Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 011 - S02E01 - The North Remembers

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (12 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (1 głosów [8.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.33%

2. 9 (4 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

3. 8 (5 głosów [41.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 41.67%

4. 7 (1 głosów [8.33%] - Zobacz)

5. 6 (1 głosów [8.33%] - Zobacz)

6. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 09.01.2012 - |13:29|

Zapraszamy do dyskusji.

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 02.04.2012 - |14:51|

Aż sam się sobie dziwię, ale odcinek wygrał w kolejności oglądania z finałem Spartacusa.

Miałem przeczytać drugi tom, ale jednak wstrzymałem się do momentu zakończenia emisji serialu albo przynajmniej do jego drugiej połowy.
Początek 2 sezonu bardzo dobry. Spokojne wprowadzenie do poszczególnych wątków, zapoznanie widza z nowymi bohaterami, chociaż chyba jeszcze nie ze wszystkimi sądząc po tych wszystkich zapowiedziach, które nam serwowali przed sezonem.
Pod względem wizualnym nic zarzucić nie można podobnie jak to było podczas 1 sezonu. No i ci co płakali, że wilkory jakieś nie takie powinni chyba być nieco bardziej usatysfakcjonowani.
Gra aktorska zwłaszcza młodych aktorów poprawiła się (mimo że w poprzednim sezonie było jak najbardziej poprawnie), zwłaszcza Robb oraz Joffrey nieźle się prezentują. Nadal nie przekonuje mnie tylko Sansa.
Trochę chyba poszli śladem Spartacusa bo wpletli wątki burdelowe do fabuły. Gołe cycki i nie tylko zawsze dobrze się sprzedają ;) Mam nadzieję na więcej w tym temacie, no i ta burdelmama (nie wiem czy padło gdzieś jej imię) nieźle się prezentuje, oby było jej więcej.
Co do fabuły, to pokoju w Westeros w najbliższym czasie nie przewiduję i dobrze. Jak ktoś tam dobrze wspomniał każdy kto ma choć trochę władzy ogłasza się królem. Musi dojść do małych i większych wojenek między zainteresowanymi stronami. No i liczę, że nareszcie dane nam będzie obejrzeć jakieś większe potyczki bo w poprzednim sezonie trochę tego mi jednak zabrakło.
Zastanawia mnie ten cały Greyjoy, wyczuwam tu jakiś smród. Jak ktoś raz zdradził to zdradzi i drugi. Tym razem staję po stronie Catelyn. chociaż dla intrygi będzie znacznie lepiej jeśli faktycznie dojdzie do zdrady.
Sporo ciekawych smaczków czy też potyczek słownych.
Za początek ode mnie ocena 9/10.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 02.04.2012 - |15:07|

• 0

#3 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 02.04.2012 - |17:55|

Pierwszy odcinek dość spokojny (z wyjątkiem końcówki), ale to nic złego. Naprawdę świetny początek drugiego sezonu. Poruszono dużo wątków, więc ani przez chwilę nie można było się nudzić. Tyrion jak zwykle najlepszy, ale Joffrey depcze mu po piętach. Ta postać jak dla mnie jest mocno psychiczna. Zastanawiam się pomału, czy aktor faktycznie tak ma, czy też genialnie gra :P ? Jeżeli to drugie, to naprawdę chylę czoło. Muzyka i efekty lepsze niż w pierwszym sezonie. Wątki burdelowe i cycki jakoś nigdy mi nie przeszkadzały, jednak tutaj mam wrażenie, że są dodane na siłę (głównie cycki). Naprawdę wolałbym np. dłuższy dialog Cersei z synkiem niż kolejne szkolenie panny lekkich obyczajów. Nie wiem czemu, ale akurat w tym serialu sceny seksu mnie odrzucają. Przez te cycki dam tylko 9/10 <_<

Użytkownik Inuki edytował ten post 02.04.2012 - |17:58|

• 0

#4 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.04.2012 - |18:30|

Zastanawia mnie ten cały Greyjoy, wyczuwam tu jakiś smród. Jak ktoś raz zdradził to zdradzi i drugi. Tym razem staję po stronie Catelyn. chociaż dla intrygi będzie znacznie lepiej jeśli faktycznie dojdzie do zdrady.

Theon nikogo nie zdradził, był po prostu zakładnikiem za bunt ojca. A zdrada Balona Greyjoya była analogiczna jak teraz Robba, odmówił posłuszeństwa tronowi w King's Landing. :)
  • 0

#5 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 02.04.2012 - |19:42|

Bez zachwytu. Już większe wrażenie zrobiło na mnie przypomnienie pierwszego sezonu, które było bardzo dobre wraz z lekkim dreszczykiem na końcu. Tak niewiele, a człowiek już potrafi się nakręcić i czekać co za chwilę zostanie pokazane w pierwszym odcinku. Czołówka której dawno nie widziałem, nadal robi wrażenie, jest klimatyczna i idealnie pasuje to GOT. Sam odcinek bez niespodzianek, zapewne ze względu na ilość materiału dostępnego przed premierą, bo wiele z tych scen już zostało pokazanych. Jedyną wadą było chyba tylko to że zbyt mało czasu zostało poświęcone na każde pokazane miejsce i było to wyraźnie odczuwalne. Rozumiem że wątków jest sporo i chcieli na każdy poświęcić chwilę czasu, jednak popsuło to trochę odbiór całości moim zdaniem.

2 epizod w drodze ;]
  • 0

#6 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 02.04.2012 - |21:14|

Na mnie też największe wrażenie po przerwie zrobiła czołówka. Podczas emisji pierwszego sezonu równolegle czytałem powieść i jak na końcu pojawiły się smoki to stwierdziłem, że jeden wawelski mi wystarczy i z dalszym czytaniem dałem sobie spokój - ale pooglądać mogę. Serial w końcu dobrze zrealizowany i do przełknięcia. Fantasy to nie mój ulubiony klimat (ciężko trawię - starość nie radość :D ) ale przynajmniej nie ma za dużo "czary mary" (na razie), więc pooglądam sobie dla urozmaicenia.
  • 0

#7 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 02.04.2012 - |21:36|

2 epizod w drodze ;]

Rzadko w Polsce premierę jednego z odcinków takiego serialu mamy szybciej niż reszta świata. To aż zbyt piękne aby było prawdziwe. :]
  • 0

#8 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 02.04.2012 - |21:46|

To prawda. Holendrzy też już mają 2 odcinek, tyle że bez lektora, więc z oryginalną ścieżką audio. Zakładam że powinien on być dostępny w ciągu kilku/kilkunastu godzin, ale chyba już teraz można odblokować temat do komentowania 12 odcinka.
  • 0

#9 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 02.04.2012 - |22:38|

Ależ dużo wątków pootwieranych! Masakra... Jak oni to wszystko zmieszczą w pozostałych dziewięciu odcinkach :( Oglądało się bardzo przyjemnie, godzinka zleciała ekspresowo. Praktycznie nigdzie nie przynudzano, a "coś" dzieje się wszędzie. Na krańcach Westeros wątki najspokojniejsze (tzn za murem i u Khalessi) i potraktowane póki co dosyć delikatnie. Świetny cliffhanger na sam koniec, którego w sumie się nie spodziewałem (bo ksiażki nie znam ^^). Udał się scenarzystom... W fajnym momencie zakończony odcinek, który sprawia, że chciałoby się błyskawicznie obejrzeć kolejny ;)
  • 0

#10 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 03.04.2012 - |00:56|

Taki w sumie zlepek scen, tak średnio po jedną-dwie na każdego bohatera ;)
Z jednej strony każda scena, każdy dialog jawi mi się naprawdę świetny i klimatyczny.
Z drugiej strony oglądam początki wątków, które ledwie ledwie pamiętam z książek; zmarłe wątki, zmarłe postaci, powolny rozwój - nic się nie dzieje :D

Stannisław i Melisanda jacyś niemrawi :(
No, byle do następnego odcinka
  • 0

#11 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.04.2012 - |08:05|

Theon nikogo nie zdradził, był po prostu zakładnikiem za bunt ojca. A zdrada Balona Greyjoya była analogiczna jak teraz Robba, odmówił posłuszeństwa tronowi w King's Landing. :)

Chodziło mi o ojca Theona bo on sam wydaje się być oddany Robbowi. Tak coś czuję, że ojciec będzie chciał wykorzystać Theona dla własnych celów, a ten bedzie rozdarty po czyjej stanąć stronie i może wyjść z tego jeszcze coś ciekawego.
  • 0

#12 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 718 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 03.04.2012 - |12:36|

Chodziło mi o ojca Theona bo on sam wydaje się być oddany Robbowi. Tak coś czuję, że ojciec będzie chciał wykorzystać Theona dla własnych celów, a ten bedzie rozdarty po czyjej stanąć stronie i może wyjść z tego jeszcze coś ciekawego.

Theon jeszcze porządnie namiesza, więc masz rację. Będzie ciekawie. ^_^

Bohaterowie rozpierzchli sie po całym królestwie i każdy z nich odgrywa istotną rolę. Również zastanawiam się, jak oni to wszystko pomieszczą w czasie trwania sezonu. pewnie niektóre wątki zostaną okrojone. Na razie mamy zaledwie wprowadzenie. Im dalej, tym wszystko będzie się bardziej gmatwać ( Mądra jestem, bo przeczytałam książkę).
Joffrey pierwszorzędny. Nawet bardziej wyrazisty niz w książce. Tam był przedstawiony jako rozkapryszony gówniarz, a tu proszę - potrafi podnieść głos na matkę. Osobiscie czekam, aż pojawi się Arya.
  • 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#13 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.04.2012 - |12:51|

No właśnie, Arya. Też mi jej zabrakło w tym odcinku, a to jedna z moich ulubionych postaci 1 sezonu. Liczę na jakieś ciekawe perypetie z nią związane w tym sezonie. Ciekawe kiedy się wyda, że jest kobietą i co wtedy zrobi to całe męskie bractwo. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że może być wtedy całkiem zabawnie. No i mina Mormonta będzie musiała być bezcenna :D
  • 0

#14 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 03.04.2012 - |16:49|

Ej, no przecież Arya się pojawiła, co prawda tylko na chwilkę na końcu, ale jednak :)
  • 0

#15 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 08.04.2012 - |07:36|

Nawet widoczne piersi już miała.
To męskie stadko musi być naprawdę ślepe by tego nie zobaczyć.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#16 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 25.12.2012 - |10:13|

Dobre wprowadzenie w nowy sezon, jak wiadomo w książce jest całe mnóstwo wątków, w serialu nie inaczej, wątek za Murem, na północy, w królestwie, u brata Baratheona - Stannisa, u naszej smoczycy khaleesi, zabrakło mi tylko pokazania Renlyego i jego przygotowań do wojny, nie pamiętam do końca czy w książce poświecono mu dużo czasu.
Grevjoy, o którym pisał delta jest bardzo ważną postacią i wokół niego wiele się wydarzy, no cóż bardzo się cieszę że przede mną uczta do oglądania bez czekania na odcinki.

Użytkownik Macmax edytował ten post 25.12.2012 - |10:16|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych