Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Musketeers

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 20.01.2014 - |07:20|

Bez_tytu_u.jpg

Opis:
Fabuła "The Musketeers" umiejscowiona jest w siedemnastowiecznym Paryżu, gdzie prawo i porządek są bardziej pomysłem niż rzeczywistością. Głównymi bohaterami jest trójka tytułowych Muszkieterów, którzy są prywatnymi ochroniarzami Króla Ludwika XIII.

Produkcja: Zjednoczone Królestwo
Stacja: BBC One, BBC America
Gatunek: Dramat, Płaszcza i Szpady, Przygodowy, Akcji, Kostiumowy
Twórca: Adrian Hodges
Oparty na: Trzej Muszkieterowie autorstwa Aleksandra Dumasa
Rok: 2014

Obsada:
  • Luke Pasqualino jako D'Artagnan,
  • Tom Burke jako Athos,
  • Santiago Cabrera jako Aramis,
  • Howard Charles jako Porthos,
  • Peter Capaldi jako Kardynał Richelieu,
  • Maimie McCoy jako Milady de Winter,
  • Alexandra Dowling jako Królowa Anne,
  • Ryan Gage jako Król Louis XIII
  • Tamla Kari jako Constance Bonacieux,
  • Hugo Speer jako Kapitan Treville,
Zwiastun:

You are a child of the devil.
You are an abomination!
~The Musketeers, Sezon I, Odcinek I.

Opinia (pilot):

Coś świetnego! Mamy tu niemalże wszystko czego dusza serialomaniaka zapragnie; romanse, spiski, pojedynki, pościgi i strzelaniny, a wszystko to zgrabnie wkomponowana w fabułę serialu oraz sprawnie wyreżyserowane i zmontowane... Jedynie można się przyczepić do tego, że D'Artagnan tak szybko i łatwo uwierzył nowym kompanom, mimo że wszystkie dowody świadczyły przeciwko nim. Chociaż zapewne ich wyrozumiałość i oszczędzenie jego osoby było dla niego wystarczającym powodem, by im zaufać, w końcu nie miał nic do stracenia. Niepokojący jest też fakt, że wszystkie niewiasty są zamężne, i o ile mogę zrozumieć jeden romans, to ileż można?

Poza tym wszystko wydaje się być w jak najlepszym porządku. Mamy interesująca fabułę, mimo tego, że motyw trzech muszkieterów jest tak mocno wyeksploatowany. Obsada też jest całkiem niezła i dobrze dobrana do ról. Na szczególną uwagę zasługuje Peter Capaldi (Doktor Who, The Thick of It, The Hour) wcielający się w Kardynała Richelieu oraz Luke Pasqualino (Skins, The Borgias, Battlestar Galactica: Blood & Chrome) wcielający się w D'Artagnana. I do tego widać, że przyłożono się do estetycznej strony produkcji; scenografię, kostiumy, zdjęcia etc. stoją na naprawdę wysokim poziomie - miło się patrzy.

muszkieter.jpg

• 0

#2 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 21.01.2014 - |00:28|

Mam nadzieję, że nie spierniczą serialu. :P

• 0

#3 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 23.01.2014 - |23:25|

1x01

Zapowiada się niezłe widowisko z gatunku płaszcza i szpady. Wizualnie nie ma się do czego przyczepić (chociaż muszkieterowie w mundurach jakby wyjęci z "Van Helsinga" ^_^ ). Powinno się dobrze oglądać , w końcu to angielska produkcja.

• 0

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 24.01.2014 - |09:41|

1x1
Świetny pilot. Zapowiada się niezła przygodówka. Pewnie co odcinek będzie kolejna misja naszych dzielnych muszkieterów, ale jakoś w przypadku tego serialu zupełnie mi to nie przeszkadza.
Wizualnie jest bardzo dobrze, aktorsko też nie ma się do czego przyczepić. Zobaczymy jak to się dalej potoczy. Ja napewno oglądam dalej.
  • 0

#5 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 31.01.2014 - |23:25|

1x02

Przygodówki ciąg dalszy, pozycja wybitnie relaksująca - takie też są potrzebne, Z historycznego punktu widzenia postać kardynała Richelieu troszkę "mendowsko" podrasowana, to w końcu jemu Francja zawdzięcza swoją mocarstwowość. Król Ludwik XIII wizualnie pasuje (wyraz twarzy wymoczka) chociaż za mało "ciapowaty" - to była taka beksa jak nasz Staś August Poniatowski.

• 0

#6 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 03.02.2014 - |22:29|

I.01

no aż taki świetny to ten pilot nie był, owszem pojedynki dobrze zrealizowane, cała akcja dość wartka, ale same postaci dość nijakie, takie o których po obejrzeniu nic się nie da powiedzieć, na których zupełnie nam nie zależy, panie może i niczego sobie, ale za wiele nie pokazują i to też minus, ale pewnie w wolnej chwili pooglądam dalej

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#7 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 04.02.2014 - |20:27|

To serial przygodowy a nie melodramat, i do tego każdy zna zarówno powieść, jak i postaci, zatem nie było to potrzebne. Poza tym zapewne w trakcie serialu poznawać będziemy ich przeszłość, co zapewne stanowić będzie spoiwo dla historii, bo na samym konflikcie z kardynałem i czerwoną gwardią daleko nie zajadą, jako że motyw ten szybko ulegnie wyczerpaniu lub dostaniemy karykaturę wielkiego antagonisty któremu nic nie wychodzi, ale mimo wszystko niby jest groźny i wszechpotężny. A, że niewiasty niewiele pokazują to wielka szkoda, ale to nie kablówka, a serial dla publicznego nadawcy... Serial trzyma poziom z pilota, odcinek drugi (Sleight of Hand) oraz trzeci (Commodities) uważam za całkiem niezłe, szczególnie trzeci, w tracie którego poznajemy okoliczności "śmierci" żony Atosa, i że nie była to dla niego łatwa decyzja, i ogólnie zapowiada się niezła rozgrywka między stronami konfliktu [;

• 0

#8 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 10.02.2014 - |20:22|

I.02

rzeczywiście typowy serial rozrywkowy, nie ma w nim niczego mrocznego, tajemniczego, wszystko wszystkim się udaje, źli są źli, dobrzy dobrzy, nie wiadomo w sumie czego się dalej spodziewać

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#9 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11.02.2014 - |10:10|

A ja po 3 odcinkach chyba sobie daruję. Pilot był fajny, ale kolejne odcinki, które wiadomo jak się zakończą zaczynają mnie irytować. W dodatku jest tak jak wspomniał Macmax, bohaterowie są beznadziejni, zwłaszcza D'Artagnan, kiepsko go dobrali. I do tego Richelieu, który zawsze był tym złym, typowym czarnym charakterem, który nie cofał się przed niczym, tutaj wypada bardzo blado i nie wzbudza moich najmniejszych emocji. Ot jest i tyle. Raczej nie dam rady oglądać tego na dłuższą metę o kolejnym sezonie nie wspominając. Niby ma być przygodówka, ale w porównaniu do takiego Black Sails zupełnie się nie umywa. Tam ciągnie do oglądania kolejnego odcinka, jest fajna, ciągła intryga, a tu żeby obejrzeć trzeci ep, musiałem się zmusić. Jak dla mnie szkoda marnować czasu.
  • 0

#10 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.02.2014 - |20:02|

No to przyśpieszyłeś, delta moją decyzję, bo tak się wahałem czy dalej jest lepiej, ale widzę że nie. Też mnie strasznie wkurzają przewidywalne epizody, kończące się przesłodzonym happy-endem. Ogólnie brak wyrazistych charakterów na dłuższą metę zabije każdy serial, ten mocno mi przypomina "Merlina", taki lajtowy serial dla młodzieży. I pomyśleć że wybrałem go na pierwszy rzut z przygodówek zamiast "Black Sails".

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych