Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hannibal

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 07.04.2013 - |22:41|

thenewhannibalhasnotwon.jpg

Opis: "Hannibal" to produkcja Bryana Fullera, która będzie thrillerem opowiadającym o klasycznych postaciach z ksiązki Thomasa Harrisa "Czerwony Smok". Głównymi bohaterami są: agent FBI Will Graham (Hugh Dancy), a także jego mentor Dr Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), którzy przedstawieni zostają w serialu na samym początku swojej znajomości. (hatak.pl)

Obsada: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen, Laurence Fishburne.

Wrażenia: Serial po 1 odcinku zapowiada się wspaniale. Dziwi mnie trochę, że stacja ogólnodostępna zamawia taki serial, tematyka skłaniała raczej na wybór stacji kablowej. Ale jest jak jest, produkcja jest oznaczona jako dla dorosłych. I trzeba przyznać, że jest naprawdę nieźle, krew, dziwne miejsca zbrodni do tego świetna postać Hannibala wykreowana przez aktora (w tej roli Mads Mikkelsen).

Polecam. Moja ocena: 8/10.

Użytkownik rasdel edytował ten post 07.04.2013 - |22:51|

• 0

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.04.2013 - |22:47|

Ciekawe czy NBC wyemituje to do końca i czy jest sens się zabierać. Oglądalność pilota miała niską frekwencję, więc nie zdziwię się jak po 3-4 odcinkach będzie anulacja.
  • 0

#3 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 07.04.2013 - |22:53|

@delta1908 - weź pod uwagę, że AXN także ma prawa do emisji. Na końcu odcinka ich logo jest również w creditsach, wiec wnioskuję, iż są współproducentami serialu. Jeśli NBC anuluje, to zapewne AXN wyemituje resztę odcinków (także i w Polsce).

• 0

#4 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 08.04.2013 - |07:57|

Pilot był świetny. Znakomita realizacja, bardzo filmowa, szczególnie pod względem wizualnym, sekwencja otwierająca zwala z nóg, i mamy nawet sporą ilość krwi, jak na serial od NBC. Ciekawe tylko czy poziom zostanie utrzymany do końca sezonu, czy też jest to jeden z tych seriali, który ma fenomenalny pilot a reszta odcinków jest tragiczna, vide: The Following.

• 0

#5 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 08.04.2013 - |22:53|

Wrażenia po pierwszym odcinku - bardzo pozytywne.

Jest dreszczyk, jest makabryczna kuchnia i Lecter, który od samego początku bawi się z Grahamem w kotka i myszkę .

Muszę sobie przypomnieć Czerwonego smoka, bo nie bardzo pamiętam, co tam między nimi zaszło, a zdaje się że właśnie do tego momentu serial będzie zmierzał.

• 1

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#6 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 01.05.2013 - |16:15|

Po 5 odcinkach mi się naprawdę podoba, to już dużo dłużej niż Following. Przede wszystkim tam był tylko Bacon, a wszystko inne leżało. Tutaj mamy ciekawe postacie, scenariusz, a gra aktorska dzięki Mikkelsenowi i Dancy'emu stoi na świetnym poziomie.
Z drugiej strony staram się za bardzo nie napalac, bo wiadomo, 1 sezon to będzie max. Już zaczęli durne kombinowanie z odcinkami. A szkoda.
  • 0

#7 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.06.2013 - |20:33|

I.01-02

mimo że to kanał ogólny, ale jednak to temat, który mnie ciekawi i intryguje, poza tym przeczytałem kilka pozytywnych recenzji i w ten sposób obejrzałem 2 pierwsze epizody.

I generalnie sam nie wiem co dalej, czy to oglądać i czekać na coś lepszego czy wszystko pozostanie takie samo, czyli na pozór interesujące, ale w głębi jakieś udziwnione.

Obie główne postaci są nieźle zarysowani, mnie jednak osobiście mocno irytują swoją wszechobecną przemądrzałością i nieomylnością, obejrzał ktoś do końca? rozkręci się i zaskoczy czymś nietuzinkowym? - narazie scena z trupami w lesie (grzybowe morderstwa) była czymś mocno zaskakującym, reszta raczej średnia.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#8 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 04.06.2013 - |23:35|

Nie wiem, co ci odpisać, bo w sumie dla mnie serial broni się na razie dwójką głównych bohaterów. I to bardzo dobrze.

A historia na razie bardzo ciekawi, ale wszystko zależy od rozwiązania. Po siedmiu odcinkach dalej jestem na tak.

Świetnie, że zamówiono drugi sezon.

• 0

#9 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 09.06.2013 - |21:58|

I.01-02

mimo że to kanał ogólny, ale jednak to temat, który mnie ciekawi i intryguje, poza tym przeczytałem kilka pozytywnych recenzji i w ten sposób obejrzałem 2 pierwsze epizody.

I generalnie sam nie wiem co dalej, czy to oglądać i czekać na coś lepszego czy wszystko pozostanie takie samo, czyli na pozór interesujące, ale w głębi jakieś udziwnione.

Obie główne postaci są nieźle zarysowani, mnie jednak osobiście mocno irytują swoją wszechobecną przemądrzałością i nieomylnością, obejrzał ktoś do końca? rozkręci się i zaskoczy czymś nietuzinkowym? - narazie scena z trupami w lesie (grzybowe morderstwa) była czymś mocno zaskakującym, reszta raczej średnia.

Po 1x01-03 mam to samo odczucie. Jeśli w międzyczasie "wejdzie" mi na tapetę parę (tzn. ze 3 no 4) seriale, które przyciągną moją uwagę to dr-a Lectera sobie odpuszczę (po prostu spadnie mi z ramówki) :wacko: .

• 0

#10 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 12.06.2013 - |20:09|

Hannibal całkiem dobre zaskoczenie, myślałem że będzie totalna kaszana a tutaj taki zonk (na lepsze).

Zdecydowanie na plus niesamowity klimat tego serialu, zwłaszcza pomieszczenie prosektorium nadaje charakter nowoczesnej organizacji.

Postać Hannibala również genialna, a morfeusz z matrixa to już majstersztyk ;)

• 0

#11 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 21.06.2013 - |19:33|

Sezon pierwszy się skończył i muszę powiedzieć, że nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobrze.

Bardzo mnie wciągnął, aktorstwo od początku do końca było świetne, Dancy na końcu też zaprezentował mały popis.

Polecam, dzięki Bogu, że będzie drugi sezon. ;)

• 0

#12 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.06.2013 - |19:54|

no muszę powiedzieć że jestem bardzo zaskoczony, po pierwszych odcinkach było dziwnie, przełomy był jako pokazali Hannibala w akcji, a potem to już coraz mocniej i mocniej, ostatnie 4 odcinki obejrzałem jednym ciągiem

pokręcony klimat, mrocznie, ciężko i totalny brak happy endu - nie spodziewałem się tego po NBC, ale lubię to!
  • 0

#13 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 22.06.2013 - |09:12|

Świetny serial, złożona historia składająca się na spójną całość, wprawdzie to procedural ale sprawy stanowiły zaledwie tło dla głównego wątku i często były z nim ściśle powiązane... Jedna z lepszych premier, tym bardziej cieszy zielone światło dla drugiego sezonu.

Ciekawe w jaki sposób zamierzają go jednak poprowadzić, szczególnie że wiele wskazuje na to, że będzie ostatnim. Graham wie, że to Hannibal jest naśladowcą i go wrobił, nic tego nie zmieni, przynajmniej mam taką nadzieję, bo oznaczałoby to, że wyskoczą z motywem, że z niewyjaśnionych przyczyn zapomni o wszystkim lub zrobią mu pranie mózgu, bo jakby nie patrzeć to nie mogą zmusić go do sesji z konkretną osobą - Hannibalem -, szczególnie że wiadomym jest że byłby on nieobiektywny oraz raz już zawalił jego monitorowanie. A wiadomo że wyjść musi, bo nie może spędzić całego sezonu w więzieniu lub psychiatryku, to nie Doctor House, że zacznie nagle zajmować się sprawami morderstw do których zacznie dochodzić w jego placówce...

Poza tym odkryto u niego zapalenie mózgu i poddano go stosownemu leczeniu, co udowadnia, że w momencie popełniania morderstw był niepoczytalny, nie był ich świadom, zatem nie może zostać skazany za ich popełnienie a zważywszy, że jego problem jest natury fizycznej a nie psychicznej to zamknięcie w psychiatryk jest nieuzasadnione, zatem po stosownej obserwacji powinien zostać zwolniony a oskarżenia wycofane... Jako że przyczyną było zapalenie a ono przestało mieć miejsce, został wyleczona. Jedynym problemem może być kwestia tego, czy rzeczywiście był nieświadomy czynów w momencie ich popełniania, w końcu problematyczne są jego trofea umieszczone na przynętach, bo mogą sugerować, że skoro zbierał trofea które później służyły mu za materiały do wyrabiania przynęt to musiał być świadomy swych czynów, jako że ich wykonywaniem zajmował się w domu. Ale nie zmienia to tego, że ma mocne przesłanki do uniewinnienia, szczególnie, że jest on świadom swej niewinności, zatem raczej nie zacznie robić z siebie męczennika i zostać ukarany za swoje czynny, który wprawdzie nie pamięta ale mógł dokonać, bo wie, że ich nie dokonał...

Początkowo myślałem, że inaczej zostanie to rozwiązane, że zwyczajnie odnajdą ciało Abigaill i na podstawie przybliżonego czasu śmierci zostanie ustalone, że nie mógł tego zrobić, bo był w tym czasie na pokładzie samolotu do Virginii, daleko od miejsca jej śmierci, jako że została zabita w Minnesocie, i w ten sposób zostanie zachowane uprzednie status quo. Chociaż nadal nie ma to większego sensu, bo powrócił w normalnym stanie i raczej nie mógł jej skonsumować, chyba że znalazłby jakiś pokrętny sposób na jej przetransportowanie lub jechał przez całą noc do Minnesoty, by się na niej pożywić i znów się wracać... Ale nie ma to znaczenia, liczy się wyłącznie to, że Will ma świadomość, że to Hannibal był naśladowcą, i nawet, gdyby z jakiegoś powodu, by o tym zapomniał to ponowne dojście do tych wniosków nie powinno przysporzyć mu trudności...

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 08.07.2013 - |10:02|

• 0

#14 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 07.07.2013 - |22:10|

Jednak dokończyłem sezon, chyba głównie ze względu na kreację jaką stworzył Mads Mikkelsen. Serial jest IMHO troszkę "chwiejny" ale gdzieś tam jest "to coś". Aż musiałem sobie odświeżyć to co dotychczas nakręcono w temacie Hannibala Lectera ^_^

• 0

#15 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 23.07.2013 - |20:23|

Po 9 odcinkach można tylko stwierdzić że to bardzo dziwny serial, ogólnie niby się każdy epizod jakoś ogląda, z mniejszym lub większym zainteresowaniem, ale całość ciężko kupić. Chcę obejrzeć do końca ten sezon, bo już wiem od znajomków że końcówka jest ponoć bardzo dobra, żywię dużą nadzieję że się nie zawiodę.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#16 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 13.08.2013 - |20:55|

Jednak się zawiodłem, słabe to zakończenie, Hannibal na kilometr śmierdzi psychopatą i psycholem, ale gdzie tam nasi agenci FBI się nim  zainteresują bo i po co, tej choroby Grahama też nijak się nie da normalnie wytłumaczyć, serial, który chce się koniecznie wyróżniać, ale tak naprawdę godna polecenia jest tylko gra aktorska Mikkelsena i Dancy'ego - grają niezwykle przekonująco.

Użytkownik Macmax edytował ten post 13.08.2013 - |20:56|

• 0

#17 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 02.09.2013 - |21:44|

Po obejrzeniu całości (wreszcie!) mam pewien niedosyt. Serial był ogólnie dobry, choć jak już ktoś wcześniej zauważył, bardzo nierówny. Były epizody, które wręcz przykuwały mnie do ekranu i takie, które oglądałam tak dala zasady, bo po prostu się dłużyły.

Kilka detali mnie irytowało. Na przykład ogromna ilość psychiatrów. Większość bohaterów korzystała z porad jakiegoś. Nawet Hannibal, geniusz manipulacji, miał swojego. Zastanawiam się, czy to nie jest jego kolejna gra, taka zabawa kosztem swojej koleżanka po fachu, niemniej jednak korzysta z jej porad. Druga sprawa, to niewyjaśnione postępowanie Grahama, na które jakoś położyli laskę "bo pomagał ratować ludzi". Trwająca dłuższy czas gorączka powinna sugerować podłoże organiczne choroby. Ale nie, przecież Lecter, psychiatra, powiedział, że ktoś zrobił mu tomografię i ta niczego nie wykazała. A co z badaniami krwi? Lub płynu mózgowo rdzeniowego? Przecież przebywał w szpitalu i nie zrobili mu pełnej diagnostyki? Dali mu antybiotyk i nikt nie zauważył, że jego stan się pogarsza? Tylko wszechwiedzący Hannibal wpadł na to stosunkowo wcześnie i postanowił uczynić z Grahama obiekt swoistych badań. Dopiero na sam koniec Alana wpadła na właściwy trop. No, kto jak kto, ale FBI powinno mieć lepszą opiekę medyczną.

Finał, a właściwie ostatnie odcinki były naprawdę na wysokim poziomie. Spodziewałam się, że już teraz rozwiążą zagadkę, ale najwyraźniej szykują się na kolejny sezon. Teraz to pewnie będzie rozgrywka bezpośrednio pomiędzy Grahamem, a Hannibalem. pierwszy domyśla się, ale nie ma żadnych dowodów, drugi będzie starał się zatrzeć za sobą ślad i skierować podejrzenia na Willa. Pozostały jeszcze nierozwiązane sprawy Miriam Lass sprzed lat (wciąż nie znaleziono jej ciała) i Abigail Hobbs. Mam nadzieję, że wątki te będą pociągnięte dalej.

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#18 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 18.03.2014 - |23:35|

2x01-02

Nowy sezon rozpoczyna się sceną zwiastującą finał - tak to przynajmniej wyglądało. Zdaje się, że drugi sezon będzie pojedynkiem umysłowym (niby nic nowego) pomiędzy uwięzionym Grahamem a hasającym Lecterem. Popatrzę, choćby dla cudnych gajerów Hannibala i kilku nowych przepisów kulinarnych ;)

• 0

#19 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 19.03.2014 - |08:54|

2x01-02 Kaiseki / Sakizuki

Mocny początek sezonu, z tym, że smuci nieudolność jednostki analizy behawioralnej Jacka Crawforda. Potrzebowali dwóch odcinków na rozwiązanie jednej sprawy a i tak praktycznie całość rozwikłał Will. Co oni by bez niego zrobili? I do tego fakt, że wszyscy są przekonani o jego winie, zatem muszą sobie zdawać sprawę, że praca mu nie służy, ale i tak go męczą, mając świadomość, że odbije się to na jego zdrowiu psychicznym...

• 0

#20 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 13.04.2014 - |20:57|

2x07 Yakimono

I Will znów jest na wolności, a Hannibal znalazł nowego kozła ofiarnego dla swoich zbrodni, i ogólnie zdaje się, że Will zrezygnował z motyw fizycznej zemsty na rzecz pojedynku umysłów z Hannibalem, licząc oczywiście na zwycięstwo, ale znając życie nie nastąpi ono prędko. Nie mogę się doczekać, by ujrzeć wyraz twarzy dr Bloom, gdy dowie się, że Will miał racje, a ona sypiała z potworem :D Szkoda tylko, że nie ma już Beverly, bo mimo wszystko była najsympatyczniejsza z ekipy jajogłowych...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych