Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 030 - S03E10 - Mhysa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (11 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (2 głosów [18.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 18.18%

2. 9 (1 głosów [9.09%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.09%

3. 8 (1 głosów [9.09%] - Zobacz)

4. 7 (4 głosów [36.36%] - Zobacz)

Procent z głosów: 36.36%

5. 6 (1 głosów [9.09%] - Zobacz)

6. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 4 (1 głosów [9.09%] - Zobacz)

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (1 głosów [9.09%] - Zobacz)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 31.03.2013 - |13:00|

Zapraszamy do dyskusji.

#2 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.06.2013 - |07:46|

Dobry odcinek sam w sobie, ale nie na finał.. jestem zawiedziony.

Z plusów takiego rozwiązania, nie ma ciągu żeby koniecznie zobaczyć kolejny odcinek.. także czekanie nie będzie bolało.. ;)

Najlepszy motyw, to jak Arya zabija i wzywanie przez nią tego prywatnego mordercy ..
Najsłabszy motyw, Ygirtte dlatego że to było 1000 razy.  mówiłem, że będzie chciała zabić snowa. Poza tym to Denderys.. pierwszy raz coś z tym wątkiem związanego mi się nie podobało, ale nie dlatego, że było złe.. ale już by sobie dali spokój ileż można pokazywać ckliwych scenek wyzwolenia i miłości, mdłe już się to robi, mogli już coś ruszyć przed przerwą...

Największe zaskoczenie, brak jakiegokolwiek, nie mówiąc o największym.

Z plusów poza tym to dobre dialogi. i scenka tego Stannisa bodaj, jak po widza lewej stoi ta Malisandre od ognia a po prawej ten co się nauczył czytać... tak jakby aniołek i diabełek szeptał mu do uszu i musiał podejmować decyzję.

Ciekawe czy historia Brayana o tym, że nie ma nic gorszego niż zabić własnych gości będzie się wiązać z tym co zrobił ten Frey, który zabił Starków..

Edit. Zapomniałem o ocenie. Gdyby to był odcinek w sezonie to 8/10, ale że to finał to więcej jak 4/10 dać nie mogę.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 11.06.2013 - |15:17|

• 0

#3 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 10.06.2013 - |09:15|

największe zaskoczenie było dla mnie takie, że... to nie była gra o tron. tyle powrotów do domu, miłości i sprawiedliwości w jednym odcinku? chyba twórcom zrobiło się szkoda amerykanów wciąż opłakujących krwawe gody.

nie rozumiem też nazwania odcinka 'mhysa' od jednej (w dodatku słabej) sceny z daenerys na samiutkim końcu. wiem, że końcówki zwyczajowo są jej, ale do fire&blood ten odcinek ani trochę nie przystaje. a ostatnie ujęcie wygląda jak teledysk, a nie serial fantasy. i prawie słyszę zza kadru to: 'na trzy cztery wyciągamy rączki!' :P

zabrakło mi też jednej z najbardziej magicznych scen w całej serii, a mianowicie czardrzewa w bramie pod murem. zabrakło pieniędzy na efekty? ten tunel, który pokazali, wygląda trochę niedorzecznie. takie otwarte zaproszenie, by każdy dzikus bez niczego mógł sobie przejść na drugą stronę. w książkach było to rozwiązane dużo ciekawiej: każdy dzikus mógł przejść, ale tylko zaprzysiężony brat mógł otworzyć drzwi.

no i kolejna postać na imprezę brana dojdzie spóźniona o sezon. ech, idę po nawałnicę mieczy.

z jaśniejszych stron,

ramsay bolton :D! ten aktor jest niesamowity i świetnie odgrywa psychola. w książkach mało mnie interesował i zdawało mi się raczej, że był trochę tępawym masochistą, ale w serialu zdołano wydobyć z niego coś więcej.

roose bolton i walder frey natomiast przytrzymali poziom tym dialogiem:

{26119}{26187}Za Młodego Wilka!
{26203}{26277}Młodego już na zawsze.

żegnamy więc ród starków raz jeszcze.

niestety, nic typowo cliffhangerowego się nie działo. szczerze powiedziawszy, dla mnie 3x10 było bardziej premierą sezonu niż jego finałem. i za to 7/10, bo jednak po ostatnim odcinku człowiek oczekiwał dobrego przykopu. zwłaszcza, że jest w czym wybierać, bo ten tom obfituje w soczyste wydarzenia.

co do całego sezonu zaś -- nie wiem, czy do końca właściwa była decyzja o

Spoiler

mimo tego jednak oceniam s03 bardzo wysoko i na pewno lepiej niż nudnawy s02. równy poziom, wartka akcja, raczej spora wierność książkom. no i kolejne świetne castingi, jak choćby ramsay, szary robak czy missandei.

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#4 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 10.06.2013 - |14:07|

Spodziewałem się kolejnego wesela i śmierci jednej z dwóch zapowiedzianych osób Joffreya lub ewentualnie na pocieszenie Freya, ale jak widać wszystko jest pozostawione na kolejny sezon.

niestety, nic typowo cliffhangerowego się nie działo. szczerze powiedziawszy, dla mnie 3x10 było bardziej premierą sezonu niż jego finałem. i za to 7/10, bo jednak po ostatnim odcinku człowiek oczekiwał dobrego przykopu.

Ano, podpisuje się pod tym.

Scena z Denerys jakoś nie ma takiej dużej siły, zostało nam jedynie powiedziane, że niewolnicy byli źle traktowani, ale ich życie nie było przedstawione. Tutaj Spartacusa nie mogą przebić jeśli chodzi o wyzwalanie miasta.

To, że biali wędrowcy nadchodzą było też zapowiedzią na końcu poprzedniego sezonu. Tylko zmieniło się to, że wszyscy o tym teraz wiedzą.
  • 0

#5 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 10.06.2013 - |16:15|

WOW czytajacy ksiazke nie kapuja nawet kolejnosci wydarzen, szczegolnie chcac miec je w ep 10.

Drugi slub bedzie najprawdopodobniej w 4 odcinku.

Zgadnijcie tez czemu Oberyn przyjezdza, ach na slub przeciez, po co by mial przyjechac po...

Danerys slaba scena, IMO powinna jechac na koniu, a te noszenie to parodia...

Ogolnie dobrze ze rozbili 3 ksiazke na 2 sezony.

A 5 i 6 sezon pewnie bedzie mial wymieszane watki z 4 i 5 ksiazki, bo watpie ze zrobia taka podlosc jak Martin.

Użytkownik lucasd edytował ten post 10.06.2013 - |16:16|

• 0

#6 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 10.06.2013 - |18:26|

chyba też nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi:

Spoiler

• 0

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#7 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 10.06.2013 - |20:57|

Nie bylo wesela teraz, bo by nie mialo sensu (z punktu widzenia ksiazki, TV i kasy).

Nie po to rozbili ksiazke na 2 sezony, by tlamsic tresc.

I jezeli beda postepowac zgonie z schematem 4/9 (a dotad tak bylo),

to slub bedzie w 4. Co bedzie w 9 nie bede spoilerowal z gory...

Użytkownik lucasd edytował ten post 10.06.2013 - |21:00|

• 0

#8 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 10.06.2013 - |21:29|

Słaby finał słabego sezonu.

• 0

#9 halfoat

halfoat

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 10.06.2013 - |21:29|

Po poprzednim odcinku spodziewałem się kolejnej kulminacji, potem obejrzałem trailer i już wiedziałem, że nic z tego. Skończyło się tak, że Ramsay z kiełbaską skradł odcinek. W sumie było to wprowadzenie do kolejnej serii i spokojnie mógłby to być pierwszy odcinek serii czwartej. Jak dla mnie mogli zakończyć trzecią serię krwawymi godami.

Jeśli chodzi o Ygritte, scena trochę na siłę, spokojnie powinna być w poprzednim odcinku. Moim zdaniem gdyby chciała zabić Jona to by to zrobiła.

Podsumowując, dobry sezon. W miarę dobre trzymanie się książki co mnie cieszy bo chyba jestem otrodoksem jeśli o to idzie (może się to zmienić w kolejnej bo montują jakąś wyprawę w stylu Rambo po jeńców w Wietnamie). Największy minus sięga jeszcze sezonu 2 czyli cały motyw wyprawy Nocnej Straży, brak bitwy na Pięści i późniejszy odwrót. Wyszło to jakoś nijako, wcale nie czułem towarzyszącego im zagrożenia.

No i trochę mnie martwi co zrobią, kiedy materiał książkowy się skończy.

Użytkownik halfoat edytował ten post 10.06.2013 - |21:30|

• 0

#10 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 10.06.2013 - |22:15|

nie spodziewam się jednak, by zostawili to na premierę, w związku z czym szykuje się spore pędzenie z akcją w drugiej połowie 4 sezonu.

dlaczego nie? to właśnie byłby fajny początek kolejnego sezonu- dla tych, co nie czytali. Byłyby reakcje: "OMG,co będzie dalej,muszę oglądać!!!"

• 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#11 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 11.06.2013 - |15:12|

Moim zdaniem odcinek nie najgorszy, mimo że nic konkretnego się nie wydarzyło. Najlepiej tradycyjnie wypadły obrady małej rady, i przytyki pod adresem Joffreya XD Chociaż nie pojmuje Lannisterów, że nie podejmują żadnych prób naprostowania Joffreya póki jeszcze mają ku temu sposobność. Nie chodzi już o jego stosunek do Tyriona, ale i pozostałych członków rodu, bo wielokrotnie zwracał się pogardliwie do matki, a tym razem wymsknęło mu się nawet na temat Tywina. Wprawdzie obecnie to nie problem, ale co w przyszłości, gdy samodzielnie przejmie pełnie władzy, nikt nie będzie bezpieczny. Abstrahując już od tego, by stał się przynajmniej przyzwoitym królem a nie godnym następcom tytułu "Szalonego Króla", który dla kaprysu będzie wyżynać poddanych. Oczywiście jestem świadom dalszych wydarzeń, ale nie zmienia to obecnej sytuacji i beztroskiego podejścia do jego zachowania, w końcu nie chodzi wyłącznie o zdobycie władzy, ale także o jej zachowanie...

• 0

#12 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 11.06.2013 - |22:01|

Finał bardzo spokojny. Nie ukrywam, że liczyłam na weselny pasztet i niestety muszę poczekać jeszcze trochę. Może i dobrze, bo ten incydent pociąga za sobą całą lawinę zdarzeń. Istnieje więc szansa, że kolejny sezon rozpocznie się trzęsieniem ziemi, a potem będzie jeszcze ciekawiej. :)

Ogolnie dobrze ze rozbili 3 ksiazke na 2 sezony.

A 5 i 6 sezon pewnie bedzie mial wymieszane watki z 4 i 5 ksiazki, bo watpie ze zrobia taka podlosc jak Martin.

Pewnie tak. Akcja obu toczy się przecież w tym samym czasie, tylko z punktu widzenia innych bohaterów. Książka to książka, a serial, to serial. Rządzi się swoimi prawami. Zresztą już teraz sięgnęli do Tańca ze smokami i pokazali nam historię Fetora. Zatem wszyscy ci, którzy zapragną przed obejrzeniem serialu przeczytać książkę, będą musieli zgłębić wszystkie cztery tomy. ;)

zabrakło mi też jednej z najbardziej magicznych scen w całej serii, a mianowicie czardrzewa w bramie pod murem. zabrakło pieniędzy na efekty? ten tunel, który pokazali, wygląda trochę niedorzecznie. takie otwarte zaproszenie, by każdy dzikus bez niczego mógł sobie przejść na drugą stronę. w książkach było to rozwiązane dużo ciekawiej: każdy dzikus mógł przejść, ale tylko zaprzysiężony brat mógł otworzyć drzwi.

no i kolejna postać na imprezę brana dojdzie spóźniona o sezon. ech, idę po nawałnicę mieczy.

Rzeczywiście niedorzecznie. Tym bardziej, że Bran wciąż podróżuje na wózku. Więc jak ten wózek zmieścił się do studni? O brakującą postać się nie martwię. Pewnie pojawi się zaraz na początku sezonu tak jak rodzeństwo Reedów. Jak do tej pory z jego braku wynikło tyle, że Sam był taki dzielny i sam przeprowadził Goździk przez mroźne pustkowie. I nawet zabił innego. W ogóle zuch chłopak!

Użytkownik cooky edytował ten post 11.06.2013 - |22:02|

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#13 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 11.06.2013 - |23:44|

Może i dobrze, bo ten incydent pociąga za sobą całą lawinę zdarzeń. Istnieje więc szansa, że kolejny sezon rozpocznie się trzęsieniem ziemi, a potem będzie jeszcze ciekawiej. :)

Właśnie bardzo źle.. Takie wydarzenia powinny być na koniec sezonu, a początek zawsze powinien być spokojny, oswajający widza na nowo z serialem. Jak zrobią jakieś łubudu na początek 4 sezonu, za rok to i tak człowiek tego nie odczuje w większy sposób bo dawno zapomniał o tym serialu i i tak nie będzie wiedział o co za bardzo chodzi.

• 0

#14 halfoat

halfoat

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 12.06.2013 - |00:10|

Hitchcock by się z Tobą nie zgodził.

• 0

#15 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 12.06.2013 - |08:42|

Oj tam Hitchcock.... Był tylko człowiekiem jak każdy z nas, który na dodatek umarł 33 lat temu, w ogóle nie żył w erze seriali, to nie wiem w ogóle po co go tu przytaczać. Standardy się zmieniają, a on nawet ich nie lizną, bo go nie było.

Według moich obserwacji wprowadzenie mocne, po przerwie wynoszącej milenia, jest strzałem w stopę i marnowaniem materiału. Nie mówię że nic ma się nie dziać.. tylko żeby nie było nic z najważniejszych wydarzeń w całej produkcji.

Nie kręci się serialu tak jakby w ogóle przerwy nie istniały, czy to co tygodniowe czy sezonowe, a twórcy to olewają i potem się dziwią, że oglądalność słaba i się drapią po główkach o co kaman.. cytując klasyka "przecież wszystko było dobrze"  Zapominają o tym jak i kiedy materiał jest dostarczany widzowi.

Bardzo mocno było to widoczne w premierze 7 sezonu Dextera, początek po prostu Tragedia przez wielkie T. Jeden chaos i nie wiadomo o co chodzi.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 12.06.2013 - |08:52|

• 0

#16 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.06.2013 - |16:49|

Oj tam Hitchcock.... Był tylko człowiekiem jak każdy z nas, który na dodatek umarł 33 lat temu, w ogóle nie żył w erze seriali, to nie wiem w ogóle po co go tu przytaczać. Standardy się zmieniają, a on nawet ich nie lizną, bo go nie było.

ale standardy czy raczej równanie w dół do "przeciętnego" widza, który raczej zaangażowaniem i intelektem nie grzeszy, byle tylko słupki się zgadzały?
  • 0

#17 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 12.06.2013 - |18:03|

Według moich obserwacji wprowadzenie mocne, po przerwie wynoszącej
milenia, jest strzałem w stopę i marnowaniem materiału. Nie mówię że nic
ma się nie dziać.. tylko żeby nie było nic z najważniejszych wydarzeń w
całej produkcji.

no właśnie dlatego obstawiam, że weselny pasztet będzie koło 3-4 odcinka kolejnej serii, żeby zdążyli jeszcze trochę odbudować tego straconego napięcia. szkoda, bo dla mnie to strata 3 telewizyjnych godzin, a to już dużo w skali sezonu got. potem znowu będą musieli gonić pozostały im materiał -- zwłaszcza, jeśli zamierzają (a ponoć tak) pokazać cokolwiek z uczty dla wron :P

• 0

#18 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 13.06.2013 - |02:30|

nazwa odcinka nijak ma sie do jego treści. Zamiast odcinek skupiony na Daenerys to rzucili 5 minutowy ochłap na końcu (i to jeszcze lameriada z jazdą na barana).

Odcinek powinien się nazywać "domykanie wątków". Zwłaszcza wątków związanych ze Murem. Wszyscy się spotkali, podali sobie łapki na przywitanie i już wiadomo od czego zaczną w 4 sezonie. 

zabrakło mi też jednej z najbardziej magicznych scen w całej serii, a mianowicie czardrzewa w bramie pod murem. zabrakło pieniędzy na efekty? ten tunel, który pokazali, wygląda trochę niedorzecznie.

Fakt serial staje się powoli światowym hitem, zdjęcia w Maroku i Islandii? czemu nie. Ale na efekty specjalne żydzą jak mało kto. A powiedzmy sobie szczerze Pieśń Lodu i Ognia wymagająca nie jest.

Cała kasa musiała pójść im na smoki w ostatnich 5 minutach.

• 0

#19 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 04.06.2014 - |20:25|

Jak dla mnie mocno średni odcinek, nic wielkiego się nie zdarzyło, podobała mi się jedynie akcja Fetora z Grevjoyem i jedzenie kiełbaski;) W końcówce spodziewałem się czegoś mocnego, a otrzymałem słabą akcję z Daenerys jako Mhysą tłumu niewolników. Ktoś tutaj wyżej wspomniał że jest plus, że się nie tęskni za kolejnym odcinkiem i to prawda. Oczywiście sięgnę po kolejne, bo docierają do mnie dobre opinie.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych