WoW. Świetny odcinek i zarazem koszmarny, bo w rzeczywistości cały epizod nigdy nie miał miejsca, bo pod koniec doszło do wymazania wszystkich wydarzeń... Niby zobaczyliśmy sporą ilość pomieszczeń, ale większość jedynie za drzwi a to trochę mało, liczyłem na to, że bohaterowie będą się przedzierać bardziej przez pomieszczenia, aniżeli korytarze, właściwie to podejrzewałem, że będą to korytarze, ze względu na budżet, ale liczyłem na coś więcej. Cóż. Nie można mieć wszystkiego. Ale mogliśmy popodziwiać Eye of Harmony, Serce TARDIS (mimo że już zniszczone), bibliotekę, graciarnie oraz pomieszczenie systemu architektonicznego TARDIS. Niby Clara poznała imię Doctora, ale wraz z resetem wydarzeń nie tyle zapomniała o nim, co zwyczajnie nie ma o czym pamiętać. Wielka szkoda.
Jedyne co może ratować ten odcinek to to, że może jednak pamiętają wydarzenia z tego epizodu, ale byłoby to dziwne, bo o ile w przypadku Doctora mogę zrozumieć, że ma pewną wiedzę na temat tych wydarzeń, jako ze postrzega wszechświat i czas w odmienny sposób, ale w przypadku Clary nie ma na to wyjaśnienia. Jednakże rozmowa Doctora z Clarą na temat zaufania i bezpieczeństwa mogła odnosić się do poprzedniego odcinka i tego, co powiedziała Emma, ale mamy też stwierdzenie Doctora o dwóch dniach złączonych w jedno, co jednak nie oznacza, że ma świadomość wydarzeń, które wydarzyły się w trakcie tego drugiego dnia. A Clara mogła zwyczajnie wiedzieć gdzie znajduje się basen na TARDIS mimo pozornego zdziwienia w pierwotnej linii czasu, że takowy znajduje się na pokładzie. Czas pokaże.
+ pomieszczenia TARDIS; graciarnia (kołyska Doctora, parasol Doctora, niebieska budka Amy), obserwatorium astronomiczne, basen, biblioteka, pomieszczenie systemu architektonicznego TARDIS, Eye of Harmony, Serce TARDIS i liczne korytarze,
+ Clara nawdychała się encyklopedii Gallifrey,
+ Clara poznała imię Doctora,
+ Doctor uczący Clare pilotowania TARDIS,
+ trochę informacji na temat funkcjonowania TARDIS,
+ głosy z przeszłości,
- nigdy nie doszło do wydarzeń z tego odcinka! Fu$%!
- niewielka ilość pomieszczeń, które rzeczywiście były eksplorowane,
Ocena: 6/10 - wprawdzie odcinek jest dobry, ale wydarzenia w nim zawarte nie miały nigdy miejsca, zatem jaki sens go oglądać?
BTW: Behind the Scenes of Journey to the Centre of the TARDIS
Użytkownik DevilDrom edytował ten post 28.04.2013 - |14:02|