Skocz do zawartości

Zdjęcie

Exile (2011)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 05.03.2012 - |14:10|

Dołączona grafika

Opis:
Dziennikarz Tom Ronstadt zostaje zwolniony z pracy i postanawia powrócić w rodzinne strony do ojca cierpiącego na chorobę Alzheimera oraz opiekującej się nim siostry. W międzyczasie na jaw wychodzi tajemnica z przeszłości, która będzie miała duży wpływ na losy bohaterów.

Obsada:
John Simm - Tom Ronstadt
Jim Broadbent - Sam Ronstadt
Olivia Colman - Nancy Ronstadt
Shaun Dooley - Mike Eldridge
Claire Goose - Mandy
Daryl Fishwick - Wendy
Timothy West - Metzler

Zwiastun:

http://www.youtube.com/watch?v=vrwgt8casUY

Bardzo dobry, klimatyczny oraz godny polecenia, thriller psychologiczny od BBC. Po raz kolejny przekonuję się do tych krótkich angielskich seriali (w tym wypadku są to 3 odcinki po ok. 60 minut).
Mamy tutaj do czynienia z bardzo spokojną fabułą z niezłym klimatem oraz niezłą muzyczką fajnie podkreślającą to co się dzieje na ekranie. Tempo akcji powolne, dużo ujęć czy scen, w których nikt nie wypowiada ani jednego słowa, ale i tak ogląda się z dużym zainteresowaniem i wręcz nie można się oderwać od ekranu.
Sporo zwrotów akcji, ale akcja nie pędzi w jakimś zabójczym tempie. Co rusz to wychodzą jakieś nowe rewelacje związane z tajemnicą z przeszłości, która z każdą chwilą wydaje się być coraz mroczniejsza. A rozwiązanie jest dosyć zaskakujące i co najważniejsze satysfakcjonujące i logiczne.
To co wybija się jednak na pierwszy plan to dramat rodzeństwa zmagającego się z chorym na alzheimera ojcem. Obok tego zmagania się głównego bohatera z samym sobą, ze swoim uzależnieniem od narkotyków, dzięki którym stracił dobrą pracę w Londynie i został zmuszony do powrotu do małej mieściny, z której udało mu się wyrwać.
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze romans z żoną najlepszego niegdyś kumpla i otrzymujemy naprawdę świetny miks dramatyczny.
Polecam.
Ocena 8,5/10.

• 0

#2 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 05.03.2012 - |15:02|

Też już dużo wcześniej widziałem i mogę polecić. Moim zdaniem najlepszy był pierwszy odcinek, nie potrzebnie w kolejnych dwóch wprowadzili tą intrygę, preferowałbym wątek ojciec-syn i na tym się skupić, ale oglądało się dobrze. Aktorstwo na duży plus!
  • 0

#3 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.03.2012 - |14:44|

Ciekawe kto skasował mojego wcześniejszego posta i dlaczego? No ale się powtórzę. Dla mnie dzięki właśnie tej intrydze ten serial był taki dobry. To co zagrało w tym serialu to właśnie to bardzo dobre połączenie obu wątków.

johnass: W usuniętych nic nie ma, więc chyba nikt nic nie usuwał. Może coś nie weszło.

Użytkownik johnass edytował ten post 13.03.2012 - |16:21|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych