Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 099-100 - S05E12-13 - Liberty/An Enemy of Fate

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (4 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (1 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

4. 7 (0 głosów [0.00%])

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (3 głosów [75.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 75.00%

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 08.12.2012 - |10:45|

Zapraszamy do dyskusji.

#2 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19.01.2013 - |18:33|

Pisałem to już na hataku, a teraz powtórzę.

Można by napisać "Nareszcie".
Piąty sezon był wyjątkowo słaby, natomiast zakończenie pozostawiło lekki niesmak.
Miało być łzawo i było, szkoda tylko, że te emocje nie udzieliły mi się podczas oglądania.
Pod koniec 13 odcinka nasuwa się pytanie: po co były poprzednie odcinki tego sezonu, szukanie tych wszystkich pierdół, skoro i tak ostatecznie skorzystali z tunelu.
Po zresetowaniu linii czasu i usunięciu obserwatorów powstałoby masę paradoksów, nielogiczności itd.
Tymczasem mamy happy end.
Z uwagi na poziom poprzednich odcinków tego sezonu nie liczyłem na spektakularne, godne pierwszych trzech sezonów zakończenie serialu i go nie otrzymałem.
  • 0

#3 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 19.01.2013 - |20:20|

No niestety, zakończenie debilne na maksa. Szkoda że spieprzyli dość dobry serial...
  • 0

#4 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 19.01.2013 - |23:15|

Tymczasem mamy happy end

Zniknięcie Waltera w roku 2015 raczej trudno nazwać takim do końca happy endem.

Po zresetowaniu linii czasu i usunięciu obserwatorów powstałoby masę paradoksów, nielogiczności itd.

Nie powstaloby, ponieważ obserwatorzy nie zostali usunięci,- a jedynie zaadoptowano u nich empatię.

Nie należy zapominać, że Walter przechodząc przez portal nie wyparował, tylko przeniosl się w czasie i nikt mu języka nie odciął. Domniemywać można, że za jego sprawą naukowcy z roku 2167 wysłali w przeszłość 12 obserwatorów stworzonych jeszcze według pierwotnego modelu - tak, aby nie komplikować dość już skomplikowanej przeszłości (obserwator losow ludzkosci winien byc bezstronny, stad to calkiem logiczna teoria). Zresztą, od czasu zmiany timeline'u wraz finałem 3 sezonu, rola obserwatorow nie byla wcale taka duża. Pamiętajmy, ze wg obowiazujacego continuum Peter stał się paradoksem - zginal przeciez w wieku kilku lat po wpadnięciu do jeziora (September go nie ocalił) i wylonil się na świat w tym samym jeziorze w roku 2011 juz jako dorosly czlowiek.

Dopowiedzenie historii nie jest w tym wypadku trudne. Nie wszystko musi być wyłożone niczym kawa na ławę.
Cały urok w tym, by pewne rzeczy moc sobie samemu uzmyslowić/zinterpretować.

Wbrew wszelkim nielogicznościom tego sezonu w ostatnich trzech odcinkach twórcom udało się dosyć dobrze wybranąć z kilku klopotliwych wtop.
Między innymi okazało się, że Obserwatorzy nie mieli wolnej woli - musieli mieć pozwolenie na każdy skok w czasie, a niesubrodynacja była karana - stąd można odłożyć na półkę największy zarzut wobec tego sezonu, że te 13 odcinkow to walka z wiatrakami, bo przecież Obserwatorzy znają przeszłość/przyszłość i za nic nie można pokrzyżować ich planów.
Otóż Obserwatorzy kierowali się głownie rachunkiem prawdopodobieństwa, a rozkazy wydawał jeden głownodowodzący łysol-dyktator. Tu już trochę łatwiej o pomyłkę i błąd w kalkulacjach. Najwyrazniej nie wziął pod uwagę, że czasem ludziom udaje się wygrać w lotka. A jak wiadomo, w tego typu serialach czy filmach, zdarza się to wcale nie tak rzadko :)

Użytkownik Aslan1984 edytował ten post 20.01.2013 - |09:41|

• 0

#5 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 20.01.2013 - |12:37|

No i doczekałem się końca mojej przygody z Fringe. Nie chce mi się nawet wyliczać głupot, którymi nawet w ostatnim dwuodcinku raczyli nas twórcy.

Serial całościowo uznaję za dość słaby (takie 3+ - przy czym plusik za 3 i 4 sezon), a ostatnie dwa odcinki bynajmniej nie podniosły tej oceny.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#6 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 20.01.2013 - |12:55|

Nie powstaloby, ponieważ obserwatorzy nie zostali usunięci,- a jedynie zaadoptowano u nich empatię.

Powstały bo jak powiedział sam Walter- on wraz anomalią przenosząc się do 2167 roku stają się takim paradoksem.

Poza tym po części się zgadzam z tym co napisałeś, ale mam też jedno ale.
Oczywiście obecny Peter, który wyłonił się z jeziora to Peter z alternatywnej linii czasu uratowany przez Waltera. I tu pytanie czy ten Peter by istniał gdyby nie wcześniejsze interwencje obserwatorów w tamtą linię czasu?
Czy zmiany dokonane poprzez podróż w czasie Waltera i anomalii miałyby wpływ na inne linie czasu poprzez zmianę zachowania obserwatorów?
Nie wiem czy już się nie poplątałem ale Peter trafił do tej rzeczywistości za sprawą maszyny, problem w tym, ze gdyby nie wcześniejsze działania obserwatorów to on by się w tej maszynie nigdy nie zjawił, a co za tym idzie nie wyłoniłby się z jeziora w tej linii czasu. Ot i kolejny paradoks.
Mogę się mylić, dlatego zadaje te pytania.

Użytkownik Kraven edytował ten post 20.01.2013 - |12:57|

• 0

#7 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 20.01.2013 - |15:46|

Pierwsza podstawowa rzecz, to taka że w 2167 roku nikt nie będzie pracował nad powstaniem obserwatorów! Inwazja obserwatorów zmieniła przyszłość i zresetowanie tej linii czasowej w taki sposób nie jest możliwe. Nawet jeżeli w 2167 roku tej linii czasowej będą prowadzone prace nad hodowlą obserwatorów , to będzie się to działo pod ich nadzorem i będą dobrze pilnowali się przed Walterem i małym łysolkiem... Przyszłość została zmieniona przez inwazję w przeszłości i w zasadzie to sam fakt inwazji powinien zlikwidować obserwatorów...
  • 0

#8 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 20.01.2013 - |19:30|

Finał mi się podobał, choć nie liczyłem na jakieś szczególne jego zakończenie. Wszystkich tych nieścisłości z podróżowaniem w czasie chyba nie ma co analizować bo od zawsze wprowadzają one coraz więcej paradoksów. Strzelam, że z każdą podróżą w czasie twarzy się kolejna alternatywna linia czasu pozwalająca wybrnąć z nielogiczności.

Obecny sezon był dla mnie słaby, gdyż brakowało mu dynamiki. Sam serial oceniam na 4 i zadaje sobie pytanie: ile będziemy musieli czekać na kolejny tasiemiec w takim klimacie?

Użytkownik Wodzu edytował ten post 20.01.2013 - |19:30|

• 0

...:::Son of Anarchy:::...

#9 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.01.2013 - |21:56|

tyle odcinków zmarnowanych na planowanie zabicia Windmarka, bo koleś jawił się jako niezniszczalny, teleportował się w czasie i przestrzeni a tu... jeb samochodem i mózg na szybie. to doskonale podsumowało marność fabuły tego sezonu. chociaż trzeba przyznać że finałowe odcinki takie złe nie były, na pewno ich plusem było to że coś się działo. taśmy i inne bzdety ekspresowo wyciągane z bursztynu, rach ciach ciach i zabójcza maszyneria poskładana, chociaż nikt nie wiedział co to ma być i po co. na pewno dużym plusem był powrót do alternatywnego świata (najlepsza rzecz w całym serialu!) i udział w akcji Broylesa

podsumowując - po zmęczneniu 5-go sezonu wolałbym żeby skończyli na czwartym i pozostawili fanów zawiedzionych, a nie tak jak teraz rozczarowanych
  • 0

#10 Moradin10

Moradin10

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 12.04.2013 - |14:21|

tyle odcinków zmarnowanych na planowanie zabicia Windmarka, bo koleś jawił się jako niezniszczalny, teleportował się w czasie i przestrzeni a tu... jeb samochodem i mózg na szybie. to doskonale podsumowało marność fabuły tego sezonu

Też mi się nie podoba w jaki sposób został zabity Windmark. Ogólnie nie podobają mi sie pistolety na Obserwatorów. Skoro mają taki refleks to nie powinni nawet pozwolić wycelować w siebie. Chyba, że z ukrycia i to z snajperskiej odległości. Rozumiem pułapki takie jak wtedy gdy został złapany pierwszy obserwator. To rozwiązanie jest logiczne.

Użytkownik Moradin10 edytował ten post 12.04.2013 - |14:21|

• 0

Life coaching dla osób prywatnych oraz Coaching dla biznesu. Coaching dla Ciebie i Twojej firmy.

#11 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 18.05.2013 - |09:54|

Konia z rzędem kto zrozumie i skuma o co w tym serialu chodziło, wszystko podane w 5 sezonie mocno chaotycznie, kiedy wydawało się że zaczyna być normalnie i sensownie to dostawaliśmy niezrozumiałe akcje i udziwnienia, które nijak się miały do całości.

Zakończenie z tunelem czasoprzestrzennym tak proste że zupełnie nie wiadomo po co wcześniej przez wiele odcinków kombinowali z innymi rzeczami, no cóż jak ktoś nie oglądał tego serialu to niewiele stracił, a mógł zyskać więcej czasu na inne przyjemności.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych