Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 - S05E03 - The Recordist

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (4 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (0 głosów [0.00%])

3. 8 (0 głosów [0.00%])

4. 7 (1 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

5. 6 (1 głosów [25.00%] - Zobacz)

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (1 głosów [25.00%] - Zobacz)

9. 2 (1 głosów [25.00%] - Zobacz)

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 30.09.2012 - |22:03|

Zapraszamy do dyskusji.

#2 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 14.10.2012 - |10:50|

Tragedia.
Chyba najgorszy odcinek w historii Fringe.
- Banalny motyw z tą chorobą wałkowany w każdym możliwym serialu z pogranicza SF.
- Słabe dialogi i niestety słabo zagrane kilka scen.
- Postaci drugoplanowe to jedna wielka pomyłka, nawet gdyby ich nie było w tym odcinku to nie zauważyłbym różnicy.
- Całkowity brak klimatu poprzednich sezonów
Na szczęście to tylko 13 odcinków i dlatego obejrzę do końca.
  • 0

#3 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 15.10.2012 - |13:12|

Z przykrością muszę stwierdzić że jest to pierwszy odcinek Fringa który mnie wynudził ! Czego jak czego ale w ostatnim sezonie, mającym 13, a nie 20 odcinków, jeszcze w odcinku przed przerwą, zapychaczy się jednak nie spodziewałem. Jednak widać twórcy olali sobie fanów i jadą taka jakby by to był 2 czy 3 sezon, a kolejny na 100% pewny, a oni mają 20 odcinków do nakręcenia w sezonie. Nudna historia skupiająca się w 90% na poświęceniu gostka z obozu, nie zabrakło też rozciągniętych na siłę rozmyśleń Olivi, zajmujących zbyt dużo czasu i facjaty Petera ze łzami w oczach. Jak słitaśnie.. Dołączona grafika Rozumiem trzeba wyjaśnić ich problem ale bez przesady, żeby zajmować tyle czasu na jakąś pierdołe, gada jedno zdanie, no w końcu.. nie!, znowu zaczyna gadać i tak parę razy. i jeszcze ten płaczący Peter. Ludzie to ostatni sezon, nie ma miejsca na coś takiego. Jeżeli już, proporcje odcinka powinny być odwrotne 90% główna fabuła 10% gostek.
Jak pierwszymi dwoma odcinkami byłem usatysfakcjonowany, tak 3 to nieporozumienie i pomyłka.

Ja nie przyszedłem oglądać ckliwych historyjek o ludziach tylko, świat opanowany przez naukowców z przyszłości, mroczność, i drużynę w tym futurystycznym świecie próbującą odnaleźć swoje miejsce, próbującą pokonać obserwatorów wykorzystując przeróżne techniki, korzystając w swoich poczynaniach z dobrodziejstw technologicznych przyszłości.

• 0

#4 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 15.10.2012 - |21:35|

Zapowiadało się fajnie, aż nie dotarli na miejsce. Jedynie mnie cieszy, że nie znajdują taśm po kolei i że ciężko z nich coś odczytać. Oby następne odcinki były lepsze.
  • 0

#5 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 17.10.2012 - |22:52|

Przypadkiem natrafiłem na informacje, które po części wyjaśniają ten słaby odcinek. Otóż na reżysera tego odcinka dali gościa który zajmuje się reżyserią... reklam w telewizji i teledysków. ( nie ma na koncie żadnego filmu czy odcinka serialu, którego wzięli z choinki bo wcześniej nie przewijał się) a napisać odcinek w całości pozwolili osobie która nigdy w całości całego odcinka nie napisała, a jeśli już pisał, to z kimś na spółkę.
Osiągnęli rekord.. ale najgorszego odcinka Fringe w historii pod względem raitingów. Nigdy nie było tak nisko jak przy tym odcinku. Osobiście również traktuje ten odcinek jako najgorszy.

Świadczy to tylko o podejściu do widzów, gdzie 5 sezon mimo, że go dostaliśmy to postanowili go zrobić po najmniejszej linii oporu. Na odwal się w stylu macie i nie jęczcie. Po składzie tego odcinka widać, że chcieli to zrobić jak najtaniej to możliwe. Bo zazwyczaj do odcinka siada 3-5 osób z doświadczeniem. Wnioski nie są kolorowe, łudziłem się, że naprawdę będą chcieli pokazać klasę na koniec i się przyłożyć, a tutaj mamy do czynienia z czymś wprost przeciwnym. Nie ma sensu zakładać, że to jednorazowy wyskok, gdyby to chcieli zrobić dobrze, to nie zrobiliby czegoś takiego, a sam pomysł o odnajdowaniu kaset też w ogóle nie przypadł mi do gustu, z początku sądziłem, że Walter zrobił sobie jakiś failsafe przy pomocy światła odbijanego przez płyty CD nad łóżkiem i muzyki, jednak oni wyjechali z kasetami, to już niszczy element zaskoczenia na reszte pozostałych odcinków bo już wiemy, że dzielni bohaterowie będą szukać kaset przez cały sezon, na koniec uzbierają już wszystkie kasety (zresztą co to za pomysł z kasetami VHS które po prostu się szybko psują, no ale jakby zastosowali płyty typu M-Disc, to przecież Astrid nie miała by co robić, a tak jej postać jest obecnie po to aby naprawiać kasety i przekazywać przez słuchawkę kluczowe dla planu elementy) będę mięli już sposób na wywalenie obserwatorów, po drodze spotkają jakieś trudności przeplatane z ckliwymi do granic możliwości scenami, potem wdrożą plan również napotykając na trudności i słitaśna scena zamykająca serial z Olivią, Peterem i Ettą na łące, (na którą dojadą super duper ekologicznym i przyjaznym dla niedźwiedzi polarnych Leafem) obraz lekko spowolniony z najazdem na uśmiechnięte twarze bohaterów, czuła muzyczka i ewentualnie jeszcze Walter w tle puszczający bańki mydlane.

Fringe już dawno zatracił to czym być powinien. Grunt że postać Etty nadaje powiewu świeżości i czegoś nowego spychając wręcz na dalszy plan Olivię co wychodzi na plus serialowi.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 17.10.2012 - |23:31|

• 0

#6 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 18.10.2012 - |23:24|

Heh, mam nadzieję że się mylisz i po drodze będzie jakiś zwrot, który wypchnie rozwiązanie z kasetami, sprawi że pojawią się nowe okoliczności oraz nowa możliwość poradzenia sobie z obserwatorami. Jeśli nie no to byłby to spory zawód, a do tej pory rozwiązanie poprzednich dwóch sezonów było dla mnie całkiem zadowalające.
  • 0

#7 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 19.10.2012 - |07:43|

Przyłączam się do rozczarowanych. Miało być bum i napięcie rośnie, a oni szukają kaset, kamieni i innych rupieci. W dodatku mam wrażenie, może błędne, że to wszystko na nic, bo łysy jakoś wyciągnął plan z Waltera i będą musieli ratować świat w inny sposób. Cieszyłam się na ostatni sezon, a zaczynam żałować, że nie skończyli jednak po s4.
  • 0

#8 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 22.10.2012 - |19:02|

Jest tylko lekko dobrze. Brakuje tu momentów zaskoczenia, napięcia i emocji. Żeby było lepiej.
  • 0

#9 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 29.12.2012 - |22:16|

Do samego odcinka nie mam nic. Widocznie mam mało wyrafinowany gust, bo mi się akurat w miarę przyjemnie oglądało, chociaż do najlepszych czasów sporo brakuje.

Inna sprawa to kierunek, w jakim serial zmierza, Czym w ogóle w zamierzeniu ma być ten piąty sezon? Zarzucili kompletnie wszystko, co było w sezonach poprzednich: cortixephan i zdolności Olivii, różne linie czasu, alternatywne wszechświaty, eksperymenty Bella, tajemnice rodem z laboratorium Massive Dynamics, zmiennokształtnych... - ba, nawet z obserwatorów, badaczy o niezwykłym umyśle pracującym poza czasem, zrobili jakichś łysych nazistów (nawet ich sługusy mają mundury jak hitlerowcy). Trzeba zapytać wprost: CO TO KUEWA MA BYĆ? Podtrzymuję swoją wyrażoną w jednym z poprzednich postów opinię, że ten sezon jest pisany na kolanie, wzięty kompletnie z czapy i pasujący tak do reszty serialu, jak gęś do Star Treka.

Całe szczęście, że zostało tylko 10 odcinków. Serial, i tak sam w sobie raczej niezbyt wybitny, został zbeszczeszczony jak tylko się dało.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#10 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 30.12.2012 - |22:58|

został zbeszczeszczony jak tylko się dało.

Zbezczeszczony.
  • 0

#11 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 06.03.2013 - |20:15|

Ja już się chyba przyzwyczaiłem do wymyślnych historii sezonu numer 5 bo jakoś specjalnie mnie ten odcinek nie raził, było to co w ostatnich dwóch epizodach - sporo głupot, trochę żartów, jakieś napięcie, do tego dorzucili historię człowieka, który poświęcił życie aby ratować świat. Mnie osobiście ona ani trochę nie rozmiękczyła, była nawet w specyficzny sposób zabawna - 6/10.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych