Odcinek 030 - S03E10 - Mhysa
Napisano 31.03.2013 - |13:00|
Napisano 10.06.2013 - |07:46|
Dobry odcinek sam w sobie, ale nie na finał.. jestem zawiedziony.
Z plusów takiego rozwiązania, nie ma ciągu żeby koniecznie zobaczyć kolejny odcinek.. także czekanie nie będzie bolało..
Najlepszy motyw, to jak Arya zabija i wzywanie przez nią tego prywatnego mordercy ..
Najsłabszy motyw, Ygirtte dlatego że to było 1000 razy. mówiłem, że będzie chciała zabić snowa. Poza tym to Denderys.. pierwszy raz coś z tym wątkiem związanego mi się nie podobało, ale nie dlatego, że było złe.. ale już by sobie dali spokój ileż można pokazywać ckliwych scenek wyzwolenia i miłości, mdłe już się to robi, mogli już coś ruszyć przed przerwą...
Największe zaskoczenie, brak jakiegokolwiek, nie mówiąc o największym.
Z plusów poza tym to dobre dialogi. i scenka tego Stannisa bodaj, jak po widza lewej stoi ta Malisandre od ognia a po prawej ten co się nauczył czytać... tak jakby aniołek i diabełek szeptał mu do uszu i musiał podejmować decyzję.
Ciekawe czy historia Brayana o tym, że nie ma nic gorszego niż zabić własnych gości będzie się wiązać z tym co zrobił ten Frey, który zabił Starków..
Edit. Zapomniałem o ocenie. Gdyby to był odcinek w sezonie to 8/10, ale że to finał to więcej jak 4/10 dać nie mogę.
Użytkownik Zetnktel edytował ten post 11.06.2013 - |15:17|
Napisano 10.06.2013 - |09:15|
największe zaskoczenie było dla mnie takie, że... to nie była gra o tron. tyle powrotów do domu, miłości i sprawiedliwości w jednym odcinku? chyba twórcom zrobiło się szkoda amerykanów wciąż opłakujących krwawe gody.
nie rozumiem też nazwania odcinka 'mhysa' od jednej (w dodatku słabej) sceny z daenerys na samiutkim końcu. wiem, że końcówki zwyczajowo są jej, ale do fire&blood ten odcinek ani trochę nie przystaje. a ostatnie ujęcie wygląda jak teledysk, a nie serial fantasy. i prawie słyszę zza kadru to: 'na trzy cztery wyciągamy rączki!'
zabrakło mi też jednej z najbardziej magicznych scen w całej serii, a mianowicie czardrzewa w bramie pod murem. zabrakło pieniędzy na efekty? ten tunel, który pokazali, wygląda trochę niedorzecznie. takie otwarte zaproszenie, by każdy dzikus bez niczego mógł sobie przejść na drugą stronę. w książkach było to rozwiązane dużo ciekawiej: każdy dzikus mógł przejść, ale tylko zaprzysiężony brat mógł otworzyć drzwi.
no i kolejna postać na imprezę brana dojdzie spóźniona o sezon. ech, idę po nawałnicę mieczy.
z jaśniejszych stron,
ramsay bolton ! ten aktor jest niesamowity i świetnie odgrywa psychola. w książkach mało mnie interesował i zdawało mi się raczej, że był trochę tępawym masochistą, ale w serialu zdołano wydobyć z niego coś więcej.
roose bolton i walder frey natomiast przytrzymali poziom tym dialogiem:
{26119}{26187}Za Młodego Wilka!
{26203}{26277}Młodego już na zawsze.
żegnamy więc ród starków raz jeszcze.
niestety, nic typowo cliffhangerowego się nie działo. szczerze powiedziawszy, dla mnie 3x10 było bardziej premierą sezonu niż jego finałem. i za to 7/10, bo jednak po ostatnim odcinku człowiek oczekiwał dobrego przykopu. zwłaszcza, że jest w czym wybierać, bo ten tom obfituje w soczyste wydarzenia.
co do całego sezonu zaś -- nie wiem, czy do końca właściwa była decyzja o
mimo tego jednak oceniam s03 bardzo wysoko i na pewno lepiej niż nudnawy s02. równy poziom, wartka akcja, raczej spora wierność książkom. no i kolejne świetne castingi, jak choćby ramsay, szary robak czy missandei.
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 10.06.2013 - |14:07|
Ano, podpisuje się pod tym.niestety, nic typowo cliffhangerowego się nie działo. szczerze powiedziawszy, dla mnie 3x10 było bardziej premierą sezonu niż jego finałem. i za to 7/10, bo jednak po ostatnim odcinku człowiek oczekiwał dobrego przykopu.
Scena z Denerys jakoś nie ma takiej dużej siły, zostało nam jedynie powiedziane, że niewolnicy byli źle traktowani, ale ich życie nie było przedstawione. Tutaj Spartacusa nie mogą przebić jeśli chodzi o wyzwalanie miasta.
To, że biali wędrowcy nadchodzą było też zapowiedzią na końcu poprzedniego sezonu. Tylko zmieniło się to, że wszyscy o tym teraz wiedzą.
Napisano 10.06.2013 - |16:15|
WOW czytajacy ksiazke nie kapuja nawet kolejnosci wydarzen, szczegolnie chcac miec je w ep 10.
Drugi slub bedzie najprawdopodobniej w 4 odcinku.
Zgadnijcie tez czemu Oberyn przyjezdza, ach na slub przeciez, po co by mial przyjechac po...
Danerys slaba scena, IMO powinna jechac na koniu, a te noszenie to parodia...
Ogolnie dobrze ze rozbili 3 ksiazke na 2 sezony.
A 5 i 6 sezon pewnie bedzie mial wymieszane watki z 4 i 5 ksiazki, bo watpie ze zrobia taka podlosc jak Martin.
Użytkownik lucasd edytował ten post 10.06.2013 - |16:16|
Napisano 10.06.2013 - |18:26|
chyba też nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi:
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 10.06.2013 - |20:57|
Nie bylo wesela teraz, bo by nie mialo sensu (z punktu widzenia ksiazki, TV i kasy).
Nie po to rozbili ksiazke na 2 sezony, by tlamsic tresc.
I jezeli beda postepowac zgonie z schematem 4/9 (a dotad tak bylo),
to slub bedzie w 4. Co bedzie w 9 nie bede spoilerowal z gory...
Użytkownik lucasd edytował ten post 10.06.2013 - |21:00|
Napisano 10.06.2013 - |21:29|
Słaby finał słabego sezonu.
Napisano 10.06.2013 - |21:29|
Po poprzednim odcinku spodziewałem się kolejnej kulminacji, potem obejrzałem trailer i już wiedziałem, że nic z tego. Skończyło się tak, że Ramsay z kiełbaską skradł odcinek. W sumie było to wprowadzenie do kolejnej serii i spokojnie mógłby to być pierwszy odcinek serii czwartej. Jak dla mnie mogli zakończyć trzecią serię krwawymi godami.
Jeśli chodzi o Ygritte, scena trochę na siłę, spokojnie powinna być w poprzednim odcinku. Moim zdaniem gdyby chciała zabić Jona to by to zrobiła.
Podsumowując, dobry sezon. W miarę dobre trzymanie się książki co mnie cieszy bo chyba jestem otrodoksem jeśli o to idzie (może się to zmienić w kolejnej bo montują jakąś wyprawę w stylu Rambo po jeńców w Wietnamie). Największy minus sięga jeszcze sezonu 2 czyli cały motyw wyprawy Nocnej Straży, brak bitwy na Pięści i późniejszy odwrót. Wyszło to jakoś nijako, wcale nie czułem towarzyszącego im zagrożenia.
No i trochę mnie martwi co zrobią, kiedy materiał książkowy się skończy.
Użytkownik halfoat edytował ten post 10.06.2013 - |21:30|
Napisano 10.06.2013 - |22:15|
nie spodziewam się jednak, by zostawili to na premierę, w związku z czym szykuje się spore pędzenie z akcją w drugiej połowie 4 sezonu.
dlaczego nie? to właśnie byłby fajny początek kolejnego sezonu- dla tych, co nie czytali. Byłyby reakcje: "OMG,co będzie dalej,muszę oglądać!!!"
Napisano 11.06.2013 - |15:12|
Moim zdaniem odcinek nie najgorszy, mimo że nic konkretnego się nie wydarzyło. Najlepiej tradycyjnie wypadły obrady małej rady, i przytyki pod adresem Joffreya XD Chociaż nie pojmuje Lannisterów, że nie podejmują żadnych prób naprostowania Joffreya póki jeszcze mają ku temu sposobność. Nie chodzi już o jego stosunek do Tyriona, ale i pozostałych członków rodu, bo wielokrotnie zwracał się pogardliwie do matki, a tym razem wymsknęło mu się nawet na temat Tywina. Wprawdzie obecnie to nie problem, ale co w przyszłości, gdy samodzielnie przejmie pełnie władzy, nikt nie będzie bezpieczny. Abstrahując już od tego, by stał się przynajmniej przyzwoitym królem a nie godnym następcom tytułu "Szalonego Króla", który dla kaprysu będzie wyżynać poddanych. Oczywiście jestem świadom dalszych wydarzeń, ale nie zmienia to obecnej sytuacji i beztroskiego podejścia do jego zachowania, w końcu nie chodzi wyłącznie o zdobycie władzy, ale także o jej zachowanie...
Napisano 11.06.2013 - |22:01|
Finał bardzo spokojny. Nie ukrywam, że liczyłam na weselny pasztet i niestety muszę poczekać jeszcze trochę. Może i dobrze, bo ten incydent pociąga za sobą całą lawinę zdarzeń. Istnieje więc szansa, że kolejny sezon rozpocznie się trzęsieniem ziemi, a potem będzie jeszcze ciekawiej.
Ogolnie dobrze ze rozbili 3 ksiazke na 2 sezony.
A 5 i 6 sezon pewnie bedzie mial wymieszane watki z 4 i 5 ksiazki, bo watpie ze zrobia taka podlosc jak Martin.
Pewnie tak. Akcja obu toczy się przecież w tym samym czasie, tylko z punktu widzenia innych bohaterów. Książka to książka, a serial, to serial. Rządzi się swoimi prawami. Zresztą już teraz sięgnęli do Tańca ze smokami i pokazali nam historię Fetora. Zatem wszyscy ci, którzy zapragną przed obejrzeniem serialu przeczytać książkę, będą musieli zgłębić wszystkie cztery tomy.
zabrakło mi też jednej z najbardziej magicznych scen w całej serii, a mianowicie czardrzewa w bramie pod murem. zabrakło pieniędzy na efekty? ten tunel, który pokazali, wygląda trochę niedorzecznie. takie otwarte zaproszenie, by każdy dzikus bez niczego mógł sobie przejść na drugą stronę. w książkach było to rozwiązane dużo ciekawiej: każdy dzikus mógł przejść, ale tylko zaprzysiężony brat mógł otworzyć drzwi.
no i kolejna postać na imprezę brana dojdzie spóźniona o sezon. ech, idę po nawałnicę mieczy.
Rzeczywiście niedorzecznie. Tym bardziej, że Bran wciąż podróżuje na wózku. Więc jak ten wózek zmieścił się do studni? O brakującą postać się nie martwię. Pewnie pojawi się zaraz na początku sezonu tak jak rodzeństwo Reedów. Jak do tej pory z jego braku wynikło tyle, że Sam był taki dzielny i sam przeprowadził Goździk przez mroźne pustkowie. I nawet zabił innego. W ogóle zuch chłopak!
Użytkownik cooky edytował ten post 11.06.2013 - |22:02|
Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.
F. Nietzsche
Napisano 11.06.2013 - |23:44|
Może i dobrze, bo ten incydent pociąga za sobą całą lawinę zdarzeń. Istnieje więc szansa, że kolejny sezon rozpocznie się trzęsieniem ziemi, a potem będzie jeszcze ciekawiej.
Właśnie bardzo źle.. Takie wydarzenia powinny być na koniec sezonu, a początek zawsze powinien być spokojny, oswajający widza na nowo z serialem. Jak zrobią jakieś łubudu na początek 4 sezonu, za rok to i tak człowiek tego nie odczuje w większy sposób bo dawno zapomniał o tym serialu i i tak nie będzie wiedział o co za bardzo chodzi.
Napisano 12.06.2013 - |00:10|
Hitchcock by się z Tobą nie zgodził.
Napisano 12.06.2013 - |08:42|
Oj tam Hitchcock.... Był tylko człowiekiem jak każdy z nas, który na dodatek umarł 33 lat temu, w ogóle nie żył w erze seriali, to nie wiem w ogóle po co go tu przytaczać. Standardy się zmieniają, a on nawet ich nie lizną, bo go nie było.
Według moich obserwacji wprowadzenie mocne, po przerwie wynoszącej milenia, jest strzałem w stopę i marnowaniem materiału. Nie mówię że nic ma się nie dziać.. tylko żeby nie było nic z najważniejszych wydarzeń w całej produkcji.
Nie kręci się serialu tak jakby w ogóle przerwy nie istniały, czy to co tygodniowe czy sezonowe, a twórcy to olewają i potem się dziwią, że oglądalność słaba i się drapią po główkach o co kaman.. cytując klasyka "przecież wszystko było dobrze" Zapominają o tym jak i kiedy materiał jest dostarczany widzowi.
Bardzo mocno było to widoczne w premierze 7 sezonu Dextera, początek po prostu Tragedia przez wielkie T. Jeden chaos i nie wiadomo o co chodzi.
Użytkownik Zetnktel edytował ten post 12.06.2013 - |08:52|
Napisano 12.06.2013 - |16:49|
ale standardy czy raczej równanie w dół do "przeciętnego" widza, który raczej zaangażowaniem i intelektem nie grzeszy, byle tylko słupki się zgadzały?Oj tam Hitchcock.... Był tylko człowiekiem jak każdy z nas, który na dodatek umarł 33 lat temu, w ogóle nie żył w erze seriali, to nie wiem w ogóle po co go tu przytaczać. Standardy się zmieniają, a on nawet ich nie lizną, bo go nie było.
Napisano 12.06.2013 - |18:03|
Według moich obserwacji wprowadzenie mocne, po przerwie wynoszącej
milenia, jest strzałem w stopę i marnowaniem materiału. Nie mówię że nic
ma się nie dziać.. tylko żeby nie było nic z najważniejszych wydarzeń w
całej produkcji.
no właśnie dlatego obstawiam, że weselny pasztet będzie koło 3-4 odcinka kolejnej serii, żeby zdążyli jeszcze trochę odbudować tego straconego napięcia. szkoda, bo dla mnie to strata 3 telewizyjnych godzin, a to już dużo w skali sezonu got. potem znowu będą musieli gonić pozostały im materiał -- zwłaszcza, jeśli zamierzają (a ponoć tak) pokazać cokolwiek z uczty dla wron
Napisano 13.06.2013 - |02:30|
nazwa odcinka nijak ma sie do jego treści. Zamiast odcinek skupiony na Daenerys to rzucili 5 minutowy ochłap na końcu (i to jeszcze lameriada z jazdą na barana).
Odcinek powinien się nazywać "domykanie wątków". Zwłaszcza wątków związanych ze Murem. Wszyscy się spotkali, podali sobie łapki na przywitanie i już wiadomo od czego zaczną w 4 sezonie.
zabrakło mi też jednej z najbardziej magicznych scen w całej serii, a mianowicie czardrzewa w bramie pod murem. zabrakło pieniędzy na efekty? ten tunel, który pokazali, wygląda trochę niedorzecznie.
Napisano 04.06.2014 - |20:25|
Jak dla mnie mocno średni odcinek, nic wielkiego się nie zdarzyło, podobała mi się jedynie akcja Fetora z Grevjoyem i jedzenie kiełbaski;) W końcówce spodziewałem się czegoś mocnego, a otrzymałem słabą akcję z Daenerys jako Mhysą tłumu niewolników. Ktoś tutaj wyżej wspomniał że jest plus, że się nie tęskni za kolejnym odcinkiem i to prawda. Oczywiście sięgnę po kolejne, bo docierają do mnie dobre opinie.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych