Skocz do zawartości

Zdjęcie

Yes, Prime Minister

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 26.06.2013 - |23:06|

Na serial natknąłem się przypadkiem. I bardzo mi się spodobał. Jest to remake serialu z lat 80-tych, który podobno był ulubionym serialem Margaret Thatcher (gdzieś się natknąłem na takie info). Mamy czterech głównych bohaterów – premiera i trzech jego doradców, którzy rozwiązują problemy współczesnej polityki. Jak dla mnie jest to świetna satyra na współczesną klasę polityczną i system medialny. Komedie, które mnie bawią mogę policzyć na palcach jednej ręki. Tym większe było moje zaskoczenie, że mi się to spodobało. Na minus jedynie podkładany śmiech, który działa na mnie alergicznie.

Jeszcze takie małe ad vocem. Nie widziałem pierwowzoru tego serialu. Współczesna wersja na imdb ma bardzo słabą ocenę. Praktycznie wszyscy, którzy widzieli wersję z lat 80-tych oceniają go krytycznie. Za to wszyscy, którzy jej nie widzieli oceniają serial bardzo pozytywnie.

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 26.06.2013 - |23:07|

• 0

#2 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 30.06.2013 - |17:33|

Moim zdaniem sympatyczny serial, bardzo zabawny i o dziwo sporo w nim racji, jak chociażby na temat nieudolności systemu demokratycznego oraz globalnego ocieplenia - brawa dla twórców, wprawdzie to oczywiste oczywistości, ale zwykle zostają przemilczane.  

Krytyka współczesnej wersji prawdopodobnie wynika z tego, że oryginał był znacznie bardziej autentyczny oraz miał większy rozmach (lokacje, pomieszczenia), z kolei wersja z 2013 stanowi raczej karykaturalny obraz polityki i jest to widoczne, aktorzy śmieszą już samym wyrazem twarzy oraz zachowaniem, podczas gdy w oryginale nacisk położony był na wypowiadane kwestie a postacie zachowywały się dystyngowanie. Współczesna wersja jest bardziej teatralna (przesadna mimika, przerysowane zachowania, skromne scenografie) w przeciwieństwie do Yes, Minister (1980) oraz Yes, Prime Minister (1986), które pod tym względem były znacznie bardziej współczesne, mimo że powstały w latach 80 ubiegłego wieku. Nie zmienia to jednak tego, że jest to bardzo zabawny serial i w niczym nie przeszkadza jego teatralność...

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 30.06.2013 - |17:39|

• 0

#3 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 01.07.2013 - |20:06|

Globalne ocieplenie i trasa gazociągu ;) Świetne!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych