Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 23 - S02E03 - Runner

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (111 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (10 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

2. 9.5 (16 głosów [15.24%])

Procent z głosów: 15.24%

3. 9 (30 głosów [28.57%])

Procent z głosów: 28.57%

4. 8.5 (17 głosów [16.19%])

Procent z głosów: 16.19%

5. 8 (18 głosów [17.14%])

Procent z głosów: 17.14%

6. 7.5 (4 głosów [3.81%])

Procent z głosów: 3.81%

7. 7 (1 głosów [0.95%])

Procent z głosów: 0.95%

8. 6.5 (4 głosów [3.81%])

Procent z głosów: 3.81%

9. 6 (2 głosów [1.90%])

Procent z głosów: 1.90%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.95%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (1 głosów [0.95%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (1 głosów [0.95%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 06.03.2005 - |22:34|

SPOILER

W tym odcinku poznamy nową postać, która będzie nam towarzyszyć przez resztę tego sezonu. Ronon Dex (Jason Momoa), to człowiek z galaktyki Pegaza, z planety Atteria, jest on żołnierzem, ekspertem od broni. Jest ostry, cechuje go też lekko drwiący dowcip, do tego jest brutalnie szczery wobec innych. Ronon jest ofiarą gry polowania Wraith, w której to „zwierzynie” wszczepia się urządzenie lokalizacyjne, a następnie tropi dla sportu. Nasz nowy bohater ucieka już od siedmiu lat, przenosząc się z planety na planetę, jest wiecznie sam w obawie, że może narazić tych, których będą z nim. Ponieważ żaden inny człowiek nie uciekał tak długo, do tego zabił kilku „łowców”, dlatego też stał się bardzo znany wśród Wraith, jego zabicie będzie uznane za bardzo cenne.
Sheppard dostaje awans na podpułkownika, mimo to nie jest dalej dowódcą części militarnej ekspedycji Atlantis, teraz funkcję tą piastuje pułkownik Caldwell.
Po niedawnej ucieczce Ford’a (Intruder – S02E02) priorytetem dla John’a jest odnalezienie swojego zastępcy. Dzięki pozyskanym informacją drużyna udaje się na P3M-736, pustynną planetę, na której SuperFord zabił Wraith, żeby uzyskać enzym potrzebny mu teraz do życia. Wkrótce Sheppard i Teyla zostają pojmani przez Ronon’a. Tymczasem McKay odnajduje porucznika, wydaje się on nie być sobą. Ford jest jednak przekonany, że to co mu się przytrafiło jest kluczem do pokonania Wraith. Postanawia też, że uwolni swoich przyjaciół z rąk Dex’a. W międzyczasie Ronon zaczyna się targować o wolność, tych których przetrzymuje, jeśli dr Beckett zdoła usunąć lokalizator, to pomoże im ze znalezieniem Ford’a.

Zdjęcia: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11.
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 30.07.2005 - |07:47|

No i poznaliśmy Ronon'a Dex'a, mało co i wróciłby do domu, niestety jego planeta została zniszczona. W ciekawym miejscu ukrywam się nasz uciekinier, do tego spotkał Ford'a, sam krajobraz przypomina trochę pierwszy sezon SG-1, a dokładnie The First Commandment, tez mieli problem ze słoneczkiem.
Kilka zabawnych akcentów Dr Becket jako lekarz domowy ;) Oczywiście do tego jak zwykle Rodney, to przerażenie, krzyki ucieczka strzelanie w powietrze, naprawdę niezłe, sama pogawętka w Ford'em tez niezła. Ogólnie Aiden dalej chciałby być taki jak kiedyś próbuje to beztroskie zachowanie jak nastolatek, niestety coś mu w tym przeszkadza i za bardzo sie spina i denerwuje, postać na pewno sporo na tym zyskała, niestety kosztem obecności na ekranie, teraz nie będziemy go widzieć zbyt często.
W następnych odcinkach zobaczymy, co nowa postać wniesie to serialu :) Ogólnie sypmatyczny odcinek, sporo się działo, zobaczyliśmy też typowego służbistę w akcji, czyli Coldwell'a, więc ogólnie tak na 8.5, wyszła mi lekka tendencja spadkowa, ale jest dalej bardzo dobrze.
  • 0
Master of possimpible ;)

#3 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 30.07.2005 - |09:30|

Mnie tam sie podobalo ;)
Fajny pomsyl z tym nadajnikiem na plecach uciekiniera. Mysle ze Wraith ustawiali sie w kolejce zeby moc sobie na niego zapolowac :D
Jak zawsze McKey swietnie sie zachowywal te jego teksty.
Szczegolnie jak mowi - tak mozesz mnie zabic - i zaczyna wrzucac Fordowi poczym odchodzi. A gdy ten strzela nad nim opieprza go ze mogl go zabic :lol: dobra scena fajnie zagrana :)
Ogolnie zobaczymy jak sie sytucja rozwinie w nastepnych odcinkach daje 9 bo bylem na glosdzie :P

PEACE :P
  • 0

#4 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 30.07.2005 - |20:35|

Kolejny odcinek SGA, kolejne zagadki, kolejne postacie... Wreszcie odcinek przenosi widzów z Atlantis/Dedala na otwartą przestrzeń ostępów leśnych. Akcja niczym w "Predatorze" - ganiają się po lesie strzelając do siebie. Zastanawia mnie tylko czy Wraithowie nie domyślą się teraz, że Atlantis ocalało? Aczkolwiek zważając na głupotę owej rasy mocno w to wątpie ^_^

5 na wejście
+1 za motyw runnera - nowa postać mi się spodobała; fajnie, że pokazano retorspekcje z jego przeszłości.
+1 za akcje jakie odstawiał McKay; zwłaszcza ta jego obsesja na punkcie promieniowania ;)
+1 za fajną scenę walki pod koniec
+0.5 za Forda; widać, że chłopak coraz bardziej się zmienia - przede wszystkim wydaje się być rozdarty pomiędzy pragnieniem, które zmusza go do zdobywania enzymu, a potrzebą udowodnienia swojej wartości (widać ma jakieś kompleksy chłopak)
-0.5 za to, że Ronon tak szybko doszedł do siebie po zabiegu Becketta. Oj, namnożyło się tych supermenów <_<

Ogólna ocena: 8
  • 0

#5 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 30.07.2005 - |21:52|

OK, 8,5.

Ronan Dex zapowiada się na całkiem ciekawą postać, która może się zadomowić w Atlantis. Ford też pokazał się z dobrej strony, trochę schizofrenicznej, ale przez to dobrej ;) Jak napisał Ogotai bardzo przyjemna scena walki na końcu, zaskakujące rozwiązanie wybrane przez Forda, nie spodziewałem się tego.
W sumie jakoś większych przemyśleń po odcinku brak, mam nadzieję, że coś więcej mi przyjdzie jak będę pisał o BSG :]
  • 0

->1019<-

#6 razo

razo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoSilesia

Napisano 30.07.2005 - |22:29|

Super odcinek. Było w nim to czego brakuje narazie w sg-1 czyli sporo akcji. Dobrej szybkiej akcji. Nowy koleś całkowicie przypadł mi do gustu ;) No widać od razu że Teili wpadł w oko ;P Teksty McKaya niesamowicie rozwalają :) No i oczywiście Ford. Teraz jego postać wydaje mi się bardziej kompletna. Odcienk zasługuje na 9,5
  • 0

#7 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 31.07.2005 - |01:26|

6,5

Odcinek sympatyczny. Bez wielkich "ach" i "och", ale łącze się nie marnowało. Jak dla mnie Atlantis nadal pozostaje ubogim krewnym SG1 - nie ten poziom scenariuszy, o grze aktorskiej nie wspominając. Ogląda się to sympatycznie (znów to słowo ;) ), ale brak temu serialowi duszy. Z pozytywów - nowa postać, Ronan, może ożywić sezon i rozruszać "starą" obsadę. Tylko McCay mi się podobał - rolę rezydującego kretyna spełnia wprost idealnie.
  • 0

#8 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.07.2005 - |06:51|

Tym razem oceniam na 5. Głównie za to, że namnożyło się w tym odcinku "akcentów" trekowych. Myślę o trikorderze medycznym oraz wypisz wymaluj Klingonie (miejmy nadzieję, że ta postać nie pojawia się tylko po to aby w każdym odcinku gwiazdka z Baywatch mogła zaprezentować damskiej części widowni swe muskularne cyce) ;P Metamorfoza Gate w Trek najwyraźniej ciągle trwa ;)

Swoją drogą chodzenie nocą po lesie, ze świecącymi latarkami to jedna z najlepszych metod zdradzenia własnej pozycji. Marudzącego McKeya zapewne też słychać na kilometr – więc nic dziwnego, że nikogo w ten sposób znaleźć nie mogli. Jestem także pod wielkim wrażeniem siły fizycznej doktora Carsona Becketta. Nawet reflektor halogenowy sobie przyniósł... ;P

Użytkownik januszek edytował ten post 31.07.2005 - |13:51|

• 0

#9 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 31.07.2005 - |07:20|

Dalem 8. W sumie sympatyczny odcinek. Troche nie rozumiem zachowania Forda a zwlaszcza zachowania wobec Forda. Ale i tak dobrze ze sie Ford pojawil bo lubilem go w serialu i szkoda ze bedzie sie pojawiac jedynie sporadycznie.

Ten nowy typek irytuje mnie iloscia dredow. Hmm... :blink:
  • 0
Dołączona grafika

#10 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.07.2005 - |20:08|

ogólnie fajnie ale gdzie są DHD w pegazie?? w koncu nie kazdy ma skoczka albo darta!
dex koleś wporzo :] ford niezly desperat :]
ocena 9 :]
  • 0

#11 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.08.2005 - |00:16|

10, 10 i jeszcze raz 10!
Nigdy nie bylem zwolennikiem SGA, zawsze po pierwszych 20 minutach odmierzalem juz tylko czas do konca, ale ten odcinek mnie powalil. NIE draznila mnie nawet gra/obsada aktorska!

Ronon Dex- rewelacja, bardzo mi sie spodobal. Niesamowicie klimatyczna postac, mam nadzieje ze tak bedzie dalej.
Ford- zawsze mnie draznil, ale w tym odcinku byl dobry. choc w tym pierwszym ujeciu kiedy strzela do wraith wygladal jak jakis wymoczek.
Coldwell- tez niezle. Przyda sie twarda reka na atlantis, bo na weir patrzec nie moge. Mam nadzieje ze to troche ograniczy jej czestosc pojawiania sie na ekranie.

Teraz kilka pytan:
1) po co ford wskoczyl w ten promien darta? no bo chyba nie po to zeby wybic wszystkich wraith i pokazac shepardowi ze nadal jest godny zaufania? albo po to zeby sie pozywic? co tez jest bez sensu bo pewnie promien przenosi go od razu do klatki albo czegos takiego.
2) ten naszyjnik na szyi dexa to byl z wioski Teyli? jesli tak to znaczy ze to o tej wiosce mowil w swojej opowiesci.

P.S.
Wielkie dzieki dla scenarzystow bo juz myslalem ze jak zwykle zgina wszyscy procz Szeparda i spolki. A tu mile zaskoczenie bo zadna postac drugoplanowa nie zginela!

Użytkownik Bunio edytował ten post 01.08.2005 - |00:21|

• 0

#12 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 01.08.2005 - |00:54|

1) po co ford wskoczyl w ten promien darta? no bo chyba nie po to zeby wybic wszystkich wraith i pokazac shepardowi ze nadal jest godny zaufania? albo po to zeby sie pozywic? co tez jest bez sensu bo pewnie promien przenosi go od razu do klatki albo czegos takiego.

Przecież jakoś musiał się wydostać z planety. Nie mógł "normalnie" bo ekipa Atlantis by go zatrzymała, więc zrobił to "nienormalnie" z Wrath. Udało mu się zresztą bo te Darty odleciały z planety. Ford doszedł do wniosku, że w ten sposób i tak ma większe szanse na ucieczkę. To było wyjaśnione w odcinku...

2) ten naszyjnik na szyi dexa to byl z wioski Teyli? jesli tak to znaczy ze to o tej wiosce mowil w swojej opowiesci.

Wyświetl post

Wątpię. Przecież Teyla wyraźnie powiedziała, że żadnego nie znała. To raz. A dwa, że Dexa trudno nie zauważyć zwłaszcza w wiosce w której wszyscy się znają. A Teyla go nie poznała, czyli jej wioska nie mogła być tą z jego opowieści. No bo zakładając na chwilę, że to ta sama wioska, to przybycie Dexa musiałoby być niewiele wcześniejsze, czyli Teyla już była dorosła, była raczej kimśważnym, więc po prostu musiałaby go znać....
  • 0

->1019<-

#13 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.08.2005 - |01:34|

Wątpię. Przecież Teyla wyraźnie powiedziała, że żadnego nie znała. To raz. A dwa, że Dexa trudno nie zauważyć zwłaszcza w wiosce w której wszyscy się znają. A Teyla go nie poznała, czyli jej wioska nie mogła być tą z jego opowieści. No bo zakładając na chwilę, że to ta sama wioska, to przybycie Dexa musiałoby być niewiele wcześniejsze, czyli Teyla już była dorosła, była raczej kimśważnym, więc po prostu musiałaby go znać....

Wyświetl post

Po pierwsze: Watpie zeby Ronon powiedzial wiesniakom ze jest uciekinierem, bo wtedy by albo uciekli, albo go zabili i przerzucili przez wrota na inna planete :) wiec pewnie uwazali go za przemilego wedrowca do samego konca :) Po drugie: Ronon ucieka od 7 lat wiec wtedy mogl wygladac zupelnie inaczej, no i Teyla moze wtedy nei byla taka wazna w wiosce. Nie wiem jeszcze (nie pamietam) czy w ogole ewakuowano wszystkich ludzi z tej wioski? moze czesc zostala i juz po wyjezdzie Teyli Ronon sie tam pojawil? Tak w ogole gdzie sa teraz ci wiesniacy od teyli? bo chyba juz nie na tej planecie co atlantis? moze tam ich wraith dorwali i atlantis o tym jeszcze nie wie :) ale to jzu chyba zbyt daleko posuniety wniosek :) Zreszta po co by zrobili takie zblizenie na jego klate i potem na twarz teyli? chyba nie chodzilo o to ze teyla chciala possac jego sutki :) no chyba ze ten naszyjnik oznacza jeszcze zupelnie cos innego...

Użytkownik Bunio edytował ten post 01.08.2005 - |01:39|

• 0

#14 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 01.08.2005 - |06:36|

no chyba ze ten naszyjnik oznacza jeszcze zupelnie cos innego...

Wyświetl post

Moze mnie ktos oswiecic o co Wam chodzi z tym naszyjnikiem? Ogladalem film bez napisow i moze czegos nie zalapalem.....
Po mojemu - facet mial po prostu naszyjnik z pazurem Wraith. I tylko tyle.... bylo tam cos jeszcze?
  • 0
Dołączona grafika

#15 MikuŚ

MikuŚ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 01.08.2005 - |06:53|

Odcinek super (zresztą jak każdy :P), tajemniczy Ronnon, niezdecydowany Ford, strachliwy Beckett, humor Rodney'a, jeszcze dużo jego aspektów można powiedzieć. Oceniam na 10 i idę obejrzeć go jeszcze raz. :clap:

Bunio: Z tego co pamiętam, cała wioska Teyli została ewakuowana na planete z Atlantis, oczywiście po ataku Wraith. Przed atakiem Wraith w Siege'u (w The Siege part 1, Dr Weir pyta Hailinga jak przebiega ewakuacja na głównym lądzie, on odpowiada, że będą gotowi), więc zostali oni raczej ewakuowani do bazy Alpha. Więc teraz, pewnie wrócili spowrotem na planetę, aby uprawiać roślinki na niej :)

Użytkownik MikuŚ edytował ten post 01.08.2005 - |07:45|

• 0

#16 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 01.08.2005 - |08:29|

Po pierwsze: Watpie zeby Ronon powiedzial wiesniakom ze jest uciekinierem, bo wtedy by albo uciekli, albo go zabili i przerzucili przez wrota na inna planete :) wiec pewnie uwazali go za przemilego wedrowca do samego konca :)

Nadal zakładając, że on tam był, co nie musi być prawdą;) Zresztą nadal uważam, że Teyla by go zapamiętała.

Po drugie: Ronon ucieka od 7 lat wiec wtedy mogl wygladac zupelnie inaczej, no i Teyla moze wtedy nei byla taka wazna w wiosce. Nie wiem jeszcze (nie pamietam) czy w ogole ewakuowano wszystkich ludzi z tej wioski? moze czesc zostala i juz po wyjezdzie Teyli Ronon sie tam pojawil?

A w przebłyskach z jego przeszłości widzisz, żeby wyglądał inaczej? Fakt, jest czystszy, ale ogólny wygląd jest taki sam.
Część została? Chyba jako przystawka dla Wrath ;) Oni chwilę wcześniej się przebudzili, na pewno byli na głodzie ;)

Tak w ogole gdzie sa teraz ci wiesniacy od teyli? bo chyba juz nie na tej planecie co atlantis? moze tam ich wraith dorwali i atlantis o tym jeszcze nie wie :) ale to jzu chyba zbyt daleko posuniety wniosek :)

Jeśli coś by się z nimi stało, zaraz byśmy się dowiedizieli (przy okazji byłby temat na jakiś odcinek). Teyla nie zostawiłaby ich samych sobie.

Zreszta po co by zrobili takie zblizenie na jego klate i potem na twarz teyli? chyba nie chodzilo o to ze teyla chciala possac jego sutki :) no chyba ze ten naszyjnik oznacza jeszcze zupelnie cos innego...

Pazur Wrath? Albo te niezbyt wyraźne blizny obok? Zgadzam się z Ogrodnikiem tam nie ma żadnego naszyjnika, który przypominałby to co miała Teyla. Zresztą on był nadajnikiem, a Ronan już jeden miał.

Moze mnie ktos oswiecic o co Wam chodzi z tym naszyjnikiem?

Mi nie chodziło o nic :) Ja o tym nie napisałem. W zasadzie źle zacytowałem wypowiedź Bunio. Powinno być tylko drugie zdanie :]

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 01.08.2005 - |08:30|

• 0

->1019<-

#17 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.08.2005 - |08:52|

pokazali mu klate bo wg mnie tam są blizny od ssania Wraith i tyle :/
  • 0

#18 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.08.2005 - |09:24|

ogólnie fajnie ale gdzie są DHD w pegazie?? w koncu nie kazdy ma skoczka albo darta!

Bardzo dobre pytanie ;) Dodam do tego jeszcze: gdzie jest Skoczek, którym uciekł Ford? Ponadto Wraith musieli chyba zorientować się, że znowu pojawili się ludzie i co za tym idzie, powinni zaskoczyć, że coś jest nie tak z tym zniszczeniem Atlantis... ;)
  • 0

#19 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 01.08.2005 - |09:43|

Sredni ten odcinek w porownaniu do 2 poprzednich wiec dam 6. Troche za wczesnie "znalezli " Forda i wolalem jak mial to cos dziwnego pod okiem. Ogolnie calkiem ciekawie ale widac troche niedociagniec itp. Tym razem lepiej wypadlo sg-1
  • 0

#20 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 01.08.2005 - |13:32|

Fajowy odcinek ;)

Wreszcie coś Ford zaczął grać.

Nowy bohater.
  • 0
VeeDee