Skocz do zawartości

Zdjęcie

Utopia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 24.03.2013 - |18:31|

utopia.jpg

Opis:

Akcja skupia się na Ianie, Becky, Grancie i Wilsonie, grupie niepowiązanych ze sobą ludzi, którzy wchodzą w posiadanie oryginalnego manuskryptu tajemniczej powieści graficznej "The Utopia Experiments", która ma nadnaturalną moc. Stają się celem morderczej organizacji zwanej The Network, która chce zdobyć manuskrypt. Ich jedyną szansą na przeżycie jest ucieczka. Uzyskują pomoc od tajemniczej Jessiki Hyde, która obiecuje im schronienie. Bohaterowie muszą współpracować, aby przetrwać brutalną przyszłość.

źródło: http://hatak.pl/seriale/770/Utopia/

Produkcja: Wielka Brytania

Stacja: Channel4

Gatunek: Kryminał, Sensacja, Dramat, Sci-fi

Twórca: Dennis Kelly

Obsada: 

Fiona O'Shaughnessy - Jessica Hyde

Alexandra Roach - Becky

Nathan Stewart-Jarrett - Ian Johnson

Adeel Akhtar - Wilson Wilson

Oliver Woollford - Grant Leetham

Paul Higgins - Michael Dugdale

Geraldine James - Milner

Neil Maskell - Arby

Paul Ready - Lee

Oficjalna strona: http://utopia.channel4.com/

Zwiastun:

Opinia (sezon I, odcinki 1-6):

Istny majstersztyk, serial przemyślany w najdrobniejszych szczegółach, perfekcyjny scenariusz, nienagannie poprowadzona fabuła znajdująca swe zwieńczenie w finałowym odcinku, które bynajmniej nie jest wymuszone, wszystko wątki się łączą i zazębiają, przybliżając nas do odkrycia prawdy o spisku i tajemnicy związanej z Utopią. Nie zabrakło oczywiście paru zwrotów akcji, w tym największego w końcówce finału, mimo że był on do przewidzenia, ale bynajmniej to nic złego, bo świadczy to jedynie o tym, że wynikało to ściśle z fabuły, a nie że scenarzyści wyskoczyli z jakimś deus ex machina, by mógł powstać drugi sezon. 

Najzabawniejsze, że praktycznie nic nie wiemy, jako że sterylizacja miała być przykrywką, co za tym było prawdziwym celem, chodziło wyłącznie o schwytanie Jessici Hyde, czy też w planie chodziło o coś zupełnie innego, zakładając nawet, że rzeczywistym celem Sieci była sterylizacja to nie wiadomo co kryje w sobie krew Jessici Hyde. Może być to coś zupełnie odmiecionego. Poza tym mamy jeszcze zapis molekularny białka oraz budowę pewnej cząsteczki ukryty w manuskrypcie Utopii, który wprawdzie został zniszczony, ale nie oznacza to, że jego zawartość przepadła, bo chyba to wszystko nie odnosi się do Janusa.

Na dobrą sprawę wiemy jedynie, że Rabbitem jest Milner, ale na dobra sprawę nie ma to już większego znaczenia, bo obecnie wszystkie karty trzyma Sieć, i na dobra sprawę to chyba nikt nie wierzył, że przy tej skali spisku zabicie jednej osoby cokolwiek zmieni, zwyczajnie jej miejsce zająłby ktoś inny z organizacji.

Najlepsze jednak, że nie mamy tu do czynienia z grupą ludzi vs tajna organizacja/wielki spisek, a wszyscy vs. wszyscy i dopiero vs. tajna organizacja/wielki spisek. Nikt nikomu nie ufa, każdy działa wyłącznie na własną korzyść, a przynajmniej większość z wesołej gromadki, i na dobrą sprawę nie wiadomo kto jest dobry a kto zły i po czyjej stronie działa - tajemnicze telefony, niedopowiedzenia, zatajenia, gromadzenie informacji na własną rękę. 

Pozostaje wyczekiwać na drugi sezon, i oby był równie dobry co obecny, bo raczej mało prawdopodobne by był lepszy.

+ dopracowana fabuła,

+ świetny mocno surrealistyczny klimat,

+ postacie, Wilson Wilson aka muzułmański jednooki pirat, Arby aka Pietre aka Rodzynkowy Bachor itp,

+ niesamowite zdjęcia, malownicze krajobrazy, 

+ dobrzy aktorzy,

- jedynie 6 odcinków, ale niestety to normalne w przypadku produkcji brytyjskich, 

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 24.03.2013 - |18:50|

• 0

#2 TomHaverford

TomHaverford

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 24.03.2013 - |21:17|

Tydzień temu objerzałem ten serial i do dziś zbieram szczenę z podłogi. Dawno tak dobrej pozycji nie było. A te 6 odcinków to wg mnie żaden minus. Lepsze 6 bardzo dobrych odcinków niż 12-13 tylko dobrych. Od siebie polecam jak najbardziej.

Odcinek 3 pod koniec, scena gdy było pierwsze spotkania Arby'ego i Jessici w mieszkaniu i to co się działo - zaje...te napięcie w tej scenie + bardzo klimatyczny dźwięk w tamże.

Co jeszcze do plusów:

+ muzyka

+ Becky vs Jessica, kto widział to wie o co chodzi ;)

+ nieprzewidywalność

Użytkownik TomHaverford edytował ten post 24.03.2013 - |21:19|

• 0

#3 axwell

axwell

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 01.04.2013 - |21:37|

Jestem właśnie po 6 odcinkach, co tu dużo pisać kolejna świetna brytyjska produkcja.

Wszytsko zostało napisane we wcześniejszych postach.

A co drugiego sezonu to wcale nie musi być tak źle, zostało parę ciekawych wątków (Jessica vs. Milner, Becky, czy Arby, bo wątpię żeby nie pojawił się w kolejnym sezonie).

Użytkownik axwell edytował ten post 01.04.2013 - |22:33|

• 0

#4 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 26.06.2013 - |23:14|

Dobry serial. Ale dla mnie jedynie dobry. Ciekawa fabuła ale zepsute zakończenie. Tylko czekałem na taki obrót spraw i niestety się doczekałem. Zdecydowanie bardziej wolałbym zamknięcie historii – albo z happy endem, albo bez (bez większej różnicy). Zdecydowanie nie podeszła mi konwencja serialu. Muzyka, kolory – dla mnie na
minus. Odnoszę wrażenie, że twórcy często niepotrzebnie silą się na oryginalność. A jak jest dobra fabuła i dobrzy aktorzy, to nie potrzeba nic nadzwyczajnego.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych