Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa ZPM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 30.06.2013 - |22:36|

Planuje zbudować coś podobnego do ZPM z serialu Stargate Atlantis. Pakiet 20 ogniw alkalicznych chce zabudować szkłanymi albo akrylowymi elementami. W moduł będą wmontowane 3 diody RGB, które po aktywacji będą podświetlać cały MPZ. Moduł chce wykorzystać do zasilania budowanych według mojego projektu Gwiezdnych Wrót. Docelowo chce zbudować 4 MPZy, może macie jakieś ciekawe propozycje czy pomysły?
  • 0

#2 GreyFox

GreyFox

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 01.07.2013 - |19:26|

Wrota, ZPM, bedziesz krecil kontynuacje serialu? :D 

Pokolorowane na ciemno zolty szklo, diody w srodku i lepiej raczej tego domowym sposobem nie wykonasz - choc ze szkla i tak nie wiem jak ^^

• 0

#3 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 01.07.2013 - |20:47|

Wrota, ZPM, bedziesz krecil kontynuacje serialu? :D

Pokolorowane na ciemno zolty szklo, diody w srodku i lepiej raczej tego domowym sposobem nie wykonasz - choc ze szkla i tak nie wiem jak ^^

O filmie jeszcze nie myślałem. Chcę zbudować sieć, na początek 4 w pełni sterowalnych wrót o średnicy ponad 1.8m zasilanych MPZami. Problem to zmontować w miare funkcjonalną obudowę do modułu. Myśle nad akrylem, szkło jest dosyć kruche i ciężkie w obróbce. Wszelkie propozycje mile widziane. Dzięki GreyFox za odpowiedz w temacie.
  • 0

#4 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 08.07.2013 - |21:19|

Dzisiaj przeprowadziłem pierwsze próby optyczne z cylindrycznym pojemnikiem z polistyrenu. Efekt jest niezły, teraz tylko musze zmontować moduł aby odpowiednio wyglądał. Nadal będę szukał odpowiedniego materiału na obudowe ZPMu.
e489d3e8f4fb.jpg

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 08.07.2013 - |21:32|

• 0

#5 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 15.07.2013 - |19:54|

Przeprowadziłem kolejne testy jednak najlepszy efekt daje szkło. Do testów wykorzyst szklany kryształ bezbarwny wielopłaszczyznowy. Efekt optyczny jest niesamowity, postanowiłem kryształ wykorzystać w DHD.
7f4ba5dc0525.jpg
  • 0

#6 ZaiThu

ZaiThu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 05.08.2013 - |21:27|

I jak idą prace? Ciekaw jestem efektów, zawsze mi się podobały kolorowe święcące kryształki, szkło itp., szczególnie ZPM z serialu który próbujesz odwzorować. Życzę pomyślnych prac i czekam na kolejne zdjęcia ;)

• 0

#7 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 08.08.2013 - |11:59|

Prace postępują, brakuję tylko obudowy ZPM. Niewiem czy uda mi się zmontować obudowę ze szkła, będę się starał zrealizować ten pomysł. Tak mniej więcej wyglądało by podświetlanie całego modułu.
e95bdd5a8f1b.jpg
To jest tylko jeden z nielicznych efektów jakie można uzyskać. Też mi się podobają różne świecące kryształy i elementy szklane, dlatego od 9 lat zajmuję się optoelektroniką. Podobają mi się kryształy jakie można zobaczyć w Stargate. Dlateko nie zamierzam poprzestać tylko na ZMP, ale chcę zbudować kilka systemów opartych na podświetlanych szklanych kryształach i panelach.
  • 0

#8 ZaiThu

ZaiThu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 15.08.2013 - |21:55|

Echh, też chciałbym takie... :D Efekt genialny, chociaż do ZPM więcej żółtego i czerwonego :P. Zastanawiam się czy w Polsce jest taka nisza na tego typu ozdoby czy ja po prostu źle szukam... 

• 0

#9 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 16.08.2013 - |18:53|

Niestety w naszym kraju jest mało szklanych ozdób, szukam już od 2 miesięcy i jedynie co można by wykorzystać to szklane elementy żyrandoli. Można jeszcze trafić na szklane bryły, piramidy i diamenty ale ceny są wygórowane. Co do ZPMu to chyba wiem z czego go poskładam. Wykorzystam szklaną mozajkę którą zakupiłem na przyciski do sterownika. Postaram się to poskładać w jednolitą bryłę.
  • 0

#10 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 19.08.2013 - |15:47|

a zastanawiałeś się nad sprzedażą takiego cacka nie pisze tu o hurcie lecz kilka sztuk dla fanów, czy jest to w ogóle możliwe i jaki byłby tego ewentualny koszt dla nabywcy, przyznam że bardzo chciałbym mieć taki moduł

• 0

#11 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 19.08.2013 - |19:08|

a zastanawiałeś się nad sprzedażą takiego cacka nie pisze tu o hurcie lecz kilka sztuk dla fanów, czy jest to w ogóle możliwe i jaki byłby tego ewentualny koszt dla nabywcy, przyznam że bardzo chciałbym mieć taki moduł

Oczywiście była by taka możliwość. Myślę że cena nie powinna przekroczyć 150zł + koszty wysyłki, w wariancie jaki aktualnie projektuje. Coś więcej będę wiedział po ukończeniu pierwszego prototypu. Konstrujcja mniej więcej będzię zkładała się z metalowego stelaża na który będą przyklejone kostki matowo-przezroczystej szklanej mozajki. Podświetlanie będzię stanowiło kilka czerwonych i żółtych diód LED zasilanych z 4-ech baterii alkalicznych.
  • 0

#12 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 20.08.2013 - |15:19|

No to już nie mogę się doczekać efektu końcowego

• 0

#13 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 21.08.2013 - |12:23|

Oficjalne prace nad źródłem zasilania ZPM rozpoczęły się z dniem dzisiejszym. Dokonałem zakupu niezbędnych narzędzi i materiałów w tym, profesjonalnego kleju do szkła i profesjonalnych farb do szkła o barwie żółtej i czerwonej.
c53cabaf10cf.jpg
Jestem w fazie projektowania bryły MPZ-u, przedemną jeszcze sporo pracy. Mam nadzieję że uda mi się uzyskać zbliżony kształt. Bryła będzię się składać z prawie stu szklanych elementów mozajki, odpowiednio sklejonych ze sobą. Niestety mozajka z jednej strony jest pokryta brokatem, który będę musiał zeszlifować. Czeka mnię naprawdę dużo pracy. Cały moduł po ukończeniu będzie ważył ponad 3 kilogramy.

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 21.08.2013 - |12:31|

• 0

#14 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 01.09.2013 - |18:57|

Udało się szklana mozajka gotowa do pomalowania. Warstwa brokatu została starta, zużyłem 8 taśm szlifierskich. 3/4 mozajki chcę na żółto powalować reszte na czerwono. W następnym tygodniu chcę ukończyć ZPM. Zwiększyłem liczbę diód LED z 8 na 16, które będą podświetlały wnętrzę modułu.
956b135e9983.jpg
  • 0

#15 Oalia

Oalia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.09.2013 - |19:16|

Fajny projekt, powodzenia!

Widać zaparcia Ci nie brakuje skoro chciało Ci się tyle brokatu ścierać ;)

Z tego co piszesz to zapowiada się to naprawdę fajnie.

• 0

#16 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 01.09.2013 - |21:17|

Fajny projekt, powodzenia!
Widać zaparcia Ci nie brakuje skoro chciało Ci się tyle brokatu ścierać ;)
Z tego co piszesz to zapowiada się to naprawdę fajnie.

Dziękuję, z tego co widzę to tylko ja się odważyłem wykonać ZPM ze szkła. Są ładne repliki wykonane z akrylu i slikonu. Niestety nie uda mi się tak dopracować bryły jak w serialu, będą tylko płaskie powierzchnie.
  • 0

#17 Petrosdbz20

Petrosdbz20

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 07.09.2013 - |13:23|

Nie myślałeś o jakimś słoiku? Robisz jakiś prowizoryczny kątownik, wkładasz do słoika i palnikiem podtapiasz szkło, żeby uzyskać charakterystyczne nierówności. Potem wystarczyłoby coś takiego pomalować.

• 0

#18 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 07.09.2013 - |16:13|

O takim sposobie nie myślałem. Z tego co wiem zwykłe słoiki się na to nie nadają, po prostu się rozsypią od naprężeń wewnętrznych. Cała powierzchnia jednakowo musiałaby być podgrzewana. Mozajka szklana już została pomalowana, farba właśnie wysycha. Już niedługo zacznę montaż bryły ZPMu.
2dba6aba8393.jpg

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 07.09.2013 - |17:19|

• 0

#19 Petrosdbz20

Petrosdbz20

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 07.09.2013 - |21:51|

Trochę pomarańczowych brakuje

• 0

#20 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 07.09.2013 - |22:06|

Tak, pomarańczowego koloru nie ma. Ale to nie problem, czerwone i żółte diody LED uzyskają odpowiednią barwę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych