Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wentworth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 08.09.2013 - |23:10|

Wentworth

image.jpg

Opis:

Serial skupia się na postaci Bea Smith, która trafia do więzienia za próbę zabicia męża, gdzie zostaje zmuszona do stawienia czoła licznym wyzwaniom i walczenia o przetrwanie w nowej, surowej rzeczywistości w której się znalazła. 

Produkcja: Australia

Stacja: SoHo

Gatunek: Dramat, Kryminalny, Akcji

Twórca: Lara Radulovich, David Hannam, Reg Watson (oryginalny koncept)

Rok: 2013

Oficjalna strona: http://wentworth.sohotv.com.au , https://pl-pl.facebook.com/wentworthtv

Obsada:

Danielle Cormack - Bea Smith,

Nicole da Silva - Franky Doyle,

Kris McQuade - Jacs Holt,

Leeanna Walsman - Erica Davidson,

Kate Atkinson - Vera Bennett,

Celia Ireland - Liz Birdsworth,

Shareena Clanton - Doreen Anderson, 

Aaron Jeffery - Matthew Fletcher,

Robbie Magasiva - Will Jackson,

Katrina Milosevic - Sue 'Boomer' Jenkins,

Ra Chapman - Kim Chang,

Jacqueline Brennan - Linda Miles,

Georgia Flood - Debbie Smith

Zwiastun:

They think it takes a strong woman

to rise to the top in here, but it doesn't.

It takes a smart one.

~ Jacs Holt (Wentworth)

Opinia:

Wentworth stanowi reboot klasycznego serialu "Prisoner", znanego szerzej pod tytułem "Prisoner: Cell Block H" (Więźniarki). Zmiany względem pierwowzoru są radykalne, zachowano praktycznie tylko imiona postaci oraz główny rdzeń fabularny. Cała reszta uległa w większym lub mniejszym stopniu zmianom, z naciskiem na te pierwsze. Tytuł odnosi się bezpośrednio do nazwy więzienia, w który to zostaje osadzona główna bohaterka - Bea Smith. Akcja serialu rozpoczyna się w momencie przewożenia Bea do Wentworth, gdzie ma oczekiwać na wyrok w sprawie próby zamordowania męża.

Wentworth to wciągająca, dynamiczna, niekiedy kontrowersyjna produkcja, która zabiera widzów do bezkompromisowego środowiska, jakim jest więzienie. Ukazuje trudne relacje i intrygi toczone między więźniarkami oraz personelem zakładu. Serial otwiera sugestywna i bardzo mocna scena transportu więźniarek do Wentworth. Przez okna furgonetki możemy zobaczyć życie toczące się na ulicach Melbourne, które to prawdopodobnie jest ostatnim widokiem świata zewnętrznego, jakie będzie dane zobaczy głównej bohaterce przez długie lata. Bea transportowana jest wraz z drugą kobietą, znacznie bardziej zaprawioną w bojach, która obciąga funkcjonariuszowi w zamian za paczkę papierosów... Zaczyna się ostro, potem napięcie nieprzerwanie rośnie do ostatnich minut pilota.

Od strony technicznej i wizualna serial ten prezentuje się bardzo dobrze. Doskonale zrealizowany i udanie oddany klimat więziennej rzeczywistości, spójna i logiczna fabuła, niewielka ilość efektów specjalnych, umiejętne dozowanie napięcia przez cały sezon i do tego świetne aktorstwo oraz wyraziste postacie. W obsadzie m.in. Danielle Cormack (Rake, Underbelly Razor, Legend of the Seeker, Maddigan's Quest), Nicole da Silva (Rush, East West 101, All Saints),  Kris McQuade (Supernova, Killing Time, The Circuit), Leeanna Walsman (Underbelly Badness, The Starter Wife, The Pacific) oraz Kate Atkinson (Offspring, Rush, SeaChange).

Serial godny polecenia. Każdy odcinek trzyma w ciągłym napięciu. Nie ma tu miejsca na nudę i przeciąganie na silę wątków. Dzieje się bardzo dużo, bardzo dobrego. W serialu dane jest nam zobaczyć "gangi", intrygi, tajemnice, zamieszki, zabójstwa, okaleczanie, próby samobójcze, narkotyki, napastowanie seksualne, łamanie zasad etyki przez funkcjonariuszy i wiele, wiele innych. A finał zwyczajnie miażdży! A właściwie to końcówka sezonu - kilka ostatnich odcinków. To trzeba zobaczyć!

BTW: Franky jest fantastyczna. Atrakcyjna, inteligentna i zadziorna. I do tego ma za dziewczynę azjatycką piękność - Kim Chang (Ra Chapman). Dla jasności, jest to moja ulubiona postać w tym serialu [;

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 09.09.2013 - |17:05|

• 0

#2 Czlowiekfrank

Czlowiekfrank

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 15.09.2013 - |11:17|

Wow, nieźle wygląda, może się kiedyś skuszę (bo teraz nie ma jak). Tylko czemu to jest serial kryminalny? Czyżby w tle było jeszcze rozwiązywanie tego, czy główna bohaterka jest rzeczywiście winna próby zabicia męża? No i jest wyjaśnione, jaki był jej powód jej winy? Tzn. że można powiedzieć "No i dobrze zrobiła z tym mężem"? No i właśnie. Napisów nie mogę znaleźć do tego serialu.

No i kurcze, nie wiedziałem, że pierwowzór był u nas nadawany na Polsacie w 1994 roku. Ktoś go oglądał? Jak bardzo różni się od najnowszej wersji? Bo tam widziałem, że było strasznie dużo odcinków (prawie jak tasiemiec :D ).

Użytkownik Czlowiekfrank edytował ten post 15.09.2013 - |11:18|

• 0

Podsumowanie całego "Dextera":

http://czlowiekfrank...xtera-cz-1.html

#3 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 15.09.2013 - |12:52|

Wentworth uznawany jest za kryminał bo tematyka tego serialu zawiera różne aspekty przestępczości i wymiaru sprawiedliwości, bo koncentruje się wokół zbrodni oraz przestępstwach, okolicznościach dojścia do nich, dochodzeniach - w mniejszym stopniu - oraz ujawnieniu sprawców. Nie jest spoilerem stwierdzenie, że już w pilocie mamy do czynienia z przemytem narkotyków na teren więzienia, tarciami między dwoma konkurującymi "gangami" oraz zamieszkami w trakcie których ginie jeden z funkcjonariuszy. W dalszych odcinkach pojawia się kilka dodatkowych wątków o charakterze kryminalnym. Jeśli chodzi o główną bohaterkę to zdecydowanie jest winna - próbowała zabić męża -, co raczej nie jest wielkim spoilerem, bo zostaje to wyjaśnione już w pilocie, włącznie z okolicznościami w jakich do tego doszło. 

No i właśnie. Napisów nie mogę znaleźć do tego serialu.

Nie liczyłbym na napisy, do niedawna nie było dostępnych nawet angielskiego transkryptu - obecnie mamy do 3 odcinka.

No i kurcze, nie wiedziałem, że pierwowzór był u nas nadawany na Polsacie w 1994 roku. Ktoś go oglądał? Jak bardzo różni się od najnowszej wersji? Bo tam widziałem, że było strasznie dużo odcinków (prawie jak tasiemiec :D ).

Znacząco. W oryginale została skazana za zabicie męża i jego kochanki. A w zamieszkach ginie inny funkcjonariusz, co pociąga za sobą znaczące zmiany fabularne - tak bez spoilerowania. W każdym razie zachowano ogólną charakterystykę postaci oraz główny rdzeń fabularny. Wiele odcinków klasycznej serii można obejrzeć chociażby na youtube. 

• 0

#4 Czlowiekfrank

Czlowiekfrank

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 15.09.2013 - |21:47|

Wentworth uznawany jest za kryminał bo tematyka tego serialu zawiera różne aspekty przestępczości i wymiaru sprawiedliwości, bo koncentruje się wokół zbrodni oraz przestępstwach, okolicznościach dojścia do nich, dochodzeniach - w mniejszym stopniu - oraz ujawnieniu sprawców. Nie jest spoilerem stwierdzenie, że już w pilocie mamy do czynienia z przemytem narkotyków na teren więzienia, tarciami między dwoma konkurującymi "gangami" oraz zamieszkami w trakcie których ginie jeden z funkcjonariuszy. W dalszych odcinkach pojawia się kilka dodatkowych wątków o charakterze kryminalnym. Jeśli chodzi o główną bohaterkę to zdecydowanie jest winna - próbowała zabić męża -, co raczej nie jest wielkim spoilerem, bo zostaje to wyjaśnione już w pilocie, włącznie z okolicznościami w jakich do tego doszło. 

Tylko kto głównie rozwiązuje te kryminalne wątki? Policja albo klawisze, czy może nawet sami więźniowie? No i jaką rolę spenia też główna bohaterka?

Nie liczyłbym na napisy, do niedawna nie było dostępnych nawet angielskiego transkryptu - obecnie mamy do 3 odcinka.

No to lipa. No nic, pozostaje tylko czekać. W każdym razie na pewno kiedyś będę musiał obejrzeć, bo wygląda na ciekawy serial. Kto wie, może przypomną się trochę czasy Prison Breaka :D

Znacząco. W oryginale została skazana za zabicie męża i jego kochanki. A
w zamieszkach ginie inny funkcjonariusz, co pociąga za sobą znaczące
zmiany fabularne - tak bez spoilerowania. W każdym razie zachowano
ogólną charakterystykę postaci oraz główny rdzeń fabularny. Wiele
odcinków klasycznej serii można obejrzeć chociażby na youtube.

Tylko właśnie, jak już mówiłem, oryginał ma gdzieś około 600 odcinków, czyli taki się z niego tasiemiec zrobił. Ciekaw jestem, jak wyglądała dalej fabuła po 500 odcinkach? Pewnie już inne bohaterki i zrobiła się z tego Moda na sukces.

A właśnie, w oryginale grała też polska aktorka, znana głównie z roli matki Steffena w M jak miłość :D

• 0

Podsumowanie całego "Dextera":

http://czlowiekfrank...xtera-cz-1.html

#5 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 16.09.2013 - |15:15|

Tylko kto głównie rozwiązuje te kryminalne wątki? Policja albo klawisze, czy może nawet sami więźniowie? No i jaką rolę spenia też główna bohaterka?

Toczy się to w tle, i całość widzimy z perspektywy więźniów oraz funkcjonariuszy. Sprawa przemytu i "gangów" rozwiązywana jest wewnątrz murów wiezienia... Nie jest żadną tajemnicą kto za nimi stoi, ale bez twardych dowodów lub czyjegoś oświadczenia nie można z tym nic zrobić. Jeśli chodzi o zabójstwo to oczywiście wszczęto w tej sprawie oficjalne śledztwo, ale i mąż próbuje dowiedzieć się czegoś na własną rękę. A i główna bohaterka ma swoje 5 minut, ale to w końcówce sezonu, z czym związane jest wstrząsające wydarzenie - tak bez spoilerowania. Ale jak wspomniałem dzieje się to wszystko w tle. Nie jest to rasowy kryminał, bo jest to jednak przede wszystkim dramat i jako taki należy go rozpatrywać.

Tylko właśnie, jak już mówiłem, oryginał ma gdzieś około 600 odcinków, czyli taki się z niego tasiemiec zrobił. Ciekaw jestem, jak wyglądała dalej fabuła po 500 odcinkach? Pewnie już inne bohaterki i zrobiła się z tego Moda na sukces.

Prawdopodobnie, bo blisko 700 odcinków to drobna przesada. Nie sądzę, by twórcy byli w stanie utrzymać należyty poziom przez cały czas trwania serialu. Chociaż mogę się mylić, bo widziałem zaledwie kilka odcinków, zatem nie mnie wystawiać opinie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych