Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prędkości i odległości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

#1 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 06.09.2003 - |21:39|

Tak się zastanawiam jaka wielaka jest galktyka w serialu (niepasuje mi tu wiele rzeczy). Odległóści wydają sie za bardzo przesadzone. W 5x22 mamy "Zgodnie z tymi odczytami|przebyliśmy ponad 4 miliony lat świetlnych." niech chociaż połowa z tego to rozmiar naszej to i tak ok 20 razy za dużo.

Prędkości statków też sądziwne. Raz dowidujemy się że Hataki poruszają z ok 10 -krotną prędkością światła, a za innym razem przestaje to mieć zanczenie. Ogólnie z tymi napędami nadprzestrzennymi jest zdrowo namieszane.

Tak się zastanwiam - jakie naprwde są wymiary naszej glaktyki serialowej ( bo za każdym razem wychodzą mi inne) jakie prędkości mają statki, od czego to zależy.
  • 0

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 06.09.2003 - |22:52|

Rozmiar galaktyki trudno określić , podejrzewam że to raczej chodzi o nasze ramie w galaktyce - jak wiemy nasza galaktyka jest galaktyką spiralną posiada jądro i dwa ramiona - rozmiarów co prawda nie paminetam ale Azgardczycy mieszkają po drugiej stronie galaktyki , w drugim raminieiu a nie w innej galaktyce .
Lekkim przepałem by była inna galaktyka - to kilka miliardów lat świetlkych od naszej galaktyki, odległości wewnatrz są mniejsze .
Tak wiec wiemy że istnieją co najmniej 4 typy silników nadpszestrzennych o róznych mocach.
Najszybsze są prawdopodobnie statki Asgardu - z tego powodu że replikanci nie prubowali modyfikować silników tych jednostek.
Nastepne są silniki pradawnych/Goa`uldów zmodyfikowane przez replikantów .
Nastepnie orginalne silniki Pradawnych/Goa`uldów ( takie jak w Ha`takach i trasportowcach
Najwolniesze i najmniej efektywne silnki są w posiadaniu Tollan .
Przynajmniej wiemy że te rasy uzywają technologi lotów w hyperprzestrzeni . Inni mogą wykożystywać inne metody takie jak hibernacja , lot z predkościa bliską 1c ( z pominięciem efektu realistycznego) lub statki wielopokoleniowe.
Oczywiście najszybszym sposobem podrurzy pozastaje system wrót , jednak należy pamiętać że nie jest to podróż błyskawiczna , przejście przez wormhola jest zależne od odległości miedzy wrotami .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Krzycho

Krzycho

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.09.2003 - |22:54|

Osobiście proponuję nie szukać prawdy za wszelką cenę, ponieważ jedynym wnioskiem do jakiego się dojdzie będzie to, że twórcy serialu popełnili parę błędów. Sprawy błędów były już nie raz poruszane i jedno jest pewne, że błędy się wkradły (w różne szczegóły) i już pozostaną. Ja staram się nie oceniać serialu pod tym kątem, nawet jeśli coś nie pasuje do poprzednich odcinków (np. obecny brak zmrożenia podczas przechodzenia przez wrota, itd.) próbuję nie zastanawiać się nad tym zbyt długo. Przyjemniej mi się wtedy ogląda poszczególne odcinki.
  • 0

#4 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 06.09.2003 - |23:02|

Odległóści wydają sie za bardzo przesadzone. W 5x22 mamy "Zgodnie z tymi odczytami|przebyliśmy ponad 4 miliony lat świetlnych." niech chociaż połowa z tego to rozmiar naszej to i tak ok 20 razy za dużo.

Nie wiem, jak doszedles do takich wyliczen. Nasza galaktyka nie jest kula - ma ksztal dysku o srednicy ok. 100 tys. lat swietlnych i grubosci w najgrubszym miejscu ok. 17 tys. lat swietlnych. Slonce lezy blisko plaszczyzny symetrii dysku w odleglosci ok. 27 tys. lat swietlnych od jego srodka. Zatem w zaleznosci od tego, w ktorym kierunku sie udamy, bedziemy musieli pokonac odleglosc od ok. 5 tys. do ok 80 tys. lat swietlnych, co oznacza, ze 4 miliony lat swietlnych to odleglosc od 50 do 800 razy wieksza. I dlaczego zakladasz, ze polowa przebytej drogi to mialby byc rozmiar naszej galaktyki?
  • 0
There is always a bigger fish.

#5 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 06.09.2003 - |23:21|

Odległóści wydają sie za bardzo przesadzone. W 5x22 mamy "Zgodnie z tymi odczytami|przebyliśmy ponad 4 miliony lat świetlnych." niech chociaż połowa z tego to rozmiar naszej to i tak ok 20 razy za dużo.

Nie wiem, jak doszedles do takich wyliczen. Nasza galaktyka nie jest kula - ma ksztal dysku o srednicy ok. 100 tys. lat swietlnych i grubosci w najgrubszym miejscu ok. 17 tys. lat swietlnych. Slonce lezy blisko plaszczyzny symetrii dysku w odleglosci ok. 27 tys. lat swietlnych od jego srodka. Zatem w zaleznosci od tego, w ktorym kierunku sie udamy, bedziemy musieli pokonac odleglosc od ok. 5 tys. do ok 80 tys. lat swietlnych, co oznacza, ze 4 miliony lat swietlnych to odleglosc od 50 do 800 razy wieksza. I dlaczego zakladasz, ze polowa przebytej drogi to mialby byc rozmiar naszej galaktyki?

Nie wiem czy to sprwa póżnej pory czy poprostu nieuwaga z twoje strony a moze nieyraźnie pisze. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - bo twój komentrz ma się nijak do mojego posta

Chodzi mi o to ze odlegóści podawne w serialu są o wiele z duże. Odlegółśc któą przbyli w 4x22 sugerowała by że przlecieli nie jedną a kilka galaktyk. A połowe przebytej drogi zakładm tak z przypdku - równie dobrze mogło by to być 1/4 lub 1/6 z tej odległości to i tak o wiele za dużo jak narozmiar naszej glaktyki.

1. Odległość Słońca od środka Galaktyki wynosi 10 kiloparseków.
2 Galaktyka ma kształt silnie spłaszczonej elipsoidy obrotowej, o wielkiej osi 12 kiloparseków i małej osi 2 kiloparseków

P.S. Na temat napędów i predkości wypowiem się jutro - Obi niezle nmieszał

Użytkownik rexus edytował ten post 06.09.2003 - |23:24|

• 0

#6 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 07.09.2003 - |07:44|

co do odległosci to mnie zastanawia tylko jedno: leci sobie sonda MARP (czy jakostak) przez wrota i po osiągnięciu celu na takiej fajnej szklanej tablicy pokazuje w jakiej części galaktyki jest. Hmmmm...wg mnie to powinno jednak trochę potrwać, jednak taki sygnał by potrzebował czasu by dotrzeć do Ziemi.... bo chyba w SG1 nie stosują komunikacji WARP 10 ...;)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#7 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 07.09.2003 - |08:57|

Mi się wydaje, że temat paował by bardziej do "Bledy w StarGate-Sg1". Oczywiscie, że nie są w stanie zlokalizować sondy, poza tym skąd mają mapę galaktyki? Z atlasu szkolnego? Po prostu w filmie popełniono błąd i w serialu niestety został.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#8 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 07.09.2003 - |09:28|

co do odległosci to mnie zastanawia tylko jedno: leci sobie sonda MARP (czy jakostak) przez wrota i po osiągnięciu celu na takiej fajnej szklanej tablicy pokazuje w jakiej części galaktyki jest. Hmmmm...wg mnie to powinno jednak trochę potrwać, jednak taki sygnał by potrzebował czasu by dotrzeć do Ziemi.... bo chyba w SG1 nie stosują komunikacji WARP 10 ...;)

Misiek,jesli sonda przechodzi przez wrota to sygnał również przechodzi przez wrota i w takim samym odstepie czasu jak by sg-1 przeszlo na inna planete.Pozostaje inne pytanie,jak sonda MALP-tak sie dokladnie pisze wylicza te wszystkie odleglosci i gdzie jest,tu jest jedna wielka nie prawidlowosc.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#9 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 07.09.2003 - |11:58|

co do odległosci to mnie zastanawia tylko jedno: leci sobie sonda MARP (czy jakostak) przez wrota i po osiągnięciu celu na takiej fajnej szklanej tablicy pokazuje w jakiej części galaktyki jest. Hmmmm...wg mnie to powinno jednak trochę potrwać, jednak taki sygnał by potrzebował czasu by dotrzeć do Ziemi.... bo chyba w SG1 nie stosują komunikacji WARP 10 ...

Zbaczacie z tematu - ale postaram wam się to naświetlić.

Wybierając wspóżedne celu - panety docelowej znamy kierunek - miejsce wktórym znajduje się dany obiekt. Problem pojawia się z wyznaczeniem odległości od celu. Czas trwania podróży przez wrota jest różny. Znając odległość jednej z planet (np: Abydos) i czas podróży można obliczyć prędkość podróży przez wrota. Teraz wystarczy zmierzyć czas podróży na dowolną planetę a znając prędkość otrzymujemy odległość w jakiej ona się znajduje. Nie widze tu rzadnego błedu.

Użytkownik rexus edytował ten post 07.09.2003 - |12:02|

• 0

#10 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 07.09.2003 - |12:09|

w 4x22 trafili do galaktyki odległej o 4 mln. lat świetlnych na skutek bliskiego wybuchu supernowej - normalnie Ha'ataki poruszają się dużo wolniej. Ta galaktyka to pewnie jedna z licznych galaktyk w naszej lokalnej grupie galaktyk.

Asgard orginalnie pochodzi z innej galaktyki. Jednak zasiedlili także inne - w tym naszą Galaktykę.

najlepszy napęd hiperprzestrzenny mają Asgardczycy:
1200 l.ś. w mgnieniu oka
pare mln l.ś. w pare godzin - jak cholowali Propetheusa

napęd Prometheusza (dokładne wartości):
44,4 l.ś. w 90 minut => ok. 29,6 l.ś. / godzine :)

Ha'tak Aphopisa z 1x21
ok. 3650 l.ś. / dobe => 152 l.ś. / godzine
oszacowanie to zawiera dosyć duży margines błędu:
- odległość 10 l.ś. - jak powiedział Teal'c
- czas podróży przy prędkości 10l.ś. - miał wynieść ok. 1 rok
poprawcie jeśli się myle

UPDATE:
Ha'tak Cronosa w Enemies 3,65 l.ś. / godz. mały bug nie ?! :)
ten sam statek po modyfikacjach co najmniej 2922 l.ś. / godz.
ale na Gateworld sugerują że raczej ok. 365 000 l.ś. / godz. :)

Użytkownik Merlin edytował ten post 09.09.2003 - |20:09|

• 0

#11 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 07.09.2003 - |17:18|

Wybierając wspóżedne celu - panety docelowej znamy  kierunek - miejsce wktórym znajduje się dany obiekt.
...

No dobra, ale skąd mapa? Musieliby ją zrobić wysyłając na każdą planetkę sondę. Tylko jeszcze nie sprawdzili wszystkich. Czyli mapka to błąd.
  • 0

#12 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 07.09.2003 - |17:34|

No dobra, ale skąd mapa? Musieliby ją zrobić wysyłając na każdą planetkę sondę. Tylko jeszcze nie sprawdzili wszystkich. Czyli mapka to błąd.

Przecież oni wysyłają automat na każdą planetę, na którą uda im się "dodzwonić". Automat pobiera obraz nieba na danej planecie, na Ziemi identyfikuje się stałe źródła promieniowania z kwazarów, lub innych galaktyk - stwierdzamy czy planeta jest w naszej Galaktyce, a powinna być, o ile się nie używa 8 symbolu. Jesteśmy w naszej części wszechświata, to porównujemy gwiazdy na obcym niebie z mapami galaktyki i otrzymujemy miejsce lokalizacji nowoodkrytej planety. Nie widzę tutaj błędu.
Trasa lotu, jaką widzimy w filmie dotyczy już sprawdzonej i zlokalizowanej planety.

gulus nieastronom
  • 0

#13 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 07.09.2003 - |17:43|

OK. W serialu to przejdzie. W filmie był błąd - mieli całą mapę znając tylko jeden adres. Jak to zrobili?
  • 0

#14 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.09.2003 - |17:57|

- jak wiemy nasza galaktyka jest galaktyką spiralną posiada jądro i dwa ramiona

Yyy... nie :]

2 Galaktyka ma kształt silnie spłaszczonej elipsoidy obrotowej, o wielkiej osi 12 kiloparseków i małej osi 2 kiloparseków

Dokładnie. Tylko ja wolę jakoś określenia lat świetlnych.
Nasza galaktyka skałada się z jądra i czterech większych ramion (Perseusza, Oriona, Strzelca, Łabędzia). Ziemia znajduje się w ramieniu Oriona. Rozmiar galaktyki: 100 000 lat świetlnych (wzdłuż)
Śłońce - środek naszej Galaktyki: 25 000 lat świetlnych

ale Azgardczycy mieszkają po drugiej stronie galaktyki

Nie... w innej galaktyce (powiedziane w 401 i na podstawie 215) :>

Odlegółśc któą przbyli w 4x22 sugerowała by że przlecieli nie jedną a kilka galaktyk

Chyba w odcinku nie stwierdzili ze wylądowali w sąsiedniej galaktyce, a w jakiejś tam innej galaktyce.

poza tym skąd mają mapę galaktyki?

Hej... ja mam nawet mapę, może nie taką dokładną, ale jeśli ja mam nawet taką to ... oni by nie mieli :>

że temat paował by bardziej do "Bledy w StarGate-Sg1"

Tu jest dobrze :]

Teraz wystarczy zmierzyć czas podróży na dowolną planetę a znając prędkość otrzymujemy odległość w jakiej ona się znajduje. Nie widze tu rzadnego błedu.

Właśnie. Można powiedzieć że to graficzne przedstawienie czasu trwania podróży.

poprawcie jeśli się myle

:D te obliczenie wyglądają fascynująco :) wierzę na słowo :]

4 miliony lat świetlnych to są naprawdę odległe galaktyki, ale są...
wedle atlasu np. GR8, IC 10, Galaktyka w Strzelcu.
Wielka Mgławica w Andromedzie oddalona jest o 2,2 miliona lat świetlnych.
Log65: Happy camper

#15 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 07.09.2003 - |21:39|

Lekkim przepałem by była inna galaktyka - to kilka miliardów lat świetlkych od naszej galaktyki, odległości wewnatrz są mniejsze .

no tu potwierdzam slowa poprzednikow - kilka milinow lś. gdyby odleglosci miedzy galaktykami byly liczone w miliardach to w calym wszechswiecie mielibysmy pewnie kilka tysiecy galaktyk (wielkosc wszechswiata to chyba kilkanascie miliardow lś)

pare mln l.ś. w pare godzin - jak cholowali Propetheusa

zakladajac mln lś na godzine wychodzi miliard lś w 1000 godzin, czyli zalozmy caly wszechswiat w 13000 h (przyblizone) to sie rowna 542 dni czyli okolo 1.5 roku. czyli asgard prawdopodopodobnie ma mape calego wszechswiata.

aha - jeszcze cos - jaka jest predkosc przesylania przez wrota? jack chyba tak samo szybko sie dostal do galaktyki asgardu jak w inne miejsca? (o ile dobrze pamietam). a wiec jednak wrota najszybsze.

Użytkownik Dag edytował ten post 07.09.2003 - |21:41|

• 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#16 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 07.09.2003 - |21:46|

[quote name='rexus' date='7.09.2003 |00:21'] [quote name='jarmat' date='7.09.2003 |00:02|'] [quote name='rexus' date='6.09.2003 |22:39|'] Odległóści wydają sie za bardzo przesadzone. W 5x22 mamy "Zgodnie z tymi odczytami|przebyliśmy ponad 4 miliony lat świetlnych." niech chociaż połowa z tego to rozmiar naszej to i tak ok 20 razy za dużo.
[/QUOTE]
Nie wiem, jak doszedles do takich wyliczen. Nasza galaktyka nie jest kula - ma ksztal dysku o srednicy ok. 100 tys. lat swietlnych i grubosci w najgrubszym miejscu ok. 17 tys. lat swietlnych. Slonce lezy blisko plaszczyzny symetrii dysku w odleglosci ok. 27 tys. lat swietlnych od jego srodka. Zatem w zaleznosci od tego, w ktorym kierunku sie udamy, bedziemy musieli pokonac odleglosc od ok. 5 tys. do ok 80 tys. lat swietlnych, co oznacza, ze 4 miliony lat swietlnych to odleglosc od 50 do 800 razy wieksza. I dlaczego zakladasz, ze polowa przebytej drogi to mialby byc rozmiar naszej galaktyki? [/QUOTE]
Nie wiem czy to sprwa póżnej pory czy poprostu nieuwaga z twoje strony a moze nieyraźnie pisze. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - bo twój komentrz ma się nijak do mojego posta

Chodzi mi o to ze odlegóści podawne w serialu są o wiele z duże. Odlegółśc któą przbyli w 4x22 sugerowała by że przlecieli nie jedną a kilka galaktyk. A połowe przebytej drogi zakładm tak z przypdku - równie dobrze mogło by to być 1/4 lub 1/6 z tej odległości to i tak o wiele za dużo jak narozmiar naszej glaktyki.

1. Odległość Słońca od środka Galaktyki wynosi 10 kiloparseków.

P.S. Na temat napędów i predkości wypowiem się jutro - Obi niezle nmieszał [/QUOTE]

No coz, w takim razie ja rowniez na karb poznej pory zloze to, ze ciezko mi bylo zrozumiec, o co ci konkretnie chodzilo w pierwszym poscie. Poza tym czytam go jesze raz i rozumiem tylko dzieki temu, co napisales w drugim poscie.
Jak rozumiem rozmiary Galaktyki podales za encyklopedia WIEM. Niestety cos mi sie tu nie zgadza. Prawidlowe sa te podane przeze mnie i SGTokara. Zeby mozna bylo porownac: 1 pc (czyli parsek) = 206 265 AU = 3,0857 x 10 do potegi 16 = 3,26 roku swietlnego. Dane dotyczace naszej Galaktyki wziete z portalu Astronomia.pl:
[QUOTE]Średnica dysku galaktycznego  100000 l.św. 
Maksymalna grubość dysku  20000 l.św. 
Liczba gwiazd  300 mld 
Całkowita masa Galaktyki  5 * 1041 
Odległość Słońca od centrum  28000 l.św. 
Odległość Słońca od brzegu dysku  22000 l.św. 
Odległość Słońca od płaszczyzny równika  < 300 l.św. 
Okres obiegu przez Słońce  240 mln lat 
Prędkość liniowa Słońca  220 km/s 
Typ galaktyki  Sb 

Źródło: "Tablice matematyczne, fizyczne, chemiczne, astronomiczne" - Tomasz Szymczyk, Stanisław Rabiej, Anna Pielasz, Jan Desselberger - PPU "PARK" sp. z.o.o. - ISBN 83-7266-054-9[/QUOTE]

Natomiast jezeli stwierdzasz, ze odleglosci sa przesadzone, to do wywodu SGTokara (z ktorym sie w pelni zgadzam) dodam jeszcze, ze w odleglosci ponizej 2 mln lat swietlnych mamy tylko trz galktyki: Sagittarius, Wielki oblok Magellana i Maly Oblok Magellana. Natomiast wg stanu na marzec tego roku najdalsza namierzona galaktyka lezy w odleglosci 12,8 mld lat swietlnych od Slonca.
[/QUOTE]QUOTE (rexus)
Odlegółśc któą przbyli w 4x22 sugerowała by że przlecieli nie jedną a kilka galaktyk
[QUOTE]
Przelecieli zatem wcale nie tak daleko.

Użytkownik jarmat edytował ten post 07.09.2003 - |21:52|

• 0

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.09.2003 - |21:47|

Okey , mogłem się pomylić co do odległości , jednakże najdalej znajdujące się od nas kwazary są o jakieś 15 milriardów lat od nas ( znaczy sie były tam 15 miliardów lat temu ) i jak wiemy są to silne radiożrudła , których energia jest wielokrotnie wieksza od energi wysyłąnej z naszej galaktyki . Mimo wszystko uważam że scenażyści troche przesadzają z tymi odległościami .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 07.09.2003 - |21:55|

Okey , mogłem się pomylić co do odległości  , jednakże najdalej znajdujące się od nas kwazary są o jakieś 15 milriardów lat  od nas ( znaczy sie były tam 15 miliardów lat temu ) i jak wiemy są to silne radiożrudła  , których energia jest wielokrotnie wieksza od energi wysyłąnej z naszej galaktyki .  Mimo wszystko uważam że scenażyści troche przesadzają z tymi odległościami .

Czy mozesz podac zrodlo? W tej chwili wiek wszechswiata jest szacowany na 13,7 mld lat, co oznacza, ze taki jest nasz maksymalny zakres pomiau metodami, jakie znamy dzisiaj.
  • 0

#19 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 07.09.2003 - |21:57|

Natomiast wg stanu na marzec tego roku najdalsza namierzona galaktyka lezy w odleglosci 12,8 mld lat swietlnych od Slonca.

rzuce pytanie - skoro najdalsza zaobserwowana galaktyka jest odlegla o 12,8mld lś, a zalozmy ze wszechswiat ma rozmiar powiedzmy 15mld lś, to czy to oznacza ze ta sama galaktyke, tylko starsza obserwujemy po drugiej stronie w odleglosci 2,2mld lś ? (no bo wszechswiat jest PODOBNO zakrzywiony)

a co do odleglosci - to mi sie wydaja w porzadku, tzn zakladajac ze sa odpowiednie napedy.

Użytkownik Dag edytował ten post 07.09.2003 - |21:58|

• 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#20 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.09.2003 - |22:11|

Chyba wszyscy zakładają iż znajdujemy się w środku szechświata , niestety ale nie . Mierzymy odległość od naszej planety do najdalej położonego obiektu i jeśli wychodzi 15 mld LŚ to przy wieku 14 MLd Lat wychodzi że jesteśmy całkiem blisko centrum lecz nie w nim .
Zwrućmy uwagę że posługujemy się przy określaniu odległości rokiem światlnym co oznacza że swiatło (foton) poruszający się z predkościa 300 000 km/s potrzebuje roku aby przebyć zadaną predkość ( 1 rok świetlny ) , czyli pokazuje nam obiekt takim jakim był rok temu , a w czasie obecnym może nawet nie istnieć . I pamientajmy o jednym , my nie zgłebiamy tajemnić wszechświata , raczej zgadujemy co było , jest i bedzie , a także jak wszechświat wygląda .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych