Tyle ze taki system ma slaba strone bo taka sama wage ma ocene dajmy na to fabuły i muzyki. Nadmiar kategorii rozmywa to co wazne w ocenie czyli fabułe wzglednie gre aktorska.
Ja bym zostawil takie kategorie oceny jak: fabuła i scenariusz, (buraki powinna wplywac na ta ocene a nie tworzyc osobnej kategorii)i. gra aktorska, oprawa audio-wizualna ( tu mozna lacznie oceniac efekty, muzyke, charakteryzacje obcych, itd.)
popieram, im mniej kategori tym lepiej. proponowałbym tylko rozszezenie skali ocen z 1-5 do 0-10, przy czym ocenę śodkową - 5 - należy dawać za przeciętne/średnie cechy.
podsumowując moja propozycja to 3 kategorie:
- fabuła i scenariusz (buraki powinna wplywac na ta ocene) 0-10
- gra aktorska 0-10
- oprawa audio-wizualna ( tu mozna lacznie oceniac efekty, muzyke, charakteryzacje obcych, itd.) 0-10
ocena końcowa to średnia arytmetyczna
przykład - nie bjcie, moja subiektywna ocena
1. Moebius 8x19-8x20
- fabuła: 5 na start, +1 za ciekawy pomysł, -2 za buraki i paradoksy czasowe, +1 za skoczka zasypanego piaskiem, +1 za SuperGeeks, -1 za końcówke. razem 5
- gra aktorska: 5 nastart, -2 AT, +0 ChJ, +1 MS, +0 RDA, +1 za grę i obecność Hammonda, pkł Daviesa, Mckaya i Apohisa, . razem 5
- oprawa A-V: 5 na start, +1 za charakteryzjace Egipcjan i Jaffa Ra, +1 za plenery na Chulak i piramidy na Ziemi; +1 za muzykę (w tym motywy z filmu) razem 8
średnia: 5+5+8 / 3 = 6
czyli troszkę lepiej niż przeciętny i taki ihmo był w moje ocenie ten dwuczęściowy odcinek
2. Lifeboat 7x06
- fabuła: 5, +2 za pomysł (wiele osobowości w jendym ciele) i sprawną realizacje, +0 za buraki, +1 za wiardygodność i realizm historii obcej rasy - ucieczka z zagrożonej planety, hibernacja, zróznicowane charktery. razem 8
- gra aktorska 5 +2 MS, +2 TR (świetna gra obojga aktorów, nominowani za ten ocinek do nagród w roku 2003/4 - chyba (?) Lea Adwards ), pozostali aktorzy +0, razem 9
- oprawa A-V: 5 +1 za statek obcych, +1 dobre ujęcia scen w izolatce, -1 za to że pozatym nic szczególnego, razem 6
w sumie ocena (8+9+6)/3 = 7.5 --> dobry ocinek
Użytkownik Merlin edytował ten post 12.03.2005 - |12:29|