Longmire
Napisano 11.05.2012 - |10:53|
Opis:
Bohaterem jest Walt Longmire, charyzmatyczny szeryf hrabstwa Absaroka. Od roku jest wdowcem, ale chowa ból za śmiałą twarzą i inteligencją. Sackhoff wcieli się w zastępczynię szeryfa Walta.
Serial oparty jest na cyklu książek Craiga Johnsona.
Obsada:
Robert Taylor - Walt Longmire
Katee Sackhoff - Vic
Lou Diamond Phillips - Henry Standing Bear
Bailey Chase - Branch Connally
Cassidy Freeman - Cady Longmire
Zwiastun:
http://www.youtube.com/watch?v=0naK6Nk1xP8
Premiera: 03 czerwiec 2012.
Może być nawet coś ciekawego. Ładne widoczki, nieźli aktorzy. Samej stacji nie znam, oglądałem od nich zaledwie Bag of Bones, ale ode mnie szansę dostanie. Nie wiem tylko czy ma to być procedural bo jeśli tak to mogę nie dać rady do końca. Z drugiej strony jeśli będzie choć trochę przypominać Justified to powinno być dobrze.
Napisano 02.06.2013 - |16:44|
Drugi sezon zaczął się całkiem solidnym odcinkiem.
Mocna sprawa, wspaniałe okoliczności przyrody do tego ponownie spotkanie z tymi samymi postaciami.
Lubię ich tacy zwyczajni niezwyczajni podobnie jak sam serial - bez fajerwerków ale taki rzekłbym solidny.
Dobrze, że postać Katee Sackhoff nie straciła swojej zadziorności co pokazała dając w twarz agentowi FBI.
A z drugiej strony dobrze, że jej nie było z Waltem na górze ścigającej zbiegów bo pewnie było by więcej strzelaniny przez jej narwisty charakter.
Jedno co mi się nie podobało to te majaki Walta bo ogólnie to takich zwidów nie lubię w serialach.
I czekam na kolejny odcinek.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 02.06.2013 - |19:24|
Tak co jakiś czas jestem zaskakiwany jakimś nowym (starym) serialem, @biku może coś więcej o pierwszym sezonie? - dobry, ciekawy, coś w stylu Justified? procedural? ciągła fabuła? mocny kryminał czy dramat obyczajowy? z chęcią sięgnę, ale muszę mieć pełne przekonanie...
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 02.06.2013 - |23:16|
O matko sam już dokładnie pierwszego sezonu nie pamiętam. Ale chętnie sobie odświeżę.
Więc tak bez spoilerów.
Sezon jest krótki ma 10 odcinkó więc spokojnie możesz się za niego zabrać.
Podpiął bym go pod "spokojny" obyczajowy-kryminał tak właściwie o działalności oldskulowego szeryfa z małego postrunku na wielkim za[beeep]u i ma to swój klimat.
Facet np nie uznaje komórek choć przy tym olbrzymim terenie który ma pod sobą i tak pewnie w wielu miejscach nie ma zasięgu.
Może po początkowym niezdecydowaniu ten "spokój" (czytaj bez fajerwerków jak np w Bansee i bliżej mu tu do Justified) mnie jednak ujął.
Uważam, że to dobry serial.
Zapewne gdyby miał tradycyjny 20 kilku odcinkowy sezon to by się znudził ale te 10 odcinków pierwszego jest udane.
To co ma być pokazane jest pokazane i tyle nie mają tu czasu na zapychcze jako takie.
Jak pamiętam to każdy odcinek ma inną sprawę plus też przewijające się w tle.
Kilka znanych twarzy w stałej obsadzie Starbuck z BSG - tu w roli młodej, narwanej zastępczyni szeryfa.
Lou Diamond Phillips ten ostatnio to zdaje się w SG-U się pojawiał jako płk Telford a tu gra indianina.
Oraz Cassidy Freeman chyba najbardziej znana z roli Tess w Smallville.
To takie najbardziej znane z światka serialowego twarze i dają radę.
Świetne scenerie-krajobrazy Wyoming , dobre dialogi, nie ma tu jakiegoś zbędnego chrzanienia większość ma przełożenie na fabułę.
Do tego nie ma zbędnych fajerwerków tylko jak potrzeba jakąś akcję to jest pokazana a jak nie to nie ma sztuki dla sztuki.
Niechcę ani za bardzo zachęcać, zachwalać ani zniechęcać ale nie sądzę by był to stracony czas jeśli obejrzysz ten serial.
ps. Tak jeszcze zacytuję na koniec: "....chociaz na poczatku byl po prostu ok, ale dobra gra aktorska, solidne scenariusze, fajne historie (nie jakies strasznie wymyslne, wszystko jest dosc proste i prawdopodobne), nawet jak sie domyslisz konca odcinku to i tak przyjemnie sie oglada, jak oni do tego dochodza, dla mnie bardzo dobry serial kryminalno-obyczajowy....".
Użytkownik biku1 edytował ten post 02.06.2013 - |23:22|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 03.06.2013 - |01:38|
Co prawda nie widziałem jeszcze większości odcinków z pierwszego sezonu (kiedy serial zaczął wychodzić obejrzałem pierwsze dwa odcinki, spodobały mi się i zdecydowałem, że poczekam aż cały sezon wyjdzie i wtedy go obejrzę (co z różnych względów jeszcze nie nastąpiło)) i dlatego nie wiem czy to porównanie będzie właściwe, ale mi po tych dwóch odcinkach przypominał Memphis Beat (notabene polecam). Ma swój klimat, lekko, miło i przyjemnie. Utrzymane w konkretnej konwencji i nie rażące swoją głupotą, jak większość obecnych produkcji...
Ale mam wątpliwości, czy tobie Macmax to przypadnie do gustu. To oczywiście trochę takie wróżenie z fusów, bo opieram się po prostu na iluś tam napisanych przez ciebie postach i moim odbiorze ich, ale mam takie przeczucie, że to nie twoje klimaty. Ale co szkodzi zobaczyć 1-2 odcinki
Użytkownik SirGalahad edytował ten post 03.06.2013 - |01:39|
Napisano 05.06.2013 - |18:53|
I.01
i widzisz SirGalahad się pomyliłeś w osądzie, przynajmniej narazie;) - bardzo fajny klimat, świetne widoki, niezła sprawa, ale przede wszystkim ciekawa postać szeryfa Longmire, który jest nietuzinkowym gościem
mimo iż pilot trwał 52 minuty to praktycznie ani przez moment się nie nudziłem, najważniejsze dla mnie jest że nie ma pierd@lenia się z niczym, tylko wszystko jest szybko i sprawnie rozwiązywane, napewno będę oglądał dalej...
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
Napisano 06.06.2013 - |01:29|
Tak to ja się w życiu mogę mylić
Napisano 15.06.2013 - |09:02|
I.02
dużo gorzej, poszło w kierunku obyczaju i bardziej zainteresowania z kim to jest córka szeryfa? sprawa tym razem słaba, momentami musiałem przesuwać bo po prostu ziewałem i prawie zasnąłem.
Napisano 15.06.2013 - |13:06|
Jeżeli chodzi o klimat i nawet obsadę, to spodziewałem się, że serial bardzo mi podejdzie.
Tym czasem, jakoś tego zupełnie nie poczułem, wymęczyłem chyba z półtorej odcinka.
Justified to to nie jest.
Napisano 19.08.2013 - |08:58|
Po I sezonie
Zapewne gdyby miał tradycyjny 20 kilku odcinkowy sezon to by się znudził ale te 10 odcinków pierwszego jest udane.
Dokładnie tak, z każdym odcinkiem się rozkręcał, ale więcej przeciągania i więcej spraw bym nie zniósł, tak gdzieś w połowie sezonu polubiłem klimat i postaci, ale są one do strawienia w takiej proporcji w jakiej zostały ukazane.
Fajnie też że mocno podkreślony był główny wątek, który przybrał ciekawy obrót pod koniec sezonu. Mam nadzieję że drugi sezon będzie równie solidny i wszystko zamknie się jedną, spinającą klamrą.
Napisano 11.09.2013 - |16:52|
Nadrobiłem cały pierwszy sezon i część drugiego. I mogę powiedzieć tyle - świetna sprawa. Lubię takie seriale! Może Justified to to nie jest (jak wspomniał rarehare) ale i dobrze. Ma swój własny styl. Klimatem przypomina mi trochę Memphis Beat. Choć wszystko wygląda trochę inaczej - bo tam jednak historia działa się w dużym mieście (i jego okolicach) tutaj dzieje się wyłącznie na prowincji. Ale dotyczy podobnych okolic - konserwatywnego południa, gdzie ludzie zachowują się "bardziej po ludzku" niż w zurbanizowanym, stechnicyzowanym i zunifikowanym "zachodnim" świecie. Podobnie jak i wspomniane Memphis Beat, Longmire polecam każdemu lubiącemu takie klimaty! W przeciwieństwie do poprzedników, ja bym się jednak cieszył gdyby sezony miały więcej odcinków... Jeśli poziom przez to drastycznie by się nie obniżył chętnie obejrzałbym więcej!
Aaa i jeszcze jedna sprawa. Świetna gra Katee Sackhoff! (nie tylko jej oczywiście) W przeciwieństwie do wielu wylansowanych aktoreczek, które zrobiły kariery wyłącznie dzięki ładnym buźkom (i nie tylko ), Katee urodą raczej nie przyciąga do ekranu ale właśnie własną grą!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych