Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt Gwiezdne Wrota

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 29.06.2013 - |22:52|

Witam dnia 2 czerwca 2013 ruszyły prace przy budowie fanowskiej sieci Gwiezdnych Wrót. W planach Projektu jest budowa 4 wrót wraz ze sterownikami. Pierwszy prototypowy pierścień o średnicy ponad 1.8 metra jest w fazie budowy. Nie jest to replika jaką można zobaczyć w serialach, lecz inspiracja zaczerpnięta z nich. Sterowanie będzie tak samo zrealizowane jak w serialach. Obecnie trwają prace nad symbolami jakie mają być umieszczone na wrotach.
O postępach prac będę na bierząco informował. Zapraszam do zadawania pytań.

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 11.01.2014 - |20:04|

• 0

#2 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 07.07.2013 - |16:09|

Trwa drugi etap budowy pierścienia, na obwodzie zostanie zamontowanych 30 symboli specjalnie utworzonych do projektu.
478c67eda3ce.jpg
  • 0

#3 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 07.07.2013 - |16:15|

A gdzie te Wrota powstają? Bo jeszcze się okaże, że moje też zadziałają... Będę musiał pomyśleć nad jakąś przesłoną :P

https://www.facebook...&type=3

• 0

->1019<-

#4 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 07.07.2013 - |16:20|

W Łodzi u mnie w domu. Do końca lipca chce zmontować pierwsze wrota potem biore się za sterownik.
  • 0

#5 GreyFox

GreyFox

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 08.07.2013 - |10:37|

Hehe, jak Wam obu zadzialaja, to bedziecie mogli podrozowac do siebie ;> Chociaz problem moze byc z tym, ze na jednej planecie moga dzialac tylko jedne wrota rownoczesnie.. Ale jakos obejdziecie :P

• 0

#6 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 08.07.2013 - |18:17|

To by było fajnie, można by było odwiedzać fanów. Moje wrota mają już oznaczenie SG-PX1, wczoraj odbyła się kolejna diagnostyka horyzontu zdarzeń. W pierwszym prototypie wrót horyzont ma barwe czerwoną. Dzisiaj zamontowano podświetlenie 6 szewronów.
b907533b23cc.jpg
  • 0

#7 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 14.07.2013 - |18:45|

Zmiany w projekcie, jutro zaczyna się przebudowa pierścienia. Zamiast 30 symboli będzie 12, wzmocniona zostanie główna konstrukcja stalowa z 6 do 8mm. Profile zostaną wymienione na cieńsze, co pozwoli lepiej wyprofilować kształt okręgu. Wzmocniony zostanie strumień świetlny o 40% przez zwiekszenie mocy i domontowanie czwartego panelu LED. Poprawiona zostanie konstrukcja i błędy techniczne. Modyfikacje pozwolą zaoszczędzić fundusze dzięki czemu będzie można zakupić elementy o lepszych parametrach.

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 14.07.2013 - |18:50|

• 0

#8 emilzx

emilzx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 21.07.2013 - |10:46|

Plan godny podziwu ale mi niezbyt się podoba za bardzo czerwony  i niezbyt podobny do prawdziwych wrót

• 0

#9 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 21.07.2013 - |15:16|

To jest pierwszy prototyp kolejne mają być coraz bliżej orginału. Myślałem o budowie repliki ale jak wyliczenia kosztów przekroczyły 10000zł dałem sobie z tym spokój. Ciężko jest znaleźć odpowiednie materiały żeby jakoś to wyglądało, już musiałem dokonać gruntownej przebudowy bo konstrukcja się wyginała. Prawdopodobnie drugie wrota, horyzont będą miały już niebieski. Symbole na wrotach też inaczej będą zamontowane i inaczej będą wyglądały, niż zakładałem na początku. Narazie jestem w trakcie montażu pierwszych wrót, zobaczymy jak to będzie wyglądało po ukonczeniu.
  • 0

#10 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 26.07.2013 - |17:30|

Nowe wrota są już gotowe w 40%. Udało mi się wygospodarować trochę miejsca w pokoju na pierścień. Nowe wrota mają średnicę 1.93m. Przeprowadziłem już kilka testów i wszystkie wypadły pomyślnie, wydajność świetlna została zwiększona z ok 90 do 160 lumenów.
a3adc0002b31.jpg
  • 0

#11 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 26.07.2013 - |23:08|

Podziwiam determinację. Tylko gdzie ty zmieścisz pozostałe trzy? ;)

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#12 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 26.07.2013 - |23:59|

Tak mnie to wciągneło że teraz nie mogę się oderwać od budowy. Mam piętrowy dom, 4 pierścienie się zmieszczą. Myślę już o rozbudowiesystemu, nie mogę się doczekać jak ukończe pierwszy zestaw ze sterownikiem i będę mógł wybierać adresy. Wygląda niepozornie a wrota już składają się z ponad 200 części. Test w nocy, zdjęcie nie oddaje w pełni efektu świetlnego. Jestem bardzo zadowolony z dotychczasowych prac nad wrotami.
eb6220e09a4d.jpg
  • 0

#13 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 08.08.2013 - |11:09|

Zmieniłem koncepcje sterowania na autorską, opracowaną specjalnie dla Projektu. O tym napisze szczegółowo w innym temacie. Wrota miały być skończone pod koniec lipca, niestety troche się opóźni ukończenie pierwszego prototypu. Wkrótce będzie dostepna oficjalna strona internetowa Projektu.
  • 0

#14 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 09.08.2013 - |05:58|

Ja bym zrobił inaczej :P Wrota byłyby zamknięte np pleksją z dwóch stron. Stałyby na takiej konstrukcji. Na dole byłyby podczepione dwie butle 5L po wodzie z wodą na których unosiły by się generatory mgły, na allegro po około 20zł/szt, To byłoby obudowane, żeby nie było tego widać, i obudować od razu służyła by za stojak. zrobiony taki tunel od tych butelek, żeby cała mgła szła do wnętrza a w pleksja po to aby nie uciekła tylko wypełniła wnętrze. Sama konstrukcja była by taka pełna jak w serialu, żeby można było tam schować dwie lub cztery zwykłe żarówki, nie ledy. Które byłyby niebieskie albo między nimi jakaś osłonka która dawałaby niebieskie światło. żarówki schowane w konstrukcji.  Obok żarówek jakiś skromny wentylatorek puszczony na niewielkim napięciu aby nadawał lekki ruch mgle a przy okazji chłodził żarówkę, co w sumie jest nie potrzebne ale skoro można.. to niech chłodzi. Można też zrobić dwa otwory przy górze aby mgła wychodziła też z wrót.. co nadało by fajnego efektu. Potem aby kosmetyczne sprawy. I jest, ruchoma gęsta mgła która świeci się na niebiesko, uczuciwe oddawała by efekt znany z serialu. Przynajmniej według mnie.Na upartego zamiast pleksji można by było zastosować strecza (taka folia do palet np na magazynach) która jest idealnie przezroczysta dobrze się naciąga lepi i nie marszczy.

Jedyny minus to trzeba by było trochę poczekać aż mgła wypełni wnętrze wrót.

• 0

#15 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 09.08.2013 - |07:31|

No muszę powiedzieć że pomysł z generatorem mgły jest bardzo ciekawy i wart przetestowania. Myslałem też o pleksiglasie trochę pod innym kątem. Był pomysł aby wyciąć okrąg o średnicy 2m i zapiaskować 2 strony. Zmatowiona powierzchnia pleksi ładnie by rozpraszała światło na całej płaszczyznie. Pomysł upadł bo chciałem aby była możliwość przejścia przez pierścień.

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 09.08.2013 - |07:32|

• 0

#16 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 21.08.2013 - |21:48|

Powoli powstaje oficjalna strona internetowa projektu http://projektgwiezdnewrota.vaax.pl . Jeszcze brakuję sporo informacji i zdjęć. Stopniowo staram się uzupełniać materiały, w miarę możliwości codziennie będę coś nowego zamieszczał. Na stronie będzię można znaleźć materiały na temat wszystkiego co dotyczy projektu. Zapraszam do podzielenia się propozycjami i uwagami na temat strony.
  • 0

#17 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 25.08.2013 - |16:54|

Informuje że na forum jak i na mojej stronie nie wyświetlają się zdjęcia, jest to spowodowane przenoszeniem bazy danych hostingu na lepsze serwery. Mam nadzieje że nie potrwa to długo i nic nie poginie. Zmieniło się też napięcie zasilania gwiezdnych wrót, nie jest to już 24V a 12V. Zmiana ma na celu nie tylko zmniejszenie wagi samego modułu ZPM ale i jego kosztów. Jedyna przeróbka jaka się wiążę ze zmianą napięcia, to podzielenie 4-ech obwodów we wrotach na 8.
  • 0

#18 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 03.09.2013 - |19:54|

Pierwsze prototypowe wrota SG-PXN1 zostały właśnie ukończone. Główna konstrukcja wraz z 7-mioma szewronami jest gotowa. Dzisiaj w nocy zostaną przeprowadzone generalne testy.
98dabb960e2e.jpg

Testy zakończone pozytywnie. Jestem bardzo zadowolony z 3 miesięcznej pracy nad wrotami. Już myslę o kolejnym pierścieniu. Szkoda że zdjęcie nawet w połowie nie odwzorowuję efektu. Teraz tylko muszę podłączyć wrota do sterownika.
a38039501ed8.jpg

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 03.09.2013 - |19:55|

• 0

#19 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 04.09.2013 - |14:24|

Cały projekt, od pomysłu po wykonanie jak dla mnie epickie :)
Mam tylko małą propozycję.. proponuje użyć innego koloru diod dla chevronów, gdyż w jednolitej kolorystyce wszystko się zlewa ..

• 0
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...

#20 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 07.09.2013 - |15:52|

Na zdjęciu rzeczywiście wszystko się zlewa, w rzeczywistości jest wszystko ładnie widać. Drugie wrota już będą miały inne kolory horyzontu i szewronów. Diagnostyka nie wypadła pomyślnie po próbnym podłączeniu sterownik, moc wrót spadła poniżej minimum 40%. Dlatego jestem w trakcie optymalizacji połączeń, przebudowuję też obwody w samych wrotach. Liczba diód ulegnie zmniejszeniu ale moc całkowita zostanie zwiększona. Dzięki temy wrota lepiej wykorzystają moc baterii, zwiększy się czas działania i strumień światła.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych