Skocz do zawartości

Zdjęcie

Copper

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 31.05.2012 - |09:53|

Dołączona grafika

Opis:
Akcja rozgrywa się w latach 60. XIX wieku i skupia się na Kevinie Corcoranie, surowym i twardym glinie, który jest imigrantem z Irlandii. Pracuje w najniebezpieczniejszej dzielnicy Nowego Jorku zwanej Five Points (to samo miejsce akcji co w "Gangach Nowego Jorku"). Corcoran próbuje zachować moralny kompas pracując w brutalnym świecie. Jednocześnie próbuje dowiedzieć się prawdy o zniknięciu jego żony i śmierci córki. Jego przyjaźń z dwoma weteranami Wojny Secesyjnej - synem bogatego przemysłowca i afroamerykańskim lekarzem, który pomaga Corcoranowi w pracy - zabiera go czasami do bogatej dzielnicy Fifth Avenue i biednego Harlemu. Trójka mężczyzn dzieli wspólną tajemnicę z pola bitwy, która łączy ich na zawsze.
Akcja rozgrywa się w tych samych realiach co film "Gangi Nowego Jorku".
Pierwszy sezon ma mieć 10 odcinków.
hatak.pl

Obsada:
Tom Weston-Jones - Detektyw Kevin Corcoran
Kyle Schmid - Robert Morehouse
Anastasia Griffith - Elizabeth Haverford
Franka Potente - Eva Heissen
Kevin Ryan - Detektyw Francis Maguire

Zwiastun:

http://www.spoilertv.com/2012/05/copper-first-look-promo.html

Premiera: 19 sierpnia 2012

Lubię takie klimaty więc z pewnością sobie zerknę.

• 0

#2 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 22.08.2012 - |21:08|

1x01
Faktycznie klimacik "Gangów Nowego Jorku" z Tammany Hall w tle + jakieś początki "nowoczesnej" kryminalistyki. Jest jakiś potencjał, dosyć realnie przedstawiony Nowy Jork AD1864, drobne realistyczne "smaczki" w postaci np. psa zlizującego wymioty, w końcu to BBC (ale jednak America więc np. z "golizną" dość powściągliwie ;) ).
Utrzyma się chyba w mojej rozpisce seansów.

Użytkownik Mdeem edytował ten post 22.08.2012 - |21:09|

• 0

#3 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 22.08.2012 - |22:34|

Zapowiada się na całkiem solidną, klimatyczną i ciekawą produkcję. Więcej chyba dodawać nie trzeba, czekam tylko na kolejne odcinki :)
  • 0

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.08.2012 - |14:38|

1x01
Klimatycznie, to fakt. Ciekawie, też w miarę. Ale czegoś mi tu jednak brakuje.
Dość ciekawe postacie, żadna chyba nie jest krystalicznie czysta i coś tam na sumieniu ma, jedni więcej, inni mniej.
Realia oddane na plus.
Pewnie to będzie procedural, z kolejnym śledztwem co odcinek. Jednak potencjał na główny wątek jest i oby był poruszany jak najczęściej.
Oglądam dalej, zobaczymy co to z tego wyjdzie.
  • 0

#5 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 03.09.2012 - |11:59|

Dobrze się zapowiadający się serial, świetny klimat, niezłe zwroty akcji i bardzo wciągający. I na całe szczęście nie jest to procedural, zatem można spodziewać się ciekawej i złożonej historii.

01x01 Surviving Death
Wszystko fajnie, ale zachowanie Billego było co najmniej dziwne, którego reakcją na bycie skatowanym było "nie ma sprawy", właśnie wydałeś na mnie wyrok śmierci - zostanę powieszony, bo wywlokłeś tę sprawę na światło dzienne -, ale nie ma sprawy. Jednocześnie nie chce wyjawić żadnych informacji, kto mógłby być odpowiedzialny za jej śmierć, zasłaniając się lojalnością wobec burdelmamy. I ponownie "nie ma sprawy", jesteś wolny, wczoraj cię skatowałem za bycie niewinnym, ale dzisiaj nie zamierzam nawet próbować zmusić się do mówienia. Ok, wiem, był w kiepskim stanie i może nie miałby szans w starciu z naszym detektywem, ale mógłby chociaż być oburzony i trochę się po wygrażać.

01x02 Husbands and Fathers
Niezły odcinek, nie spodziewałbym się takiego zakończenia, myślałem, że Anny co najwyżej poda nóż Corconowi, ale nie podejrzewałem że sama może wykonać na nim egzekucje. Wprawdzie nie była ona chyba zaplanowana, ale i tak była mocnym punktem odcinka. Swoją drogą to biedna dziewczynka, taka młoda a już ma na koncie bycie dziwką i morderstwo z premedytacją, i kto wie co jeszcze,

01x03 In the Hands of an Angry God
Odcinek gorszy od poprzednich, mało odkrywczy. Na plus zasługuje fakt, że Corcoran miał wciąż usztywnioną nogę i poruszał się z laską a nie ozdrowiał w cudowny sposób.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 07.09.2012 - |22:21|

• 0

#6 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 11.09.2012 - |10:04|

1x02
Nieźle się ogląda, powoli poznajemy coraz więcej szczegółów dotyczących traumy bohatera. Końcówka mocna ale jak najbardziej prawidłowa - a nie jakieś sądy, adwokaci itp..
  • 0

#7 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.09.2012 - |14:19|

Po 4 odcinkach jest dobrze, ale bez większej rewelacji. Klimat jak już pisałem jest bardzo fajny, realia ładnie odtworzone, niezły główny bohater, taki coś a la Vic Mackey, co to nie patyczkuje się z nikim. Wątek głowny cały czas na tapecie, a teraz nawet pojawia się kilka innych. Każda z postaci nie jest tak do końca czysta, sporo sekretów, tajemnic, jakichś gierek między bohaterami. Niby wszystko pięknie, fajnie, a jednak cały czas brakuje mi takiej iskry w tym serialu. Mimo wszystko i tak oglądam dalej.
  • 0

#8 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 19.09.2012 - |20:55|

01x04 The Empty Locket
Całkiem dobry odcinek, poruszono wątek żony Corcorana, ale na dobrą sprawę niczego się nie dowiedzieliśmy. Swoją drogą właściciel "kantoru" strasznie dużo wiedział na temat okoliczności sprzedaży naszyjnika przez zonę Corcorana. Powiedziałbym wręcz, że było to podejrzane, szczególnie, że nawet nie był pierwotnym kupcem, rozumiem, że wdaje się w rozmowy z klientami, ale i tak było to dziwne. Najmocniejszym punktem odcinka było brutalne zabójstwo Molly.

01x05 La Tempête
Nudy. Nic ciekawego. Odcinek stanowił zamkniętą historie, która nie grzeszyła oryginalnością a zakończenie było do przewidzenia - było wiadomo, że Corcon i paczka stanowili jedynie przynętę, która miała odciągnąc uwagę rabusiów. Jedyny ciekawy motyw to próba dobrania się przez Marcusa do Sary. O, i Corcoran nadal kuleje, fajnie, że dbają o realizm.
  • 0

#9 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 19.09.2012 - |21:27|

01x04 The Empty Locket
Swoją drogą właściciel "kantoru" strasznie dużo wiedział na temat okoliczności sprzedaży naszyjnika przez zonę Corcorana. Powiedziałbym wręcz, że było to podejrzane, szczególnie, że nawet nie był pierwotnym kupcem, rozumiem, że wdaje się w rozmowy z klientami, ale i tak było to dziwne.

</p>Przecież to Maguire zapłacił Shwarz'owi aby powiedział to wszystko.
  • 1

#10 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 19.09.2012 - |22:20|

</p>Przecież to Maguire zapłacił Shwarz'owi aby powiedział to wszystko.

hmm, w takim razie dobrze mi się wydawało... Ale szczerze mówiąc to nie wiem, jak oglądałem ten odcinek, że nie widziałem tej sceny - ktoś lub coś musiało odwrócić moją uwagę, i przegapiłem ten moment. Dziękuje za uświadomienie mojej skromnej osóbki :)

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 19.09.2012 - |22:20|

• 0

#11 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 04.10.2012 - |22:35|

01x05 La Tempête
O, i Corcoran nadal kuleje, fajnie, że dbają o realizm.

Hm, noga złamana i przywiązana do deski, a on od samego początku chodzi i tylko laską się podpiera? Dla mnie to mało realistyczne :)
  • 0

#12 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 05.10.2012 - |14:17|

Ponadto, ze świeżo złamaną nogą, potrafił w tajemniczy sposób (nikt nie zauważył) "teleportować się" do komnaty piętrze. No i ten zeskok ze znacznej wysokości z taką girą... Jaja wielkie jak balony.
  • 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#13 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 06.10.2012 - |11:44|

Nie przesadzajcie. Kilkakrotnie było mówione, że Corcoran jedzie na morfinie. Mam dziwne wrażenie, że doczekamy się wątku uzależnienia naszego dzielnego detektywa, i jeśli rzeczywiście do tego dojdzie to chyba przestane oglądać ten serial. Ale nie ważne. To tylko złamanie, nogę ma nastawioną oraz usztywnioną + zażywa morfinę. W sytuacji złamania nogi nie leży się konając do czasu przyjazdu ambulansu i przetransportowania do szpitala na noszach, w którym spędza się parę tygodni do czasu zrośnięcia się kości. Złamanie oznacza ból, ale nie przesadzajmy z jego dysfunkcyjnych wpływem na codzienne funkcjonowanie.
  • 0

#14 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 06.10.2012 - |17:13|

No właśnie... nie przesadzajmy... Choćby i facet był na morfinie, to zeskok ze znacznej wysokości z ledwo co nastawioną girą, a przypomnijmy, przy okazji, że złamanie było paskudne, jest brutalnym gwałtem na realizmie godnym kreskówki Disneya. ;)
  • 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#15 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 06.10.2012 - |19:32|

Masz racje, Było to bardzo naciągane, w końcu zeskoczył z 10 piętra na nogi i pobiegł dalej... Czekaj! To nie było tak! Zeskakiwał z pierwszego piętra na wóz z sianem, nie lądował nawet na nogach, tylko na plecach a i tak trochę wył z bólu. I był na dodatek mocno naszprycowany. Większym problemem było dostanie się do tego pokoju, ale mógł go ktoś wprowadzić lub zdołał wdrapać się tam po drabinie. W końcu jest twardym Irlandczykiem, weteranem wojennym, byłym bokserem. Przeszedł nie jedno. Można założyć, że cechuje go wysoki próg bólu.

01x06 Arsenic and Old Cake
Nic specjalnego. Niby całkiem fajna i zabawna historia zabójstwa. Ale nie tego oczekuje po tym serialu. Motyw pojedynku Irlandczyka i Jaspera nieco lepszy, ale bez szału, nic nowego i końcówka zawodzi. A główny wątek to chyba udał się na wakacje...

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 06.10.2012 - |19:34|

• 0

#16 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 10.10.2012 - |02:31|

01x07 The Hudson River School
Annie nie ma łatwego życia, i raczej nic dobrego z niej nie wyrośnie. Ma obsesje na punkcie Corcorana i ogólnie sexu, była dziwką i odpowiada jej taki tryb życia a jakby tego było mało to na koncie ma już drugie zabójstwo. Główny wątek wrócił z wakacji! Maquire się dowiedział, że Mary go okłamywała, że była w posiadaniu rejestru swojej siostry i szantażowała mieszkańców Five Point.

01x08 Better Times Are Coming
Mocny odcinek. Corcoran odnalazł swoją ukochaną żonę. Ellen cały ten czas znajdowała się w zakładzie psychiatrycznym w Five Point. A Maquire o wszystkim wiedział i celowo sabotował dochodzenie Corcorana. Niezły zwrot akcji. Czyżby to on był odpowiedzialny za zabójstwo córki Corcorana? I co go łączyło z Ellen? Był z nią w związku czy może odrzuciła jego zaloty, w efekcie czego zabił dziecko a ją skatował, co doprowadziło Ellen do stanu w którym znajduje się aktualnie? Już nie mogę się doczekać następnego odcinka, będzie się działo.

01x09 A Day to Give Thanks
Niezły odcinek. Niestety wielka tajemnica odnośnie zaginięcia żony Coracorana okazała się lekkim rozczarowaniem. Ellen była w związku z Maquirem, zaszła z nim w ciąże, usunęła dziecko, będąc w szoku po aborcji (będąc pod wpływem środków odurzających) niechcący zabiła córkę, załamana tym faktem wpadła w nałóg. Nie było żadnego uprowadzenia. Nie było żadnego morderstwa. Nic nie było. A to małe rozczarowanie.

Francis jest zabawny, jesteśmy braćmi, nie mogłem mieć dziecka z twoją żoną, ale nie przeszkadzało mi to w jej posuwaniu. Naprawdę? Gdzie tu logika? Raczej wystraszył się, że po powrocie jego "brat" o wszystkim się dowie.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 24.10.2012 - |07:31|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych