Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak czytać ebooki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak czytać ebooki? (18 użytkowników oddało głos)

Na jakim urządzeniu najlepiej ci się czyta ebooki?

1. stacjonarny/laptop (3 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

2. tablet (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. smartfon (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. e-czytnik (E-Ink) (12 głosów [66.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 66.67%

5. nie czytam ebooków (3 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 27.12.2011 - |01:04|

Rok temu pytałem, jak czytelnicy forum preferują przyswajać książki. Książka papierowa czy... no właśnie co? Większość, co w zasadzie nie dziwi, preferuje zwykły papier, ale drugie miejsce zajmują elektroniczne wersje książek. I związku z nimi mam kolejną ankietę dla forumowiczów.

Właściwie to ciężko też pytać o pozostałe sposoby, bo o co pytać przy audio? Która wieża Hi-Fi lepsze? A z książką papierowa, czy lepszy biały czy żółty papier? Szczególnie, że czytelnik wielkiego wyboru wówczas też nie ma, bo jest uzależniony od wydawców i ich widzimisię.

Więc pytam was drodzy współforumowicze, jak i dlaczego tak czytacie ebooki?
Czy wolicie czytać na "normalnym" komputerze, przez co rozumiem zarówno stacjonarne podpięte pod stare CRT, jak i nowsze LCD, czy nawet do telewizorów np Plazm 55 cali. ;) Jeśli ktoś czyta na laptopach (również na tych zwanych często dla niepoznaki netbookami) to również proszę o zaznaczenie tej opcji.

Czy może na poręczniejszych tabletach? A może na małych ekranach telefonów komórkowych?

A może w najnowszej technologii e-czytnikach z wyświetlaczami e-ink?

Prosiłbym również o krótki komentarz, dlaczego wybieracie ten a nie inny sposób czytania elektronicznych książek.

Taka mała uwaga techniczna, dla osób, które przed czytaniem ebooka preferują jego druk na np domowej drukarce, to wówczas proszę o wybranie ostatniej opcji. (Ale oczywiście komentarz, dlaczego tak a nie inaczej również jest mile widziany.)

Na zachętę zacznę od swojego podzielenia się swoim doświadczeniem w tej materii, a liczy ono kilka lat i wiele dziesiąt pozycji (tak książkowych jak i ciała).

Zaczynałem standardowo, czyli na stacjonarnym komputerze. I technika ta ma swoje plusy i minusy. Największą wadą jest monitor, który z reguły jest nieregulowany (a przynajmniej nie specjalnie) i to do jego położenia trzeba się dostosować. Podobnie, choć lepiej jest z laptopem, choć tu możliwości ustawienia jest trochę więcej, to jednak nadal są mocno ograniczone i dosyć niewygodne, gdy np chce się poczytać przed snem.
Plusem tej techniki jest kolor i możliwości przeglądania i wyszukiwania tekstu, które są praktycznie nieograniczone.
Ostatnio miałem już przyjemność przeczytać trzy opasłe tomiska (około 1,5 tys stron a4 łącznie) na eczytniku i choć możliwości wyszukiwania w tekście są nie tyle mniejsze co na komputerze, co wymagają nieco więcej wysiłku, to samo czytanie jest wielokrotnie przyjemniejsze, szczególnie jeśli chodzi o przyjmowane pozycje (np czytanie do poduszki), jak i problem oświetlenia. Światło odbite jest przyjemniejsze niż z wyświetlacza LCD (które nawet po przyciemnieniu i zmianie kolorów tekstu po pewnym czasie męczy).
Wadą jest brak kolorów, ale biorąc pod uwagę, że większość ebooków to książki a te z reguły to sam tekst, to problem jakby był marginalny.

Więc ja, ze swoim doświadczeniem wybieram obecnie eczytnik.

Wiem, że ledwo musnąłem temat, zachęcam do rozwinięcia. (Gdyby ktoś stwierdził, że czegoś brakuje w ankiecie, to zgłaszać, dodam!)

Użytkownik Toudi edytował ten post 27.12.2011 - |01:07|

#2 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 28.12.2011 - |19:06|

Brak chętnych to ja coś napiszę.

Nie wiem na czym najlepiej się czyta, bo czytałam tylko na stacjonarnym. Sposób niewygodny i nie polecam.
Już nawet nie chodzi o dostosowanie siebie do monitora, tylko formatowanie tekstu. Strony internetowe dają się czytać godzinami, bo mają sporo dodatków graficznych, linki, coś się z tym tekstem dzieje. "Moje" ebooki to był w większości zwykły, jednolity tekst, którego nie dało się sensownie dopasować do szerokości monitora, bo np. po zmniejszeniu (żeby zwęzić kolumnę) tracił ostrość i oczywiście czcionka robiła się za mała, albo odstępy między wersami były beznadziejne, albo coś tam. Może miałam pecha.
Na szczęście nie było tych ebooków wiele i nikt mnie nie zmusza do takiego czytania, więc dałam sobie spokój. Czasem jeszcze się pomęczę, kiedy ebook to jedyna możliwość dotarcia do książki, ale bardzo rzadko. Czytanie beletrystyki na monitorze całkiem odpada.
Laptop musiałabym pożyczać, a różnica niewielka.

Drukowanie? Łojeny. I co potem, trzymać sterty papieru, wyrzucić? Drukuję tylko rzeczy niezbędne i do wielorazowego użytku. Jeśli coś z książki, to raczej kilkanaście stron niż całość.
Biorę tu pod uwagę tylko zachcianki prywatne, nie związane z pracą.

Na bardziej poręczne czytniki szkoda mi kasy. Po co inwestować, skoro wystarczają mi wersje papierowe. Może kiedyś, ale na razie nie.
Z kolei czytania na komórce sobie nie wyobrażam. Zresztą też musiałabym kupić lepszą, bo na mojej się nie da.

Ebooki mają ogromną zaletę, o której wspomniałeś, czyli wyszukiwanie tekstu. Z tego powodu mam trochę książek (czy innych dokumentów) jednocześnie w wersji papierowej i elektronicznej. Super sprawa.

Co jeszcze? Robię swoje "ebooki". Mam mnóstwo czasopism, z których regularnie przydaje mi się tylko część artykułów z danej tematyki. Robię więc przegląd i skanuję niektóre albo robię im zdjęcia (bo szybciej), a potem wrzucam na dysk/płytę i mam piękne archiwum do korzystania na już, które w dodatku łatwo przenieść.

Ankieta - zaznaczam "stacjonarny/laptop" (co jest bez sensu ze względu na brak porównania, ale chcę zobaczyć wyniki ;) ), ale pasuje też "nie czytam ebooków".

Użytkownik Kiara edytował ten post 28.12.2011 - |19:09|

• 1

#3 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 29.12.2011 - |09:58|

Ja e-booki czytam standardowo na kompie. Niestety główny minus to fakt że jak mam ochotę coś przeczytać to muszę całą tą machinę uruchamiać, w związku z czym czasem po prostu nie chce mi sie :D.
Na smartfonie próbowałem ale jak dla mnie jednak ekran trochę za mały, trzeba się bawić w powiększanie i przewijanie tekstu co mnie irytuje.
Na pewno zdecydowanie lepiej wyglądałoby to na tablecie ale w chwili obecnej takowego nie posiadam.

W ankiecie zaznaczam więc "stacjonarny/laptop".
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#4 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 29.12.2011 - |10:35|

To może ja się rozpiszę, bo próbowałem już większości. Czytanie na stacjonarce/laptop (a w szczególności z ekranem glare) to pomyłka dla mnie, a już szczególnie przechodzi ochota kiedy ma się doczynienia z czytnikiem z e-ink. Smartfon to jeszcze zależy jaki duży, poniżej 3,7 cala bym nie schodził, ale jest to moim zdaniem lepszy pomysł niż stacjonarka/laptop. Tabletu nie posiadam, ale widziałem jak się czyta i jest fajnie, lepsze rozwiązanie niż wyżej wymienione sposoby.

Ale i tak najlepiej wypada czytnik, gdyby Kindle kosztował sporo to bym go sobie darował i szukał tańszych rozwiązań, ale jednak e-ink to e-ink i podejrzewam, że większość co miała do czynienia z różnymi urządzeniami przyzna mi rację. Jedną z zalet takiego czytnika jest brak zmęczenia przy czytaniu i gapieniu się w ekran i da się to zauważyć w ilości pochłanianych książek.
  • 0

#5 wzzzzzz

wzzzzzz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 29.12.2011 - |11:31|

"Moje" ebooki to był w większości zwykły, jednolity tekst, którego nie dało się sensownie dopasować do szerokości monitora, bo np. po zmniejszeniu (żeby zwęzić kolumnę) tracił ostrość i oczywiście czcionka robiła się za mała, albo odstępy między wersami były beznadziejne, albo coś tam.

Ale to chyba w pdf-ach. Jak są w formacie epub to tekst się sam dostosowuje do szerokości okna, tekst wyświetla się niczym dwie strony książki, które przeskakuje się strzałkami zamiast scrollować, rozdziały są porozdzielane i dostępne w menu nawigacji itd., więc czyta się dużo przyjemniej niż w pdf-ie czy wordzie.

To na przykładzie wtyczki do firefoxa do czytania ebooków. Żadnego fajnego, prostego czytnika portable do epubów nie znalazłem niestety.
  • 0

#6 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 20.06.2012 - |00:50|

Właśnie siedzę sobie na działce do końca października i całą bibliotekę mam w lapku i na nim też czytam. Osobiście najlepiej pasuje mi Word, ponieważ łatwo ustawić tam czarne tło i białe litery potem tryb pełnego ekranu i jazda. PDF-y są równie popularne,ale tu nie umiem zrobić czarnego tła i czytam jak nie ma innej wersji pliku. Do formatu pub i mobi stosuję Calibre Portable fajny program z możliwością ustawienia własnego stylu, czyli np ustawienia w nim koloru tła jak lubię. Czasem jak nie chce mi się gapić w ekran to wrzucam plik do Expressivo i czyta mi lektorka, ale rzadko bo delektuje się każdym słowem nawet jak w książce są nudy :mellow:
  • 0

#7 Moradin10

Moradin10

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 24.04.2013 - |14:26|

Najlepszy według mnie jest Kundelek - Kindle

Nie jest to drogie rozwiązanie kosztuje parę złotych a został zaprojektowany tylko do czytania e-booków.

- Bateria trzyma do miesiąca czasu

- Można czytać w domu i na dworze

- Mały lekki wygodny

Od chwili jak go kupiłem tylko na nim czytam ebooki.

• 0

Life coaching dla osób prywatnych oraz Coaching dla biznesu. Coaching dla Ciebie i Twojej firmy.

#8 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.10.2021 - |06:29|

O szatanie, tyle lat, czytniki poszły do przodu, a ja tu sobie trolluję i cofam się w czasie. Pocketbooka HD touch 3 mam. Nie wiem czy to dobre. Muli czasami, ale zakładam, że wszystkie czasami mulą i żyje mi się z tym lepiej. Kiedy pijemy?

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#9 Moadorek44

Moadorek44

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 16.03.2022 - |14:55|

dzisiaj możnaby prowadzić dyskusje ebook czy audiobook co najwyżej :D

https://promienieslonca.pl/

Użytkownik Moadorek44 edytował ten post 22.04.2022 - |08:09|

• 0

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.04.2022 - |11:35|

O szatanie, tyle lat, czytniki poszły do przodu, a ja tu sobie trolluję i cofam się w czasie. Pocketbooka HD touch 3 mam. Nie wiem czy to dobre. Muli czasami, ale zakładam, że wszystkie czasami mulą i żyje mi się z tym lepiej. Kiedy pijemy?

U mnie w rodzinie tylko Kindle, wiele różnych modeli od Classica (kiedyś chyba to był Kindle 3), osobiście siedzę na Oasis3. Nic się nie tnie, nie muli, gorąco polecam. :)

A możliwość ustawienia żółtego świata, zamiast białego jest po prostu świetna dla oczu.

dzisiaj możnaby prowadzić dyskusje ebook czy audiobook co najwyżej :D

Czy ja wiem, audiobooki są nadal trudniej dostępne. Większość jak ich słucha, to robi coś innego, łatwo się rozproszyć.

A nadal są ludzie, którzy wolą papier. I nic nie umie ich do ebooków przekonać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych