Serial ze stacji Sundance Channel, premiera - kwiecień 2013r.
Akcja "Rectify" skupia się na Danielu Holdenie (w tej roli Aden Young),który po 19 latach w więzieniu zostaje oczyszczony z zarzutu gwałtu imorderstwa. Wraca do swojego rodzinnego miasteczka, w którym musi dostosować się do nowego życia. Składający się z sześciu odcinków pierwszy sezon stworzony został przez Raya McKinnona (scenariusz) oraz Marka Johnsona i Melissy Bernsten (producenci
wykonawczy) - ci ostatni to twórcy "Breaking Bad"
W obsadzie również: Abigail Spencer, Clayne Crawford, Adelaide Clements, Jonah Lotan i J. Smith Cameron.
„Rectify” otrzymał wiele pozytywnych recenzji po pokazie prasowym na Festiwalu Filmowym Sundance w styczniu tego roku. Newsweek/Daily Beast nazwał odcinek pilotażowy „jednym z najlepszych scenariuszy ostatnich dziesięciu lat”. Inne gazety chwaliły oryginalny sposób narracji w serialu – The Salt Lake Tribune określił ją jako “ponurą i wciągającą”, a TV Guide ocenił, że jest to „piękna opowieść o odkupieniu”. (za hatak.pl)
Poniżej zwiastun:
http://insidetv.ew.c...ndance-channel/
Trafiłem na serial dość przypadkowo, czytając recenzję na jednym z forum i zaciekawiło mnie jedno zdanie - "świetna rozrywka intelektualna w kategorii dramat", a dodatkowa informacja iż twórcami są ludzie od najlepszego imho serialu wszechczasów, czyli BB tylko spowodowała iż praktycznie szybko sięgnąłem po pilota.
I rzeczywiście od początku do końca oglądało się z dużym zaciekawieniem mimo bardzo niespiesznie prowadzonej akcji, gra aktorska świetna, cały pomysł znakomity, wykonanie również.
Mam wielką nadzieję że kolejne odcinki tylko podniosą poziom i będę mógł z pełnym przekonaniem wszystkich zachęcić do oglądania, a może ktoś już widział całość?