Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hemlock Grove

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 01.07.2013 - |10:04|

image.jpg

Opis:

"Hemlock Grove" rozpoczyna się od znalezienia ciała młodej dziewczyny, która zostaje brutalnie zamordowana w cieniu starej huty. Niektórzy podejrzewają uciekinierów z Białej Wieży, biotechnologicznej placówki, która należy do dawnych właścicieli huty stali. Inni wierzą, że mordercą może być Peter, 17-letni cygan, który opowiada kolegom z klasy, że jest wilkołakiem. Również podejrzanym jest Roman, arogancki mężczyzna z rodu Godfrey, którego siostra Shelley jest zdeformowana a matka, Olivia jest przepiękną damą, która kontroluje wszystko w mieście. Gdy morderstwo wciąż nie jest rozwiązane, Peter i Roman decydują się sami znaleźć zabójcę. Muszą stawić czoła nieprawdopodobnym prawdom o nich samych i tajemnicom Hemlock Grove.

Źródło: http://hatak.pl/seriale/hemlock-grove

Produkcja: USA

Stacja: Netflix

Gatunek: Horror, Sci-Fi, Thriller, 

Twórca: Brian McGreevy (based on his novel)

Rok: 2013

Strona oficjalna: https://www.facebook.com/HemlockGrove

Obsada:

Landon Liboiron - Peter Rumancek,

Bill Skarsgård - Roman Godfrey,

Penelope Mitchell - Letha Godfrey,

Freya Tingley - Christina Wendall,

Nicole Boivin - Shelley Godfrey.

Famke Janssen - Olivia Godfrey,

Joel de la Fuente - Dr. Johann Pryce

Kandyse McClure - Dr. Clementine Chasseur,

Aaron Douglas - Tom Sworn

Zwiastun:

Opinia (1 sezon - spoilery):

Długo zabierałem się za tę produkcję, bo właściwie nie miałem zamiaru jej oglądać, ze względu na to, że trailery skutecznie mnie zniechęcały, a konkretnie wilkołaki wyglądające, jak zwyczajne wilczki - rozczarowujący efekt finalny transformacji -, ale się przemogłem, i bynajmniej nie żałuje. Jest to bardzo interesujący i specyficzny serial, wydaje się, że nie ma tam żadnej normalnej postaci, wszyscy są zamieszani w jakiś sposób w nadprzyrodzone sprawy, każdy posiada jakąś mroczną tajemnicę. 

Historia jest świetna, mamy tajną organizacja kościelną zwaną Zakonem Smoka, zajmująca się zwalczaniem wilkołaków, wampirów i innych innowierców - niczym The Iscariot Organization z Hellsinga -, Białą Wieżę, wilkołaki, wampiry, pół-wampiry, "zombiaczkowe" pół-wampiry oraz "czarownice", "niepokalane poczęcie", wielką tajemnicę, sekretne eksperymenty i prace badawcze oraz wiele, wiele więcej. Jednakże finał był mocnym rozczarowaniem, sposób zabicia Vargulfa był słaby, i rodzi się pytanie po co to wszystko było, nie mogli jej odrąbać głowy, i tak miała powrócić do formy ludzkiej, zatem i tak mieliby problemy. Wychodzi na to, że dużo zamieszania o nic, i jeszcze na dodatek dojrzały wilkołak nie dał rady dwumiesięcznemu stworzeniu i musiał być ratowany przez Shelley. Litości. Muszę jednak przyznać, że tożsamość Vargulfa była sporym zaskoczeniem. Niestety nie można powiedzieć tego samego o osobie, która zapłodniła Lethe, bo praktycznie od samego początku było wiadomo, że to Roman, a scena z azjatką jedynie to potwierdziła. Nie rozumiem też dlaczego Norman zmienił zdanie i powierzył życie córki w ręce lekarzy z Białej Wieży, i do tego jego zachowanie, brak gniewu skierowanego w ich kierunku, przecież ewidentnie przyczynili się do jej śmierci...

Chociaż na plus zasługuje brak happy endu, przynajmniej na chwilę obecną, bo w końcu planowana jest druga seria, i to, że ziściły się słowa JR'a skierowane w liście do swego brata, że Olivia odbierze mu wszystko co dobre w jego życiu i następnie zniszczy, i tak też się stało. Zatem można powiedzieć, że sam jest sobie winien, bo miał czas i możliwość zmiany przeznaczenia, został ostrzeżony, ale wolał zignorować wszelkie przesłanki wskazujące, że JR mówił prawdę. Szkoda jedynie Lethy, tworzyła taką ładną parę z Peterem - ciężarna i wilkołak ;]

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 02.07.2013 - |11:11|

• 0

#2 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 01.07.2013 - |18:00|

W opinii powineneś zaznaczyć że zawiera ona mocne spoilery na temat fabuły.

Pomimo kilku nudniejszych wątków, a także bzdur/głupot które się pojawiły, mogę swobodnie polecić ten serial, ze względu na świetny klimat. To właśnie klimat i tajemnice Hemlock Grove są siłą napędową tego serialu, postacie są dobre, jednak nie ma tutaj kogoś kto by się naprawdę wybijał z całej obsady. Serial trochę traci swój urok kiedy już otrzymujemy odpowiedzi na wiele pytań, a także rozwiazania wątków przewodnich pierwszego sezonu.

Użytkownik no1special edytował ten post 01.07.2013 - |18:02|

• 0

#3 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 02.07.2013 - |11:11|

Mój błąd. Założyłem, że umieszczając w nawiasie, że opinia dotyczy całego sezonu staje się oczywistym, że mogą pojawić się w niej spoilery dotyczące całego sezonu. Chociaż faktycznie nie jest to jednoznaczne, bo opinia wcale nie musi zawierać spoilerów, mimo że ciężko oceniać serial bez możliwości wytknięcia tego, co leży człowiekowi na żołądku.

Zgadzam się, że w momencie wyjawienia odpowiedzi na część pytań serial traci impet, wprawdzie nadal trochę ich pozostało, ale to już nie to samo i nie jestem przekonany co do drugiego sezonu. Zdaje się, że Roman przechodzi na ciemną stronę mocy, a właściwie zawsze po niej był a jedynie nie był tego świadomy, z kolei Pryce zaczyna się przełamywać, że nie jest zadowolony z roli jaką przychodzi mu odgrywać, ale z drugiej strony projekt oroborus jest jego dzieckiem i nie wydaje się realnym, by mógł zdecydować się na rezygnacje z niego. Nie po tym co przeszedł dla tego projektu. Pozostaje jedynie kwestia tego, czym jest ów projekt, bo wprawdzie zdaje się, że to coś mocno kontrowersyjnego, ale niekoniecznie coś złego - stworzenie nowej lub przywrócenie wymarłej rasy, czy też zupełnie coś innego?

Najbardziej boli mnie jednak śmierć Lethy, ale kto wie, może to jeszcze nie koniec, wprawdzie postać przy drodze była wyłącznie wyobrażeniem, ale nie wyjaśnia to istniejącego połączenia między nią a Peterem - podmuchu energii z zawartą wiadomością o porodzie... Może też jest kimś więcej, aniżeli na pozór mogłoby się wydawać, tudzież stała się kimś więcej, czas pokaże. Mam jedynie nadzieję, że nie zrobią z niej anioła, i że to ona przywróciła do życia Petera, bo osobiście wole wierzyć w to, że wcale nie zginął, jako że nie powrócił do ludzkiej formy, aniżeli w to, co zostało stwierdzone w serialu, że to miłość go uratowała. Nie podoba mi się również motyw zaangażowania brata Clementine, w końcu to niby stary i potężny zakon, zatem powinni wysłać własnych ludzi, szczególnie, że wolałbym zobaczyć wyświęconych eksterminatorów, aniżeli kolejnego świeckiego łowcy zaledwie na usługach kościoła. 

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 16.08.2013 - |18:18|

• 0

#4 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 03.07.2013 - |19:26|

Jestem głęboko wdzięczny za spoilery. Jesteś super koleś.

• 0

#5 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 16.08.2013 - |17:36|

Długo się zbierałem żeby obejrzeć ten serial i niestety trochę się zawiodłem.

"Hemlock Grove" zapowiadało się świetnie, miała być wielka tajemnica, siły nadprzyrodzone, walka dobra ze złem i tak dalej.

Co otrzymaliśmy?  Serial wyjątkowo średni, który miewał dłużyzny, ale który dobrze się oglądało.

Tajemnica była- szkoda tylko, że już po 4 czy 5 odcinkach wiedziałem kto jest tym VargWolfem, zaskoczył mnie jedynie sposób w jaki ta osoba stała się tym wilczkiem.

Tajemnica niepokalanego poczęcia też od początku była do przewidzenia.

Główny problem tego serialu to wyjątkowo słabe/głupawe dialogi i dosyć surowa (żeby nie powtarzać słowa słaba) gra dwóch głównych bohaterów.

Oczywiście Peter i Roman od początku wydają się być wyjątkowo sympatyczni, w taki sposób, że nie da się  tych postaci nie lubić, ale zagrani są słabo.

Naciągane 6/10

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych