Skocz do zawartości

Zdjęcie

Enterprise sezon 4 - 4x18 In a Mirror, Darkly, 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (22 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 6 (11 głosów [52.38%])

Procent z głosów: 52.38%

2. 5,5 (8 głosów [38.10%])

Procent z głosów: 38.10%

3. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. 4,5 (0 głosów [0.00%])

5. 4 (0 głosów [0.00%])

6. 3,5 (0 głosów [0.00%])

7. 3 (2 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

8. 2,5 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1,5 (0 głosów [0.00%])

11. 1 (0 głosów [0.00%])

12. 0,5 (0 głosów [0.00%])

13. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.03.2005 - |20:24|

Dołączona grafika

Odcinek 4x18 (094)
Tytuł: In a Mirror, Darkly, Part 1
Premiera UPN: 22.04.2005

Gościnnie występują:
Vaughn Armstrong jako Kapitan Maxwell Forrest
Franc Ross jako 'Grizzled Human'(?)

Reżyseria: James L. Conway
Scenariusz: Michael Sussman

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.04.2005 - |17:55|

::. GRUPA TARDIS .::

#2 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 24.04.2005 - |10:57|

Stanowcze i mocne 6 dla odcinka
Po tym odcinku mam ochote kogoś zamrdować za to ,że postanowił skończyć ten serial
Naprawde w końcówce 4 sez enterprise prezentuje się coraz lepiej i jestem pewien ,że gdyby było 7 sez było by tak jak z voyagerem czyli cały czas w górę a tak niestety:(

Użytkownik Raptorek edytował ten post 24.04.2005 - |10:58|

• 0

#3 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.04.2005 - |12:08|

Odcinek rzeczywiście niezły, tyle, że to... plagiat. Jest to praktycznie remake odcinka "Mirror mirror" z TOSa :(. Mało tego, zniszczenie Enterprise zostało żywcem zdarte z odcinka "The Tholian Web" - również z TOSa (tyle, że Kirkowi udało się zwiać ;) ). Po raz kolejny panowie B&B udowodnili, że nie mają ŻADNYCH, oryginalnych pomysłów.
Co do samego odcinka, jest ciekawie - początek po prostu zabija :). Przy okazji, wystarczyło przebrać trochę aktorki i nagle okazuje się, że Blalok niekoniecznie jest najładniejszą kobietą na Entku. Odcinek zasłużył na 5, ale ponieważ to plagiat - tylko 3.
  • 0

#4 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 24.04.2005 - |16:13|

Odcinek rzeczywiście niezły, tyle, że to... plagiat. Jest to praktycznie remake odcinka "Mirror mirror" z TOSa :(. Mało tego, zniszczenie Enterprise zostało żywcem zdarte z odcinka "The Tholian Web" - również z TOSa  (tyle, że Kirkowi udało się zwiać ;) ). Po raz kolejny panowie B&B udowodnili, że nie mają ŻADNYCH, oryginalnych pomysłów.
Co do samego odcinka, jest ciekawie - początek po prostu zabija :). Przy okazji, wystarczyło przebrać trochę aktorki i nagle okazuje się, że Blalok niekoniecznie jest najładniejszą kobietą na Entku. Odcinek zasłużył na 5, ale ponieważ to plagiat - tylko 3.

Wyświetl post

Co ty..?
Jaki plagiat ? To jest ROZWINIECIE akcji z The Tholian Web, a raczej jej kontynuacja. Wszystko dzieje sie PO akcji Kirka + spolki w ich wszechswiecie, kiedy to Defiant znika na dobre i konczy... tam w tej sklalce, u Tholianow, co widzimy w Encie wlasnie!
Zniszczenie Enterprise zerzneli? LOL! W The Tholian Web zaden statek nie zostaje zniszczony nawet, a to, ze w Encie uzyli tej wlasnie tholianskiej siatki to ma byc zerzniecie? To podstawowa bron Tholian, imo, na duzo wieksze od ich jednostki, wiec to logiczne, ze jej uzyli! poza tym to kolejne nawiazanie do TOS, a ty Enta za to karcisz... totalnie nielogiczne.
Ja ci radze zamiast narzekac i gadac jakies wymysly - bys obejrzal jeszcze raz i dokladnie The Tholian Web z TOS oraz najlepiej Mirror, Mirror takze, bo naprawde...
Wlasnie zgnoiles imo NAJlepszy odcinek ENTa, jaki w ogole zostal nakrecony.

Co do odcinka zas, to, jak mowilem, moim zdaniem jest to definitywnie najlepszy ze wszystkich odcinkow Enta i daje mu MOCNE 6.
nawiazania do TOSu sa po prostu piekne - widzimy wiernie odtworzonego z TOSu Tholiana, ktorego wyglad dodatkowo zostaje rozwiniety w calkowitej zgodzie z kanonem /bo w TOSie nie ma pokazanego niczego wiecej, niz tylko glowy/. Dalej - Trip i jego deformacja twarzy spowodowana wystawieniem na promieniowanie delta - przeciez to jasne i widoczne nawiazanie do Menagerie i postaci Christophera Pike'a.
Dalej, T'Pol - jej zachowanie i ubior. Zachowanie jest bardzo podobne do zachowania Spocka z odcinka TOS Mirror, Mirror, a i ubraniem nie odbiega od normy /nawet laseczka Uhura byla tak wtedy ubrana :D/. Dalej, Phlox i jego Budka Bolu :D Okazuje sie, ze to ON ja wynalazl :D Poza tym sam wyglad Plhoxa i jego zachowanie - genialne jak na postac z Mirror Universe :D

No i sm pocatek Enta zasluguje na wzmianke - takiej akcji z Chochranem to ja w zyciu bym sie nie spodziewal po zadnym z tworcow Star Treka :D
A Opening jest po prostu genialny :D

PS. panowie B&B nic nie maja, bo to nie oni napisali skrypt do odcinka, tylko Michael Susman :D

PS2. Zapomnialem dodac - w nastepnym Encie zobaczymy takze Gorna :DDD

Użytkownik Drow edytował ten post 24.04.2005 - |16:49|

• 0

#5 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.04.2005 - |17:25|

Podzielam zdanie Drow.
Odcinek rewelacyjny i chyba najlepszy z całego serialu.
Dałem jedynie 5,5 bo czekam na cześć drugą.
Wspaniałe nawiązanie do TOS-a i chyba absolutnie bez bugów. :)

Ach gdyby tak od początku trzymali taki poziom...

#6 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.04.2005 - |17:29|

Co do odcinka zas, to, jak mowilem, moim zdaniem jest to definitywnie najlepszy ze wszystkich odcinkow Enta i daje mu MOCNE 6.

Co do samego odcinka to, z maniackim uporem, będę twierdził, że jest to REMAKE odcinka TOS 2x04 MIRROR, MIRROR. Być może rzeczywiście akcja zostanie pociągnięta dalej - w drugiej części. Jak na razie jest to plagiat.

PS. panowie B&B nic nie maja, bo to nie oni napisali skrypt do odcinka, tylko Michael Susman :D

Natomiast co do duetu B&B, to jako "executive producers" są bezpośrednio odpowiedzialni za produkcję - czyli również za skrypty (zatwierdzają takie a nie inne scenariusze, choć niekoniecznie sami je piszą).

PS. Na marginiesie, przypominacie sobie odcinek DS9 Troubles with Tribbles ? Jak dla mnie, nawiązanie do TOSa było w tym odcinku dużo sympatyczniejsze :D.

Użytkownik Obi edytował ten post 24.04.2005 - |18:00|

• 0

#7 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.04.2005 - |17:40|

Co do samego odcinka to, z maniackim uporem,

Zgadza się - jest to upór maniaka (ów).
Do tej pory zewsząd rozlegały sie głosy krytyki bo Entek "nie był zgodny z kanonem" !
Teraz - gdy jest w 100% zgodny z kanonem krzyczycie, że to plagiat!
Czy możecie się wreszcie zdecydować?
Już więcej Entka nie będzie - właśnie dzieki wam. :/

Użytkownik psjodko edytował ten post 24.04.2005 - |17:40|

#8 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 24.04.2005 - |17:41|

@jooboo: nie, definitywnie jestem Drow, sam Drow i tylko Drow ;-) Kazdy moderator moze ci to potwierdzic po sprawdzeniu IP konta mojego oraz Raptorka ;-)

Co do plagiatu: podaj dokladniejsze argumenty, bo to, co podales, jest niewystarczajace. Dodatkowo w jednym poscie mowisz o Tholian Web, a teraz o Mirror, Mirror.. Plagiatem to byl Bound, poprzedni odcinek Enta, ktory rzeczywiscie byl przerobka pomyslu z Mudds Womens z TOS. W najnowszym Encie ja widze tylko nawiazania do akcji z The Tholian Web, nie zas plagiat jakichs dokladnych akcji, pomyslow, czy jakichkolwiek sekwencji /dlaczego walke Eterprise ze statkami tholian nie uwazam za plagiat - wyjasnilem wczesniej/.

Trials and Tribble-ations, bo o nim mowisz, jest ekhm.. jest zwyklym przerobieniem Troubles with Tribbles i imo nie mozna tego traktowac jako nawiazania, a jako przerobke /i to nie byle jaka, bo byla tworzona z okazji 30-lecia istnienia universum Star Trek/ ^^
  • 0

#9 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.04.2005 - |18:01|

Chłopaki, nie bijcie ;) !
@Drow, w moim pierwszym poście mówiłem o obu odcinkach (zarówno MIRROR, MIRROR jak i THE THOLIAN WEB). Przeczytaj, proszę, dokładnie. Dla pełnej jasności powtórzę:
- uważam, że to jest remake MIRROR, MIRROR
- Enterprise kpt. Archera/Forresta został zniszczony tak, jak o mało nie został zniszczony Ent. kpt. Kirka - co zostało pokazane w THE THOLIAN WEB

Jeżeli w sensowny sposób połączy się wątek zniknięcia Defianta (tego starego)z akcją Entka (tego "grzecznego" ;)), to cała operacja "powtórzeniowa" ma sens (przyznam, że o tym nie pomyślałem).

Wszystko dzieje sie PO akcji Kirka +

Czy mógłbyś wskazać gdzie jest o tym mowa w odcinku? Ja nie zauważyłem takiego stwierdzenia (ale możem ślepy ;))

P.S. Faktycznie zamieniłem miejscami tytuły odcinków z Tribblami (mea culpa).

Użytkownik jooboo edytował ten post 24.04.2005 - |18:02|

• 0

#10 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 24.04.2005 - |18:46|

Alez nikt nikogo nie bije ;]
Tyle, ze dziwnym jest fakt, iz w koncu ENT ma praktycznie idealny odcinek, najlepszy i co dla niektorych najwazniejsze - zgodny z kanonem, a tu narzekania...

Co do wspominania obu odcinkow - masz racje, moj blad jooboo.
Co do walki tholianow z siatka.. powtorze sie - moim zdaniem to jest ihc podstawowa bron przeciwko jednostkkom wiekszym, niz jednostki Tholian. Imo nie moglo po prostu obejsc sie bez jej uzycia, co nie oznacza, ze od razu jest to plagiat. Dodatkowo.. Powiedz mi szczerze.. Czy nie oczekiwales jej uzycia w tak zacnym odcinku ? :) Ja oczekiwalem bardzo ;->

To co powiedzialem o czasie akcji odcinka jest glownie moim domyslem, gdyz faktycznie nie jest to jako tako wspomniane nigdzie. Jednak Archer wspomina, iz Defiant zostal cofniety w czasie o jakies ~200 lat. Dodatkowo - chociaz wiem, ze to dosc slaby argument - Archer i Reed przesuwaja chociazby te zwloki, lezace na mostku Defianta, a imo Coto i Sussman nie popelniliby takiej gafy w odcinku tak zgodnym z kanonem, jesli mialoby to byl prequel do akcji z The Tholian Web.

No nic, w nastepnym odcinku zobaczymy czy moje domysly sa poprawne.
  • 0

#11 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 24.04.2005 - |20:06|

Jak to jest plagiat to ja już mam dosć nie będe tego komentował ani wytaczał argumentów
Jednakrze po przemyśleniu tego wszystkiego dochodze do jednego wniosku może lepiej ,że pewna era Treka się kończy.(Choć ja coś czuje ,że chyba jednak nam coś szykują a może nie to tylko przeczucie)
A wiecie dlaczego bo jak powstanie entek za 20 lat albo 10 to nikt nie będzie szukał kanonów tylko się będzie cieszył ,że poprostu jest tak jak było z TOS.
Teraz wielu młodych ludzi uważa TOS i pierwsze filmy za dziwadła a ja chetnie do tego wracam.
Moim zdaniem podstawowym błędem było kręcenie jednego serialu po drugim poprostu nastąpił pewien przesyt.
A czemu tak zrobiono to oczewiste liczono na duża kase i po części się to udało DS9 I VOY.
Teraz naprawde potrzebny jesst okres bez treka i to dłuższy.
PS jak za 2 lata ktoś tak zacznie nażekać na ATLANTOIS ALBO STARGATE o ile jeszcze będzie to poprostu będe wytaczał cieszkie działa.
Powiem dobitnie 1 ,2 sez entka mi się podobał nie za specialnie tak samo jak Voy do 3 sez.
3 I 4 Sezon są o niebo lepsze i moim zdaniem pomyłką było kasowanie produkcji w tym momencie jak serial zaczynał się rozkręcać.
  • 0

#12 player_sct

player_sct

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • Miastogdynia

Napisano 25.04.2005 - |22:40|

a ja własnie obejrzalem pierwsze 3 minuty i nadal szukam szczeny na podłodze :) nie spodziewałem sie takiego numeru... i. ja tez zaczynam załować ze jednak skasowali ten serial... w sumie taka jak ds9 - zaczal dobrze sie rozwijac w 4 seoznie
  • 0

#13 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 27.04.2005 - |22:03|

Właśnie skończyłem oglądać no i jestem pod wrażeniem, jak dla mnie dopiero teraz zacznie się dziać i szkoda, że serial poszedł do kasacji :(

---------

PS
Dałem 6

Użytkownik Chavo edytował ten post 27.04.2005 - |22:05|

• 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#14 player_sct

player_sct

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • Miastogdynia

Napisano 27.04.2005 - |22:28|

po prostu genialny...od wczoraj obejrzalem go juz 3 razy, z czego za trzecim razem sasiad przybiegl z krzykiem zebym wreszcie to sciszyl bo moje kino domowe nie daje mu ogladac telewizji TRWAM :)
  • 0

#15 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 28.04.2005 - |13:15|

player_sct hehe, mialem podobnie - epa w sumie obejrzalem juz z 5 razy, z czego 3 razy pod rzad zaraz po sciagnieciu ^^
Ep po prostu rzadzi. Jak to dobrze, ze jutro emituja nastepny ^^
  • 0

#16 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 28.04.2005 - |22:37|

Świetne :D Zwłaszcza ubranka żeńskiej części :) Poza tym nowe kreacje aktorów. Sato, Maywather... i tak dalej.
  • 0
VeeDee

#17 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 09.05.2005 - |08:34|

Moze ktos opisac w kilku zdaniach fabule tego odcinka TOSu co ma byc kontynauacja tegoz odcinka Entka ??
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#18 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 09.05.2005 - |16:11|

@mmisiek: to ten odcinek ENT jest kontynuacja tamtego odcinka TOS :D

Odcinek TOS zwie sie The Tholian Web, a tu: http://www.startrek....sode/68788.html jest link do opisu odcinka ze startrek.com. Ufam, ze znasz ang na tyle dobrze, by bez wiekszych przeszkod zrozumiec te recenzje ;-)
  • 0

#19 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 11.05.2005 - |11:42|

Hahaha znow _carny_za_sterem_ ma duzo kwesti do wypowiadania.... Nie przekracza sredniej tego co mowi na odinek ale przynajmniej nie siedzi ciagle za sterem :)

Lol odcinek, Hoski 'puszczalska', archer nie w pelni wladz umyslowych, Malcolm - Rambo - dr, Mengele - jejeku jak odmienili te postacie tworcy entka... Wg mnie zbyt radykalne ukazanie innej zalogi Entka.

Odcinek na pewno z jednej strony glupkowaty ale podoba mi sie ukazanie Ziemian nie jako Federalistow tylko jako wojskowe imperium dokopujace innym :)

Na koniec. Na pewno na uznanie zasluguja ubrania zenskiej czesci zalogi, T'Pol wreszcie wyglada na ponetna kobiete, zreszta Hoshi tez mnie zadziwila ;)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych