Skocz do zawartości

Zdjęcie

Broken Trail (2006)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.02.2012 - |15:22|

Dołączona grafika

Opis:
Rok 1897. Print Ritter wraz ze swoim siostrzeńcem Tomem Harte, pędzą przez prerię stado koni. Niespodziewanie, w trakcie wędrówki, zostają mimowolnymi opiekunami pięciu porwanych, a następnie porzuconych chińskich dziewcząt, na które czyha wiele niebezpieczeństw
(filmweb.pl)

Obsada:
Robert Duvall - Prentice Ritter
Thomas Haden Church - Tom Harte
Greta Scacchi - Nola Johns
Scott Cooper - Gilpin
Gwendoline Yeo - Sun Foy
Chris Mulkey - Big Ears
Rusty Schwimmer - Big Rump Kate

No cóż miałem ochotę na jakiś western i ten zapowiadał się obiecująco za sprawą dobrej obsada, dobrej stacja, sporej ilości nagród oraz nominacji, ale niestety wyszło kiepsko i jestem szczerze zawiedziony tą produkcją. Ot, western jakich wiele nic nowego czy odkrywczego nie reprezentuje.
Postacie są strasznie schematyczne, albo złe, albo dobre.
Mamy mnóstwo scen z ujęciami biegnących koni uchwycone pod różnymi kątami: z przodu, z tyłu, z boku, niektóre nawet trwają po kilka minut i pojawiają się co chwila, do tego sceny krajobrazów, może i ładne, ale serwowane co chwila po prostu się nudzą i zaczynają drażnić.
Co do akcji to jest powolna i dłuży się strasznie (co chwila praktycznie zerkałem ile mi jeszcze zostało do końca). Uważam, że można z tego było zrobić 1,5-2h film i może wtedy dałoby się to oglądać z większym zainteresowaniem.
Jedyne lepsze momenty to końcówki obu części i ewentualnie początek drugiej, a to niestety zbyt mało. Za dużo czasu poświęcili na pokazywanie codziennego życia naszych bohaterów: kąpiele, posiłki, rozmowy o niczym.
Aktorsko jest poprawnie i tu nic do zarzucenia nie mam, chociaż Thomas Haden Church już chyba na zawsze zostanie dla mnie Lowellem ze Skrzydeł.
Generalnie uważam te 3 godziny spędzone przy tej mini-serii za czas stracony.
Ocena 5/10.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 15.02.2012 - |15:39|

• 0

#2 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 21.02.2012 - |20:24|

Rzeczowej dyskusji nie przeprowadzę, bo serial oglądałem bardzo dawno temu i nie pamiętam nawet jego fabuły. Pamiętam jedynie, że mi się podobał. Wg mnie schematyczność postaci nie musi być wadą produkcji. To prawda, że serial jest w takim wypadku mniej "życiowy", ale kino nie zawsze musi pokazywać rzeczywistość. A akurat jeśli chodzi o westerny, to schematyczność i podział na "dobrych" i "złych" leży u podstaw tego gatunku. Mi takie westerny "ku pokrzepieniu serc" nie przeszkadzają. Także jeśli ktoś szuka kilkugodzinnej rozrywki, to ja bym tego serialu nie odrzucał. A dodatkową zachętą powinna być główna rola Roberta Duvalla.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych