Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podsumowanie 2 sezonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: 2 sezon (2 użytkowników oddało głos)

Najlepszy odcinek

1. 2x01 The Child (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 2x02 Where Silence Has Lease (0 głosów [0.00%])

3. 2x03 Elementary, Dear Data (0 głosów [0.00%])

4. 2x04 The Outrageous Okona (0 głosów [0.00%])

5. 2x05 Loud As A Whisper (0 głosów [0.00%])

6. 2x06 The Schizoid Man (0 głosów [0.00%])

7. 2x07 Unnatural Selection (0 głosów [0.00%])

8. 2x08 A Matter Of Honor (1 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

9. 2x09 The Measure Of A Man (0 głosów [0.00%])

10. 2x10 The Dauphin (0 głosów [0.00%])

11. 2x11 Contagion (0 głosów [0.00%])

12. 2x12 The Royale (0 głosów [0.00%])

13. 2x13 Time Squared (0 głosów [0.00%])

14. 2x14 The Icarus Factor (0 głosów [0.00%])

15. 2x15 Pen Pals (0 głosów [0.00%])

16. 2x16 Q Who? (1 głosów [50.00%])

17. 2x17 Samaritan Snare (0 głosów [0.00%])

18. 2x18 Up The Long Ladder (0 głosów [0.00%])

19. 2x19 Manhunt (0 głosów [0.00%])

20. 2x20 The Emissary (0 głosów [0.00%])

21. 2x21 Peak Performance (0 głosów [0.00%])

22. 2x22 Shades Of Gray (0 głosów [0.00%])

Oceń sezon

1. 10 (0 głosów [0.00%])

2. 9 (0 głosów [0.00%])

3. 8 (0 głosów [0.00%])

4. 7 (1 głosów [50.00%])

5. 6 (1 głosów [50.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 23.02.2012 - |22:09|

Dołączona grafika

Który odcinek sezonu uważasz za najlepszy? Jak ogólne wrażenia? Rozpocznijmy dyskusję na temat drugiego sezonu Star Trek: The Next Generation.

Jak dla mnie sezon ździebko lepszy od pierwszego. Było parę znaczących odcinków. Przede wszystkim kolejne incydenty z Q oraz pierwszy kontakt z Borg. Warto również odnotować uznanie Daty za istotę, a nie własność Federacji. Końcówka niestety bez fajerwerków. Stricte retrospekcyjny odcinek na zakończenie. Za najlepszy odcinek uznaję oczywiście "Q Who?".
7/10
  • 0

#2 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 24.02.2012 - |13:14|

Jest to najsłabszy sezon TNG, jak i znanego mi Star Treka (w obecnej chwili kończę czwarty sezon DS9 i drugi VOYa.)

Sezon miał okropny start, okropne zakończenie i wiele durnych odcinków ;) Jako najlepszy odcinek zaznaczyłem 2x08 A Matter of Honor, jest to pierwszy odcinek w TNG jakiemu wystawiłem 10/10.
Drugi sezon był o tyle ciekawy, że nie było w nim Crusher, za to mieliśmy do czynienia z przesympatyczną dr Pulaski. Ciągle się zastanawiam, czy można wypatrzyć polskie korzenie w tej postaci :) Szkoda, że nigdy potem nie wróciła.
W tym sezonie pojawiła się też Guinan jak i Ten Forward. Sceny w barze dodały wiele uroku Star Trekowi, zaś Guinan przez długi czas pozostanie zagadkową i mistyczną postacią.
Sezon zjadliwy, ale to tak naprawdę wstęp do pięknych rzeczy, które będą potem ;)
  • 0

#3 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 24.02.2012 - |19:45|

O właśnie. Doktor Pulaski. Świetna sympatyczna postać. Przypomina mi trochę doktora McCoya z TOSa. Po drugiej stronie stoi znienawidzona przeze mnie postać Wesleya. Nie lubiłem go parę lat temu, nie lubię go teraz i lubić w przyszłości prawdopodobnie nie będę. ;) Z innych to jeszcze bródka Rikera (z tego co pamiętam charyzmatycznej bródki nie posiadał jeszcze w pierwszym sezonie). Jeśli to miał być najgorszy sezon ST to bardzo dobrze świadczy o samym ST. ;)

Cieszę się, że ktoś zauważa moją pracę tutaj i komentuje/ocenia. ;)
  • 0

#4 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 26.02.2012 - |16:37|

Zauważa się i docenia.

Warto, abyś dawał dłuższe, też i bardziej osobiste opisy odcinków. Nawet jeśli to miałoby wymusić jego streszczenie. Im dłuższy opis - tym bardziej wyłania się on z pamięci. Twoja ocena - jest jak najbardziej na miejscu jako znawcy i fana uniwersum.

Na przykład, Twoja opinia o postaci Wesleya bardzo ciekawa. Mi on tak nie przeszkadzał, bo pojmowałem jego funkcję jako:
po pierwsze - element uczłowieczania kontaktów kapitana z dziećmi
po drugie - furtkę do pokazywania rodzin na statku. W DS9 poszli dalej i tam mamy kompletne rodziny i cały z tym związany asortymentem pomysłów.
po trzecie - jakiem był chłopięciem, dawno dawno temu, tom go lubił. Taka przygoda, zabawa - ooo wszedł na mostek, awansował :)

Faktycznie, potem scenariuszowe kłopoty z tą postacią były i tak go naturalnie niwelowano, aż ... ale to nie w tym sezonie więc sza..

A nawiązując do dr Pulaski to ciałem nie wróciła, ale duchem, a ściślej głosem (fani twierdzą, że to jej głos) - pojawia się jednym zdaniem w VOYu. W alternatywnej linii chyba. (Endgame).

Ale zgadzam się - przesympatyczna postać i nie jest ortodoksyjna - da się przekonać, ale nie w kwestii transporterów, he he. Aktorka też zasłużona dla uniwersum - pojawiała się przecież w TOS.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 26.02.2012 - |16:41|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#5 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 26.02.2012 - |16:56|

Co do Wesleya to niechęć do niego jest już internetowym memem. Nawet w serialach jak Big Bang Theory scenarzyści z tego korzystają. Wil Wheaton jest tam nemesis Sheldona.

Wesleyami długo na TV Tropes nazywano postaci, które są kochane przez scenarzystów a znienawidzone przez fanów. http://tvtropes.org/...=Main.TheWesley

Na tej samej stronie funkcjonuje też fraza Wychodowanie Brody http://tvtropes.org/...GrowingTheBeard, którą określa się moment w serialu od którego jego jakość idzie ogromnie w górę. Nazwa właśnie na cześć drugiego sezonu TNG i Rikera.

A jeszcze z tego co czytałem to na sezon 1 i 2 wpływ miał strajk scenarzystów (jak widać zdarzają się co jakiś czas jak lokouty w ligach zawodowych) stąd nie aż tak wysoka jakość odcinków jak by mogła być.

Użytkownik cymrean edytował ten post 26.02.2012 - |16:58|

• 0

#6 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 26.02.2012 - |17:12|

Wesley, Wesley. Przede wszystkim jako aktor strasznie mnie irytuje. Do tego scenarzyści powierzyli mu strasznie moralizatorskie kwestie. Może denerwuje mnie ze względu na to, że jest on o wiele młodszy, a osiągnął o wiele więcej niż ja przez całe życie? :D Taki wtykający nos wszędzie kujon, którego gnębią wszyscy w szkole. (chociaż w ST go nie gnębi nikt). :D
  • 0

#7 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 26.02.2012 - |17:21|

Z tym znienawidzeniem Wesleya przez fanów to też może jakaś mitologia utworzona ex post. W którejś kinówce pojawia się nasz Wesley - czyli jak już go tam na siłę wsadzono - to nie robiono by tego wbrew ówczesnym głosom widzów.
Co jak co, ale jest to serial, w którym reagowano odrobinę na vox populi. Jak uśmiercili Tashę to, przecież w jakimś odcinku wstawili kilka klatek - jak przebiega po mostku, machając do widzów na pożegnanie. Nie wspominając o innych sposobach na jej powracanie.

Ciekawe jak to na prawdę było w czasie pierwszej emisji z odbiorem postaci Wesleya.

@cymrean - fantastyczna ciekawostka, jak masz takich więcej to zapodaj. Mimo że znam całe filmowy i serialowy dorobek Treka, jestem bardzo początkującym laikiem w tym uniwersum i chętnie się czegoś nowego dowiem. Delikatnie mówiąc, uniwersum Treka jest przytłaczające dorobkiem.

@ppaatt1

To fakt, kwestie miał moralizatorskie. Ale z tymi awansami. Porównanie do naszych realiów jest dokładnie takie jak piszesz. Ale przecież w TNG mamy utopię, idyllę. Uczysz się, jesteś genialny, awansujesz. Samorealizujesz się. Jest różowo do bólu. Socjalizm ideowy zrealizowany - każdemu według jego pracy. Komunizm ideowy w trakcie realizacji - wszystkim planetom według ich potrzeb, (o ile podpisały papiery).

Wesley to tylko taki widoczny przykład - tego pięknego, ale zupełnie nie trzymającego się realu - porządku społecznego.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 26.02.2012 - |17:21|

• 0

#8 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 26.02.2012 - |18:01|

Uzupełniając wiadomości o strajku: przez niego jest to jedyny sezon z 22 odcinkami zamiast 26. Przez strajk finał Shades of Grey był tylko wspomnieniami z poprzednich odcinków, a pierwszy odcinek sezonu był na podstawie 10 letniego scenariusza do poprzednio planowanego sequela TOS o tytule Phase II http://en.wikipedia...._Trek:_Phase_II, który nigdy nie powstał.

Użytkownik cymrean edytował ten post 26.02.2012 - |18:03|

• 0

#9 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 26.02.2012 - |18:17|

Szuflada jako remedium na strajk scenarzystów - praktyczne :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych