Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cube Zero (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 24.01.2005 - |14:27|

Cube Zero

Dołączona grafika

Prequel oryginalnego filmu pod tytułem Cube z 1999 roku. Film opowiada historie jednego z techników Eric’a Wynn’a (Zachary Bennett) który miał nadzorować prace zabójczej kostki. Do której jak mu powiedziano wpuszczano tylko przestępców skazanych na śmierci, którzy sami wyrazili na to zgodę. Ale okazuję się że jest tam dziewczyna Cassandra (Stephanie Moore) której oświadczenie zaginęło z dokumentacji. Eric postanawia samemu wejści do Cube’a i pomóc się jej wydostać. Co nie bardzo podoba się jego przełożonym.
Film nie wyjaśnia zbyt wiele ale pokazuje na jakiej zasadzie działa Cube i jak jest nadzorowany. Można już po samym wyglądzie można stwierdzić że jest to starsza wersji kostki niż w części pierwszej. Dowiemy się przede wszystkim skąd wziął się w filmie Kazan i będziemy mogli się domyśleć co się z nim stało po wydostaniu się z Cube’a.
Orwelowski klimat filmu najlepiej oddaje zdanie wypowiedziane przez Jax’a jednego z przełożonych Erica „Obserwowanie obserwatorów daje bardzo ciekawe rezultaty.”
Mnie osobiście film bardzo się podobał choć nie tak jak jedynka, ale na pewno jest dużo lepszy niż Hypercube.

Dołączona grafika

PZDR Y 8)

Użytkownik Yoek edytował ten post 24.01.2005 - |14:28|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#2 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.01.2005 - |15:22|

Widziałem jakiś czas temu i to co mogę powiedzieć to to że jedynce do pięt nie dorasta. Wolałem jak sześcian był tajemniczy, zagadka, niewiedza o co tu chodzi. Dwójka dno, żałuję czasu spędzonego na oglądniećiu. Cube zero podaje nam wszystko ładnie na tacy, wszystkie odpowiedzi są tak oczywisste. Chociaż pozostawili zagadkę, kto przysyłał im zadania? Oczywiste że "organizacja" zajmująca się "skazanymi", ale kto?

Jak ktoś nie ma co robić, a ma to na dysku, to możn sobie obejrzeć, żadna rewelacja, ale tragedii też nie ma.
  • 0

->1019<-

#3 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 24.01.2005 - |16:35|

Obejrzałem i twierdzę, że jest nudny po prostu.
Surrealistyczny świat nadzorców z góry w ogóle mnie nie przekonał.
A i w pytaniu "czy wierzysz w Boga?" głębi żadnej nie odnalazłem.
No i to , co mnie dobija w filmach Sci-Fi - liniowa i przewidywalna fabuła.
Jeśli macie jakąś książkę do poczytania będzie to wg mnie o wiele lepiej spędzony czas.
NIE POLECAM
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#4 KrzysieQ

KrzysieQ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 28.01.2005 - |15:23|

Niezgodze się z Wami, nie jest zły, wydaje mi sie jednak że oglada sie go raczej z obowiązku - zeby wiedziec co sie stało niż dla przyjemności... A znów jako prekuel tez za bradzo im nie wyszedł, ale reasumujac mozna go obejrzec by mieć jakiś ciag serii no i dowiedzieć sie chocby to, dlaczego do "kostki" wkładają niepełnosprawnych :D
  • 0

#5 Zaku

Zaku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 01.02.2005 - |10:37|

Mi sie podobal :)
  • 0

#6 sgsprzem

sgsprzem

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.02.2005 - |11:05|

mnie rowniez. ale jestem zawiedziony, ze nie poznalismy reakcji maszynerii w przypadku twierdzacej odpowiedzi na pytanie przy wyjsciu. czyzby filmowcy mieli nam jeszcze cos do opowiedzenia w kolejnej czesci?
  • 0

#7 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -&gt; Gocław

Napisano 01.02.2005 - |12:13|

Twórcy powinni poprzestać na pierwszej części. Teraz to już takie ciągnięcie kota za ogon. Ani nie ujawnili żadnej tajemnicy, ale cały czas czuje sie klimat jakby to sie miało lada moment stać. Jakby sami nie wiedzieli, co chcą ujawnić. Średni film. Da sie obejrzeć, ale szkoda czasu na specjalne zabiegi w tym kierunku.
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#8 memlay

memlay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 04.02.2005 - |10:32|

Cube i HyperCube były super. Uwielbiam te filmy. Mają swój klimat. Nie zgadzam się że HyperCube (owe Cube2) jest badziewny. Ja go lubię. Cube sero jest już na dvd?
  • 0

#9 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 10.02.2005 - |00:03|

Właśnie obejrzałem…. Film jest naprawdę dobry. Trzyma w napięciu, jest tajemniczy jak poprzednie części, ale też sporo wyjaśnia. A zakończenie, wbiło mnie w podłogę…jestem pod wrażeniem. Mam tylko jedno pytanie…. Co by się stało przy odpowiedzi: „wierze w Boga” ???
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#10 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.02.2005 - |00:55|

Mam tylko jedno pytanie…. Co by się stało przy odpowiedzi: „wierze w Boga” ???

Wyświetl post

No właśnie nic by się nie stało !!!
Dlatego napisałem parę postów wcześniej że (IMO) fabuła filmu była liniowa niestety.
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#11 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 21.03.2005 - |12:50|

kumpel mi mówil o tym filmie jak pojadę do niego to obejrzę narazie pozostaje mi tylko czekać.
  • 0

#12 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 31.03.2005 - |09:24|

Cube Zero bardziej trzyma się klimatu Cube niż Hypercube, tymniemniej Hypercube też jest filmem o ciekawej koncepcji. Tyle, że założenia Hypercube są nierealne, a Cube przedstawia maszynę, która realnie mogła by zaistnieć.

Plusy:
Klimatem zbliżony do Cube,
Udziela odpowiedzi na sporo pytań, które pozostały po 1 części,
Ciekawy aspekt psychologiczny obserwowanych obserwatorów,

Minusy:
Mniej orginalny niż Cube i Hypercube,
Nienajlepsza gra aktorów,
Bardzo przewidywalna liniowa fabuła,
Przez swoją przewidywalność film nie trzyma w napięciu,

Film nie jest tragiczny, ale rewelacją też nie jest.
Wydaje mi się, że warto obejżeć, ale fani Cube pierwszego na pewno się na tym filmie zawiodą :( .
  • 0

#13 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.12.2005 - |01:01|

Nie powiadziałbym żeby hypercube był nierealny. Teoria wielkiego wybuchu zakłada, ze na początku Wszechświat miał 10 wymiarów. Przy czym 6 z nich zapadło sie do postaci punktu matematycznego, co kolwiek to oznacza. Co jeśli można w jakiś sposób utworzyć strefę w przestrzeni, która jest wzbogacona o dodatkowy wymiar? Tzw. hiperprzestrzeń. To na prawdę świetna koncepcja. Zamiast budować kostkę wielkości kilkuset wieżowców, wystarczy tylko brama do hiperprzestrzeni (przypomnijcie sobie sam koniec hypercube'a) i umieszczony za nią cube. Tyle, że skoro te wymiary zapadły sie samoczynnie, to zapewne trudno byłoby je utrzymać w stabilności, stąd dezintegracja hypercube'a.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#14 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.12.2005 - |01:21|

Nie powiadziałbym żeby hypercube był nierealny. Teoria wielkiego wybuchu zakłada, ze na początku Wszechświat miał 10 wymiarów. Przy czym 6 z nich zapadło sie do postaci punktu matematycznego, co kolwiek to oznacza. Co jeśli można w jakiś sposób utworzyć strefę w przestrzeni, która jest wzbogacona o dodatkowy wymiar? Tzw. hiperprzestrzeń. To na prawdę świetna koncepcja. Zamiast budować kostkę wielkości kilkuset wieżowców, wystarczy tylko brama do hiperprzestrzeni (przypomnijcie sobie sam koniec hypercube'a) i umieszczony za nią cube. Tyle, że skoro te wymiary zapadły sie samoczynnie, to zapewne trudno byłoby je utrzymać w stabilności, stąd dezintegracja hypercube'a.

tak samo zagmatwane jak film :D

a film w sam sobie gorszy od jedynki

#15 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.12.2005 - |21:17|

O ile Cube 1 był bardzo dobry, Cube 2 słaby to Cube Zero to DNO.

Nudny, głupi aż mózg paruje.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#16 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 23.12.2005 - |22:31|

To kaszana jakich mało, moze lepszy nic Cube 2 ale i tak lipa tak konkretna ze chej..
  • 0
Dołączona grafika

#17 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 29.12.2005 - |03:40|

Film nie jest na pewno tym, czym bylo Cube. Tym niemniej na pewno lepsze od Hypercube. Stosunkowo ciekawy. Dobrze, ze nie poznalismy odpowiedzi na pytanie, co by sie stalo, gdyby gosc odpowiedzial, ze wierzy w Boga :) To by zupelnie zabilo ten klimacik tajemniczosci, ktory byl wielkim plusem czesci pierwszej.
No i w sumie to chyba to najwiekszy minus tej czesci. Obdarcie Cube z tej tajemniczosci, z zagadki jaka byl. Moze nie calej, ale jednak.
Pomimo calkiem dobrego scenariusza, mysle ze nic juz nie dorowna szescianowi z czesci pierwszej :)
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#18 psycholafey

psycholafey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 30.12.2005 - |19:09|

niestety amerykanie ubia miec all podane na tacy i tak robia filmy zeby wyjasniec o co kaman...
cube1 cenie za to ze byl tajemniczy i tajemniczy pozsotal... 2 coz ciekawe pulapki byly i tyle... 0 niestety jest imo zalosny... jak cos sie robi tajemniczego to to ma zostac tajmemnicze... ale jak napsialem amerykanie lubia miec wyjasnione i tak zrabali niejedna serie (do tej pory czepiam sie ringow i dark water ze obdarli z tajemniczosci na rzecz kasy i efektow...)
  • 0

#19 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 10.01.2006 - |14:10|

Właśnie obejrzałem Cube Zero i stwierdzam że jest o niebo lepszy od Hypercube.
Dawno nie widziałem Cube, ale właśnie zbyt wiele niedomówień w tym filmie mi się nie podobalo. Dlatego przedstawienie tutaj nadzorców jest dla mnie osobiście plusem.

Co do pytania o Boga - nie doszukiwał bym się tutaj specjalnej głębi. Zauważcie, że jest to instalacja rządowa - rządu totalitarnego i "bogobojnego" (przy odczytywaniu wyroku na końcu filmów jest "za zbrodnie przeciwko rządowi i Bogu" - może nie dosłowny cytat, ale ...) Czyli traktowali Cube jako karę dla wywrotowców. I eliminowali każde odchylenie od narzuconego porządku - czyli nawet jeśli ktos przetrwał a nie wierzył w Boga, nie mógł zostać wypuszczony na wolność. Ja to tak widzę.
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych