Skocz do zawartości

Zdjęcie

House of Cards

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15.03.2013 - |11:50|

house-of-cards.jpg

Opis: Dramat polityczny oparty na powieści Michaela Dobba i na jego ekranizacji w postaci brytyjskiego miniserialu z 1990 roku. Kevin Spacey wciela się w senatora Franka Underwooda, bezwzględnego polityka, który szykuje spisek mający na celu obalenie nowego prezydenta Stanów Zjednoczonych, Garetta Walkera.

Obsada: Kevin Spacey, Michael Gill, Robin Wright

Promo:

Jestem chyba na wiadomo którym odcinku i już muszę stwierdzić, że serial absolutnie spełnia wszystkie moje oczekiwania.

Bałem się, że bańka wokół tego serialu została napompowana nieco za bardzo. Okazało się jednak, że on naprawdę jest tak świetny, jak to piszą. Bardzo podoba mi się zabieg złamania granicy pomiędzy aktorem a widzem. Nieczęsto się to wykorzystuje i jest do dość ryzykowne, ale jeśli poprowadzone jest odpowiednio, daje świetny efekt. Tutaj nie jest nachalne i jednocześnie nie odrywa od właściwej historii. Fantastycznie napisane są postacie Franka Underwooda, czy Petera Russo, gra aktorska jest na najwyższym poziomie i przede wszystkim scenariusz, w którym każdy ułamek czasu jest świetnie wykorzystany. Polecam.

• 0

#2 Heel

Heel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 15.03.2013 - |14:33|

Absolutnie serial roku. W końcu pierwsza kilku odcinkowa produkcja, która z natury wcale serialu nie przypomina. Kolejna świetna rola Kevina Spacey'ego oraz bardzo dobra reżyseria. Polecam!

• 0

#3 neo1910

neo1910

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów
  • MiastoWidzew Łódź

Napisano 15.03.2013 - |15:30|

Może nie serial roku, ale absolutna czołówka. Każda z głównych postaci znakomicie przedstawiona i zagrana. Warto zainteresować się tym serialem.

• 0
- widzew lodz - simple the best -

#4 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.03.2013 - |22:02|

Serial absolutnie rewelacyjny, dla fanów "Boss'a" pozycja obowiązkowa!

• 0

#5 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.03.2013 - |11:55|

Dziwi mnie tak mało ożywiona dyskusja na ten temat, a jest o czym rozmawiać. To serial, który w moim otoczeniu albo się uwielbia albo nie znosi, budzi skrajne opinie. Wg mnie to jedna z lepszych produkcji jakie miałam okazję ostatnio oglądać, da się wyczuć wkład Finchera, ma swój mroczny klimat, który wciąga do reszty. Gorąco polecam wszystkim, a dla wielbicieli thrillerów politycznych to pozycja obowiązkowa.

• 0

#6 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 01.04.2013 - |18:46|

nawet nie tylko dla wielbicieli. mój chłop nie wyznaje się w ogóle na takiej tematyce, a szczerze zakochał się w hoc.

dla mnie ten serial wyróżnia się przede wszystkim świetnymi dialogami. jest przegadany i wspaniale zagrany; nie ogląda się go dla efektów specjalnych, dekoltu głównej bohaterki czy wyuzdanych scen erotycznych. rzadko kiedy czuję, że muszę wysilać mózgownicę przy współczesnej telewizji ;)

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#7 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 02.04.2013 - |10:08|

W sumie nie wiem, skąd te tak skrajne opinie. Być może z faktu tych wszystkich zachwytów, zawsze znajdują się wtedy ci, którym podobało się średnio, ale prezentują postawę największych hejterów. Bo nie sądzę, by monologi Franka, czy Zoe mogły budzić aż takie skrajności.

Dla mnie do końca absolutnie świetnie z kulminacją w odcinkach 10-11. Jedyne, co mi szczerze mówiąc, podeszło średnio to fakt, że sezon się nieco urywa, jakby zaraz miał przejść do drugiego. Akcja z ostatnich dwóch odcinków, mimo że w ogólnym rozrachunku najważniejsza, wydaje się nieco wyrwana z kontekstu.

Nagle te 11 odcinków o obsadzeniu Russo na gubernatora okazało się tylko przykrywką pod te dwa ostatnie, zmieniające fabułę o 180 stopni.

Niemniej dawno nie widziałem tak dobrego serialu w tych klimatach. Czekam na drugi sezon.

• 0

#8 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.04.2013 - |17:10|

Skrajne opinie zapewne wynikają z tego, że serial jest przegadany, co dla wielu jest synonimem nudy na ekranie.

• 0

#9 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 14.07.2013 - |01:17|

Chapeau bas! Dla mnie serial marzenie! Niemal wszystko jest w tym serialu takie jak być powinno – fabuła, intrygi, dialogi, postacie, aktorstwo. House of Cards wciąga od samego początku i nie można się od niego oderwać. Absolutny numer jeden z tegorocznych (a może już bardziej zeszłorocznych) nowości i w ogóle jedna z lepszych produkcji. Trudno mi porównać House od Cards z innymi serialami o polityce (Brotherhood, Boss, The Politician's Husband, Secret State) bo wszystkie uważam za kapitalne. Każdy jest świetny i każdy ma swój styl. Kto jeszcze nie widział House od Cards –  koniecznie musi zobaczyć!

Dzięki rarehare za napisy :)

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 14.07.2013 - |01:18|

• 0

#10 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 19.10.2013 - |18:28|

(bez spoilerów)

Od dzisiaj ma lecieć na Ale Kino. Dobra okazja by odgrzebać wątek.

Bardzo dobry serial. Zdecydowanie powyżej przeciętnej i warto zobaczyć, chociaż do wybitnych go nie zaliczam. Zupełnie nie widać tego, że był robiony do internetu. Solidna jakość najlepszych kablówek. 

Nie każdy czyta www serialowe, więc dodam jeszcze, że całość ma mieć dwa sezony. Jeden już był, drugi pewnie będzie niedługo. Taka zachęta dla osób, które mają alergię na seriale dążące do nieskończoności.

Postać Franka jest najważniejsza i w zasadzie wszystko kręci się wokół niego, do tego jest świetnie zagrany, ale na szczęście nie przytłacza pozostałych bohaterów. Można sobie wybrać komu kibicować. Przy czym wybór wcale nie jest oczywisty. Teoretycznie łatwiej sprzyjać Frankowi, choćby ze względu na jego szczere komentarze wygłaszane do widza (super je zrobili) i fakt, że w polityce wszyscy są siebie warci, więc niech on wygra, ale o innych postaciach wiadomo na tyle dużo, że można życzyć wszystkiego najlepszego jego żonie, albo Zoe, Russo, Gillian i tak dalej. Chyba nikogo nie zaskoczę jeśli napiszę, że wiele razy cele Franka i innych są sprzeczne?

Spodobało mi się, że od początku widzowie są wrzuceni w wydarzenia i muszą się zorientować co i jak. Nie ma tych kretyńskich, sztucznych dialogów, które wszystko tłumaczą. Nie nadążasz z kojarzeniem kto jak się nazywa i czego chce? Nie orientujesz się jak wygląda system polityczny w USA? Masz problem.

Po drugie: tak zaczynają się najlepsze seriale. Już pierwsze minuty uświadamiają jakim typem bohatera jest Frank Underwood. Witamy w bajce dla dorosłych  ;)

(duży spoiler)

Spoiler

Po trzecie: świetna postać Claire. Złożona, z charakterem i super zagrana. Wspólne sceny jej i Franka są znakomite.

Z minusów - nie podoba mi się cała koncepcja na jeden z wątków, a może nawet kilka, skoro wszystko się łączy.

(też duży spoiler)

Spoiler

Muszę się w końcu zabrać za Bossa i mam nadzieję, że tam podobne problemy są lepiej rozwiązane.

Użytkownik Kiara edytował ten post 19.10.2013 - |18:28|

• 0

#11 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 21.10.2013 - |14:33|

Niewątpliwie bardzo dobry serial - doborowa obsada, świetne kreacje aktorskie, inteligentne dialogi, interesująca fabuła. Ble ble ble, ble, ale przejdźmy do rzeczy...

Spoiler

Spoiler

Spoiler

Spoiler

• 0

#12 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 21.10.2013 - |18:28|

Spoiler 1

Spoiler

Spoiler 2

Spoiler

Bardzo liczę na dobry drugi sezon. Zapowiada się interesująco.

W ogóle podoba mi się w tym serialu to, że 

Spoiler

Użytkownik Kiara edytował ten post 21.10.2013 - |18:30|

• 0

#13 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 21.10.2013 - |19:03|

A ja się będę zgadzał z Kiarą :)

Spoiler

O Zoe też bym chętnie podyskutował, ale pamięć już nie ta, także powiem tylko tyle, że podczas oglądania serialu coś mi się w tym wątku nie podobało. Ale nie wchodzę w dyskusję w tej sprawie.

Muszę się w końcu zabrać za Bossa i mam nadzieję, że tam podobne problemy są lepiej rozwiązane.

To ja skorzystam z okazji i polecę Brotherhood. Nie wiem czy nie najlepsza produkcja opowiadająca o polityce.

• 0

#14 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 21.10.2013 - |20:36|

Dzięki za polecenie :) Kolejny serial do wpisania na listę i sprawdzenia. 

• 0

#15 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 22.10.2013 - |11:26|

Spoiler 1

Spoiler

Spoiler

Spoiler 2

Spoiler

Spoiler

A ja się będę zgadzał z Kiarą :)

Spoiler

Spoiler

• 0

#16 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 23.10.2013 - |11:39|

Pytanko natury technicznej; wszędzie czytam, że pierwszy sezon ma 13 odcinków, tymczasem na aleKino+ mają być tylko 4. O co chodzi? To jakaś skrócona wersja? Może błąd ramówki, ale wszystkie programy mówią, że odcinek 4 jest ostatnim.

Użytkownik Inuki edytował ten post 23.10.2013 - |11:40|

• 0

#17 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 23.10.2013 - |11:48|

4 odcinki ma brytyjski miniserial z 1990 roku. Stacja pokazuje obie wersje.

• 0

#18 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 23.10.2013 - |11:54|

Wydaje mi się, że zwyczajnie ramówka nie wybiega tak daleko w przyszłość, na chwilę obecną uwzględnia 4 odcinki, i trzeba cierpliwie poczekać, aż do tego dojdzie, nie wdziałem jednak nigdzie informacji, że wersja na Ale Kino ma liczyć zaledwie 4 odcinki. Chyba że pomyliło ci się z brytyjskim miniserialem o tym samym tytule, to w tym przypadku faktycznie mamy do czynienia z 4 odcinkowcem. 

• 0

#19 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 23.10.2013 - |11:58|

4 odcinki ma brytyjski miniserial z 1990 roku. Stacja pokazuje obie wersje.

O, tego to nie wiedziałem, dzięki za wyjaśnienie :)

Faktycznie, wersja z 2013 jest emitowana w soboty, a ta starsza we wtorki dopołudnia i przy tych odcinkach pisze, że 4 odcinek jest ostatnim. Nie zwróciłem uwagi na rok produkcji, teraz wszystko jasne ^_^

Użytkownik Inuki edytował ten post 23.10.2013 - |12:00|

• 0

#20 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 06.11.2013 - |01:38|

Sorry, że po taki czasie...

Spoiler

Ogólnie się zgadzamy. Ale...:

"Oczywiście nie twierdzę, ze to, co zrobił Frank, było w porządku, ale nie demonizowałbym go z tego powodu, bo to normalka w świecie wielkiej polityki"

- tu się różnimy. Upadek obyczajów w żaden sposób nie usprawiedliwia złego zachowania. Zło jest złem i jego relatywizacja jest bardzo groźna.

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 06.11.2013 - |01:39|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych