Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cloud Atlas (2012)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 24.01.2013 - |21:24|

Posted Image

ATLAS CHMUR - 2012
Występują: Tom Hanks, Halle Berry , Jim Broadbent , Hugo Weaving , Haskell Moore, Jim Sturgess , Ben Whishaw , Keith David James D'Arcy , Xun Zhou

Film oparty na epopei Davida Mitchella. Opowiada o postaciach z różnych epok i zakątków świata, których decyzje i czyny mają duży wpływ na teraźniejszość, przyszłość i przeszłość naszej planety.

Jak dla mnie z wielkiej chmury mały deszcz, wizualnie i plastycznie bardzo dobrze zrobiony, fabularnie mocno kuleje. Film, który bardzo chce nieść przesłanie o wolności jednostki, o miłości, która zwycięża śmierć i daje siłę.
Wszystkie te hasła są piękne, ale w tym filmie brzmią i wyglądają zbyt patetycznie i sztucznie. Widać rękę Wachowskich, którzy chcieli tanimi, efektownymi sztuczkami wzbudzić zachwyt i rozbudzić emocje.
Niestety wprowadzili potężną dawkę choasu, w której bardzo łatwo się można pogubić, bo na ekranie wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie. Na siłę próbuje się powiązać wszystkie 6 historii, ale to powiązanie wypada blado i mało interesująco.
I to dla mnie jest największy zarzut - przez długie momenty z ekranu wieje nudą, a że film trwa blisko 3 godziny to naprawdę trudno to połknąć na raz. Stany dolne przeciętności - 4,5/10.

Użytkownik Macmax edytował ten post 24.01.2013 - |21:25|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.03.2013 - |17:13|

Zobaczyłem ten film, którym wszyscy tak się zachwycali ostatnio, a przynajmniej było o nim bardzo głośno. I niestety totalnie nie wiem o co chodziło w tych 3 godzinach filmu?
Czy to jakiś dramat, czy sf, czy jeszcze coś, czego nie wiem.

do tego, bardzo chaotyczny montaż. Nie cierpię takich przeskoków, szczególnie bez jakichkolwiek związków przyczynowych. Znaczy się może i jakieś są, ale ja ich nie widzę.

Jeśli ktoś o wie co chodzi w tym filmie (nie wiem, że w książce jest to lepiej rozpisane) prosiłbym o jakieś streszczenie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych