Skocz do zawartości

Zdjęcie

Orange Is the New Black

netflix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.08.2013 - |19:45|

i560.jpg

FABUŁA:  Komediodramat oparty na bestsellerowych wspomnieniach autorstwa Piper Kerman pod tym samym tytułem. Dobrze sytuowana, niedawno zaręczona mieszkanka Brooklynu Piper Chapman (Taylor Schilling), zostaje skazana na karę roku pozbawienia wolności w więzieniu federalnym, na skutek związku z dilerką narkotyków Alex (Laura Prepon) sprzed blisko dekady.
Aby zapłacić swój dług wobec społeczeństwa, Piper musi zamienić swoje wygodne życie w Nowym Jorku, u boku narzeczonego Larry'ego (Jason Biggs), na pomarańczowy kombinezon i zaskakującą społeczność więzienną. Wkrótce zaczyna kwestionować wszystko w co dotąd wierzyła i tworzyć nowe, nieoczekiwane sojusze z grupą ekscentrycznych i szczerych do bólu więźniarek.

Moja opinia: Jestem po 4 epizodach i mogę z całą odpowiedzialnością polecić, świetne połączenie dramatu i komedii, wszystko doskonale wyważone, ani przez chwilę nie wiadomo czy będzie poważnie czy śmiesznie, dla mnie odkrycie ostatnich dni, znakomita jest aktorka, odtwarzająca główną rolę, nie znałem jej wcześniej, a tutaj jest bardzo przekonująca w swojej roli i ma w sobie to "coś".

Serial, który wzrusza, śmieszy, smuci, wszystko w jednym, zawsze uważałem że takie pozycje są nie do oglądania, ale tutaj jest to zrobione po mistrzowsku. Naprawdę, bardzo mi się podoba i to mimo tego iż odcinki trwają blisko godzinę.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#2 kingsajz

kingsajz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.08.2013 - |22:03|

Dokładnie, bardzo ciekawy serial. Ja po obejrzeniu pierwszego odcinka łyknąłem cały pierwszy sezon w ciągu 24h oglądając z angielskimi napisami. Główna bohaterka, jak to już ujął Macmax, ma w sobie to coś, co nie pozwala oderwać od niej wzroku i mimo, że czasami ciężko zrozumieć jej postępowanie to nie sposób mi było stracić zainteresowanie jej losami. Plusem serialu jest też na pewno cała plejada ciekawych postaci z drugiego planu. Niektóre wątki mi nie przypasowały, bo rozwlekają główną fabułę, ale i tak warto obejrzeć. Czekam na drugi sezon :)

• 0

#3 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 02.01.2014 - |23:10|

Skończyłem właśnie pierwszy sezon, pierwsze odcinki mnie zaciekawiły ale później zdałem sobie sprawę, że ta cała więzienna atmosfera jest jakaś taka mi znajoma - i bingo, to tak samo jak kiedyś na koloniach na które corocznie jeździłem ^_^ Jak to jest obraz kobiecego więzienia to nic tylko odsiadka w USA. Za serial odpowiada Jenji Kohan czyli pani od "Weeds", więc trochę to zalatuje "trawką", ale tylko trochę. Podsumowując to jako wypełniacz obecnej serialowej pustki - ujdzie.

• 0

#4 Stingwood

Stingwood

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 08.01.2014 - |14:43|

Świetny serial, całkiem dopracowana fabuła, intrygujące postacie, niezła reżyseria i kobieca bohaterka pierwszoplanowa, którą da się polubić :D 9/10
  • 0
Favorite TV Shows
Breaking Bad | Community | House M.D. | House of Cards
Justified | Orange Is The New Black |  Suits | Six Feet Under

#5 Moadorek44

Moadorek44

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 05.09.2022 - |13:23|

jak dla mnie jeden z lepszych, choć pod koniec już nieco słabiej było, ale to zazwyczaj tak jest

Jastrzębie Zdrój- sprawdzona klinika weterynaryjna

Użytkownik Moadorek44 edytował ten post 07.09.2022 - |07:47|

• 0

#6 kajkasz

kajkasz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 16.08.2023 - |08:57|

Jestem w trakcie oglądania i jak na razie bardzo mi się podoba  :D

Najlepsze kasetony reklamowe dostępne w Krakowie

Użytkownik kajkasz edytował ten post 09.10.2023 - |16:09|