiązce?
foe (małpa) cinet (kropa) pl
Napisano 03.06.2014 - |17:31|
Odcinek zakończył się śmiercią Oberyna, góra padł... Nic więcej nie wiadomo, równie dobrze w następnym odcinku możemy być powitani pogrzebem ich obu ;p
Napisano 03.06.2014 - |17:34|
no ale to co mieli zrobić tekturową strzałkę z napisem "zatrute ostrze"
Napisano 03.06.2014 - |22:00|
W sumie to nie jest ważne czy umrze od zatrutego ostrza, czy od odniesionych ran. Mam tylko nadzieję, że tym razem twórcy serialu nie zrobią kolejnego skoku w bok i nie wymyślą dla tego bohatera jakiejś nowej historii. Choć z drugiej strony... Jeśli byłaby ciekawa i w końcu doprowadziła do tego samego rozwiązania...
Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.
F. Nietzsche
Napisano 04.06.2014 - |16:57|
I tak to powinno wyglądać, i by wyglądało, gdyby Grę o Tron tworzył ktoś inny
Użytkownik GreyFox edytował ten post 04.06.2014 - |16:59|
Napisano 05.06.2014 - |19:56|
Na szczęście Martin lubi zaskakiwać i zabijać swoich bohaterów Mam nadzieję, że w ostatnim odcinku będzie to, co myślę, że będzie
Napisano 06.06.2014 - |08:16|
Spadnie meteoryt i zabije wszystkich?
Użytkownik Logon edytował ten post 06.06.2014 - |08:16|
Napisano 09.06.2014 - |19:47|
Chodziło mi o ostatni odcinek sezonu, a nie serialu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych