FABUŁA: Komediodramat oparty na bestsellerowych wspomnieniach autorstwa Piper Kerman pod tym samym tytułem. Dobrze sytuowana, niedawno zaręczona mieszkanka Brooklynu Piper Chapman (Taylor Schilling), zostaje skazana na karę roku pozbawienia wolności w więzieniu federalnym, na skutek związku z dilerką narkotyków Alex (Laura Prepon) sprzed blisko dekady.
Aby zapłacić swój dług wobec społeczeństwa, Piper musi zamienić swoje wygodne życie w Nowym Jorku, u boku narzeczonego Larry'ego (Jason Biggs), na pomarańczowy kombinezon i zaskakującą społeczność więzienną. Wkrótce zaczyna kwestionować wszystko w co dotąd wierzyła i tworzyć nowe, nieoczekiwane sojusze z grupą ekscentrycznych i szczerych do bólu więźniarek.
Moja opinia: Jestem po 4 epizodach i mogę z całą odpowiedzialnością polecić, świetne połączenie dramatu i komedii, wszystko doskonale wyważone, ani przez chwilę nie wiadomo czy będzie poważnie czy śmiesznie, dla mnie odkrycie ostatnich dni, znakomita jest aktorka, odtwarzająca główną rolę, nie znałem jej wcześniej, a tutaj jest bardzo przekonująca w swojej roli i ma w sobie to "coś".
Serial, który wzrusza, śmieszy, smuci, wszystko w jednym, zawsze uważałem że takie pozycje są nie do oglądania, ale tutaj jest to zrobione po mistrzowsku. Naprawdę, bardzo mi się podoba i to mimo tego iż odcinki trwają blisko godzinę.