Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001 - S01E01 - The Man Trap

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (17 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (1 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

2. 9 (1 głosów [6.67%])

3. 8 (3 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

4. 7 (5 głosów [33.33%])

Procent z głosów: 33.33%

5. 6 (3 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

6. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 4 (1 głosów [6.67%])

8. 3 (1 głosów [6.67%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

11. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.01.2005 - |21:23|

Dołączona grafika

ST TOS - 01x01 (002) [0002] - The Man Trap

Premiera: 09.08.1966
Data gwiezdna: 1513.1

Reżyseria: Marc Daniels
Scenariusz: George Clayton Johnson

Występują:
William Shatner - James T. Kirk
Leonard Nimoy - Spock
DeForest Kelley - Leonard H. McCoy
Nichelle Nichols - Uhura
George Takei - Hikaru Sulu

Gościnnie występują:
Jeanne Bal - Nancy Crater
Alfred Ryder - Professor Robert Crater
Grace Lee Whitney - Janice Rand
Bruce Watson - Załogant Green
Michael Zaslow - Załogant Darnell
Francine Pyne - Nancy blondynka
Sharon Gimpel - stworzenie z M-113

U.S.S. Enterprise przybywa na planetę M-113, by dostarczyć zapasy dla archeologów: dr Roberta Cratera i jego żony Nancy, badających ruiny dawnej cywilizacji tej planety. Kapitan Kirk jest zdziwiony informacją dr Cratera, że jedyna rzeczą jaką potrzebują jest sól i, że nie życzą sobie gości na planecie. Jednak kapitan postanawia przesłac się na planetę wraz z doktorem bowiem Nancy, jak się okazuje jest "starą miłością" doktora Leonarda McCoya.
Doktor po spotkaniu z Nancy jest zdumiony w jak nieznacznym stopniu się ona zmieniła od ich ostatniego spotkania. Co więcej zaczyna odżywać między nimi stare uczucie...
Tymczasem towarzyszący im załogant spotyka na planecie piękną i młoda kobietę i zauroczony oddala się od ekipy.Kapitan Kirk, zaniepokojony jego zniknieciem udaje sie na poszukiwania i nieoczekiwanie odnajduje go martwego ze śladami przyssawek na twarzy. Kapitan transportuje ciało załoganta na pokład Enterprise aby doktor McCoy mógł go dokładnie zbadac i stwierdzić przyczynę zgonu. Na pokład transportuje się również Nancy, żona dr Cratera.
Wkrótce okazuje sie, że Nancy jest w istocie Obcym, potrafiącym stwarzać iluzję i ukazującym się dla każdego jako inna osoba. W ten sposób, ostatni przedstawiciel cywilizacji M-113 potrafi uśpić swoje potencjalne ofiary i zabijac je - bowiem potrzebuje do przeżycia ... soli, która znajduje się w ludzkich organizmach.
Dopóki dr Crater dostarczał tej istocie sól było wszystko w porzadku - teraz niestety przy braku soli istota z M-113 zaczęła poszukiwania na własną rekę i zaczęła zabijac członków załogi Enterprise.
W końcu, stworzenie zabija dr Cratera i niemal zabija McCoya jednak kapitan Kirk wraz ze Spockiem w ostatniej chwili ratują doktora a ten mimo wielkich emocjonalnych oporów widząc zagrożonego kapitana zabija stworzenie.

::. GRUPA TARDIS .::

#2 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 15.01.2005 - |21:35|

kurcze czemu dales zdjecie mojej sasiadki ?? :D :D :D

bedziesz dawal wszystkie streszczenia TOSu ?. Moze mnie to zmotywuje i "zalicze" TOSa ?
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#3 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.01.2005 - |21:38|

bedziesz dawal wszystkie streszczenia TOSu ?. Moze mnie to zmotywuje i "zalicze" TOSa ?

Wyświetl post

Mam nadzieje, że mi się uda.
Czasami będą większe przerwy bo niektóre odcinki będę musiał sobie "odświeżyć".
Ale dla mnie to tylko przyjemność. :P

Jak mi się powiedzie z TOSem to ruszę na następne startreki .... :rolleyes:

::. GRUPA TARDIS .::

#4 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 15.01.2005 - |21:42|

no inne treki to moge pogadac nawet teraz, zwlaszcza ds9 i voy
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#5 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 15.01.2005 - |21:48|

Miejscami przypominał mi The Cage. (iluzja, tajemnicza kobieta...)

Jak patrzę do mojej bazy danych, to odcinek dostał w mojej skali 4. Czyli jest to ocena wyjściowa w mojej skali. Jakby to teraz przełożyć na tą skalę, to wyszło by 6
Plusów i minusów nie wymienię, bo dawno oglądałem.

PS (moja skala to 2-hopeless 3-dull 4-good 5-thrilling 6-amazing. cztery to zawsze wyjściowa, odcinki podwójne mogę liczyć na plus jedną ocenę. Oceniam scenariusz, akcję, powiązanie z innymi trekami, humor... no i najważniejsze... jak mi się oglądało odcinek)

Użytkownik VeeDee edytował ten post 15.01.2005 - |22:57|

• 0
VeeDee

#6 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 16.01.2005 - |12:23|

Oglądałem "pierwszy sezon" TOS jakiś czas temu, fajna ramotka, z dennymi, jak na dzisiejsze czasy efektami, ale mająca wiele pomysłów i akcji, lepszych niż współcześnie zrobione seriale,
Już wtedy zastanawiałem się jak je oceniać, do tej pory nie wiem, co wziąć jako punkt "0". Dla "Cage" dałem ocenę 5, a tutaj nie wiem.
  • 0

#7 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 27.01.2005 - |16:20|

Wyświetl post

A nie zaliczyles ???
Czlowieku, pomijam juz efekty i wszystko, ale ten serial to trzeba obejrzec ;-]]] Chociazby dla tej tandetnej gry aktorskiej z lat '60 i fali smiechu, jaka wywoluja niektore odcinki ;-]]]

Nie zrozumcie mnie zle - serial mi sie podoba jak najbardziej, ale prawda jest taka, ze gra aktorska byla tandetna, efekty slabe, a fabula odcinkow, jak na dzisiejsze wymysly rodem z B5 chociazby - slaba /to say the least/ i chociazby dlatego wlasnie trzeba go obejrzec - to klasyka! Kawalek historii wczesnego kina sci-fi ;-)
  • 0

#8 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 28.10.2007 - |19:49|

Dałem 7. Przypominał mi "The Cage" - chyba przez iluzje etc. Śmiesznie to się dzisiaj prezentuje (efekty, potwory, scenografia), no ale 40 lat robi swoje :).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych