Skocz do zawartości

Zdjęcie

Praca maturalna "Problematyka intelektualna i moralna w utworach Stanisława Lema. Omów na wybranych przykładach"

lem sztuczna inteligencja etyka moralność odpowiedzialność tworzenie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 shakira563

shakira563

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 15.03.2013 - |16:10|

Witam,

piszę pracę maturalną o temacie "Problematyka intelektualna i moralna w utworach Stanisława Lema. Omów na wybranych przykładach". Jest to oczywiście temat rzeka.

Przeczytawszy  wiele książek o tematyce science-fiction przyszła mi do głowy taka interpretacja tematu- mianowicie postanowiłam napisać o tworzeniu sztuczniej inteligencji i moralnej odpowiedzialności za nią.

W Opowieściach o Pilocie Pirxie znajdują się 3 opowiadania "Polowanie", "Wypadek" oraz "Rozprawa" - które poruszają ten temat. Również cała Cyberiada dotyczy tworzenia (co prawda przez roboty) przeróżnych inteligentnych maszyn i społeczeństw i poniekąd brania odpowiedzialności za ich los.

Chciałam prosić o o opinię i  pomoc w skompletowaniu bibliografii - myślę o 2, 3 książkach - poza powyższymi. Praca ma być dość krótka, także nie zdołam przeprowadzić dogłębnej analizy tematu.

pozdrawiam,

shakira563

• 0

#2 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 16.03.2013 - |13:18|

Myślę, że Golem XIV by tu pasował. W Powrocie z gwiazd jest taki w zasadzie epizod, ale też można go wykorzystać. Hal jedzie z poznanym właśnie współlokatorem na kontrolę stacji, w której niszczone są roboty.

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#3 shakira563

shakira563

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20.03.2013 - |21:56|

Bardzo dziękuję

• 0

#4 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 24.03.2013 - |21:36|

Proszę bardzo. Nie wiem, w jakim stopniu ci pomogłam, bo dopiero teraz znalazłam czas, żeby przysiąść przed kompem na dłuższą chwilę. Lem to jeden z moich ulubionych autorów, choć od razu muszę się przyznać, że przez niektóre jego książki nie byłam w stanie przebrnąć. Dylematów w jego twórczości jest naprawdę dużo. Zarówno w utworach opowiadających o podróżach w kosmosie, poznawaniu nowych cywilizacji, jak i w tych całkowicie przyziemnych. Na przykład Szpital przemienienia zrobił na mnie duże wrażenie. W większości pozycji przewija się jednak podstawowe pytanie: co określa nasze człowieczeństwo? Co takiego sprawia, że jesteśmy ludźmi ze wszystkimi tego konsekwencjami? I w odpowiedzi na to pytanie doskonale odnajduje się Pirx ze swoimi dylematami, swoją drogą mój ulubiony bohater. Droga shakiro, masz prawdziwe pole do popisu. Już kiedyś pisałam, że zazdroszczę wam, aktualnym maturzystom takich fajnych tematów. Nie wspominając już o możliwości wcześniejszego przygotowania się do konkretnego tematu. za moich czasów pytania maturalne poznawało się dopiero po przekroczeniu progu sali egzaminacyjnej. Matko! Mówię jak moja własna babka. ;)  Życzę ci wytrwałości i dużo twórczego zapału. No i zdanej matury! Mam nadzieję, że pochwalisz się wynikami.

Co do bibliografii, przyszedł mi jeszczei do głowy Pokój na Ziemi.

Pozdrawiam.

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#5 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 25.03.2013 - |15:12|

Polecam przeczytac Fiasko. To jedna ze schylkowych powiesci. W swej istocie mowi o barierach kontaktow pomiedzy cywilizacjami. Brak zrozumienia, w wrecz rozpoznania istoty cywilizacji prowadzi do dylematow moralnych przy podejmowaniu podstawowych decyzji.

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#6 lukadder

lukadder

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25.03.2013 - |17:57|

Witam na forum :) Mam problem z lekturami do matury. Temat mam taki, Wizerunek rzeczywistości w literaturze science-fiction. Scharakteryzuj wizję świata w twórczości wybranego autora. Jestem raczej zdecydowany na Lema. Jakie książki polecilibyście przeczytać aby dobrze napisać pracę? Przeczytałem Solaris i wyżej wymienione Fiasko, ale nie jestem do końca przekonany czy to dobre książki do tego tematu. Pozdrawiam.

Użytkownik lukadder edytował ten post 25.03.2013 - |17:57|

• 0

#7 Moradin10

Moradin10

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 12.04.2013 - |14:32|

Witam,

piszę pracę maturalną o temacie "Problematyka intelektualna i moralna w utworach Stanisława Lema. Omów na wybranych przykładach".

OK spróbuj Śledztwo - Katar.

Tam przewija się trochę moralność i to jak pewne zmiany wpływają na nas.

Był jeszcze taki stary zbiór opowiadań - Ciemność i pleśń. Znalazłem go za półką w bibliotece na wpół zjedzonego przez mole :-)

Było tak kilka świetnie nadających się do tego opowiadań.

- Jedno o tych "kulkach".

- Drugie o tworzeniu świata.

Krótkie są te opowiadania ale na pewno musisz ich użyć :-)

Użytkownik Moradin10 edytował ten post 12.04.2013 - |14:33|

• 0

Life coaching dla osób prywatnych oraz Coaching dla biznesu. Coaching dla Ciebie i Twojej firmy.

#8 kajkasz

kajkasz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 10.09.2024 - |14:19|

Tak się zastanawiam, co sprawiło, ze sięgnęliście po twórczość Lema? Jaka była wasza pierwsza przeczytana książka tego autora?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych