Odcinek 099-100 - S05E12-13 - Liberty/An Enemy of Fate
Napisano 08.12.2012 - |10:45|
Napisano 19.01.2013 - |18:33|
Można by napisać "Nareszcie".
Piąty sezon był wyjątkowo słaby, natomiast zakończenie pozostawiło lekki niesmak.
Miało być łzawo i było, szkoda tylko, że te emocje nie udzieliły mi się podczas oglądania.
Pod koniec 13 odcinka nasuwa się pytanie: po co były poprzednie odcinki tego sezonu, szukanie tych wszystkich pierdół, skoro i tak ostatecznie skorzystali z tunelu.
Po zresetowaniu linii czasu i usunięciu obserwatorów powstałoby masę paradoksów, nielogiczności itd.
Tymczasem mamy happy end.
Z uwagi na poziom poprzednich odcinków tego sezonu nie liczyłem na spektakularne, godne pierwszych trzech sezonów zakończenie serialu i go nie otrzymałem.
Napisano 19.01.2013 - |20:20|
#4 Gość_Aslan1984_*
Napisano 19.01.2013 - |23:15|
Tymczasem mamy happy end
Zniknięcie Waltera w roku 2015 raczej trudno nazwać takim do końca happy endem.
Po zresetowaniu linii czasu i usunięciu obserwatorów powstałoby masę paradoksów, nielogiczności itd.
Nie powstaloby, ponieważ obserwatorzy nie zostali usunięci,- a jedynie zaadoptowano u nich empatię.
Nie należy zapominać, że Walter przechodząc przez portal nie wyparował, tylko przeniosl się w czasie i nikt mu języka nie odciął. Domniemywać można, że za jego sprawą naukowcy z roku 2167 wysłali w przeszłość 12 obserwatorów stworzonych jeszcze według pierwotnego modelu - tak, aby nie komplikować dość już skomplikowanej przeszłości (obserwator losow ludzkosci winien byc bezstronny, stad to calkiem logiczna teoria). Zresztą, od czasu zmiany timeline'u wraz finałem 3 sezonu, rola obserwatorow nie byla wcale taka duża. Pamiętajmy, ze wg obowiazujacego continuum Peter stał się paradoksem - zginal przeciez w wieku kilku lat po wpadnięciu do jeziora (September go nie ocalił) i wylonil się na świat w tym samym jeziorze w roku 2011 juz jako dorosly czlowiek.
Dopowiedzenie historii nie jest w tym wypadku trudne. Nie wszystko musi być wyłożone niczym kawa na ławę.
Cały urok w tym, by pewne rzeczy moc sobie samemu uzmyslowić/zinterpretować.
Wbrew wszelkim nielogicznościom tego sezonu w ostatnich trzech odcinkach twórcom udało się dosyć dobrze wybranąć z kilku klopotliwych wtop.
Między innymi okazało się, że Obserwatorzy nie mieli wolnej woli - musieli mieć pozwolenie na każdy skok w czasie, a niesubrodynacja była karana - stąd można odłożyć na półkę największy zarzut wobec tego sezonu, że te 13 odcinkow to walka z wiatrakami, bo przecież Obserwatorzy znają przeszłość/przyszłość i za nic nie można pokrzyżować ich planów.
Otóż Obserwatorzy kierowali się głownie rachunkiem prawdopodobieństwa, a rozkazy wydawał jeden głownodowodzący łysol-dyktator. Tu już trochę łatwiej o pomyłkę i błąd w kalkulacjach. Najwyrazniej nie wziął pod uwagę, że czasem ludziom udaje się wygrać w lotka. A jak wiadomo, w tego typu serialach czy filmach, zdarza się to wcale nie tak rzadko
Użytkownik Aslan1984 edytował ten post 20.01.2013 - |09:41|
Napisano 20.01.2013 - |12:37|
Serial całościowo uznaję za dość słaby (takie 3+ - przy czym plusik za 3 i 4 sezon), a ostatnie dwa odcinki bynajmniej nie podniosły tej oceny.
Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.
Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).
Napisano 20.01.2013 - |12:55|
Nie powstaloby, ponieważ obserwatorzy nie zostali usunięci,- a jedynie zaadoptowano u nich empatię.
Powstały bo jak powiedział sam Walter- on wraz anomalią przenosząc się do 2167 roku stają się takim paradoksem.
Poza tym po części się zgadzam z tym co napisałeś, ale mam też jedno ale.
Oczywiście obecny Peter, który wyłonił się z jeziora to Peter z alternatywnej linii czasu uratowany przez Waltera. I tu pytanie czy ten Peter by istniał gdyby nie wcześniejsze interwencje obserwatorów w tamtą linię czasu?
Czy zmiany dokonane poprzez podróż w czasie Waltera i anomalii miałyby wpływ na inne linie czasu poprzez zmianę zachowania obserwatorów?
Nie wiem czy już się nie poplątałem ale Peter trafił do tej rzeczywistości za sprawą maszyny, problem w tym, ze gdyby nie wcześniejsze działania obserwatorów to on by się w tej maszynie nigdy nie zjawił, a co za tym idzie nie wyłoniłby się z jeziora w tej linii czasu. Ot i kolejny paradoks.
Mogę się mylić, dlatego zadaje te pytania.
Użytkownik Kraven edytował ten post 20.01.2013 - |12:57|
Napisano 20.01.2013 - |15:46|
Napisano 20.01.2013 - |19:30|
Obecny sezon był dla mnie słaby, gdyż brakowało mu dynamiki. Sam serial oceniam na 4 i zadaje sobie pytanie: ile będziemy musieli czekać na kolejny tasiemiec w takim klimacie?
Użytkownik Wodzu edytował ten post 20.01.2013 - |19:30|
...:::Son of Anarchy:::...
Napisano 22.01.2013 - |21:56|
podsumowując - po zmęczneniu 5-go sezonu wolałbym żeby skończyli na czwartym i pozostawili fanów zawiedzionych, a nie tak jak teraz rozczarowanych
Napisano 12.04.2013 - |14:21|
tyle odcinków zmarnowanych na planowanie zabicia Windmarka, bo koleś jawił się jako niezniszczalny, teleportował się w czasie i przestrzeni a tu... jeb samochodem i mózg na szybie. to doskonale podsumowało marność fabuły tego sezonu
Też mi się nie podoba w jaki sposób został zabity Windmark. Ogólnie nie podobają mi sie pistolety na Obserwatorów. Skoro mają taki refleks to nie powinni nawet pozwolić wycelować w siebie. Chyba, że z ukrycia i to z snajperskiej odległości. Rozumiem pułapki takie jak wtedy gdy został złapany pierwszy obserwator. To rozwiązanie jest logiczne.
Użytkownik Moradin10 edytował ten post 12.04.2013 - |14:21|
Life coaching dla osób prywatnych oraz Coaching dla biznesu. Coaching dla Ciebie i Twojej firmy.
Napisano 18.05.2013 - |09:54|
Konia z rzędem kto zrozumie i skuma o co w tym serialu chodziło, wszystko podane w 5 sezonie mocno chaotycznie, kiedy wydawało się że zaczyna być normalnie i sensownie to dostawaliśmy niezrozumiałe akcje i udziwnienia, które nijak się miały do całości.
Zakończenie z tunelem czasoprzestrzennym tak proste że zupełnie nie wiadomo po co wcześniej przez wiele odcinków kombinowali z innymi rzeczami, no cóż jak ktoś nie oglądał tego serialu to niewiele stracił, a mógł zyskać więcej czasu na inne przyjemności.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych