Opis:
Public Enemies to trzyczęściowy dramat stworzony przez znanego i nagradzanego scenarzystę Tony'ego Marchanta. Serial przedstawia relacje między 28-letnim Eddie'em, który wraca do życia po niedawno odbytej 10 letniej karze więzienia, a jego kuratorką sądową, Paulą Radnor. Paula, z kolei, powraca do pracy zawodowej po okresie zawieszenia, po tym jak opiekun będący pod jej kuratelą dokonał szokującej zbrodni.
Sam Tony Marchant opisuje serial tak: Public Enemies patrzy na system sądownictwa karnego z punktu widzenia przestępcy i strażnika, którzy są na siebie w sposób specyficzny "skazani".
Serial ukazuje losy osób, które starają się odzyskać swoje życie i swoją reputację. Jest to także opowieść o zabronionej miłości.
Obsada:
Anna Friel - Paula Radnor
Daniel Mays - Eddie Mottram
Lorraine Ashbourne - Marion Sharmer
Peter Wight - Ken Whiteley
Georgina Rich - Kelly
Terence Maynard - Colin Bolt
Barnaby Kay - Will
Nicholas Gleaves - Trevor Brotherton
Zwiastun:
http://www.youtube.com/watch?v=9AWdBwZW7eA
Obejrzałem i mogę polecić. Nie jest to jakieś arcydzieło, wszystko już było wałkowane i to nie raz. Mimo wszystko serial jest dobry, poprawnie zagrany, są emocje, dramat, no i przede wszystkim wydaje się być dość realny. Nie ma tu jakichś wydumanych historii, w które ciężko nam jest uwierzyć. Akcja nie pędzi na łeb naszyję, chociaż jest kilka ciekawych zwrotów akcji. Mocną stroną są relacje pary głównych bohaterów, ale nie tylko.
Z plusów na pewno zakończenie, dosyć niespodziewane i dość zaskakujące. Tego rodzaju rozwiązań było już sporo w innych produkcjach, więc Ameryki nikt tu nie odkrył, ale mimo wszystko i tak byłem pod wrażeniem.
Ocena 7,5/10.
Użytkownik delta1908 edytował ten post 27.07.2012 - |11:59|