Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Fall

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 26.06.2013 - |11:49|

7540971_3_1.jpg

Opis:
Pięcioodcinkowy serial kryminalny ze stajni BBC2 (zamówiony został sezon drugi), którego akcja osadzona jest w Belfaście. Tamtejszy wydział policji boryka się z kilkoma przypadkami zabójstw, jednak ofiary nic nie łączy i śledztwo utyka w martwym punkcie. Do Irlandii przyjeżdża pani inspektor Gibson, by przejąć dochodzenie i wytropić seryjnego mordercę, jednak szybko się okazuje, że sprawa może nie być taka prosta, a sama pani inspektor zamiast łowcy, może stać się kolejną ofiarą.

Obsada:
Gillian Anderson - Inspektor Stalla Gibson
Jamie Dornan - Paul Spector
Archie Panjabi - Paula Reed Smith
Bronagh Waugh - Sally-Ann Spector
John Lynch - Jim Burns
Michael McElhatton - Rob Breedlove
Ian McElhinney - Morgan Monroe
Niamh McGrady - Danielle Ferrington

Trailer:

Świetny serial kryminalny z wciągającą intrygą, ciekawymi postaciami, do tego genialnie zagranymi (agentka Scully bryluje jak nigdy), niezły klimat Belfastu, więc czego chcieć więcej.
Akcja nie leci na łeb na szyję, ale rozwija się dość powolnie, coś jak w The Killing.
Tożsamość naszego mordercy jest znana już od pierwszej sceny i w miarę rozwoju sytuacji poznajemy go coraz bardziej. A jest to dość ciekawy osobnik, przykładny mąż i ojciec, pracujący jako psychoterapeuta pomagający ludziom, którzy stracili bliskie im osoby. Dość ciekawy zabieg niezbyt często stosowany w podobnych historiach.
Dodatkowo mamy poboczne śledztwo w sprawie zamordowania policjanta, nie mniej ciekawe, niż wątek główny. Z różnymi powiązaniami sięgającymi najwyższych szczebli władzy w miejscowej policji.
Z założenia miał to być mini-serial, ale że widownia dopisała (najlepsza oglądalność na BBC2 od 11 lat) więc nic dziwnego, że zamówiono kolejny sezon. Oby tylko nie ciągnęli tego zbyt długo.

Spoiler

Ze swojej strony polecam.
  • 0

#2 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 26.06.2013 - |19:52|

Również polecam, świetny serial. Ogólnie brytyjskich seriali nie oglądam ale ten mnie dosyć miło zaskoczył. Gillian Anderson niesamowita, piękna aktorka która świetnie wpasowuje się w rolę pani komisarz. Jamie Dornan marnował się w Once Upon a Time, jako morderca jest fenomenalny.

Polecam oglądnąć wieczorkiem, fajny klimat. 

Ocena całego serialu 9/10. Czekam na 2 sezon.

• 0

#3 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 30.06.2013 - |12:39|

Też podbijam, z niecierpliwością czekam na 2 sezon. :)

• 0

#4 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.07.2013 - |11:26|

Znakomity serial ze świetnym klimatem, bardzo dobrze rozpisanymi postaciami, wciągający i mroczny. Szkoda tylko że trzeba czekać na drugi sezon, bo juz chciałoby się oglądać kolejne epizody. Mogę w ciemno polecić wszystkim, nie sądzę że komuś sie może nie spodobać.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#5 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 07.07.2013 - |21:59|

Polecany przez dla mnie "opiniotwórczych" forumowiczów więc trzeba zaliczyć.

Bardzo fajny (klimatyczny) pierwszy epizod, świetna Gillian Anderson. Pozostałe 4 epizody sezonu chyba "wezmę na raz", ale to już jutro ;)

• 0

#6 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 08.07.2013 - |00:13|

Solidna produkcja, klimat, historia, postacie, wszystko na wysokim poziomie, typowy brytyjski serial, i nie zgadzam się, że pozostawiłby niedosyt, chyba że w aspekcie zabójcy policjanta, bo osobiście nie miałbym nic przeciwko temu, by Paulowi się upiekło, szczególnie że wiązałoby się to z porzuceniem przez niego zabijania i opuszczeniem miasta, bo wiadomo, że w przypadku utrzymania aktywności o zakończeniu nie byłoby mowy, bo w każdej chwili mógłby zostać schwytany, ale nie miałbym nic przeciwko wcześniejszej emerytury naszego zabójcy.

• 0

#7 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 08.07.2013 - |21:36|

No i wziąłem na raz pozostałe 4 epizody.

Serial świetny, majstersztyk jeśli chodzi o historię ukazującą "pracę" seryjnego mordercy - "Hannibal" przy nim to jakieś popłuczyny ^_^  Ciekawi mnie bardzo od jakiego momentu rozpocznie się 2 sezon bo przy tej ilości poszlak w rękach pani superintendent to "chwilunie na wolności" Paula wydają się być policzone.

Ktoś wie kiedy 2 sezon?

• 0

#8 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 23.07.2013 - |20:39|

Obejrzałam ciurkiem. Naprawdę wciąga. Fajny, mroczny klimat, poplątane losy bohaterów i prawdziwe postacie. Tu nikt nie jest do końca dobry ani do końca zły. Żałuję, że muszę czekać na kolejny sezon. Oby był równie dobry jak ten.

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#9 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 27.08.2013 - |12:12|

Świetny

Tak się robi kryminały- drodzy państwo zza oceanu.

Inteligentna, bardzo klimatyczna produkcja, w której "praca" psychopaty i policji jest pokazana w nowy sposób.

Rewelacyjnie wykreowane i przedstawione dwie główne postacie oraz ich życie "zawodowe" i prywatne. 

Fajnie oddany kontekst życia prywatnego, tych wszystkich pobocznych scen nie mających bezpośrednio związku z główną fabułą, a jednak odnoszących się do "pracy" bohaterów.

Ot chociażby scena mycia jednej z ofiar przez mordercę, a następnie scena w której myje swoją  córkę, albo scena w której ta młoda matka pyta czy może dotknąć swoje dziecko znajdujące się w inkubatorze i przeskok na scenę w której ojciec identyfikuję zwłoki  i zadaje to samo pytanie, a takich scen jest więcej.

Ponadto to wszystko jest fajnie sfilmowane. Jest tu wiele zbliżeń, milczenia, wszystko rozwija się bardzo powoli, ale ani przez chwilę nie można się nudzić.

I należy oczywiście wspomnieć o samych przygotowaniach Paula do swojej "pracy" - te wszystkie ćwiczenia, rozgrzewka przed samym morderstwem - to wszystko robi wrażenie i stanowi kontrast dla tych znanych nam serialowych psycholi, którzy po całym dniu obżerania się pączkami popełniają swoje zbrodnie.

Niedosyt może stanowić brak zakończenia tej historii w tym sezonie, ale to oznacza tylko tyle, że przed nami jeszcze mnóstwo emocjo związanych The Fall.

9/10

Użytkownik Kraven edytował ten post 27.08.2013 - |12:15|

• 0

#10 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.08.2013 - |15:37|

Tak się robi kryminały- drodzy państwo zza oceanu.

Znając "drogich państwa zza oceanu", to za niedługo pewnie wysmażą własną wersję ;)
  • 0

#11 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 28.08.2013 - |17:47|

To ja się muszę nie zgodzić. Ok, serial jest dobry warsztatowo i tu trudno się do czegoś przyczepić. Ale mnie za bardzo nie wziął. Może kogoś rajcują przygotowania seryjnych morderców, ale ja nie czerpię z tego żadnej satysfakcji. Dodatkowo wyjątkowo antypatyczna główna bohaterka, której też się nie chce oglądać. I podobnie jak w pierwszym sezonie The Killing twórcy zrobili sobie jaja z widza, przerywając fabułę bez jakiegokolwiek zakończenia. Możliwe, że kiedyś obejrzę drugi sezon, ale zbytnio nie czekam na kolejne odcinki.

"Tu nikt nie jest do końca dobry ani do końca zły."

Serialowy psychol-morderca nie jest do końca zły??? To ja nie wiem, kto jest...

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 28.08.2013 - |17:47|

• 0

#12 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 13.12.2014 - |21:52|

II sezon

To nadal dobry serial, ale jednak coś nie styka. Policja wie wszystko o mordercy, mało tego pojawia się on w zasięgu wzroku i nie potrafią go złapać. Zamiast tego on wdaje się w gierki psychologiczne z panią inspektor. Klimat świetny, ale ogólnie po 3 epizodach mam uczucie niedosytu z powodu występowania irracjonalnych zachowań policji.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych