Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 013 - S02E01 - Welcome to Briarcliff

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (5 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (2 głosów [40.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 40.00%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

4. 7 (3 głosów [60.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 60.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 30.09.2012 - |22:07|

Zapraszamy do dyskusji.

#2 kokoprezes

kokoprezes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 18.10.2012 - |18:38|

Zaczyna sie fajnie, siostra Lange w czerwonej halce wymiata, cieszy mnie widok dziewczyny z Carnivale. Mam dwa zastrzeżenia - co na Boga robi tam UFO oraz dlaczego to jest tak dziwacznie zmontowane? Mam wrażenie, że w 1 sezonie nie było takiego haosu.
  • 0

#3 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 23.10.2012 - |22:33|

Pierwszy odcinek rzeczywiście chaotyczny. Akcja przeskakiwała znienacka ze współczesności do przeszłości i z powrotem. Współcześnie: młode małżeństwo w podróży poślubnej przemierza kraj, by zwiedzić nawiedzone miejsca (bzyknąc się w nich). Trafiają do prowadzonego przez zakonnice zakładu psychiatrycznego, oczywiście dzisiaj już w ruinie. Cofamy się do przeszłości i poznajemy mroczne sekrety owego przybytku. Siostra przełożona, kierowniczka zakładu rządzi twardą ręką niczym siostra Ratched z "lotu nad kukułczym gniazdem", jednocześnie podkochuje się w pracujacym z nią księdzu. Jessica Lange w habicie wygląda raczej... no, kiepsko wygląda, ale w czerwonej bieliźnie jest po prostu sobą. Podoba mi się ta druga zakonnica. Trochę głupawa, trochę naiwna, odrobinę histeryczna. No i demoniczny lekarz, eksperymentujący na pacjentach.

Szpital psychiatryczny jest zawsze dobrym wyjściem do porządnego horroru. Mam nadzieję, że twórcy serialu i tym razem wykorzystają jego potencjał. Ileż możliwości się tu rysuje! I nie tylko lobotomię mam na mysli. Co będzie dalej z dziennikarką? Poczekamy, zobaczymy. Może UFO znowu przyleci?

Użytkownik johnass edytował ten post 23.10.2012 - |23:13|

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#4 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 24.10.2012 - |17:41|

Bardzo dobre rozpoczęcie sezonu - mi się podobało. Jeśli chodzi o te możliwości to nie na lobotomię czekam (z pewnością się pojawi. Blood Face trzymał w dłoni przyrząd do tego zabiegu właśnie), ale bardziej na egzorcyzmy.
  • 0

#5 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 27.10.2012 - |10:44|

Bardzo zabawny odcinek. Nie wiem czy o to chodziło, ale ja miałem ubaw i zero strachu.

Ucieszna była scena na stacji benzynowej. Takie przedbiegi kukluxklanowe - a tu ufo z robaczywym przyszyjnym replikatorkiem ;)
Potem do łez była J.L., jak w reklamówce, w spazmach zapachu perfum - z jej wyobrażeniami o ojcu opiekunie - fantastyczne.
Była siostrzyczka, która oberwała nasieniem jak w Milczeniu owiec - tylko kto obroni jej honor i zaciupie tego świra z celi?
Wreszcie kolejne po małżeństwie z kolorową "przemiany społeczne" w USA w postaci jednakolubstwa dziennikiarki i nauczycielki.

Na deser zagwozdka po co w odcinku elementy kultu Wicca: "Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć", a to ciekawe bo tam jest i pentagram i Wielka Bogini ... jest z czego tkać w następnych odcinkach.

Montaż i konstrukcja fabuły, czyli ten bałagan, mi nie przeszkadzały. Jestem już do tego przyzwyczajony w AHS i jak na ten serial to było wręcz linearnie i bez fajerwerków opowiedziane. Dobór muzyki, celny, szczególnie w pokoju dziennym w psychiatryku.

Niepokoi mnie brak tajemnicy. Dziwaczne tropy są (tu: wicca, ufo, coś-w-lesie), jak na początku sezonu pierwszego, ale są lekkie, humorystyczne i nie na serio, puszcza się do widza "oczko". To też kwestia tego, że już wiemy, że w tym kontinuum są materializujące się dusze - i ten człowieczek (chłopak ze stacji beznynowej?) z ponakładaną skórą na twarz (kolejne nawiązanie do Milczenia?) nie jest tak frapujący.

Było bardzo, bardzo zabawnie - ale jak na pilota to szału nie było. I niestety ta dekoracja szpitala "nie grała". Nie była bohaterem. Za mało obowiązkowego "skrzypienia".

7/10
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#6 Nicksyyy

Nicksyyy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25.09.2023 - |10:46|

To mój ulubiony sezon tego serialu, Jessica Lange jest niesamowita

darstar